CRASH NA DVD

CRASH NA DVD

článok



Len výnimočne sa stáva, že dobrý film ide u nás rovno na VHS či DVD. Čakať to možno pri filmoch v hlavnej úlohe s Van Dammom, ale ako sa hovorí, výnimka potvrdzuje pravidlo, v tomto prípade obzvlášť. Mrzieť môže hlavne to, že nejde vôbec o film s nálepkou - len dobrý - , pretože je to zrejme jeden z tých najlepších, čo minulý rok vznikli.

FILM: Určite si spomeniete (nebolo to zas tak dávno) na obrovský úspech Clinta Eastwooda s filmom Million dollar baby. Oscarový triumf v podobe štyroch sošiek, tvorcov tešil zrejme ešte veľmi dlho. V miernom zabudnutí však zostal jeden dôležitý pilier celého filmu - Paul Haggis. Tento človek pre mnohých dovtedy neznámy, je podpísaný pod scenárom práve k tomuto filmu. Akademici ho neprehliadli, práve naopak, ušla sa mu nominácia, žiaľ ostala nepremenená. Pre mnohých mierne sklamanie, pre Paula elán do ďalšej práce.

A prečo spomíname práve meno Paul Haggis? Ako už isto tušíte, Crash je ďalším filmom písaných jeho rukopisom. Aby toho nebolo málo, sám zasadol aj na režisérsku stoličku, a verte, že sa jej zmocnil ako sa patrí. Precízna práca priniesla aj svoje ovocie (u nás bez problémov prehliadnuté), ktoré zachutí snáď každému náročnejšiemu divákovi. Ak čakáte oddychovú záležitosť, máte smolu. Náročnosť s akou na nás vyrukoval autor bežne stačí na pár dní depresií a hlboké zamyslenie sa nad všetkým živým. Vstrebať tento film nebude pre niekoho vôbec jednoduché, výsledný efekt však spôsobuje zimomriavky ešte pár dní po ubehnutí záverečných titulkov. 

Crash na DVD Crash na DVD Crash na DVD

Fakt, že režisér odviedol bezchybnú prácu nielen za kamerou nasvedčuje tomu, že menej úspešný nebol ani pri príprave scenára. Je až neuveriteľné, čo dokázal zo seba vyžmýkať. Za výslednú podobu by sa s určitosťou nehanbil ani sám Charlie Kaufman. Dokonca aj pri treťom zhliadnutí som objavil pár, na prvý pohľad nie dôležitých maličkostí, ktoré mi predtým ušli. Skladačka viacerých príbehov, ktorá môže veľmi jemne pripomínať nezabudnuteľnú Magnóliu, v závere dostane tvar, ktorý nenechá chladným zrejme žiadneho diváka. To že nakoniec všetko do seba pekne zapadne, vám je určite jasné už vopred. Pointa celého filmu plynie vo vlne emócií, očistcov, smútku či radosti, je o odpustení vtedy, keď to najviac potrebujeme, je o tom, že občas by stačil aj malý dotyk na to, aby sme ukázali tomu druhému, že nám na ňom záleží, kým nie je neskoro.

A prečo Crash? Ako vo filme hovorí charizmatický detektív Graham Waters (Cheadle), lebo ľudom chýba dotyk a preto musíme do seba narážať iným spôsobom (napríklad zrážka dvoch automobilov), aby sme niečo vôbec cítili.

Príbeh sa začína počas jednej tmavej noci v Los Angeles, mestečku absolútnej ignorácie a rozsiahleho defektu u niektorých ľudí. Pár navonok nijak prepojených osôb, sa v najbližších hodinách stretne a určitým spôsobom ovplyvní. Sú to ľudia viacerých rás a rôzneho postavenia. Ľudia trpiaci, bojujúci o prežitie, či naopak tí, ktorí si prakticky od plných peňaženiek nevážia ani toho, kto im je najväčšou oporou. Paul Haggis bez okolkov dáva do popredia nenávisť dvoch rás, ktorá je nielen zbytočná, ale niekedy spôsobí obrovskú bolesť u nevinných ľudí. Rasizmus je celosvetovým problémom, a Haggis dokázal týmto dospelým, vyzretým filmom poukázať na možný spôsob riešenia. Neznášanlivosť je občas predsudkom, ktorým si sami vopred zamykáme cestu k tomu druhému. Tento film by ju práve mohol odomknúť.

Počas tejto svižnej 100 minútovej jazdy prepletanej úžasnými prvkami filmárskej techniky, skvelou hudbou a vynikajúcim hereckým koncertom, budete príjemne prekvapený, ako vám film rýchlo ubehne. Herecké obsadenie je vzácne vyrovnané, nikto nezaostáva, a všetci sú doslovne pevne vžitý so svojimi úlohami. Dokonca aj Sandra Bullock v roli bohatej mrchy Jean Cabotovej dokazuje, že herectvo nie je pre ňu neznámou a keď chce, dokáže divy. Don Cheadle po úspechu predchádzajúceho filmu Hotel Rwanda (mimochodom taktiež čerstvá novinka na DVD) dokazuje, že jeho výkon nebola len náhoda a hrá opäť s veľkým prehľadom a razanciou. Najpríjemnejším prekvapením je v malej úlohe zámočníka Daniela excelujúci Michael Peňa, ktorý na malom priestore zahral veľké divadlo. Jeho obetavosť pre rodinu a hlavne svoju malú dcérku dojíma v jeho podaní ešte viac. Najlepším z celej partie je však záporák Matt Dillon v úlohe policajta Jacka Ryana. Nepríjemný úškľabok a nenávisť ku všetkému tmavšiemu sprevádza jeho part po celý film.

Crash je zážitkom sám o sebe. Silný príbeh nabitý mrazivými dialógmi mi prakticky nedáva šancu na výber, bez rozmýšľania preto dávam plné hodnotenie. 

Crash na DVD Crash na DVD Crash na DVD

DVD: V tejto časti sa nebudem môcť veľmi rozplývať, prakticky nemám ani o čom. Áno, DVD je bez akýchkoľvek bonusov, čo môže mrzieť, v tomto prípade to však až tak nevadí. Vďaka BONTONU aspoň za to, že sme sa vôbec k tomuto filmu mohli dostať aspoň pomocou lisovaného média.

Jediným bonusom, ak to môžem tak nazvať, je trailer k filmu. Je precízne spracovaný a bežne dostupný aj na webe. Čo však poteší je to, že upútavka je celá otitulkovaná. Maličkosť, ale poteší. Je to však aj tak málo. Verím preto, že táto jednodisková verzia bude v blízkej budúcnosti rozšírená a znovu uvedená na náš trh. V zahraničí je to s filmom Crash oveľa príjemnejšie. DVD obsahuje niekoľko zaujímavých bonusov, rozhovorov, či komentárov od režiséra a niekoľkých hercov.

Späť k nášmu disku. DVD obsahuje dve zvukové stopy, anglickú i českú, je preto na vás ktorej dáte prednosť. Obe sú v lichotivom DOLBY DIGITAL 5.1 zvuku. Počas celého filmu som nepocítil žiadny rušivý aspekt, zvuk je vyhľadený a príjemný. Voči obrazu som taktiež bez výhrad.

Ponuka s titulkami je chudobná. Okrem klasických anglických si preto môžete vybrať len prijateľné české.

Aj keď musíme byť vďačný za to, že film je u nás dostupný aspoň na DVD (s príjemným pohyblivým menu), nedá mi neprejaviť hlboké sklamanie. Tento vynikajúci film si jednoznačne zaslúžil kvalitnejšie spracovanie. Čo však nie je teraz, môže byť neskôr. Tento film však určité stojí za vašu pozornosť, a preto v tomto prípade ignorujte jeho neúplnosť pri prevedení na DVD a bežte si ho čím skôr požičať.

ZÁVER: Nedá mi v závere nevytknúť našim distribútorom ich obrovský omyl. Kým naši českí susedia si mohli film vychutnať aj na veľkom plátne, našou jedinou možnosťou je tento odfláknutý disk. Zamrzí to hlavne vtedy, keď si uvedomíte, aké „béčkové“ a „céčkové“ filmy u nás v kinách možno bežne sledovať. Máme ešte na čom pracovať.

FILM: 10/10
DVD:    2/10


autor Pavol Tomčík 17.1.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.