SLOVENSKÝ FILM 2004

SLOVENSKÝ FILM 2004

článok



V termíne od 23. do 26. novembra 2004 sa v bratislavskom kine Tatra uskutoční už piaty ročník prehliadky slovenskej audiovizuálnej tvorby Slovenský film 2004. Zámerom prehliadky je predstaviť aktuálne slovenské a koprodukčné filmy s výrobným rokom 2004. Okrem domácej celovečernej tvorby za posledný kalendárny rok prehliadka ponúkne aj aktuálnu stredometrážnu a  krátkometrážnu tvorbu a retrospektívu filmov Juraja Herza. Piaty ročník prehliadky bude výnimočný aj tým, že bude predchádzať udeľovaniu filmových cien pod názvom Slnko v sieti.  Národná filmová cena Slnko v sieti, ktorej autorom je Mgr. Art. Oliver Leššo, sa bude na prehliadke prezentovať po prvý raz a jej hlavným zámerom je stať sa prestížnym domácim ocenením udeľovaným každý druhý rok. 

Filmy prehliadky

Prehliadka Slovenský film 2004 uvedie vo svojom programe celovečerné hrané aj dokumentárne filmy. Medzi hranými sa na internej projekcii odpremieta film Kataríny Šulajovej O dve slabiky pozadu, ďalej snímka Konečná stanica Jiřího Chlumského a koprodukčný maďarsko-slovensko-poľský film Nepochovaný mŕtvy režisérky Márty Mészáros, pričom všetky budú uvedené v predpremiére na študijnej projekcii. V programe prehliadky figurujú aj amatérsky, ale úspešný videofilm Nič nekrváca večne v réžii Mateja Hradského a debutový celovečerný film Zity Furkovej Jesenná (zato) silná láska s výrobným rokom 2003, ktorý bol v termíne minuloročnej prehliadky Slovenský film 2003 ešte vo fáze dokončovania, a tak sa nepremietal. Medzi celovečernými dokumentárnymi snímkami prehliadky sú nový film Pavla Barabáša Amazonia Vertical, ďalej filmy Miluj blížneho svojho Dušana Hudeca, Financoval som Povstanie Aloisa Ditricha a koprodukčný film Cez hranice, na ktorom sa podieľalo päť režisérov zo stredoeurópskeho regiónu, a to Pawel Lozinsky, Jan Gogola, Robert Lakatos, Biljana Cakic-Veselic a slovenský dokumentarista Peter Kerekes. Prehliadka Slovenský film 2004 ponúkne aj stredometrážne filmy, konkrétne hrané tituly absolventov VŠMU - tanečný film Tak dávno som Ti nenapísala Andrey Horečnej a Supper-man Alberta Vlka, ale aj dokumentárne filmy Tatry mystérium Pavla Barabáša a Čo nám chýba Tomáša Hučka.

Krátkometrážnu tvorbu budú na prehliadke zastupovať nielen hrané a dokumentárne, ale aj animované snímky, zväčša filmy študentov VŠMU. Z hranej produkcie sa odpremietajú tituly Z ulice (r. Stano Petrov), Noc v hoteli (r. Matúš Libovič), Kohútik jarabý (r. Marián Tutoky), Tanečník - tri diely (r. Marta Ferencová, Kristína Hercegová, Mariana Čengel-Solčanská), Príchod do lyrickej krajiny (r. Mariana Čengel-Solčanská), Onarckép (r. Mátyás Prikler), Tri (r. Barbara Slamková) a Everybody Loves the Sunshine (r. Mariana Čengel-Solčanská). Z krátkometrážnej dokumentárnej tvorby prehliadka ponúkne filmy Bezbožná krajina (r. Zuzana Piussi), Čisté srdce (r. Daniela Rusnoková), Hrám? Tak to ... Hmmm. Môžem sa pokúsiť (r. Róbert Šveda), časť koprodukčnej tetralógie LOOP a film 1.35 (r. Milan Balog), H4XOR (Hacker) (r. Samuel Jaško), Portrét Jána Režňáka (r. Maroš Berák) a nezávislú tanečno-experimentálnu snímku Jozefa Vlka Deň. Skupinu animovaných filmov budú tvoriť tituly Super Superman (r. Michal Uhrín), Steblá trávy (r. Jana Slovenská-Szabóová) a Game (r. Joanna Koźuch). Všetky krátke filmy sa budú premietať v blokoch.
 
Súčasťou prehliadky bude aj retrospektíva filmov Juraja Herza za jeho osobnej účasti pri príležitosti jeho tohtoročných 70-tych narodenín, reprezentovaná snímkami Spalovač mrtvol (1968) v zrekonštruovanej verzii, Sladké hry minulého leta (1969), Pasáž (1996) a poviedkou Sběrné surovosti (1965).


Národná filmová cena

Novinkou piateho ročníka prehliadky Slovenský film 2004 bude prezentácia Národnej filmovej ceny Slnko v sieti, ktorá sa napriek svojej dvojročnej periodicite pokúsi byť pendantom iných národných cien európskej a svetovej kinematografie, akými sú napríklad Český lev, španielski Goyovia, Donatellovi Davidovia v Taliansku či americké Oscary. Samotná idea ceny vznikla už dávnejšie, jej praktická realizácia však začala až v tomto roku vďaka finančnej podpore MK SR. Akadémia oslovila širší okruh významných osobností slovenského kultúrneho života, ktorí v dvanásťčlennej komisii z niekoľkých návrhov vybrali pre cenu názov Slnko v sieti. Podľa slov prezidentky SFTA Zuzany Gindl-Tatárovej "označenie Slnko v sieti je v prvom pláne odkazom na kľúčové dielo československej novej vlny, ktoré v roku 1962 nakrútil režisér Štefan Uher a ktoré svojou estetikou, poetikou, formálnou modernosťou a progresívnosťou predstavuje do dnešných dní jedno z najvýznamnejších diel celej slovenskej kinematografie. V druhom pláne sú s ním spojené práve pojmy ako novátorstvo a schopnosť moderného pohľadu na tradičné hodnoty (našej kultúry), istá neuchopiteľnosť vecí a vzťahov, krátkosť okamihu, ktorý sa zhmotňuje v záblesku svetla a dodáva veciam iný odtieň a význam". Autorom víťazného návrhu ceny sa stal Mgr. Art Oliver Leššo. Ceny sa podľa predbežnej verzie štatútu budú udeľovať v ôsmich samostatných kategóriách: najlepší celovečerný film, réžia, scenár, kamera, strih, zvuk, hudba, výtvarný počin, ženský a mužský herecký výkon, najlepší dokumentárny film a najlepší animovaný film. Súčasťou udeľovania bude aj mimoriadna Cena za celoživotný prínos slovenskej kinematografii.


Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.