JEDEN SVET NA STV2

JEDEN SVET NA STV2

VOD recenzia



Cyklus desiatich dokumentárnych filmov Jeden svet pripravilo združenie Človek v ohrození v spolupráci so Slovenskou televíziou. Filmy budú odvysielané na STV2 (Dvojka) v dňoch od 1. septembra až do 7. októbra.

Jeden svet na STV predstaví filmy zahraničnej produkcie, ktoré sa zaoberajú širokým spektrom diania vo svete, od zachytenia osudov ľudí žijúcich v rozvojových krajinách, štátoch s autoritárskym režimom, až po život prírodných národov v globalizovanom svete. Filmy približujú situáciu v krajinách Ázie, Afriky, Latinskej Ameriky, ale aj Európy. Cyklus 10 dokumentárnych filmov je výberom divácky najúspešnejších filmov z Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet 2003, ktorý každoročne organizuje naše združenie.

Uvedením dokumentov z festivalu Jeden svet na STV by sme chceli doplniť programovú štruktúru verejnoprávnej televízie o témy, ktoré sú v slovenských médiách prezentované len okrajovo. Pochopenie a solidarita s ľuďmi žijúcimi v ťažkých životných podmienkach kdekoľvek na svete by sa mali stať aktuálnymi témami pre každého z nás.


Festival Jeden svet 2004

Festival Jeden svet 2004 sa v Bratislave uskutoční v dňoch 20. - 24. októbra v piatich kinosálach filmových klubov IC.SK, A4 (bývalý V-klub), České centrum a UPC.  Do konca roka poputuje do desiatich ďalších miest Slovenska. Súčasťou filmovej prehliadky šesdesiatich dokumentárnych filmov sú aj diskusie so zaujímavými hosťami zo zahraničia aj zo Slovenska. Tento rok predstavíme napríklad problémy s demokraciou v Rusku, vojnu v Čečensku, konflikty v Afrike, situáciu na Balkáne alebo rozvojové projekty združenia Človek v ohrození v Afganistane a v Kosove. Diváci budú mať možnosť stretnúť sa s ľuďmi, ktorí môžu o príbehoch z filmov svedčiť na základe vlastnej skúsenosti.

Okrem tradičného dopoludňajšieho premietania pre stredné školy bude tento rok festival po prvý krát rozšírený o špeciálny cyklus filmov pre deti základných škôl. Takýmto spôsobom chceme dať slovenským deťom možnosť rozširiť svoje všeobecné vedomosti aj o konkrétne príbehy zo života svojich rovesníkov v rozvojových krajinách. Filmy pre deti predstavujú hravou formou s prvkami dokumentu elementárne problémy dnešného sveta, o ktorých sa na školách bežne nediskutuje. Sprostredkovanie pálčivého odkazu formou dokumentu je osvedčeným prostriedkom pri výchove k tolerancii, akceptovaniu inakosti a povzbudenia k aktívnemu konaniu a konkrétnej pomoci.


 

PROGRAM NA STV2 - ANOTÁCIE FILMOV

Vojnový fotograf  (r. Christian Frei) Švajčiarsko
Streda 1.9. o 21:30
Svetoznámy fotograf James Nachtwey už viac ako dvadsať rokov dokumentuje vojny a ostré sociálne konflikty vo všetkých kútoch sveta. Sebaspytujúci muž hovoriaci jemným hlasom v žiadnom prípade nezodpovedá stereotypu cynického vojnového spravodajcu. Dialógy miešajúce sa  so zábermi Nachtweya pri práci vytvárajú portrét muža motivovaného vytriebeným etickým cítením. Svoj prístup najlepšie vystihuje slovami: "Sila fotografie spočíva v jej schopnosti vzbudiť v človeku zmysel pre ľudskosť.  Ak je vojna pokusom poprieť ľudskosť, tak potom môže byť fotografia považovaná za protiklad vojny." Pomocou zvláštnej minikamery umiestnenej na fotoaparáte môžeme z neobvyklého uhla sledovať fotografované scenérie a porovnávať ich s výslednými snímkami.

Vyhnaní z raja  (r. Saskia Vredeveld) Holandsko
Štvrtok 9.9. o 20:05
Keď boli Adam a Eva vyhnaní z raja, bol človek odsúdený k životu na zemi, ktorú mu bolo dovolené dobýjať a podrobovať si, aby na nej prežil. Bushmani sú pôvodní obyvatelia južnej Afriky, ich kultúra sa vyvinula do úrovne doby kamennej. Veria, že človek je súčasťou zeme, že nie len zvieratá a rastliny, ale aj dážď, hrom a vietor sú živé. Po páde apartheidu boli bushmanom vrátené rozsiahle časti zeme ich predkov v púšti Kalahari a oni sa tak ocitli v paradoxnej situácii vlastníkov bývalých plantáži Afrikáncov. Ich prežitie odteraz závisí od toho, ako budú schopní prispôsobiť svoje tradície modernému svetu. Ako dopadne stretnutie pokroku a dávnych tradícii?

Afghanistan v roku 1380  Taliansko/Afghanistán
Piatok 10.9. o 20:05
Do Afganistanu nahliadneme očami lekárov z medzinárodného týmu spolupracujúcich s talianskou mimovládnou organizáciou Emergency. Začiatok filmu je situovaný do doby tesne pred útokmi 11. septembra a americkou odvetou proti Talibanu. Lekári operujú na území Severnej aliancie, dňom i nocou pracujú na záchrane obetí vojenského konfliktu, z ktorých veľkú časť tvoria deti. Po začiatku amerických leteckých útokov sa lekári vydávajú na nebezpečnú cestu vojnovými líniami, aby znovu otvorili nemocnicu v Kábule. Pravými vojnovými hrdinami sa tak stávajú práve oni. S nekonečnou obetavosťou sa starajú o pacientov bez ohľadu na to, ku ktorej zo znepratelených strán patria. Snažia sa zmierniť všadeprítomné utrpenie. Film je pokračovaním úspešnej snímky Jung (vojna) v zemi mudžahedínov.

Pevnosť Európa  (r. Andreas Rocksen) Švédsko/Dánsko
Štvrtok 16. 9. o 20:05
Širší kontext jedného z najpálčivejších problémov, ktorému čelí súčastná Európa - ilegálna migrácia. Sledujeme cestu skupiny Iračanov, ktorých prevadzáči prevádzajú cez turecko - grécku hranicu. Harmonizácia európskej imigračnej politiky - Schengenská hranica - má na svedomí tisíce ľudí, ktorých po nútenom návrate do krajiny pôvodu čaká perzekúcia a niekedy aj smrť. Pevnosť Európa sa pre neprivilegovaný zbytok sveta stáva čím ďalej nedobytnejšia. 

Môj terorista  (r. Yulie Cohen Gerstel) Izrael
Piatok 17.9. o 20:05
V roku 1978 bola letuška izraelských aeroliniek Julie Cohen Gerstel zranená pri teroristickom útoku v Londýne. Táto udalosť posilnila jej patriotizmus a zakrátko sa jej splnil aj detský sen - stala sa pilotkou izraelského vojenského letectva. Dvadsaťtri rokov po útoku hľadá Julie spôsob ako prelomiť začarovaný kruh nenávisti a strachu. Začína písať do väzenia v Británii listy tomu, ktorý bol pred mnohými rokmi v skupine teroristov. Ukazuje sa, že Farhad je citlivý a inteligentný muž, ľutuje svoje činy a snaží sa ich napraviť. Julie sa začne usilovať o jeho prepustenie. Práve v tej dobe ale prepuká druhá intifáda, strach v izraelskej spoločnosti sa prehlbuje a averzia voči tým, ktorí volajú po mierovom riešení krízy vzrastá. Júliin príbeh je osobnou spoveďou o individuálnom úsilí prerušiť vlnu násilia a pomsty, pochopiť a odpustiť.

Kubánska jar  (r. Carlos González, Pablo Rodríguez) ČR
Štvrtok 23. 9. o 20:05
Aktuálna snímka zachytávajúca podobu Kuby, ktorú bežný turista prichádzajúci na ostrov nemá šancu spoznať. Popredný kubánsky disident Oswaldo Payá Sardiňas v nej rozpráva o svojej vízii mierovej zmeny pre Kubu a pokračovaní úsilia o demokratizáciu Kuby. Jeho vieru v potrebu zmeny a odhodlanie pokračovať vo svojom úsilí neoslabila ani tohtoročná marcová vlna zatýkania, kedy sa ocitlo za mrežami temer 80 disidentov a opozičných aktivistov. Pred kamerami sa striedajú výpovede mnohých z nich natočené ešte na slobode s emotívnymi svedectvami ich matiek, manželiek, detí či sestier na jar tohto roku len dva mesiace po tom, čo ich najbližší boli odsúdení na vysoké tresty pohybujúce sa okolo dvadsiatich rokov. Film hovorí o bolesti a strachu, ale aj o nádeji, že utrpenie odvážnych prinesie jedného dňa slobodu celej krajine. Natočený materiál bol z Kuby samozrejme vyvezený tajne. 


Niečo ako vojna  (r. Deepa Dhanraj) Veľká Británia
Piatok 24. 9. o 20:05
Astronomický nárast populácie v treťom svete zásadným spôsobom ovplyvňuje rozhodavanie o sociálných a ekonomických otázkach. Vlády ponúkajú jediné riešenie - reguláciu pôrodnosti. Pri pohľade zblízka na jej uskutočňovanie v Indii ale zamrazí. Ženy, na ktoré sú programy predovšetkým  zamerané, odhaľujú cynizmus, korupciu a brutalitu, s ktorými vláda usiluje o zníženie populácie. Z rozhovorov so ženami donútenými k sterilizácii jasne vyplýva, že hlavnou príčinou preľudnenia je chudoba. V situácii, keď chýba vzdelávanie, zdravotná starostlivosť, pozemková reforma, keď neexistuje možnosť plateného zamestnania, stáva sa plánované rodičovstvo prázdnym heslom. Ako poznamenala jedna z žien: "Nevyhlásili vojnu chudobe, ale chudobným".

Na ten deň nikdy nezabudnem  (r. Kim Longinotto) Veľká Británia
Štvrtok 30. 9. o 20:05
Ženskú obriezku podstúpilo 100 až 140 miliónov žien na celom svete. Extrémnemu bolestivému zákroku, ktorý môže skončiť aj smrťou, sa podrobí každý rok asi 2 milióny často veľmi mladých dievčat. Tento prastarý rituál, ktorý má mužom zaručiť vernosť manželiek, spočíva v odstánení vonkajších genitálií a zašití vagín. Hoci je v Keni ženská obriezka postavená mimo zákon, je stále veľmi rozšírená. Paradoxne ju najviac podporujú práve tie ženy, ktoré ju samé kedysi podstúpili. Čím ďalej tým viac sa ozývajú hlasy mladých žien volajúcich po zrušení tejto nezmyselnej, ponižujúcej a bolestivej praktiky.

Afgánske evanjelium  (r. Jaromír Štětina) ČR
Piatok 1. 10. o 20:05
Film sa zaoberá vzťahom medzi dvoma svetovými náboženstvami - kresťanstvom a islamom. Vychádza zo skutočnosti, že postava Ježiša kľúčová pre kresťanstvo vystupuje aj v Koráne. Moslimský Isa má veľa spoločného s kresťanským Ježišom, narodil sa z nepoškvrneného počatia, ja nadaný schopnosťou konať zázraky a Mohamedom je výnimočne uctievaný. Nie je však Synom Božím, hoci je druhým najváženejším islamským prorokom. Na príbehu dvoch mužov - kresťana a moslima, ktorí spolu putujú Afganistanom, je divákovi priblížená myšlienka ekumenizmu. Autori snímky chceli ukázať, aké ľahké je náboženstvo zneužiť a postaviť v jeho mene ľudí proti sebe. 

Nesmel som ani umrieť  (r. Markéta Dobiašová, Jan Tobiáš) ČR
Štvrtok 7. 10. o 20:05
Severokórejský režim je jedným z najuzavretejších ostrovov totality. Aj Jong-guk, bývalý osobný strážca Kim Čong-ila, bol v minulosti ochotný položiť život za svojho vodcu. Keď skončila jeho jedenásťročná služba a bol konfrontovaný so severokórejskou realitou, pokúsil sa emigrovať. Chytili ho však a skoro šesť rokov strávil vo väzení a v koncentračnom tábore Jodok. Zo zlatej klietky sa tak prepadol až na samé dno spoločnosti. Útek do Južnej Kórey mu vyšiel až na druhý krát. Dnes žije v Soule, ale stále má strach, že ho severokórejskí agenti vypátrajú a zabijú.

 

 

 


autor tlačová správa 24.8.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.