KLUBOVÉ TIPY 22.11. - 28.11. 2005

KLUBOVÉ TIPY 22.11. - 28.11. 2005

článok



22. 11.
UTOROK

Bratislava

Evanjelium Sv. Matúša (Il Vangelo secondo Matteo; r. P. P. Pasolini, Tal., 1964, 140 min.)
Charlie 19:45
Pier Paolo Pasolini v roku 1964 nakrútil Evanjelium Sv. Matúša. Z postavy Ježiša Krista urobil „revolucionára“, oprostil ho od postu spasiteľa. Napriek tomuto posunu film prijala aj katolícka cirkev. Pasolini aj do tohto filmu vkladá svoje politické názory. Zaujímavosťou je, že film je nakrútený s prvkami neorealizmu – nakrúcaný v exteriéroch, s nehercami apod.

Panna zázračnica (r. Š. Uher, ČSR, 1966, 100 min.)
FK Kino pod hviezdami 19:00
Štefan Uher sa v Panne zázračnici prikláňa k poetike surrealizmu a vytvára tak skutočne ojedinelé a pozoruhodné dielo slovenskej kinematografie. Príbeh Anabelly, Panny zázračnice podľa novely Dominika Tatarku je surrealistickou víziou, v ktorej nachádzame množstvo tém ako láska, vzťah a postoj k životu a smrti a podobne. Režisér spojil opäť svoje sily s kameramanom Stanislavom Szomolányim a skladateľom Iljom Zeljenkom aby ponúkli divákovi film, o ktorom treba dlho premýšľať, ale ktorý rozhodne stojí za to vidieť.

Nitra

Život je čudo (Zivot je cudo; r. E. Kusturica, Juhoslávia/Franc., 2004, 155 min.)
FK Nitra 19:00
Srbský inžinier z Belehradu Luka sa so svojou rodinou usadí »na konci sveta«, kde pripravuje stavbu železnice, ktorá by tento zabudnutý kraj premenila na turistický raj. Keď vypukne vojna, Lukovi sa značne skomplikuje život a musí riešiť vážne rodinné problémy. Kusturica sa vo svojom najnovšom filme vyjadruje k svojím obvyklým témam a Život je čudo je oslavou radosti zo života, lásky a humanity.

Prešov

Káva a cigarety (Coffee and Cigarettes; r. Jim Jarmusch, USA/Jap./Tal., 2003, 97 min)
Klub filmového diváka 19:30
Kompilácia poviedok, ktoré Jarmusch začal nakrúcať už v roku 1986 a v roku 2003 ich doplnil a vznikol tak tento celovečerný projekt. Známi speváci a herci sa stretávajú pri rozličných príležitostiach nad šálkou kávy a cigarete a konverzujú. Niektoré z poviedok sú vynikajúce, niektoré už trochu slabšie, ako celok sa však film rozhodne oplatí vidieť.

Klubové Tipy 22.11. - 28.11. 2005 Klubové Tipy 22.11. - 28.11. 2005

23. 11.
BRATISLAVA

Teoréma (r. P. P. Pasolini, Tal., 1968, 105 min.)
Charlie 19:45
„Sémioticko-erotická“ správa, v ktorej do buržoáznej rodiny prichádza zvláštny posol, aby zviedol všetkých členov tejto rodiny. Táto situácia spôsobí mnoho komplikácií a nič nebude tak ako predtým. Pasoliniho nejednoznačná poéma je príkladom silného vyjadrovania sa cez film – v celom diele zaznie iba 923 slov...

Kľúč k určovaniu trpaslíkov alebo Posledná cesta Lemuela Gullivera (r. M. Šulík, ČR, 2002, 58 min.)
Tatra 17:30, 19:00
Martin Šulík nakrútil film na základe denníkov Pavla Juráčka, režiséra českej novej vlny. Stiera hranice dokumentárneho a hraného filmu aby vytvoril portrét mimoriadne zaujímavej autorskej osobnosti.

Martin

Mŕtvy muž (Dead Man; r. J. Jarmusch, USA/Nem., 1995, 120 min.)
FK Alternatíva 17:30
Mŕtvy muž z roku 1995 je antiwestern v hlavnej úlohe s Johnny Deppom. William Blake (motív mena je vo filme zaujímavo spracovaný ako jeden z ústredných pri strete dvoch kultúr) putuje po neúspešnom pokuse o nájdenie si práce po Divokom západe a stretáva sa s rôznymi postavami, pričom jednotlivé stretnutia tvoria akúsi kostru »príbehu«. Jarmusch rozohráva aj motívy žánrovej nevyprofilovanosti, pracuje s viacerými žánrami a vytvára tak silný výsledný dojem z diela. Film je podfarbený hudbou Neila Younga a okrem Johnny Deppa v ňom uvidíme aj Steva Buscemiho, Lanca Henriksena, Iggy Popa a Billy Bob Thorntona.


24. 11.
ŠTVRTOK

Bratislava

Dekameron (r. P. P. Pasolini, Tal./Fran./Nem., 1970, 111 min.)
Charlie 19:45
Pasoliniho dielo je súčasťou jeho »trilógie života«, do ktorej okrem neho patria filmy Canterburské poviedky a Kytica z tisíc a jednej noci. V tejto snímke podáva výklad Bocacciovho Dekameronu (skutočne ide skôr o výklad ako adaptáciu), v ktorej sám vystupuje ako Giotto. Formálna stránka je charakteristická akoby nedbalou prácou s kamerou a hrubými strihmi.

Spiklenci slasti (r. J. Švankmajer, ČR/Švaj./VB, 1996, 75 min.)
FK Kino pod hviezdami 19:00
Surrealistický satirický pohľad do ľudského podvedomia a najrôznejších podôb súčasných erotických fetišov. Majstrovsky zaranžovaný kaleidoskop rozpráva o novodobých vášňach a perverziách. Vo filme samozrejme nájdete všetky Švankmajerove postupy, teda miešanie animácie a hraného filmu, ako aj hyperbolizované zvukové efekty. Zaujímavosťou je absolútna absencia dialógov.

Neha (r. M. Šulík, SR, 1991, 77 min.)
Tatra 18:00, 20:30
Celovečerný debut Martina Šulíka, ktorý sa zaoberá medziľudskými vzťahmi v novo usporiadanej spoločnosti (po revolúcii v 1989) a poukazuje na ich temné stránky. Film sa vyznačuje kvalitnou scenáristickou predlohou, dialógmi a v neposlednej rade pôsobivými hereckými výkonmi predstaviteľov hlavných úloh.

Klubové Tipy 22.11. - 28.11. 2005 Klubové Tipy 22.11. - 28.11. 2005

25. 11.
PIATOK

Bratislava

Canterburské poviedky (I Raccoti di Canterbury; r. P. P. Pasolini, Tal./Fran., 1971, 109 min.)
Charlie 19:45
Radostná i tragická vizuálna báseň o láske k životu, o víťazstve mladosti a sexu nad impotenciou a intrigami staroby – to všetko pohľadom múdreho pozorovateľa na prahu smrti, vo voľnej fantazijnej konštrukcii historického sveta. Film, v ktorom je cítiť smútok a stála prítomnosť smrti, sa skladá z ôsmich poviedok, ktoré rozprávajú pútnici smerujúci do Canterbury pokloniť sa svätcovi Tomášovi Beckettovi...

Polnočný kovboj (Midnight Cowboy; r. J. Schlessinger, USA, 1969, 113 min.)
Charlie 17:30
Joe Buck (Jon Voight) sa vydáva z Texasu do New Yorku, aby sa tu živil ako gigolo. Jeho predstavy o platiacich zákazníčkach sa však veľmi rýchlo rozplývajú a tak sa spriatelí s outsiderom „Ratsom“ Rizzom (Dustin Hoffman) a spoločne sa pretĺkajú veľkomestskou džungľou, ktorá je všeličím, len nie miestom realizovaných (naivných) „amerických“ snov...

Idioti (Idioterne; r. L von Trier, Dánsko, 1998, 117 min.)
FK Nostalgia 20:30
Jeden z prvých filmov nakrútených podľa manifestu Dogma 95. „Filmový snob“ Lars von Trier rozpráva príbeh skupinky intelektuálov hrajúcich sa na idiotov a poburujúcich tak svoje okolie a celú spoločnosť okolo seba. Snímka je taká, ako jej hrdinovia, sama (rovnako ako celé hnutie Dogma 95) dodnes vyvoláva vášnivé diskusie a polemiky a provokuje filmových kritikov, ako aj divákov. 

Záhrada (r. M. Šulík, SR, 1995, 95 min.)
Tatra 18:00, 20:30
Na tridsiatnika Jakuba (Roman Luknár) sa začne valiť jeden problém za druhým. Nevie vyriešiť svoj vzťah s vydatou Terezou, práca ho neuspokojuje, nerozumie si s otcom (Marián Labuda), s ktorým žije v spoločnom byte. Jakub sa rozhodne zmeniť svoj život a odchádza na pár dní do opusteného domu starého otca na vidieku. Pomocou zápiskov starého otca znovu objavuje jednoduché veci, na ktoré už dávno zabudol. Učí sa kosiť trávu, orezávať stromy, piecť chleba. Spozná záhadnú Helenu, ktorá zmení jeho život...


26. 11.
SOBOTA

Bratislava

Kytica z tisíc a jednej noci (Fiore delle mille e una notte, r. P. P. Pasolini, Tal./Fran., 1974, 131 min.)
Charlie 20:30
Pier Paolo Pasollini vybral zopár príbehov z Rozprávok 1000 a 1 noci a uviazal z nich kyticu. Kvázi poviedkový film tvorený príbehmi spája putovanie mladého Nur Er Dina hľadajúceho svoju otrokyňu Zumurrud, počas ktorého prejde náručami mnohých žien a vypočuje si mnoho príbehov...

Všetko čo mám rád (r. M. Šulík, SR, 1992, 96 min.)
Tatra 18:30, 20:30
Komorný poetický príbeh muža v strednom veku, ktorý sa pokúša o zásadnú zmenu vo svojom nerozhodnom a letargickom živote. Tomáš sa ocitá v mŕtvom bode. Nemá prácu, s bývalou manželkou sa iba háda, musí riešiť problémy so svojim dospievajúcim synom a pomoc od neho čakajú aj jeho starnúci rodičia. Ponuka mladej Angličanky, aby s ňou odišiel do Anglicka sa zdá byť poslednou šancou ako uniknúť zo začarovaného kruhu.

Žiadostivé telá (Les Corps Impatients; r. X. Gianolli, Franc.. 2004, 94 min.)
Charlie 20:00
Láska Charlotty a Paula je ohrozená, keď sa u nej prejavia príznaky rakoviny. Odchádza sa liečiť z Paríža na vidiek a mladý pár sa začne vzájomne vzďaľovať...Pôsobivá a silná dráma, ktorá nie je lacnou sentimentálnou báchorkou, ale príbehom zo života, v ktorom sa mladý človek môže bez problémov nájsť.

Klubové Tipy 22.11. - 28.11. 2005 Klubové Tipy 22.11. - 28.11. 2005

27. 11.
NEDEĽA

Bratislava

Žralok v hlave (r. M. Procházková, ČR, 2005, 75 min.)
Charlie 17:30
Slogan filmu hlása »Tento príbeh by sa mohol zdať aj vám«...Zaujímavá kombinácia hraného a animovaného filmu s vynikajúcim Oldřichom Kaiserom v hlavnej úlohe. Pomerne sľubný debut Marie Procházkovej, ktorého výpovedná hodnota je mnohovrstevnatá a objavuje sa pri viacnásobnom pozretí. V každom prípade ide o dielko, ktoré si zaslúži pozornosť.

História násilia (A History of Violence; r. D. Cronenberg, USA/Kan., 2005, 96 min.)
Charlie 18:15, 20:15
Tom Sall (Viggo Mortensen) žije šťastný a pokojný život so svojou ženou Edie (Maria Bello) a ich dvoma deťmi v malom mestečku v Indiane. Jedného dňa Tom vo svojej reštaurácii prekazí pokus o lúpež, v sebaobrane zabije dvoch hľadaných zločincov a jeho idylický život sa od základov otrasie. Tomovo hrdinstvo priláka médiá a on sa ocitne vo svetlách reflektorov. Snaží sa vrátiť späť k svojmu jednoduchému a obyčajnému životu, no márne... Navyše sa objaví záhadný muž (Ed Harris), ktorý tvrdí, že mu Tom v minulosti ublížil. Okrem tajomného muža sa musia Sallovci vysporiadať aj so svojím vzájomným vzťahom, ktorý sa pod vplyvom okolností začne pomaly rúcať...Majster podivností David Cronenberg rozpráva tento krát zdanlivo „normálny“ príbeh, ktorý však svojou témou – násilie v rôznych podobách je mimoriadne pôsobivý a závažný.


28. 11.
PONDELOK

Bratislava

Pink Floyd: The Wall (r. A. Parker, VB, 1982, 95 min.)
Charlie 17:30
Vizuálne strhujúci film, ktorý rozpráva „príbeh“ rockovej superstar, hudobníka Pinka. Snímka začína (a v podstate sa aj celá odohráva) v hotelovej izbe, v Pinkovej hlave, keď sledujeme jeho spomienky na detstvo, stratu otca vo vojne, ale aj zážitky spojené s hudbou, sexom, drogami a alkoholom. Metaforické podobenstvo o rúcaní múrov, ako tých reálnych, tak isto aj imaginárnych. Hudobný sprievod je tvorený dvojalbumom skupiny Pink Floyd – The Wall, na základe ktorého film vznikol.

Ghost Dog – Cesta samuraja (r. J. Jarmusch, Franc./Nem./USA,Jap., 1999, 116 min.)
Charlie 20:00
Film amerického nezávislého režiséra Jima Jarmuscha ponúka príbeh čierneho nájomného zabijaka riadiaceho sa samurajskými princípmi a pravidlami. Film je drsný, no čiernohumorný zároveň a hovorí o existencii človeka v určitej societe, problémoch v medziľudskej komunikácii a iných závažných témach. O hudbu sa postaral člen legendárnej rapovej skupiny Wu Tang Clan vystupujúci pod pseudonymom RZA.

Nitra

Tajomný vlak (r. J. Jarmusch, USA/Jap., 1989, 113 min.)
FK Nitra 18:00
Tri žánrovo rozdielne príbehy spájajú scény z hotelovej recepcie a Elvis Presley v rôznych podobách. Prvý Jarmuschov farebný film, ktorý ovplyvnil Hartleyho, Soderbergha, Tarantina i Zelenku.

Poprad

Moderná doba (Modern times; r. Ch. Chaplin, USA, 1936, 89 min.)
FK Poprad 19:30
Legendárna postava nemého filmu (konkrétne grotesky) Charlie Chaplin, nakrútil v roku 1936 svoje vari najkritickejšie dielo. Charlie sa v tomto filme zamestná v továrni, kde zvádza súboje nielen s technikou a rôznymi prístrojmi, ale je navyše nepretržite sledovaných z »vyšších miest«. Následne z továrne odíde a stretáva dievča, do ktorého sa zaľúbi...Chaplin v tomto filme spája oblasť, v ktorej kraľuje (grotesku) s kritikou jedného fenoménu – technologickej spoločnosti.

HIT týždňa a povinné pozeranie nechávam tento týždeň čisto na vás. V Bratislavskom klube Charlie prebieha od pondelka retrospektíva významného talianskeho režiséra Piera Paola Pasoliniho, v kine Tatra zase profil slovenského autora Martina Šulíka a do pozornosti dávam aj Týždeň surrealistického filmu, ktorý prebieha v utorok a štvrtok v Kine pod hviezdami. Sprievodcom po surrealistických svetoch a víziách režisérov Štefana Uhra v snímke Panna zázračnica a Jana Švankmajera v Spiklencoch slasti bude Juraj Mojžiš.


Adresy FK:

Bratislava

Charlie Špitálska 4
FK Nostalgia budova SvF, Starohorská 2
Kino pod hviezdami SD Nivy, Súťažná 18
Tatra Nám. 1. Mája 7

Martin

FK Alternatíva Námestie S. H. Vajanského 2

Nitra

FK Nitra Tr. A. Hlinku 1

Poprad

FK Poprad námestie sv. Egídie 43 (Kino Tatran)

Prešov

Klub filmového diváka Nám. Mieru 1 (Kino Klub)

 


autor Michal Michalovič 22.11.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.