TV TIPY 30.5. - 5.6. 2005

TV TIPY 30.5. - 5.6. 2005

VOD recenzia



30.5.
pondelok:
21.55  Ide, ide poštový panáčik  Francúzsko, 1947/1994 (ČT2)
Unikátna reštaurovaná verzia klasickej komédie. Svojrázny vidiecky poštový doručovateľ Francois rozváža na bicykli poštu. Obrat v jeho živote a myslení prinesie film o modernizácii pôšt v USA. Rozhodne sa tak svoju prácu zefektívniť a zrýchliť.

                00.30  Pán Spoľahlivý  Austrália, 1996 (Markíza)
Muž, ktorého prepustili z väzenia, sa stal známym keď ho polícia držala niekoľko dní v chatrnom dome na predmestí s priateľkou a jej dvojročným synom. Reálny príbeh sa stáva smiešnym v okamihu, keď sa polícii prípad vymkne z rúk...

 

31.5.
utorok:
21.50  Rím, otvorené mesto  Taliansko, 1945 (Dvojka)
Ťažiskové dielo talianskeho neorealizmu zachytáva členov antifašistického odboja skrývajúcich sa pred nacistami v Ríme. Film sa vyznačuje až dokumentárnou autentickosťou, bol nakrútený čiastočne metódou improvizácie v prvých dňoch po skončení vojny s nehercami a v reálnych exteriéroch zdevastovaného mesta. Hrdinovia filmu, vodca odboja Giorgio Manfredi, tehotná slobodná matka Pina, katolícky kňaz Don Pietro, dokonca i skupina detí, sa snažia odolávať nacistickému nebezpečenstvu. Film zachytáva dopad vojny na životy obyčajných ľudí a je nielen majstrovským dielom zlatého fondu kinematografie, ale aj historickým dokumentom jednej dejinnej epochy "večného mesta".

            22.55  RoboCop  USA, 1987 (JOJ)
V Detroite riadi a financuje políciu firma OCP. Pri zásahu proti gangu padne policajt Murphy (Peter Weller) do rúk gangstrov, ktorí ho nemilosrdne rozstrieľajú. Lekári však zachránia jeho mozog a OCP uskutoční dlho pripravovaný plán - vytvoriť policajného kyborga, robota s ľudským mozgom a tvárou. Murphyho pravú identitu taja, všetci sa k nemu správajú skôr ako k stroju. Citový život sa však RoboCopovi, ako ho nazývajú, nepodarí potlačiť, a ustavične ho prenasledujú spomienky na predchádzajúci život. Hoci mu OCP naprogramovala, že nikdy nesmie vystúpiť proti členom firmy, Murphymu sa obnovia spomienky a dokáže prekonať svoj handikap... Klasika od Paula Verhoevena (Total Recall).

TV Tipy 30.5. - 5.6. 2005 TV Tipy 30.5. - 5.6. 2005

1.6.
streda:
22.25  Katapult  Československo, 1983 (Dvojka)
Česká filmová komédia, v ktorej poriadny otec rodiny z pocitu neuspokojenia vyhľadáva milostné dobrodružstvá. Programátor Jacek Jošt cíti nevyhnutnú túžbu vymaniť sa zo stereotypu každodennosti, v ktorom doteraz žil. I napriek tomu, že má zázemie vo vlastnej rodine, túži poznať iné ženy. K uskutočneniu tohto cieľa mu dopomôže inzerát a program počítača. Zakrátko sa spriatelí s množstvom pôvabných žien z blízkych i vzdialených miest. Ale z toho však plynie veľa komplikácií: stretnutia so zamilovanými ženami sa striedajú v neúprosnom tempe, vlastnej žene musí klamať a nič už nestíha. Jacek začína mať pocukané nervy, jeho život sa stáva neprehľadným kolotočom. Je obeťou síl, ktoré už žiadnym programovaním nemôže zvládnuť. Stráca i rodinné zázemie a chce v zúfalstve ukončiť svoj život. V kritickej chvíli sa prebúdza doma v posteli a zo svojej posadnutosti je vyliečený.

           00.20  Posledná večera  USA, 1995 (Jednotka)
Každú nedeľu si týchto päť ľudí pozve na večeru hosťa. No od istej doby sa táto nedeľná večera stala dejiskom veľkého boja za spravodlivosť. Keď sa pri stole z jedného hosťa vykľuje obmedzený človek s fašistickým presvedčením, hostitelia sa nedokážu upokojiť a z hosťa sa stáva nenávidené zviera. A títo ľudia majú podobné zvieratá najradšej po porážke. Čo však s mŕtvolou? Kam ju dať? Príde na to niekto? Zdá sa, že táto veselá partia hodlá očistiť náš svet od všetkých hlupákov a začne si ich každú nedeľu pozývať k sebe na večeru. Pekne po jednom. A pre každého z nič netušiacich hostí to bude zrejme naozaj večera posledná...


2.6.
štvrtok:
22.40  Na brehu rieky  USA, 1986 (JOJ)
Keď lenivec a darebák Samson "John" Tollet (Daniel Roebuck) nechtiac zabije svoju priateľku Jamie (Danyi Deatsová) a ukáže jej mŕtvolu spolužiakom, skupina stredoškolákov sa musí vyrovnať s faktom, že ich kamarát je vrahom. Ich vzťahy sa prudko menia, rovnako ako názory každého z nich na ohavný čin a na to, čo by mali urobiť. Väčšina z nich si myslí, že najlepším riešením by bolo ísť na políciu a povedať pravdu. Layne (Crispin Glover) však nechce vraždu ohlásiť. Rozhodne sa Samsona brániť a chce mu pomôcť. Potajomky ho odvezie kamsi za hranice štátu a ukryje na neznámom mieste. Tim (Joshua Miller), malý brat Matta (Keanu Reeves) však mŕtvolu objaví. Čo sa stane? Nikto netuší, či sa polícia o zločine dozvie a koho obvinia z vraždy. Priťaží všetkým ich mlčanie? Neobvinia ich s napomáhania zločincovi?.

            22.55  Zanechať Las Vegas  GB/USA/Francúzsko, 1995 (Markíza)
Neúspešný hollywoodsky scenárista Ben Sanderson (Nicolas Cage) pre svoje obrovské problémy s pitím príde o prácu aj o rodinu. Preto odchádza do Las Vegas so všetkými svojimi zostávajúcimi peniazmi a pevným odhodlaním upiť sa na smrť. V meste neónových svetiel a kasín stretne krásnu prostitútku Seru (Elisabeth Shue), ktorá stratila svojho ochrancu, lotyšského pasáka Jurija. Ben prijíma jej starostlivosť po podmienkou, že mu nebude brániť v samovražednom zámere, že ho bude sprevádzať na púti zo života. Dokáže Benove rozhodnutie zmariť láska? Podmanivá dráma režiséra Mikea Figgisa.

TV Tipy 30.5. - 5.6. 2005 TV Tipy 30.5. - 5.6. 2005

3.6.
piatok:
20.10  Zlaté oko  GB, 1995 (JOJ)
Rusi vyvinuli novú technológiu, nazvanú Zlaté oko, satelitné zariadenie schopné vysielať silné elektromagnetické impulzy, ktoré zničia akékoľvek elektronické zariadenie v okruhu tridsiatich míľ. Generál Arkadij Urumov (Gotffried John) a ex-pilotka sovietskej armády Xenia Onatoppovová (Famke Janssenová), pracujúci pre organizáciu Janus, ukradli Zlaté oko zo základne Severnaja. Hlavou Janusu je Alec Trevelyan (Sean Bean), Bondov dlhoročný priateľ a kolega, bývalý agent 006, ktorého niekoľko rokov považovali za mŕtveho. Trevelyan chce previesť všetky peniaze z Bank of London na svoje tajné kontá a potom pomocou Zlatého oka zničiť všetky elektronické záznamy v meste. James Bond (Pierce Brosnan) mu v tom musí zabrániť...

           21.05  Slepačí úlet  GB, 2000 (Jednotka)
Úspešný film držiteľa Oscara Nicka Parka nám ukáže svet, o akom sa nám ani nesnívalo. Tweedyho slepačia farma je ako každá iná. Ale v kurincoch to doslova vrie. Rocky, Ginger a ich operení druhovia a družky sa jednoducho vzbúrili a odmietajú svoj údel znášačov vajíčok, aby sa jedného dňa ocitli niekde v hrnci alebo na pekáči. Majú toho všetkého plné zuby a pripravujú veľký útek. Po každom nevydarenom pokuse je ich plán dôvtipnejší a premyslenejší....Vo filme sa nedá prehliadnuť inšpirácia vojnovým filmom Great Escape, avšak namiesto spojeneckých vojakov máme do činenia s mimoriadne inteligentnými operencami, ktorí to myslia smrteľne vážne!

           21.45  Lilja 4-ever  Švédsko, 2002 (Dvojka)
Príbeh filmu sa odohráva v malom ruskom meste, kde po páde socializmu akoby neexistovala žiadna budúcnosť. 16-ročnú Lilyu jej matka zanechá doma a odíde so svojím priateľom do USA. Opustená Lilya začne prostituovať a nádej nachádza až keď stretne Andreja. Ten jej sľúbi lepšiu budúcnosť vo Švédsku. Keď však dorazí do vysnívaného kapitalistického sveta, prichádza na to, že jej rytier na bielom koni ju podviedol a v skutočnosti je zapojený do obchodu s bielym mäsom. Tento tragický príbeh mladého života, ktorý nikdy nedostal šancu, je vďaka dokumentaristickému štýlu plný autenticity. Zaoberá sa nielen aktuálnym problémom úpadku mládeže v zlých sociálnych podmienkach, ale aj bezradnosťou adolescentov nechaných napospas krutému svetu. Réžia Lukas Moodysson (Láska je láska).


4.6.
sobota:
16.50  Ružový panter opäť zasahuje  GB, 1976 (Markíza)
Tentoraz musí Clouseau (Peter Sellers) zachrániť celé ľudstvo, pred bývalým inšpektorom Dreyfusom, ktorý sa zbláznil. Po svojom prepustení totiž zorganizoval zločineckú bandu a uniesol profesora Fassbendera. S jeho pomocou zostrojil ničivú laserovú zbraň...

             21.05  Podozrenie  USA, 1999 (ČT1)
Ulice tropického prístavu San Juan, na ostrove Portoriko, sú zaplnené na prasknutie. Koná sa tu tradičný festival. Tí, čo sa veselia, ani netušia, že v meste došlo k dvom závažným zločinom. V oboch prípadoch sa stala obeťou neplnoletá dievčina, ktorú páchateľ pred smrťou znásilnil. Bohatý právnik Henry Hearst (Gene Hackman) sa chystá, so svojou omnoho mladšou ženou Chantal (Monica Bellucci), na dobročinný večierok, keď sa ozve telefón, ktorým ho policajný kapitán Victor Benezet (Morgan Freeman) vyzve, aby sa zastavil na policajnej stanici k doplneniu výpovede. Hearst totiž objavil a ohlásil druhú vraždu. Banálne vyšetrovanie sa postupne mení v celonočný krížový výsluch, pri ktorom je konfrontovaná i Chantal. Film Stephena Hopkinsa (Stratení vo vesmíre) je novou, prepracovanou verziou slávnej francúzskej snímky Garde a´Vue (1981), v ktorej ústredné party obsadili Lino Ventura, Michel Serrault a Romy Schneiderová.

              21.55  Zjazvená tvár  USA, 1932 (Dvojka)
Klasická gangsterka o bezvýznamnom zločincovi, ktorý sa v období Prohibície vytiahne na spoločenskom rebríku. Film o vzostupe a páde mafiánskeho bossa Tonyho Camonteho sa začína smrťou uznávaného bossa podsvetia Big Louisa Costilla. Polícia upodozrieva jeho bodyguarda, Tonyho Camonteho, že Big Louisa na objednávku iného mafiána zlikvidoval. Pre nedostatok dôkazov však musí byť Tony prepustený a s úžasnou rýchlosťou i veľkými ambíciami preberá revír svojho mŕtveho šéfa. Čoskoro si svojimi nemilosrdnými maniermi a vybavovaním účtov získava v mafii výsadné postavenie. Čím vyššie sa však nachádza, tým väčšie nebezpečenstvo mu hrozí...

TV Tipy 30.5. - 5.6. 2005 TV Tipy 30.5. - 5.6. 2005

5.6.
nedeľa:
14.20  Demokrati  SR, 1980 (JOJ)
Snímka je adaptáciou slovenskej klasiky - rovnomenného spoločenského románu Janka Jesenského, kde autor pomocou spoločenskej satiry a paródie zachytil sociálne a politické pomery v I. ČSR. Odhaľuje nedostatok demokracie v demokratickom štáte, intrigy medzi politickými stranami, súperenie kandidátov tej istej strany. A možno práve preto je film režiséra Jozefa Zachara (rovnako ako román) nadčasový a nachádzajú sa v ňom paralely s najsúčasnejšou súčasnosťou.

             22.25  Dotyk smrti  USA, 1999 (JOJ)
Vo štvrtok nastupuje Frank Pierce (Nicolas Cage) z pohotovostnej záchrannej služby na nočnú zmenu s kolegom Larrym. Rozkrúca sa nový kolotoč plný stresu, krvi, utrpenia i bezmocnosti. Aj vďaka duchom mŕtvych pochybuje o rozume i zmysle vlastného života. Dráma v réžii Martina Scorseseho.

             22.55  Krásni & úžasní  USA, 2001 (ČT2)
Témou snímky je dysfunkčná rodina, ktorú tvorí starnúca matka Jane a jej tri dcéry, dve dospelé a adoptívna osemročná Annie, ktorá je nielen čierna, ale aj tučná. Všetky štyri ženy sú posadnuté svojimi telami a tým, ako vyzerajú a budú vyzerať...


HIT TÝŽDŇA
2.6.
štvrtok:
21.45  Muž bez minulosti  Fínsko, 2002 (ČT2)
V úvode filmu náš muž ešte minulosť má, no hneď ju stráca. Spoznávame ho keď prichádza za prácou do mesta, už v prvom momente je však prepadnutý bandou výrastkov, zbitý do nemoty, stráca pamäť. Zrazu nemá meno, rodinu, známych, priateľov, ani zamestnanie. Neostáva mu iné, ako začať odznova, z ničoho. Nie práve objavný námet, zato v Kaurismäkiho spracovaní určite zaujme, pobaví a možno i prinúti k zamysleniu sa...


sHIT TÝŽĎŇA
5.6.
nedeľa:
16.55  Pánska jazda  ČR, 2004 (Markíza)
Aj keď v piatok v noci to na JoJke rozbalí Jean Claude Van Damme, k shitu týždňa sa tentoraz neprekope. Ten napevno okupuje česká "komédia", ktorá v auguste minulého roka mala tú drzosť prísť aj do našich kín. Z deja tohto prvého sitcomu nakrúteného na film asi len toľko: Otec Viktor (Martin Dejdar), veľmi ambiciózny a úspešný vo svojej profesii , a jeho syn Peter(Vladimír Škultéty), úspešný a nádejný študent, sa náhle ocitnú v nečakanej situácii. Po smrti manželky a matky sa tieto dva žiarivé príklady dokonalého muža a študenta musia vysporiadať s takou banálnou vecou ako je starostlivosť o domácnosť. Ako schopní, inteligentní a úspešní muži v tom samozrejme nevidia problém. Ako som už napísal v recenzii - "Pánská jízda je nevtipným, otravným, zle herecky zvládnutým (prehrávajúci Dejdar, Škultéty, Abrhám), zúfalo scenáristicky a dramaturgicky zosmoleným sitcomom, hodným tak na doobedňajšiu obrazovku komerčných televízii". To som ešte netušil, že to príde tak rýchlo...

 


autor Peter Konečný 30.5.2005
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.