NA ČO EŠTE ZÁJSŤ NA MFF BRATISLAVA?

NA ČO EŠTE ZÁJSŤ NA MFF BRATISLAVA?

článok



Medzinárodný filmový festival sa nám prehupol do svojej druhej polovice a tak vám opäť ponúkam pár programových tipov, ako ho v spokojnosti prežiť až do konca.


Streda 3. December

MŇÁGA - HAPPY END (Česká republika) - kinosála 1, 18.00

Mystifikačná pseudodokumentárna komédia Petra Zelenku o populárnej hudobnej skupine sleduje fiktívny príbeh skutočnej kapely Mňága a Žďorp. Výstižne charakterizuje svet hudobného biznisu a sociálne javy kultúrneho sveta v Čechách osemdesiatych a deväťdesiatych rokov.

GOOD BYE, LENIN! (Nemecko) - kinosála 1, 20:30

Východné Nemecko v októbri 1989. Do pádu berlínskeho múru ostáva len niekoľko dní. Ale pre Alexa a jeho sestru sa život už zmenil. Ich matka mala srdcový záchvat a upadla do kómy. Po tom, čo sa z nej k nesmiernej Alexovej radosti po ôsmich mesiacoch prebrala, socialistické Nemecko už nie je tým, čím bývalo. Alex, ktorý je lekármi varovaný, že akýkoľvek náhly šok či citové rozrušenie by matkino slabé srdce nemuselo vydržať, sa rozhodne pred matkou zatajiť skutočnosť, že v jej milovanom východnom Nemecku nastúpil kapitalizmus. Preto donúti celé svoje okolie predstierať, že sa nič nezmenilo. Tým sa však dostáva do stále absurdnejších situácií.

Tragikomický film, pripomínajúci H.ebejkove Pelíšky, trefne evokuje atmosféru bývalej NDR. Na tohtoročnom MFF v Berlíne získal film Modrého anjela - cenu pre najlepší európsky film. Bol poctený aj šiestimi výročnými Nemeckými filmovými cenami (German Film Awards), vrátane cien pre najlepší film a najlepšieho režiséra.

OTEC A SYN (Rusko, Nemecko, Taliansko, Holandsko) - kinosála 4, 22:45

Alexander Sokurov svojím typicky unikátnym štýlom popisuje zvláštny vzťah bývalého vojaka a jeho dospievajúceho syna. „Ich láska má skoro mytologickú silu. V reálnom živote sa to nestáva. Je to inkarnácia rozprávok" - hovorí o filme režisér. Ide o druhú časť plánovanej filozofickej trilógie o ľudských vzťahoch (prvá časť: Matka a syn, 1996) Otec a syn je opäť inšpirovaný výtvarným umením, zvláštne kompozície a uzavretosť obrazov spolu s hudbou vytvárajú svojbytný, meditatívny svet jedného z najoceňovanejších majstrov filmovej réžie.


Štvrtok 4. December

BOJ (Rakúsko) - kinosála 2, 17:15

Osamelá emigrantka s dieťaťom žije v Rakúsku. Živí sa nelegálne, bez pracovného povolenia strieda rôzne zamestnania. Život smerujúci z blata do kaluže. Téme osamelosti a odcudzenia autorka podriadila aj výrazové prostriedky, brilantne používa veľké zábery a minimalistickú záberovú skladbu, aj dialógy a farebnosť potlačila na minimum. Ani jej nenapadne realitu atraktivizovať. Každodenná otriasajúca rutina a stereotyp pôsobí až nepríjemne prirodzene. Tento nový výnimočný rakúsky film sa stal dôstojným partnerom dnes už preslávenému filmu Psie dni Ulricha Seidla, ktorý MFF Bratislava uviedol minulý rok.

ĎALEKO DO NEBA (USA, Francúzsko) - kinosála 1, 20:30

Príbeh Cathy Whitakerovej sa odohráva na jeseň roku 1957 v Hartforde v Connecticute. Cathy je dobre situovaná žena v domácnosti, ktorej jedinou povinnosťou je dohliadať na bezchybný chod veľkého domu (za pomoci spoľahlivej černošskej slúžky Sybil), dobre vyzerať a milovať svoje dve deti a muža Franka. Perfektný život vzornej gazdinky, ako vystrihnutej z dobovej verzie amerického Cosmopolitanu, však dostane vážnu trhlinu. Úder príde zo strany manžela, ktorý pracuje v miestnej televíznej spoločnosti... Najnovší film Todda Haynesa vzišiel z produkčnej spoločnosti Stevena Soderbergha a Georgea Clooneyho ako formálne dokonalá pocta klasickým hollywoodskym filmom 50. rokov, predovšetkým dielam Douglasa Sirka. Na MFF Benátky 2002 získala Julianne Mooreová Cenu za herecký výkon, film Cenu divákov a režisér a kameraman obdržali ocenenie SIGNIS.

SAMURAJ (Japonsko) - kinosála 1, 23:00

Japonsko v 19. storočí. Zatoiči je slepý pútnik, ktorého život vypĺňajú hazardné hry a poskytovanie masáží.Ale je najmä majstrovský šermiar, obdarený bleskurýchlym švihom a dych vyrážajúcou presnosťou. Pri svojich potulkách objaví vzdialené horské mestečko, ktoré ovláda Ginzov gang. V gamblerskom podniku sa Zatoiči a jeho oddaný priateľ Šinkiči zoznámia s párom gejší. Krásne a nebezpečné sestry Okinu a Osei prišli do mesta, aby sa pomstili vrahom svojich rodičov. Jedinou stopou je záhadné meno Kučinawa. Zatoičiho cesta je predurčená k mnohým zúrivým súbojom... „Zatoiči je nielen môj prvý dobový film, ale od režijného debutu Drsný policajt je to prvý raz, čo som robil film z už existujúcej predlohy, naviac niekým celkom prerobenej. Myslel som si, že realizovať Zatoičiho bude ťažký oriešok, pretože vytvoriť historické dielo je všeobecne vnímané ako oveľa náročnejšie.A pritom sa ukázalo, že môže vzniknúť aj celkom zábavný film. Zistil som, že celý proces tvorby dobovej snímky je oveľa fiktívnejší, keďže som si musel všetko vymyslieť. Môžem úprimne povedať, že nakrútenie tohto filmu bol jedným z najumeleckejších a kreatívne najuspokojivejších zážitkov mojej kariéry." T. Kitano


Piatok 5. December

JEŽIŠ, TY VIEŠ (Rakúsko) - kinosála 3, 17.30

Ulrich Seidl sa po svojom hranom filme Psie dni (MFF Bratislava 2002), ktorý sa stal celosvetovým hitom, vrátil k dokumentu. So šokujúcou otvorenosťou sa mu priamo do kamery vyznávajú niekoľkí kresťania v intímnom prostredí kostola. Portréty osamelých ľudí, ktorí vkladajú všetku svoju vieru a nádeje v Boha, sú uchvacujúce svojou autenticitou. Od diváka však očakávajú pohľad oslobodený od predsudkov a konvenčných predstáv o praktizovaní viery. Šesť životných osudov je v tomto filme vyrozprávaných minimalistickými obrazovými prostriedkami, dôraz je na slove prestúpenom zväčša hlbokým vnútorným citom.

NÁVRAT (Rusko) - kinosála 1, 20:30

Pokojný život dvoch bratov vyruší nečakané objavenie sa ich otca, ktorého im pripomínala už len stará fotografia. Je to naozaj ich otec? Prečo sa vrátil po toľkých rokoch? Deti nájdu odpovede na vzdialenom a opustenom ostrove, kde cestujú s mužom, ktorý ich životy prevráti naruby. Drsná krása severského jazera a tunajšieho pohoria dodávajú pôsobivej ľudskej dráme veľmi zvláštnu dimenziu. „Keď som nakrúcal tento film, nevnímal som ho ako obyčajný alebo sociálny príbeh. Do veľkej miery predstavuje mytologický pohľad na ľudský život. Prial by som si, aby si diváci práve toto uvedomili skôr, než vstúpia do kinosály." A. Zvjagincev Film sa stal udalosťou tohtoročného festivalu v Benátkach, kde získal päť ocenení v hlavnej súťaži, medzi nimi aj to najvyššie - Zlatého leva a Cenu Luigiho De Laurentisa za najlepší debut.

SVET GEJŠÍ (Japonsko) - kinosála 5, 22:00

Sodeko je gejša vo vychytenom podniku v Tokiu, ktorá žije uprostred búrlivých ryžových nepokojov, ku ktorým došlo v rokoch 1918-1919. Jednej noci sa jej zákazníkom stane Shinsuke, krásny bohatý povaľač, ktorý často navštevuje domy rozkoše. Odídu spolu do zadnej miestnosti a na Shinsukeho zapôsobí jej nežnosť a rozpaky, najmä keď sa mu prizná, že dovtedy ešte nikdy nemala nič s mužom. Keď sa začnú milovať, Sodeko je voči Shinsukemu najprv odmeraná, no potom sa prestane ovládať a celá sa ponorí do rozkoše. Hlavné postavy režiséra ignorujú svet inflácie a nepokojov a komunikujú spolu len prostredníctvom svojich tiel. Sodeko kričí vášňou, ale režisér urobí prestrih na iné scény, ktoré slúžia ako ironický komentár. Takže sa nikdy nedozviete, čo ona alebo ktokoľvek iný naozaj cíti: neviete, čo je hrané a čo je realita. Strih, ignorovanie časovej kontinuity až do konca, miešanie fikcie s historickými fotografiami a písanými citátmi, tvoria geniálnu kritiku rozkoše a japonsk ých dejín.


Sobota 6. December

OKNO NAPROTI (Taliansko, Veľká Británia, Turecko, Portugalsko) - kinosála 3,  17:30

Giovanna ešte nedovŕšila tridsiatku a už má za sebou ďalšie, tak trochu „unavené" manželstvo s Filippom. Svoj čas delí medzi nie príliš obľúbené zamestnanie a dve malé deti. Finančne si prilepšuje pečením tort pre miestnu kaviareň. Giovannina jediná možnosť úniku je občasné nočné pozorovanie príťažlivého mladého muža, žijúceho v budove oproti. Stereotyp jej života naruší starý muž, ktorého raz Filippo privedie domov. Počiatočnú nedôveru vystrieda silnejúca fascinácia osobou, zahalenou tajomstvom, ktorého jednotlivé vrstvy Giovanna pomaly odkrýva. Záhadný osud osemdesiatročného Davida ovplyvňuje život mladej ženy viac, než je ochotná si pripustiť...

Ozpetekov film, rozprávajúci o sile neobyčajných stretnutí, ktoré umožňujú dať životu nový a šťastnejší smer, vyhral súťaž na 38. MFF v Karlových Varoch, a Ozpetek získal aj Cenu pre najlepšieho režiséra.

NEUSTLANÉ POSTELE (USA, Veľká Británia) - kinosála 3, 20:00

Love story osamelých. Čierna komédia na pomedzí dokumentu rozpráva o štyroch nešťastníkoch, dvoch mužoch a dvoch ženách, ktorí hľadajú partnerov v džungli veľkomesta. Snívajú o spoľahlivom mužovi či spoľahlivej žene, o krásnych deťoch a o rodinnom dome. Brenda pristupuje k partnerskému vzťahu cynicky - hľadá staršieho bohatého muža, ktorý by jej dal všetko, čo potrebuje. Michael sa už pätnásť rokov usiluje nájsť si manželku na inzerát. Nemá priateľov a hnevá sa na celý svet.Aimee je korpulentná a jej nadváha zaujímavých mužov odrádza a tí, čo sa na ňu lepia, sú jej odporní. Mikey je celý život posadnutý krásnymi ženami, ale má už päťdesiatštyri a dnešné dievčatá jeho historky už nebavia. Divák by mal veriť, že ide o dokument a že príbehy filmu sú skutočné. Postavy hovoria ako v skutočnosti, všetko je akoby skutočné, ale v skutočnosti je to len bystro odpozorované a navlečené na realistické motívy (kým Barker napísal scenár, nakrúcal prípravu po uliciach a v baroch na digitálne video). Je to fikcia, ktorá sa mohla stať. Je to dokument, ktorého cieľom nie je vzdelávať, ale baviť. Režisér vedel predvídať: dnes sa pozícia dokumentu a fikcie zblížila na nerozoznanie a pravdu od výmyslu nemožno oddeliť.

MAZANÝ FILIP (Česká republika) - kinosála 1, 23:59

Po siedmich rokoch reprízovania úspešnej divadelnej inscenácie s rovnomenným názvom uvádza jeho autor do filmovej podoby vlastný scenár, inšpirovaný poviedkami amerického spisovateľa Raymonda Chandlera. Klasickým hrdinom je súkromný detektív Phil Marlowe, romantický kovboj, ktorý v drsnej prérii veľkomesta berie zákon do svojich rúk. Je to poctivý, skeptický a neúnavný pracant. Plahočí sa za svojimi prípadmi, ktoré rieši po mnohých omyloch, často sužovaný, zmlátený zločincami, nezriedka aj políciou. V tomto svete násilia, nedôvery a korupcie je všetko predajné. Všetko okrem jeho samého. Príbeh je situovaný do Los Angeles v roku 1937. Základnou dejovou osou, pre diváka v tak vďačnom komediálnom a parodickom žánri, je najprv banálne a „chandlerovsky" typické vyhľadávanie stratenej osoby. Celý prípad je však samozrejme ďaleko zložitejší a Marlowe postupne rozplieta veľmi zložité klbko vzťahov a motívov až do úspešného konca...


autor Peter Konečný 2.12.2003
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.