KLUBOVÉ TIPY 2.2. - 6.2. 2006

KLUBOVÉ TIPY 2.2. - 6.2. 2006

článok



2. 2.
ŠTVRTOK

Bratislava

HIT týždňa
Stratený v La Mancha
(Lost in La Mancha; r. K. Fulton, L. Pepe, VB, 2002, 89 min.)
Charlie 17:30
Film o filme, ktorý nikdy nebol. Režisér Terry Gilliam prizval k nakrúcaniu svojho vysnívaného projektu o Don Quixotovi dvoch mladých filmárov, ktorí mali vytvoriť film o filme. Nakrúcanie samotného Gilliamovho projektu sa však zastavilo a odložilo na neurčito. Čo však ostalo, bol materiál, ktorý nakrútili Fulton a Pepe a ten sa dostal do kín ako celovečerný pseudo-dokument.

Žiadostivé telá (Les Corps Impatients; r. X. Gianolli, Franc.. 2004, 94 min.)
Charlie 20:00
Láska Charlotty a Paula je ohrozená, keď sa u nej prejavia príznaky rakoviny. Odchádza sa liečiť z Paríža na vidiek a mladý pár sa začne vzájomne vzďaľovať...Pôsobivá a silná dráma, ktorá nie je lacnou sentimentálnou báchorkou, ale príbehom zo života, v ktorom sa mladý človek môže bez problémov nájsť.

Levice

Rok diabla (Rok ďábla; r. P. Zelenka, ČR, 2002, 88 min.)
FK Otáznik 19:00
Zaujímavé (a zábavné) pohrávanie sa s formou a obsahom vo fiktívnom dokumente Petra Zelenku o spevákovi Jaromírovi Nohavicovi a skupine Čechomor. Jeden zo Zelenkových filmov o hudobných kapelách (ďalšie: Mňága – Happy End, Visácí zámek) nás opäť zaťahuje do polosveta pravdy a mystifikácie, kde len ťažko rozlíšiť hranice skutočnosti a režisérovej fantázie.

Prešov

Môj Nikifor (r. K. Krauze, Poľ., 2004, 100 min.)
Kino klub 19:30
Film vychádza z autentických údajov o živote Epifana Drowniaka, ktorý sa preslávil ako naivný maliar Nikifor Krynický. V roku 1960 ho objavil maliar Marian Wlosiński, ktorý sa živil výzdobou kúpeľných domov v Krynici, kde Nikifor ponúkal rekreantom svoje obrázky. Nikifor sa potom usadil v Marianovej pracovni a ten, fascinovaný rýdzosťou a pôvabom jeho výtvarného prejavu, sa ho ujal. V snahe pochopiť fenomén zdravotne a mentálne postihnutého muža Marian rezignoval na svoju vlastnú tvorbu i na rodinný život. Obetavo, bez odozvy a náznaku vďačnosti zaistil Nikiforovi sociálne zázemie a v roku 1967 mu zariadil výstavu v prestížnej varšavskej galérii... Jeho dielo spoznal postupne celý svet.

Klubové tipy 2.2. - 6.2. 2006 Klubové tipy 2.2. - 6.2. 2006

3. 2.
PIATOK

Bratislava

Strach a chvenie (Stupeur et tremblements; r. A. Corneau, Fran./Jap., 2003, 107 min.)
Charlie 17:45
Príbeh Belgičanky, ktorá musí pretrpieť ponižovanie ako zamestnankyňa japonskej korporácie v Tokyu. Film sa zaoberá otázkami kultúrnych identít a stretu dvoch maximálne odlišných kultúr. Amélia sa musí vysporiadať s problémami adaptácie na úplne nové podmienky, čo nie je nič ľahké. Snímka napriek určitej „tvrdosti“ ponúka skutočne krásny filmový zážitok.

Utópia, najviac ľudí žije v Číne (Folk flest bor i Kina; r. H. P. Moland, I. Torgesen, T. Rangnes, M. Martens, S. Johnsen, A. Fröhlich, M. Asphaug, M. Tyldum, T. Robsahm, Nórsko, 2002, 82 min.)
FK Nostalgia 18:30
Kto vlastne žije v Nórsku, v tejto na prvý pohľad úplne dokonalej krajine? Odpoveď nájdete v tejto prekvapujúco zábavnej originálnej absurdnej komédii pozostávajúcej z ôsmich príbehov o maličkostiach a ich obrovských dôsledkoch. V Nórsku sa viac menej každý stotožňuje s niektorou z politických strán. Okrem toho sa tam tiež neustále diskutuje o cenách benzínu. A tak sa práve benzínová pumpa stane miestom, kde sa nám 24 hodín pred voľbami predstaví celá spoločensko-politická škála Nórska. Majiteľom pumpy je Lasse. Namiesto áut a benzínu však sníva o tom, že raz naštartuje svoje vlastné lietadlo, ktoré si s láskou montuje vzadu v garáži. Deň pred voľbami ho zo sna vytrhne osem príbehov o tom, ako ani v dokonalej krajine nikto nie je dokonalý.

Zlá výchova (La Mala Education; r. P. Almodóvar, Špan., 2004, 105 min.)
FK Nostalgia 20:45
Španielsky režisér vo svojom najnovšom filme ponúka opäť pohľad na nie celkom normálny svet, zaľudnený viac či menej bizarnými postavami a postavičkami. Hlavnými hrdinami snímky sú dvaja mladíci Ignacio a Enrique, ktorý v roku 1960 vyrastajú v internátnej katolíckej škole. Ako sa ukáže, následky prísnej výchovy (a zneužívania chlapcov kňazmi) sa prejavujú aj v dospelosti, kedy sa cesty chlapcov rozdelia (a možno aj opäť spoja)...Recenziu nájdete tu.


4. 2.
SOBOTA

Bratislava

Eros (r. Wong Kar-wai, S. Soderbergh, M. Antonioni, Hongkong, Čína, USA, Francúzsko, Taliansko, Luxembursko, 2004, 104 min.)
Mladosť 16:00, 18:00, 20:00
Napriek tomu, že je po mozgovej príhode od roku 1985 paralyzovaný, občas si taliansky filmársky velikán Michelangelo Antonioni ešte sadne na režisérsku stoličku. V poviedke Ruka sa Wong Kar-wai zaoberá svojou utkvelou témou osamelosti muža, pohlteného milostnou vášňou: v Hongkongu roku 1963 prepadne mladý krajčír Chang osudovému citu k prostitútke. V poviedke Equilibrium sa Steven Soderbergh vracia do New Yorku roku 1955 príbehom o psychiatrovi, jeho neurotickom klientovi a erotizujúcej vidine krásnej ženy. Epizóda Nebezpečný vývoj udalostí rozohráva príbeh muža, ktorého dovolenku s manželkou naruší v toskánskom letovisku prítomnosť inej ženy. Tri krátke filmy sú poctou Antonionimu i jeho vlastným holdom témam lásky, sexu a túžby.

Zlomené kvety (Broken Flowers; r. J. Jarmusch, USA/Franc., 2005, 105 min.)
Tatra 18:00, 20:30
Pod taktovkou jedného z najlepších amerických nezávislých tvorcov Jima Jarmuscha vytvára Bill Murray ďalšiu zo svojich neopakovateľných hereckých kreácií. Stelesňuje Dona Johnstona, klasického muža, ktorému je cudzí dlhodobý vzťah a rodinný život. Všetko sa zmení vo chvíli, keď sa z anonymného listu dozvedá, že je otcom syna, o ktorom nevedel. Na podnet suseda, považujúceho sa za detektíva-amatéra, začne hľadať vo svojej minulosti ženu, ktorá by mohla byť matkou jeho dieťaťa...

Klubové tipy 2.2. - 6.2. 2006 Klubové tipy 2.2. - 6.2. 2006

5. 2.
NEDEĽA

Bratislava

Zúriaci býk (Raging Bull; r. M. Scorsese, USA, 1980, 129 min.)
Charlie 20:15
Slávny životopisný film Martina Scorseseho rozpráva príbeh boxera Jaka La Mottu (Robert De Niro). Vo filme sa objavia aj mimoriadne pútavo nakrútené boxerské scény, ale film nie je LEN o nich, skôr naopak. Sledujeme Mottove úspechy a pády ako v ringu, ale hlavne mimo neho, ktorých bolo naozaj dosť.

2046 (r. Wong Kar-wai, Čína/Hongkong, 2004, 130 min.)
Charlie 18:00, 20:30
Príbeh sa zaoberá spomienkami na stratené lásky a možnosťami pohybu v čase. Protagonista je spisovateľ, ktorý mal niekoľko vzťahov s rôznymi ženami, bývajúcimi zhodou okolností v rôznom čase v hotelovej izbe číslo 2046. Píše science-fiction o vlaku, ktorý odchádza  v rôznych intervaloch do roku 2046. Cestujúci v ňom objavujú svoje dávno zabudnuté myšlienky. A tento príbeh sa začne miešať s príbehom filmu...


6. 2.
PONDELOK

Bratislava

Chamtivosť (r. E. von Stroheim, USA, 1924, 106 min.)
FK Nostalgia 18:30
Film z éry nemého filmu realisticky vykresľuje príbeh troch malomeštiakov vášnivo túžiacich po peniazoch. Pri filme je zaujímavým faktom, že Stroheim ho kvôli nátlakom zo strany producentov musel výrazne skrátiť, pričom po tomto akte sa k filmu odmietol hlásiť a jeho zostrihanú verziu nikdy ani nevidel.

Povinné pozeranie
Siedma pečať
(Det sjunde Inseglet; r. I. Bergman, Švéd., 1957, 94 min.)
Charlie 20:00
Stredoveký rytier Antonius Block dostane »odklad« smrti, počas ktorého s ňou zohrá šachovú partiu. Filmové podobenstvo Ingmara Bergmana, ktoré napriek svojmu špecifickému historickému kontextu je aktuálne aj dnes, vyjadruje sa k otázkam zmyslu života.

Ray (r. T. Hackford, USA, 2004, 153 min.)
Artkino Za zrkadlom 19:32
Životný príbeh geniálneho hudobníka Raya Charlesa. Sledujeme jeho cestu z južanského vidieku do veľkomesta, kde sa musí presadiť v svete showbussinessu. Snímka zachytáva viaceré aspekty Charlesovej tvorby a života, ako sú vzťahy s viacerými milenkami, heroínová závislosť, ako aj cesta na hor a finančný úspech s tým spojený. V hlavnej úlohe vyniká Jamie Foxx, ktorý bol za ňu ocenený Oscarom.

Nitra

Canterburské poviedky (I Raccoti di Canterbury; r. P. P. Pasolini, Tal./Fran., 1971, 109 min.)
FK Nitra 20:00
Radostná i tragická vizuálna báseň o láske k životu, o víťazstve mladosti a sexu nad impotenciou a intrigami staroby – to všetko pohľadom múdreho pozorovateľa na prahu smrti, vo voľnej fantazijnej konštrukcii historického sveta. Film, v ktorom je cítiť smútok a stála prítomnosť smrti, sa skladá z ôsmich poviedok, ktoré rozprávajú pútnici smerujúci do Canterbury pokloniť sa svätcovi Tomášovi Beckettovi...

Piešťany

Gombíková vojna (La Guerre des boutons; r. Y. Robert, Fran., 1961, 90 min.)
FK Fontána 20:00
Film o deťoch nielen pre deti. Chlapci z dvoch susedných dedín na francúzskom vidieku rozpútavajú vojnu, v ktorej sú najväčšou trofejou a pokladom súperove gombíky. Krehký, citlivý a poetický pohľad do detských rokov, ktorý zaujme mimoriadne autentickým spôsobom rozprávania (aj vďaka detským predstaviteľom hlavných úloh) a jednoduchosťou príbehu, v ktorom je však ukrytá nespútaná radosť a krása detstva ako takého.

Poprad

21 gramov (r. A. G. Iňarritu, USA, 2003, 125 min.)
FK Poprad 19:00
Tri postavy, tri rôzne životné cesty sa stretávajú a rozchádzajú v existenciálnej koláži režiséra Amores Peros. Životy Paula, Christiny a Jacka výrazne zmenila automobilová nehoda, pri ktorej prišli o život traja ďalší ľudia. Každý z nich musí novú situáciu prijať a vysporiadať sa s ňou po svojom. Čo vlastne váži 21 gramov, aj to sa dozviete v tomto nechronologicky rozprávanom príbehu. 

Na záver by som ešte rád upozornil bratislavských fanúšikov dokumentu, že v dňoch 3. – 4. 2. sa v priestoroch A4 – Nultý priestor uskutočnia od 18:00 projekcie filmov uvedených na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jihlava 2005.


ADRESY FK

Bratislava

Artkino Za zrkadlom DK Zrkadlový háj, Rovniankova 3
FK Nostalgia budova SvF, Starohorská 2
Charlie Špitálska 4
Kino Mladosť Hviezdoslavovo nám. 17
Kino Tatra Nám. 1. Mája 7

Levice

FK Otáznik MsKS Sládkovičova 2

Nitra

FK Nitra Tr. A. Hlinku 1

Piešťany

FK Fontána MKS, Beethovenova 1812/1

Poprad

FK Poprad Kino Tatran, nám. sv. Egídie 43

Prešov

Kino klub Nám. Mieru 1


autor Michal Michalovič 2.2.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.