INFO O 5. MFF BRATISLAVA

INFO O 5. MFF BRATISLAVA

článok



Po úspešnej dvojročnej spolupráci so spoločnosťou Heineken Slovensko, sa Medzinárodný filmový festival Bratislava teší návrhu dlhodobej spolupráce so značkou Zlatý Bažant, ktorá sa tento rok stala generálnym partnerom festivalu.
 
Napriek nepriaznivému vývoju pivného trhu na Slovensku sme sa rozhodli pokračovať v úspešnom partnerstve značky Zlatý Bažant s Medzinarodným filmovým festivalom Bratislava. Sme partnerom festivalu už po tretí rok a prepojenie našej prémiovej značky s týmto podujatím sa už stáva tradíciou. Zámerne hovorím o tradícii, lebo po dvoch  úspešných ročníkoch sme sa spoločne s organizátormi rozhodli pokračovať v spolupráci aj v nasledujúcich troch rokoch. Boli by sme radi, aby každoročnú farebnú jesennú atmosféru dotváral aj kvalitný svetový film prostredníctvom bratislavského Medzinárodného festivalu." povedala Zuzana Železníková, riaditeľka pre marketing a komunikáciu spoločnosti Heineken Slovensko.

K výsledkom partnerstva patria veľmi populárne a navštevované podujatia ako nočné premietanie najúspešnejších filmov - Papučová noc alebo Cinématique párty Zlatý Bažant s filmovou hudbou. Ani tento rok nebude chýbať pojazdný  Bažant kinematograf v centre Bratislavy, ktorý bude  pozvánkou festivalu a spoločnosti Heineken Slovensko.

Organizátori festivalu už tradične vychádzajú v ústrety členom filmových klubov a študentom Vysokej školy múzických umení, ktorí majú záujem získať akreditáciu za zvýhodnenú nízku cenu do polovice novembra. V Medzinárodnej súťaži prvých a druhých hraných filmov, ktorú zostavil programový riaditeľ festivalu Peter Nágel, sú zaradené filmy takmer z celého sveta. Napríklad víťaz hraných debutov z berlínskeho festivalu čínsky film Slepá šachta, ktorý sa svojou nekompromisnou kritikou spoločenského systému dostal v Číne na čiernu listinu, alebo film Alekseja Germana ml. (syn známeho ruského režiséra Alekseja Germana) Posledný vlak, ktorý získal na festivale v Benátkach zvláštne uznanie poroty. Debut divadelného režiséra Vladimíra Morávka Nuda v Brne ukázal filmárom, ako sa robí film a súťažný snímok Osama je prelomový afgánsky film, ktorý zaznamenal svetovú distribúciu.

Aj tento rok ponúkame filmovým fajnšmekrom niekoľko bonbónikov. V sekcii Európsky film uvedie festival v koordinácii s Prezídiom Európskej filmovej akadémie to naj, čo na starom kontinente vzniklo v poslednom období, napríklad turecký film Ďaleko, ktorý získal v Cannes Veľkú cenu poroty a pred nedávnom bol Svetovou federáciou filmových kritikov (FIPRESCI) ocenený ako Najlepší film roka, alebo kontroverzný Dogville dánskeho režiséra Larsa von Triera. Bazén od Francoisa Ozona alebo Okno naproti od Ferzana Ozpeteka, oceneného na MFF v Karlových Varoch. Okrem nominovaných filmov sa festival sústredí aj na iné, ktoré sa do tohtoročného výberu EFA nedostali, ale slovenský divák ich ešte nevidel, ako napríklad víťazný film z minuloročných Benátok Padlé ženy od Petra Mullana či Krvavú nedeľu Paula Greengrassa, ktorý získal berlínskeho Zlatého Medveďa 2003.

Prehľad trendov dnešnej nielen hranej kinematografie, si môže divák utvoriť aj podľa sekcie, ktorú už tradične pripravil známy odborník Martin Ciel. Proti prúdu prezentuje filmové diela, ktoré sú v mnohom výlučné, obsahujú inovácie alebo netradičné variácie výrazových prostriedkov a otvárajú nové cesty pre vývoj filmovej reči. Sú to filmy často experimentálne formou alebo obsahom. Nemusia vždy nevyhnutne vzbudiť nadšenie divákov - ale je dobré a dôležité ich poznať. Pretože procesy, ktoré sa dejú v širokej oblasti tzv. nezávislej kinematografie sú často najdôležitejšie pre kinematografiu ako celok, chápanú ako umelecký druh. V roku 2003 sekcia okrem iného ponúka nový film Andreja Končalovského Dom bláznov alebo pokračovanie trilógie Alexandra Sokurova Otec a syn, nové dielo Tsai Ming-lianga Zbohom, Dragon Inn alebo výnimočné filmy mladých režisérov ako napríklad Albín menom Nói Dagura Kariho či vizuálno-surrealistickú (skoro) detektívku Gyorgy Pálfiho Štikútka. Kinematografia pochopiteľne neznamená len hraný film - preto tu uvidíme aj najzaujímavejšie celovečerné dokumenty posledného obdobia, napríklad Go West, Young Man alebo Ježiš, ty vieš Ulricha Seidla a experimenty ako dnes už preslávený Úpadok fikcie. Sekcia zároveň prezentuje aj dve posledné snímky momentálne najrozporuplnejšie prijímanej francúzskej režisérky Catherine Breillatovej Sex je komédia a Tučné dievča.

Sekcia Zoom: Nórsky film predstavuje nórsku filmovú tvorbu posledného obdobia, v ktorom úspešne nadväzuje na svoj boom z 90. rokov. Divákom sa predstaví osem celovečerných, dva dokumentárne, sedem krátkych filmov a tri filmy z dielne Nórskej filmovej školy v Lillehammeri. Medzi celovečernými filmami sa predstaví snímka režiséra Benta Hamera, nominovaný na cenu EFA a na Oscara za najlepší zahraničný film Poviedky z kuchyne, ako i štýlovo zaujímavý poviedkový film Najviac ľudí žije v Číne. Spomedzi krátkych filmov stojí za zmienku najhranejší animovaný krátky film vôbec režiséra ruského pôvodu Pjotra Sapegina Kúpil som si dom. Zo študentských filmov Filmovej školy v Lillehammeri (ocenenou za najlepší študijný program na festivale filmových škôl v Mníchove 2002) možno spomenúť tohtoročnú nórsku nomináciu na študentského Oscara, absolventský film Roara Uthauga Martinova vláda.

Focus: Film a hudba, ktorej tvorca Miro Ulman sa rozhodol pre to najzaujímavejšie z tvorby domácich i zahraničných renomovaných režisérov v oblasti videoklipov.

Vo voľnej zóne si tento rok diváci vychutnajú Love Stories pod dramaturgickou taktovkou Radovana Holuba.

V sekcii Premiéry dominujú filmy uvádzané alebo ocenené na veľkých festivaloch. Podmienkou uvedenia je, že do konania festivalu nemali distribučnú premiéru alebo neboli uvedené na žiadnom inom filmovom podujatí na Slovensku. Budú to napríklad ruský film Návrat, ktorý získal na MFF v Benátkach 5 ocenení vrátane Zlatého Leva, divácky hit z Benátok a Toronta japonský Samuraj od Takeshiho Kitana či najnovšiu komédiu bratov Coenovcov Neznesiteľná krutosť. V detskej sekcii Mikuláš odohrá festival tretie pokračovanie Dvaja pátrači 3-D od Roberta Rodrigueza.

Sekcia Veľkoformátový film je workshopom malých štúdii, ktoré väčšinou vlastnia len to najcennejšie: dobrý nápad. Vo filme Adrenaline Rush: The Science of Risk tím odvážnych tvorcov postavil podľa pôvodných výkresov Leonarda da Vinciho padák. Prototyp vyskúšali skokom z výšky 3 500 metrov s kamerami pripevnenými na vlastnom tele. Najúspešnejší film vo veľkoformátových kinách je Everest, pravdivý príbeh výstupu horolezeckej expedície na najvyšší vrchol sveta. Pulse, A STOMP Odyssey je vizuálna i zvuková oslava rozmanitosti kultúr, rytmov a zvukov tejto planéty. The Living Sea sa môže pochváliť nomináciou na Oscara za najlepší dokumentárny film. O hudobnú stránku sa postaral Sting, ktorý je spoločne s Carlosom Santanom, B.B. Kingom, Sheryl Crow a ďalšími hviezdami jedným z protagonistov filmu Rock naživo.

Počas piateho ročníka MFF Bratislava bude jednotné vstupné v multiplexe Palace Cinemas v bratislavskom Auparku na všetky filmy je 79,- Sk. V kine Orange IMAX Bratislava bude zvýhodnené vstupné na festivalové filmy v sekcii Veľkoformátový film. Pre akreditovaných účastníkov budú stáť lístky 98,-Sk,  ostatní majú možnosť zakúpiť si lístky za výhodnú cenu 128,- Sk. Vstupenky pre verejnosť, vrátane predpredaja na predstavenia z programu 5. MFF Bratislava v Palace Cinemas v Auparku, budú v predaji v pokladniach Palace Cinemas už niekoľko dní pred odštartovaním festivalu.


autor tlačová správa 18.11.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.