7. MFF BRATISLAVA SA BLÍŽI...

7. MFF BRATISLAVA SA BLÍŽI...

článok



Pár dní pred otvorením 7. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sú prípravy v plnom prúde. Hlavní organizátori zabezpečujú premietanie vyše 140 snímok z celého sveta v 7 kinosálach v Palace Cinemas v Bratislavskom Auparku. Generálnym partnerom festivalu je aj tento rok Zlatý Bažant, ktorý posúva hranice festivalu aj mimo kinosál. 

Organizátori podujatia pripravili pre tento rok 11 programových sekcií, z ktorých dominantnou je Medzinárodná súťaž prvých a druhých hraných filmov. Táto súťažná sekcia zabezpečuje jedinečnosť festivalu v stredoeurópskom meradle. Do súťaže sú zaradené iba hrané filmy nakrútené v podmienkach profesionálnej alebo nezávislej produkcie, s celkovou dĺžkou nad 60 minút. Tituly posúdi medzinárodná odborná porota, ktorá udelí ocenenie Grand prix za najlepší film, Cenu za réžiu, Cenu za najlepší ženský herecký výkon a Cenu za najlepší mužský herecký výkon.

Diváci sa môžu tešiť aj na kvalitné filmy zaradené do  nesúťažnej časti. Programová rada festivalu pripravila sekcie venované nezávislému filmu, európskym titulom, ktoré sa uchádzajú o výročné európske ceny, rovnako i filmom z mimoeurópskeho priestoru, ocenené na prestížnejších festivaloch. Súčasťou podujatia je aj sekcia voľná zóna, nazvaná tentoraz Making Money, či focus zameraný na britskú modernú scénu. 

7. MFF Bratislava sa blíži...

Novinku, ktorá by sa mohla stať stabilnou v programovej koncepcii, predstavuje skupina filmov s jednoznačným názvom – Národné hity. Prvoradým kritériom pre zaradenie titulu do tejto sekcie bola jeho komerčná úspešnosť, a preto bude nesporne zaujímavé vidieť a konfrontovať tie snímky, ktoré dokázali v domovskej krajine zaujať veľký počet divákov a veľakrát  boli úspešnejšie než hollywoodske „trháky“.

Aj tento rok sa generálnym partnerom festivalu stal Zlatý Bažant. Je to súčasť dlhodobého záujmu spoločnosti Heineken Slovensko podporovať so značkou Zlatý Bažant, ktorá je podľa nezávislého prieskumu GfK najobľúbenejšou pivnou značkou na trhu, najvýznamnejšie kultúrne podujatia na Slovensku. Jeho účasť na festivale nie je v rovine pasívnej podpory, ale aktívneho spoluorganizátora. Zlatý Bažant si dal za cieľ preniesť festivalovú atmosféru z kinosál do celého mesta, čo sa mu každoročne darí napĺňať predovšetkým atraktívnymi sprievodnými podujatiami.  

Sme radi, že môžeme posúvať hranice festivalu z tradičného rámca a priestorov kinosál a sprístupniť ho širšej verejnosti mesta Bratislava. Pre návštevníkov je pripravená Divácka cena Zlatý Bažant za najlepší film, Papučová noc, Živé sochy v priestoroch nákupného centra Aupark. Do centra mesta sa vyberie náš Filmový štáb a vo vybraných puboch preverí vedomosti obyvateľov a návštevníkov mesta z oblasti kinematografie.“ povedal Peter Švec, hovorca spoločnosti Heineken Slovensko. „Pre všetkých nádejných filmárov je pripravený druhý ročník veľmi obľúbenej súťaže Zaži dotyk slávy o najlepší amatérsky spot pre pivo Zlatý Bažant. Pre víťazov v súťažiach sú pripravené lístky na festival ale i veľa hodnotných cien.“, dodáva.

Ústretovým krokom k divákom je oproti minulému roku pokles ceny vstupného na festival. Tento rok za vstupenky zaplatia od 59,- do 99,- Sk. „Veríme, že zníženou cenou za lístky na festival v spojení s bohatým a kvalitným programom potešíme všetkých filmových nadšencov,“ dodáva Peter Nágel, programový riaditeľ festivalu. 

V siedmich kinosálach sa budú hrať štyri predstavenia denne. Na prvý blok, ktorý začne okolo obeda, budú k dispozícii lístky za 59,- Sk, pri každom ďalšom sa cena jedného lístku zdvihne o 10,- Sk. Teda na poslednú skupinu predstavení sa budú predávať lístky za 89,- Sk. Niekoľko projekcií, označených ako „TOP filmy, bude možné vidieť po zakúpení lístka za 99,- Sk.

CHUŤOVKY A HITOVKY

Deväť dní začiatkom posledného mesiaca v kalendári ponúkne slovenskej filmovej verejnosti po roku opäť veľkú festivalovú udalosť. V multiplexe Palace Cinemas v nákupno-zábavnom centre Aupark sa v piatok 2.decembra začne výberová prehliadka 7. Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, ktorý do svojho ukončenia v sobotu 10. decembra ponúkne unikátny filmový koktail, namiešaný a pozbieraný z najpozoruhodnejších ingrediencií moderného filmového umenia.

Známi a tí druhí

Medzinárodná súťaž prvých a druhých hraných filmov je vlajkovou loďou MFF Bratislava. Tomu zodpovedá aj pozornosť a výber titulov, ktoré sa v konečnej selekcii budú uchádzať o Grand Prix a ďalšie štatutárne ceny. Z roka na rok sa rozširuje nielen databáza tipov, ktoré starostlivo sledujú členovia programovej rady, ale aj skupina, ktorá sa formuje samostatne, nezávisle. Sú to diela filmárov, ktorí sa uchádzajú o možnosť zaradenia do súťaže na základe rôznych informácií o festivale prostredníctvom osobných kontaktov, internetovej adresy a propagácie festivalu v zahraničí.

Hoci Slovenská republika nebude mať v tohtoročnej súťaži samostatného kandidáta, predsa len bude, hoc len čiastočne, zastúpená – koprodukčným titulom Piatok alebo iný deň, ktorý sa vo svetovej premiére predstavil v auguste na festivale v Locarne. Fakt, ktorý si zaslúži pozornosť i radosť pre organizátorov predstavuje moment, že autorom nevšednej snímky je belgický režisér Yvan Le Moine, ktorý v Bratislave zvíťazil na úvodnom ročníku v roku 1999.

Vo výbere sú aj ďalší filmári, ktorých debuty sa tiež predstavili na bratislavskom festivale v predchádzajúcich rokoch. Je to napríklad Rumun Cristi Puiu, ktorý uvedie jeden z najpozoruhodnejších filmov tohto roku (nominovaný na Európsku filmovú cenu), horkú a absurdnú drámu Smrť pána Lazarescu. Veľkým talentom ruskej kinematografie je Alexej German junior, a práve on je autorom snímky Garpastum, premiérovaný na nedávnom MFF v Benátkach. No a do tretice sa v Bratislave predstaví „starý“ známy slovinský režisér a herec Jan Cvitkovič s novinkou Od hrobu do hrobu.

Režijný debut v tomto roku absolvoval známy americký herec Liev Schreiber, ktorého prepis literárneho bestselleru Všetko je osvietené zaujal kritikov i divákov na benátskom Lide. Po mimoriadnom úspechu v podobe Zlatej mušle na „áčkovom“ San Sebastiane a ďalších premietaniach v Toronte, New Yorku a Londýne sa česko-nemecká smutná komédia Štěstí režiséra Bohdana Slámu objaví aj v Bratislave.

Z iného súdku sú diela filmárov, ktorí na svoje veľké uznanie ešte len čakajú, hoci ich diela sú rovnako pozoruhodné. Spomeňme napríklad Ahmeda Imamoviča z Bosny a Hercegoviny s filmom Go West, Gruzínca Levana Zakareišviliho so snímkou Tbilisi-Tbilisi, ktorú mimochodom nakrúcal viac ako päť rokov alebo mongolskú filmárku Byambasuren Davaa s lyrickou snímkou Jaskyňa žltého psa.

Doma prorokom

MFF Bratislava vo svojej siedmej kapitole ponúkne, samozrejme, aj ďalšie programové sekcie, ktoré k nemu už neoddiskutovateľne patria. Sekcie venované nezávislému filmu, snímky z európskeho kontinentu uchádzajúce sa o výročné európske ceny, alebo filmy opačne z mimoeurópskeho priestoru, častokrát ocenené na najprestížnajších festivaloch, ale aj voľná zóna, nazvaná tentoraz Making Money, či focus zameraný na britskú modernú scénu, sú tradičné variácie, na ktoré sa pravidelný návštevník festivalu môže naozaj tešiť.

Novinka, ktorá by sa mohla stať stabilnou v programovej koncepcii, je tentoraz skupina filmov s jednoznačným názvom – Národné hity. Prvoradým kritériom pre zaradenie titulu do tejto sekcie bola jeho komerčná úspešnosť, a preto bude nesporne zaujímavé vidieť a konfrontovať tie snímky, ktoré dokázali v domovskej krajine zaujať veľký počet divákov a častokrát boli úspešnejšie než hollywoodske blockbustery.

Ideálnou kombináciou pre film je, keď boduje u divákov i kritiky. Takouto „výnimkou“ je čierna komédia Zamrznutá krajina, ktorá nielenže vyhrala MFF v Göteborgu a získala aj ďalšie ocenenia, ale stala sa aj najdiváckejším filmom vo Fínsku.

Ohromný boom diváckeho kina prežíva ruský film, keď v rebríčku „top ten“ sa v poslednom roku pravidelne objavuje najmenej polovica domácich produkcií. Návštevníci bratislavského festivalu budú mať možnosť vidieť ukážku ruského komerčného kina – Boj s nepriateľom, ktorá zastupuje žáner akčného thrilleru.

Na tohtoročnom festivale v Cannes mal veľkú publicitu „jediný skutočný film o Reale Madrid“ ktorý mal domácu premiéru v Španielsku len koncom augusta. Strhujúci dokument Real: The Movie z kuchyne jedného najslávnejších futbalových klubov sveta nepochybne zaujme aj diváka, ktorý športu práve neholduje.


autor tlačová správa 28.11.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.