GRAND PRIX PUTUJE DO ČIECH

GRAND PRIX PUTUJE DO ČIECH

článok



Piaty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, ktorý sa konal od 28. novembra do 6. decembra 2003 zaznamenal rekordnú návštevnosť, pričom bola niekoľkokrát prekonaná maximálna denná návštevnosť multiplexu Palace Cinemas v bratislavskom Auparku. Počas 9 dní tak festivalové publikum videlo spolu 197 celovečerných, krátkych a veľkoformátových filmov a 57 videoklipov v rámci 15-tich programových sekcií. V piatich kinosálach multiplexu Palace Cinemas a v kine Orange IMAX Bratislava sa premietalo spolu 262-krát. Medzinárodná porota, ktorej predsedal izraelský režisér Dan Wolman, udelila cenu Grand Prix českému filmu Nuda v Brňe, ktorým debutoval divadelný režisér Vladimír Morávek. Cenu odovzdala topmodelka Adriana Sklenaříková, ktorá pricestovala na pozvanie prezidenta festivalu Milana Kňažka. Záujem o sprievodné podujatia ako Cinématique párty Zlatý Bažant, Bažant Kinematograf na Námestí SNP, zasadanie Rady Európskej koordinácie filmových festivalov alebo medzinárodný seminár Európske možnosti pre náš film II. bol v porovnaní s minulým rokom rovnaký.

Na festivale sa akreditovalo vyše 1 000 hostí (v kategóriách VIP - 67, GUEST - 316, PRESS - 144, ÚČASTNÍK - 263, JURY - 13, PARTNERS - 112  a FESTIVAL STAFF / HELP - 108). Z toho bolo 65 zahraničných hostí z celého sveta a 7 zahraničných novinárov, predovšetkým zo susedných Čiech, Nórska a Švédska. 5. MFF Bratislava privítal delegácie k 20 filmom, z čoho bolo 6 súťažných. Kolekciu 18 titulov v Medzinárodnej súťaži prvých a druhých hraných filmov posudzovala porota, ktorej členmi boli: scenáristka, dramaturgička a pedagogička Zuzana Gindl-Tatárová, český spisovateľ a scenárista Vladimír Körner, koordinátor francúzskeho filmového festivalu Najlepšie krátke filmy Fred Prémel, japonská filmová kritička Chiseko Tanaka a izraelský režisér Dan Wolman. Slávnostného odovzdávania cien 5. ročníka MFF Bratislava sa zúčastnili Rudolf Chmel, minister kultúry SR, Eduard Kukan, minister zahraničných vecí SR a Jiří Bartoška, prezident MFF Karlovy Vary. Český film Mazaný Filip, ktorý mal len pred niekoľkými dňami medzinárodnú premiéru, po vyhlásení výsledkov festivalu, osobne uviedli režisér filmu Václav Marhoul a hlavný predstaviteľ Tomáš Hanák.

Podľa oficiálnych výsledkov troch porôt pôsobiacich na 5. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Bratislava Cenu Ekumenickej poroty získal film Anjel na pravej strane režiséra Džamšeda Usmonova za vynikajúce filmové stvárnenie obyčajného ľudského osudu formovaného islamskou tradíciou, oscilujúcou medzi dobrom a zlom, kde nádej má stále šancu. Porota FIPRESCI ocenila film Ostrov (réžia Costanza Quatriglio) za poetické stvárnenie každodenného života malej rybárskej komunity, v ktorom majstrovsky kombinuje hraný film a dokument. 

Grand Prix putuje do Čiech

Medzinárodná porota udelila tieto ceny:

Zvláštne uznanie za réžiu, produkciu a scenár
Sedigh  Barmak
za film Osama; Afganistan, Japonsko, Írsko, 2003
Za odvážny a precízne vyrozprávaný príbeh a silnú vizuálnu interpretáciu.

Zvláštne uznanie za kameru
Oleg Lukičev
za film Posledný vlak; Rusko, 2003
Za expresívnu čierno-bielu kameru, ktorá hrá hlavnú úlohu v rozprávaní príbehu o osamelosti a nezmyselnosti vojny.

Zvláštne uznanie za herecký výkon
Evan Rachel Wood vo filme Trinástka; USA, Veľká Británia, 2003
Za jej stvárnenie zraniteľnosti a hnevu súčasnej mladej generácie.

CENU ZA NAJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON
Maruf Pulodzoda vo filme Anjel na pravej strane; Tadžikistan, Francúzsko, Švajčiarsko, Taliansko, 2002
Za presvedčivú rolu muža, ktorý bojuje so silami, ktoré presahujú jeho možnosti.

CENU ZA NAJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON
Kateřina Holánová
vo filme Nuda v Brne; Česká republika, 2003
Za živé a citlivé stvárnenie mladej ženy bojujúcej za zachovanie ľudského rodu.

ZVLÁŠTNA CENA ZA RÉŽIU
Li Yang za film Slepá šachta; Hongkong, Čína, Nemecko, 2003
Za jeho kinematografickú profesionalitu a jeho schopnosť podať príbeh v čisto vizuálnych termínoch a vytvorení postáv, s ktorými sa vieme stotožniť v tejto filozofickej téme dobra a zla.

GRAND PRIX ZA NAJLEPŠÍ FILM
Nuda v Brne; Česká republika, 2003
Réžia Vladimír Morávek
Originálny a krásne poňatý sladko-trpký film zobrazujúci zmysel ľudského kontaktu v súčasnej spoločnosti.

Súťažné filmy osobne uviedli režisér Juan Gerard (Cuba Libre), režisér Vladimír Morávek a producent Čestmír Kopecký (Nuda v Brně), Zsombor Dyga, režisér (Brácho), Martin Leidenfrosts, scenárista (Boj), Jasna Zalica, herečka (Horí!) a Michael Schorr, režisér a scenárista (Schultze cíti blues). Sympatie bratislavského publika si získali režisér David Ondříček a herec Jirka Macháček z nesúťažného filmu Jedna ruka netleská.  Najväčšiu pozornosť pútal hlavný hosť festivalu herečka Anita Ekberg, ktorá osobne uviedla obnovenú premiéru Fellíniho filmu Sladký život. Zo zahraničných hostí na festival prišli Jan Erik Holst, riaditeľ medzinárodných vzťahov Nórskeho filmového inštitútu, ktorý osobne uviedol väčšinu filmov divácky úspešnej sekcie Zoom: Nórsky film. Medzi najnavštevovanejšie z nich patrili Kamoš (divácka cena z MFF Karlovy Vary 2003) alebo Poviedky z kuchyne. Zdeněk Suchý, český moderátor spolu so zostavovateľom sekcie Focus: Film a hudba - videoklipy od Lyncha po Šulíka - Mirom Ulmanom uviedli videoklipy niekoľkých profesionálnych filmových režisérov. Na záver festivalu osobne uviedli  film STOMP uvádza: Rytmus Zeme Luke Creswell a Steve McNicholas, pricestoval Jiří Bartoška, prezident MFF Karlovy Vary, protagonistka slovenského debutu Zity Furkovej Ester Geislerová a topmodelka Adriana Sklenaříková.

V rámci festivalu sa 30. novembra uskutočnilo stretnutie Rady Európskej koordinácie filmových festivalov za osobnej účasti generálnej riaditeľky Marie-José Carta a tiež Thoma Palmena, riaditeľa švédskeho festivalu v Umea. Koordinácia združuje približne 150 európskych filmových festivalov a Rada je jej najvyšší výkonný orgán, ktorý sa stretáva štyrikrát do roka v Bruseli alebo na pôde jedného z členských festivalov. MFF Bratislava je už druhýkrát prizvaný na jej stretnutia a koordinuje aktivity východoeurópskych a stredoeurópskych festivalov. Tento rok sa stretnutie Rady uskutočnilo po prvýkrát na pôde východoeurópskeho štátu.

Program medzinárodného seminára Európske možnosti pre náš film II. - Vývoj filmového projektu - medzinárodné koprodukcie sa sústredil na oblasť filmovej tvorby, konkrétne na vývoj a prípravu filmového projektu v nadnárodnej koprodukcii a bol určený predovšetkým pre filmových tvorcov. Zúčastnili sa ho Renate Roginas, výkonná riaditeľka Eurimage, Sophie Schokens z programu pre vývoj filmových projektov MEDIA Brusel, Thorsten Poeck expert na filmové koprodukcie EAVE Mníchov a mnoho rakúskych a českých filmových producentov.

Podľa oficiálnych výsledkov festivalového multiplexu Palace Cinemas a kina Orange IMAX Bratislava navštívilo festival takmer 29 000 divákov (predaj lístkov, výdaj lístkov na akreditácie), päť uzavretých projekcií, štyri premietania pre partnerov festivalu a úvodný a záverečný ceremoniál navštívilo 4 000 divákov, čo je spolu 33 000 divákov v kinosálach. Sprievodné podujatia navštívilo odhadom vyše 20 000 ľudí.

6. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa uskutoční 3. až 11. 12. 2004.


autor tlačová správa 8.12.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.