PREMIÉRY 10.2. 2005

PREMIÉRY 10.2. 2005

článok



Dámy a páni, tento týždeň je po dlhej dobe prvý, v ktorom môžeme v našich kinách privítať plnohodnotného slovenského zástupcu. Dobre si ho zapamätajme a spoločne dúfajme, že takýchto týždňov bude čoraz viac. Okrem príjemného slovenského osvieženia k nám prichádzajú štyri ďalšie filmy - jeden zaujímaveší ako druhý, takže skutočne máme z čoho vyberať.

Premiéry 10.2. 2005 Premiéry 10.2. 2005 Premiéry 10.2. 2005

O DVE SLABIKY POZADU

Zuzana je príťažlivá a sympatická študentka výtvarného umenia, ktorá popri štúdiu pracuje, pretože by chcela začať žiť podľa vlastných predstáv. Vďaka svojmu prístupu k svetu a zmyslu pre dobrodružstvo sa dostáva do rôznych neočakávaných a pikantných situácií. Tak ako mnoho mladých ľudí sa snaží nájsť to, čo by ju napĺňalo, čo by chcela robiť, zistiť, s kým by chcela žiť. Od jedného milenca v Bratislave uteká do Paríža za druhým, keď má byť v škole, je v práci, keď je v škole, spí, keď má byť doma, cestuje po svete. Jednoducho sa často cíti byť o dve slabiky pozadu. A to nielen doslovne pri práci v dabingu, ale v prenesenom význame vo svojom vlastnom živote. Film je určený predovšetkým mladým ľuďom, je plný skvelej hudby Jana P. Muchowa ( Samotáři, Jedna ruka netleská, Šeptej ) a rovnako výborných a uvoľnených hereckých výkonov.

O dve salbiky pozadu (SR, 2004, 84 min.)
Réžia: Katarína Šulajová. Scenár: Katarína Šulajová. Kamera: Alexander Šurkala. Hudba: Jan P. Muchow. Hrajú: Zuzana Šulajová, Miki Křen, Richard Stanke, Lucia Hurajová, Matej Landl, Ivan Romančík, Anna Ferenczy, Marek Majeský.

Premiéry 10.2. 2005 Premiéry 10.2. 2005 Premiéry 10.2. 2005

RAY

Ak možno život chápať ako súhrn jeho jednotlivých častí, potom príbeh Raya Charlesa je možno považovať za súhrn osobných vzostupov a pádov v priebehu dlhej a slávou ovenčenej kariéry vo svete hudby. Ray zažil bolesť aj osobnú tragédiu. Množstvo jeho hudobných štýlov (jazz, rhytm & blues, rock-and-roll, gospel, country & western) je sledom a súhrnom celistvej inšpiratívnej cesty génia s jedinečnou víziou, génia, ktorý svetu daroval možnosť celkom nového spôsobu vnímania hudby. Ray je doposiaľ nespracovaný príbeh dramatického osudu americkej hudobnej legendy, ktorého vzniku predchádzal pätnásťročný zber materiálu a sledovania Rayovej tvorby uznávaným filmárom Taylorom Hackfordom.

Ray (USA, 2004, 152 min.)
Réžia: Taylor Hackford. Scenár: James L. White. Kamera: Pawel Edelman. Hudba: Craig Armstrong, Ray Charles. Hrajú: Jamie Foxx, Regina King, Kerry Washington, Clifton Powell, Harry J. Lennix, Bokeem Woodbine.

Premiéry 10.2. 2005 Premiéry 10.2. 2005 Premiéry 10.2. 2005

LETEC

Neuveriteľný životný príbeh legendárneho filmového režiséra a hollywoodskeho magnáta Howarda Hughsa preniesol na filmové plátno Martin Scorsese. Howard Hughes bol mužom, pre ktorého nebol na sklonku 20-tych rokov 20. storočia žiadny sen neuskutočniteľný. Výstredný miliardár však nebol len režisérom, producentom a vlastníkom legendárnej filmovej spoločnosti RKO Pictures, ale najmä priekopníkom letectva. A navyše to bol muž, ktorý dokázal očariť najkrajšie ženy sveta - hollywoodske hviezdy Katharine Hepburn a Avu Gardner. Film získal tri Zlaté glóbusy (film - dráma, hudba, herec v dráme).

The Aviator (USA-Japonsko, 2004, 98 min.)
Réžia: Martin Scorsese. Scenár: John Logan. Kamera: Robert Richardson. Hudba: Howard Shore. Hrajú: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Kate Beckinsale, John C. Reilly, Alec Baldwin, Alan Alda, Ian Holm, Danny Huston, Gwen Stefani, Jude Law.

WILBUR SA CHCE ZABIŤ

Wilbur a Harbour sú na prahu tridsiatky, keď zomrie ich otec. Antikvariát, ktorý zdedili, má svoje lepšie časy už za sebou. Po nevydarenej samovražde sa Wilbur stane pacientom cynického psychiatra Horsta. Ošetrujúca sestra Moira a Harbour sú presvedčení, že Wilbura môže z depresie dostať len nejaká žena. Ale hoci Wilbur sa ženám páči, ani jednej sa nepodarí preniknúť do jeho blízkosti. Napokon Harbour stratí hlavu kvôli Alice, ktorá vstúpi do života dvoch odlišných bratov. S malou dcérou Mary žije osamelým životom. Pracuje ako upratovačka v nemocnici, kde si privyrába predajom kníh, čo pacienti nechávajú na nočných stolíkoch. Krok za krokom sú si Wilbur, Harbour a Alice bližší. Čím je ich vzťah užší, tým väčšmi sa Wilbur teší zo života. Aj Alice sa postupne vymaňuje zo svojej ulity a dcéra Mary sa stáva náruživou čitateľkou. Harbour ešte nikdy nebol taký šťastný. Ale v kníhkupcovi drieme tajomstvo, ktoré nikdy nemalo odvahu sa prejaviť. Až teraz...

Wilbur bega°r selvmord (Dánsko, V. Británia, 2004, 98 min.)
Réžia: Lone Scherfig. Scenár: Lone Scherfig, Anders Thomas Jensen. Kamera: Jorgen Johansson. Hudba: Joachim Holbek. Hrajú: Jamie Sives, Shirley Henderson, Adrian Rawlins, Lisa McKinlay, Mads Mikkelsen, Julia Davis, Susan Vidler, Robert McIntosh, Lorraine McIntosh.

BLADE TRINITY

Wesley Snipes sa vracia ako tajomný lovec upírov v strhujúcom treťom a záverečnom pokračovaní thrilleru Blade - Blade: Trinity. Upírí národ sa rozhodol už nadobro skoncovať s Bladeom a prichystá na neho sériu brutálnych krvavých útokov. Blade sa rozhodne spojiť s Nightstalkers - klanom ľudských, Nočných lovcov upírov. Spolu musia čeliť krvilačnej a brutálnej Danici Talos, ktorej prúdi v žilách mocná krv jej predkov. Podadrí sa jej oživiť mocného Drakea zo storočného spánku, ktorý má upírov doviesť do víťazného konca, kedy nadobro ovládnu celý svet. Bladeovi a Nočným lovcom neostáva veľa času. Jedinou záchranou sa zdá byť novoobjavený vírus, ktorý upírov zabíja. Musia ho však medzi nich rozšíriť veľmi rýchlo ... a majú na to len jeden pokus...

Blade: Trinity (USA, 2004, 114 min.)
Réžia: David S. Goyer. Scenár: David S. Goyer. Kamera: Gabriel Beristain. Hudba: Ramin Djawadi, RZA. Hrajú: Wesley Snipes, Kris Kristofferson, Jessica Biel, Dominic Purcell, Parker Posey, Ryan Reynolds, Mark Berr.

 


autor Filip Šustek 10.2.2005
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.