10 MOŽNOSTÍ AKO STRÁVIť MFF BRATISLAVA

10 MOŽNOSTÍ AKO STRÁVIť MFF BRATISLAVA

článok



Bratislavský filmový festival sa začína. Určite uvítate niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zorientovať sa v spleti filmov. Či už chcete vidieť obľúbený kúsok Quentina Tarantina, alebo vás zaujíma skôr lyrický príbeh dospievania, v našom výbere snímok, sľubujúcich najlepšie zážitky, to nájdete.

V článku sú použité oficiálne anotácie MFF

Premiéry

OLD BOY

Únos Dae-sua sa odohrá rovno pred jeho domom, kde dosial pokojne žil so svojou rodinou. Kdesi v podivnom domácom väzení sa z televízie dozvie, že jeho žena bola medzičasom brutálne zavraždená a on je z tejto vraždy podozrivý. V tmavej miestnosti strávi pätnásť rokov, než sa jedného dna rovnako nečakane ocitne na slobode. Od tej chvíle sa zameria na pomstu. S pomocou mladej Mido svojho väzniteľa nájde, lenže dotyčný muž ho postupne usvedčí z dávnej viny. Zložitá dráma, v ktorej sa nakoniec odhalia fatálne vzťahy medzi Dae-suom a Mido, je plná napätia a tajomnosti, ale podľa slov režiséra je predovšetkým úvahou o pomste a o túžbe, ktorú pocíti každý, lenže málokto ju aj uskutoční, pretože spoločnosť ju zatracuje ako negatívnu a deštruktívnu. Film získal Veľkú cenu poroty na MFF v Cannes 2004.

Old Boy (Južná Kórea)
Réžia: Park Chan-wook. Scenár: Park Chan-wook, Hwang Jo-yoon, Lim Joon-hyung. Kamera: Chung Chung-hoon. Hrajú: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae, Gang Hye-jung, Chi Dae-han, Oh Dal-su.


POSLEDNÝ ŽIVOT NA SVETE

Mladý Japonec Kenji, ktorý žije v Bangkoku a vo svojom byte plnom kníh a udržiava úzkostlivý poriadok, je doslova posadnutý samovražednými predstavami. Už - už strká hlavu do slučky, keď nečakané zazvoní zvonček a za dverami stojí jeho brat, zapletený s miestnou jakuzou. Sprevádza ho jeden z mafiánskych bossov. Krátko na to dôjde k divokej prestrelke, ktorú prežije len vydesený Kenji. Utečie z bytu a náhodou sa stretne s thajskou dievčinou Noi, ktorá prežíva podobnú frustráciu zo stretu so smrťou. Dvojica, ktorá sa stretla vďaka osudu, sa uchýli do domu na predmestí Pattaya, a napriek tomu, že medzi Japoncom a Thajkou leží niekoľko ťažko prekonateľných bariér, postupne sa medzi nimi rodí vzájomná sympatia. Zničí ju návrat do reality alebo sa premení v silnejšie puto?

Film získal Cenu poroty na MFF v Bangkoku 2003 a herec Asano Tadanobu (Kenji) obdržal Cenu za najlepší herecký výkon na MFF v Benátkach 2003.

Ruang rak noi nid mahasan (Thajsko)
Réžia: Pen-ek Ratanaruang Scenár: Prabda Yoon, Pen-ek Ratanaruang. Kamera: Christopher Doyle. Hrajú: Asano Tadanobu, Sinitta Boonyasak, Yutaka Matsushige, Takeuchi Riki, Miike Takashi, Laila Boonyasak.


Medzinárodná súťaž prvých a druhých hraných filmov

NEDOKONČENÝ PRÍBEH

Irán, súčasnosť. Mladý filmár chce so svojím kameramanom nakrútiť dokument o ilegálnych prisťahovalcoch. Ponúknu značnú sumu peňazí prevádzačovi a jeho klientom. Keďže však imigranti od začiatku cesty protestujú a odmietajú byt filmovaní, prevádzači vyhodia oboch filmárov na prašnej ceste. Tí sa ale nehodlajú vzdať a chcú film dokončiť...

Film získal Strieborného leoparda v kategórii Najlepší prvý alebo druhý hraný film, i ocenenie Netpac (najlepší ázijský film) na MFF Locarno 2004.

Dastaneh nataman (Irán, Írsko, Singapur)
Réžia, scenár: Hassan Yekpatanah. Kamera: Reza Rakhshan Hrajú: Mazdak Taebi, Mehdi Baghayan, Mohamad Assadi, Peyman Jafari, Hassan Gol Mehdi Abadi.


ZEM A POPOL

Starý Dastagir s malým vnukom Jasinom zliezajú uprostred vyprahnutej afgánskej krajiny z nákladného auta a vydávajú sa ďalej peši prašnou cestou. Prídu až k mostu, ktorý vedie cez vyschnuté riečne koryto. Cesta ďalej pokračuje po púšti k vzdialenej bani, kde má pracovať Jasinov otec. Starec sa snaží zistiť, kedy okolo prechádza nákladné auto, ktoré by ho tam s vnukom doviezlo. Chce synovi oznámiť, že jeho dedina bola zničená bombami a že prežil len on a malý Jasin. Hodiny plynú, vyčerpaný starec si so svojím žiaľom nevie poradiť, myš- lienkami je stále v onej desivej noci, kedy zahynuli všetci z jeho rodiny a malý Jasin ohluchol. Má strach, že strašná správa vyvolá v synovi spravodlivý hnev a túžbu po pomste, a tak stretnutie s ním podvedome odďaľuje. Svoje obavy rozpráva ľuďom, ktorých postupne stretáva: strážcovi mosta, láskavému majiteľovi malého obchodu pred mostom, tajomne zahalenej žene, ktorá tiež čaká - všetci sú obetami vojny, čo cítime kdesi mimo obraz...

Film získal cenu "Regard Original" na MFF Cannes 2004.

Khakestar-o-khak (Afganistan, Francúzsko)
Réžia: Atiq Rahimi. Scenár: Kambozia Partovi, Atiq Rahimi. Kamera: Eric Guichard. Hrajú: Abdul Ghani, Jawan Mard Homayoun, Walli Tallosh, Guilda Chahverdi, Kader Arefi, Mirza Hussein.


Nový slovenský film

AMAZONIA VERTICAL

Stolová hora Auyan Tepui - tak ju nazývajú domorodí amazonskí Indiáni. Je takmer nedostupná, panenská. Lemujú ju desiatky kilometrov strmých skalných útesov, ktoré znemožňujú výstup z ktorejkoľvek strany. Navôkol prales a džungľa. Dokonalá divočina. Rokliny, priepasti, skalné labyrinty. Výzva, ktorá pre štvoricu Slovákov znamenala náročné horolezecké výkony, ale aj nekonečné prekážky, vyčerpanosť a beznádej. Bez sprievodcov, nosičov, výdatnej stravy, telefónu, akéhokoľvek spojenia so svetom. Nadoraz. Alebo na divoko. Napospas osudu. V lone nedotknutej prírody, v miestach, kde ľudská noha ešte nevkročila...

Traja muži a žena zažili na stolovej hore magické spojenie s prírodou. Dobrodružstvo, ktoré sa odvíjalo vo vertikálnej polohe. Auyan Tepui totiž zďaleka nie je rovná ako stôl.

Amazonia Vertical (Slovensko)
Réžia, scenár, kamera: Pavol Barabáš. Vystupujú: Peter Ondrejovic, Dana Somorovská, Jaroslav Vondercík, Pavol Barabáš.


Zoom: Islandský film

ZIMNICA

Acuši Hirata netúži po ničom inom ako utiecť zo zimného Japonska a užiť si svoj jediný týždeň dovolenky v roku pri partičke golfu pod havajským slnkom. Namiesto toho však musí ostať verný tradíciám a odchádza do ešte väčšej zimy na Island vykonať obrad za svojich zosnulých rodičov. Na ceste ho hneď od začiatku sprevádza smola. Na Islande pristane uprostred snehovej búrky, namiesto do mesta sa autobusom odvezie k turistickým atrakciám v islandskej ľadovej džungli, a ešte aj taxikár ho namiesto v centre Reykjavíku vysadí na dedinskej oslave. Neostáva mu nič iné, iba naskočiť na okoloidúci kamión, ktorý okrem neho vezie aj neustále vyspevujúci mužský zbor, a dúfať, že sa konečne dostane do cieľa. Z Reykjavíku musí totiž ešte pokračovať na miesto, kde sú pochovaní jeho rodičia. Na svojej ceste Islandom sa Acuši dozvie veľmi veľa nielen o tejto tajomnej a zvláštnej krajine a jej ľuďoch, ale aj o sebe.

Á köldum klaka (Island, USA, Japonsko, Dánsko)
Réžia: Fridrik Thór Fridriksson. Scenár: Fridrik Thór Fridriksson,Jim Stark. Kamera: Ari Kristinsson. Hrajú: Masatoshi Nagase, Lilli Taylor, Fisher Stevens, Gísli Halldórsson, Jóhannes B. Gudmundsson.


V ZNAMENÍ DRAKA

O Islande sa hovorí, že tam žijú jedny z najkrajších žien na svete. Niekoľkokrát už súťaž Miss World vyhrala práve Islanďanka. Hrönn Sveinsdóttir sa rozhodla, že v záujme svojho dokumentu o tom, ako fungujú súťaže krásy, sa sama prihlási na konkurz a vyskúša si to na vlastnej koži. Je rok 2000, rok Draka na prelome milénia, a súťaž Miss Island určíte bude patriť k udalostiam roka. Hrönn sa dostane do najužšieho výberu a čaká ju finále. Napriek tomu, že Hrönn by si v normálnom živote nikdy neobula topánky na podpätku, fajčí dve krabičky cigariet denne a už vôbec nepatrí medzi športovcov vo fitness centrách, nechá sa úplne pohltiť súťažou krásy a začne sa zaoberať kalóriami a celulitídou. Takisto aj film akoby postupne strácal pôvodný odstup a miestami pôsobí ako reality show. Stále však ako veľmi dôveryhodná show.

V znamení Draka bol kvôli námietkam organizátorov súťaže ako prvý film v histórii Islandu zakázaný. Napriek tomu ale získal v roku 2000 výročnú cenu Islandskej filmovej akadémie EDDA za najlepší dokumentárny film.

Í skóm drekans (Island)
Réžia: Hrönn Sveinsdóttir. Scenár: Hrönn Sveinsdóttir, Árni Sveinsson. Kamera: Sigrun Hermannsdottir, Hrönn Sveinsdóttir, Árni Sveinsson, Haukur Karlsson. Hrajú: Hrönn Sveinsdóttir, Sigrun Hermannsdóttir, Adalheidur Sveinsdóttir, Sveinn Adalsteinson.


Proti prúdu

FESTIVAL EXPRESS

V roku 1995 bol v Kanadskom národnom filmovom archíve objavený fascinujúci materiál z roku 1970.V tom roku viezol špeciálny vlak naprieč Kanadou najznámejšie rockové skupiny svojej doby - The Grateful Dead, The Band, Janis Joplin, Buddy Guy, Dellaney and Bonnie a mnoho ďalších. Skupiny spolu cestovali a popíjali päť dní. Koncertovali všade, kde vlak zastavil a vlak zastavoval viac menej tak často, ako sa posádke zvykla minút tequila. Počas jazdy hudobníci improvizovali a vymýšľali spoločné rockové skladby. Tento vlak dostal meno Festivalový expres. Bol to najväčší a najdlhší rockový záťah v dejinách. V dôsledku právnych sporov však film nebol dokončený a na materiál sa zabudlo. Po jeho objave sa Bob Smeaton rozhodol, že sa ho pokúsi zrekonštruovať. Posledný veľký rockový dokument svojej doby tak vznikol až v roku 2003. Uvidíte fascinujúci materiál nakrútený v štýle cinema verité, unikátne zábery Janis Joplin a ďalších legiend.

Festival Express (Kanada, Velká Británia)
Réžia: Bob Smeaton. Kamera: Peter Biziou, Bob Fiore.


JAR, LETO, JESEŇ, ZIMA ... A JAR

Jar, leto, jeseň, zima...a jar je v kontexte tvorby Kim Ki-duka prekvapením. Lyrický film o plynutí ročných období predstavuje v režisérovej kontroverznej tvorbe fascinujúci obrat, ale bez straty umeleckej identity a príznačných tém. Typický majstrovský režijný rukopis s dôrazom na výtvarnú zložku je i tu zreteľný. Ide o príbeh chlapca, ktorého výchovy sa ujme starší mních. Chlapec dospieva, zamiluje sa a odchádza do "reálneho" sveta. Spácha zločin, prijme trest a vracia sa spať k mníchovi, aby pokračoval v jeho poslaní a sám sa stal mníchom. V závere sa ujíma malého chlapca... Kruhovú kompozíciu deja dodržiava Kim Ki-duk aj v obraze. Situácie sa odohrávajú v strede kruhového jazera na umelom ostrovčeku, v izolovanom priestore. Plynutie času je tu akoby iné, meditatívne a vytvára vlastné magické zákonitosti. Ale aj keď film hovorí o duchovných témach a transcendentne, nestráca zmysel pre humor a tlmočí myšlienku, že vo všetkom vážnom a vysokom je i niečo smiešne a nízke. Každá minca má dve strany, v každom z nás je dobro aj zlo.

Bom, yeoreum, gaeul, gyeoul...geurigo bom (Južná Kórea, Nemecko)
Réžia, scenár: Kim Ki-duk. Kamera: Baek Dong-hyun. Hrajú: Oh Young-su, Kim Ki-duk, Kim Young-min, Seo Yae-kyung


SPOMIENKY NA VRAŽDU

Najzaujímavejší detektívny film posledného obdobia bol nakrútený v Južnej Kórei. Jeho základom je skutočná udalosť - séria desiatich vrážd mladých žien, ku ktorým došlo v mestečku neďaleko Soulu v rokoch 1986 - 1991. Detektívi vypočuli okolo 3000 podozrivých, do pátracej akcie sa zapojilo 300 000 policajtov. Prípad sa nikdy nevyriešil. Spomienky na vraždu ponúkajú možné vysvetlenie. Sú v podstate strašidelnou retrospektívou desiatich daždivých smrtonosných večerov a zároveň tradičnou detektívkou plnou napätia a tajomstva. Zaujímavo je zobrazená rovina pátrania - traja policajní vyšetrovatelia Cho, Park a Seo sú veľmi ľudské postavy s mnohými vlastnými problémami a cítia, ako im prípad postupne prerastá cez hlavu a ničí ich súkromný život. Začínajú si uvedomovať, že chytiť tak chladnokrvného a rafinovaného vraha je úloha, ktorá presahuje ľudské sily a zákonné možnosti. Film je v Kórei veľmi populárny a minulý rok prekonal rekordy návštevnosti v domácich kinách, v Európe bol uvedený začiatkom tohto roka na MFF v Rotterdame.

Salinui chueok (Južná Kórea)
Réžia: Bong Joon-ho. Scenár: Kim Gwang-rim. Kamera: Kim Hyung-koo. Hrajú: Song Gang-ho, Kim Sang-kyung, Kim Roe-ha, Song Jae-ho, Byeon Hie-bong, Ko Seo-hie


autor Filip Šustek 3.12.2004
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.