1. česko-slovenský filmový festival v Austrálii!

Prvý letný mesiac sa pre slovenskú kinematografiu začne významne. Dňa 5. júna 2013 sa po prvýkrát v Austrálii uskutoční Česko-slovenský filmový festival, ktorého domovským miestom sa stane ...

pridal 5.6.2013 o 12:14

1. česko-slovenský filmový festival  v Austrálii!


Prvý letný mesiac sa pre slovenskú kinematografiu začne významne. Dňa 5. júna 2013 sa po prvýkrát v Austrálii uskutoční Česko-slovenský filmový festival, ktorého domovským miestom sa stane Melborune, druhé najväčšie austrálske mesto. Zámerom festivalu je vybudovať pravidelné podujatie krajín oboch kinematografií, ktoré sa vďaka sprievodným aktivitám stane aj priestorom na prezentáciu ich kultúr. 1. česko-slovenský filmový festival v Melbourne potrvá do 9. júna 2013.

Festival je prvou a zatiaľ jedinou prehliadkou českej a slovenskej kinematografie v Austrálii a jeho ambíciou je vytvoriť na tomto vzdialenom kontinente pravidelné podujatie sústredené na prezentáciu súčasných i historických diel oboch kinematografií. Jeho zámer napĺňa aj program prvého ročníka. Je pestrý a tvoria ho krátke a dlhometrážne hrané a animované snímky, z ktorých mnohé sú koprodukčné projekty oboch krajín.

Otváracím filmom festivalu bude Slnko v sieti (1962) režiséra Štefana Uhra zo zlatého fondu slovenskej kinematografie, ktorý sa premietne v reštaurovanej verzii s digitálne remastrovaným obrazom a zvukom pri príležitosti 50. výročia Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Filmu je v tejto súvislosti pred uvedením venovaný aj text na etablovanom zahraničnom filmovom portáli Senses of Cinema od Petra Hourigana, ktorý sa autorsky slovenskej kinematografii a jej histórii venoval aj v minulosti. Slávnostný ceremoniál festivalu sa uskutoční v prestížnom kine melbournskej kinotéky (Melbourne Cinémathèque) Austrálskeho centra pre kinematografiu (ACMI) a premietanie filmu Slnko v sieti je špeciálnym uvedením, ktoré plynie zo spolupráce SFÚ a melbournskej kinotéky ACMI.

Samotný festival sa bude konať v kine Capitol Theatre na pôde univerzity RMIT, ktoré bolo otvorené už v roku 1924 a jeho exkluzívna podoba pochádza z dielne architektov Griffinovcov. Projekcie súčasných titulov festivalu otvorí koprodukčný film Davida Ondříčka V tieni. Diváci tiež uvidia Dom Zuzany Liovej, s ktorým bude uvedená ako predfilm krátka animovaná snímka Kataríny Kerekesovej Kamene, a koprodukčný film Alois Nebel Tomáša Luňáka, sprevádzaný úspešným animovaným filmom Martina Snopeka a Ivany Laučíkovej Posledný autobus. Premietať sa budú tiež ďalšie koprodukčné filmy, a to Modrý tiger Petra Oukropca a Bohdana Slámu, Občiansky preukaz Ondřeja Trojana, z českých filmov diváci uvidia kultovú komédiu Pelíšky Jana Hřebejka, Poupata Zdeňka Jiráského a Soukromý vesmír dokumentaristky Heleny Třeštíkovej.

Súčasťou festivalu sú aj sprievodné podujatia. Jeho prvý ročník sprevádza výstava venovaná 100. výročiu narodenia významného českého animátora a ilustrátora Jiřího Trnku pod názvom „Servírovanie fantázie“, ktorej vernisáž sa uskutočnila už v máji. Pri tejto príležitosti sa premietlo aj niekoľko Trnkových animovaných filmov počas posledného májového víkendu. Na jednom zo sprievodných podujatí bolo 26. mája 2013 na slávnostnej projekcii „Festival na veľkom plátne“ uvedené aj pásmo pod názvom „Slovenský animovaný film“ na námestí Federation Square v Melbourne. Kolekcia bola zostavená zo snímok legiend slovenského animovaného filmu, išlo o diela Viktora Kubala Dvaja dobrí kamaráti, Zem a Janko Hraško a bacily, ďalej filmy Františka Jurišiča Múdre prasiatko a Ki-ki-ri-kí a napokon diváci videli Maľovanky – Spievanky: Jar Heleny Slavíkovej-Rabarovej. Počas tejto slávnostnej projekcie organizátori festivalu predstavili aj trailer podujatia, ktorého autorom je animátor Alesh Macak, a tiež boli uvedené krátke snímky filmových škôl FAMU Praha a UTB Zlín. Program, ktorý sa uskutočnil pod holým nebom, bol určený pre rodiny a mladé publikum.

1. česko-slovenský filmový festival v Melbourne iniciovalo a organizuje združenie Czech and Slovak Film Festival of Australia Inc. (CaSFFA), jeho kurátorkou a riaditeľkou je filmová kritička a spolupracovníčka viacerých filmových festivalov Cerise Howard. Spoluorganizátormi a partnermi sú Slovenský filmový ústav (SFÚ), Ministerstvo kultúry SR, Zastupiteľský úrad SR v Austrálii – Canberra, České filmové centrum – Národní filmový archiv (NFA), Konzulát Českej republiky v Sydney, České centrá a Cinemathéque Melbourne. (tlačová správa SFÚ)





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.