Apokalypsa – kniha ako hollywoodsky film?

Hry budú navždy patriť do najpružnejšieho média, ktoré dovoľuje priamo ovplyvňovať dianie na obrazovke. Filmy zostanú filmami a knihy zostanú knihami. Ale čo ak sa pasívne médium rozhodne ...

pridal Pavol Buday 31.1.2013 o 16:36

Apokalypsa – kniha ako hollywoodsky film?


Hry budú navždy patriť do najpružnejšieho média, ktoré dovoľuje priamo ovplyvňovať dianie na obrazovke. Filmy zostanú filmami a knihy zostanú knihami. Ale čo ak sa pasívne médium rozhodne zakomponovať do inak predpripraveného deja interaktívne prvky oživujúce čítanie trileru? Vydavateľstvo Ikar to už skúšalo v minulosti s detektívkou Level 26 od Anthony E. Zuikera (tvorcu TV seriálu CSI). Dodnes vyšli tri diely a ich interaktivita spočívala v odložení knihy a zadania kódu z konca kapitol do políčka na oficiálnej stránke, kde sa spustilo video. Prepojenie s postavami však nefungovalo, keď ste boli mimo signálu.

V dnešných dňoch Ikar začal s distribúciou nového knižného projektu, ktorý skloňuje epizodickú distribúciu, interaktívne prvky aj inventár. Nazval ho Digiromán. Digiromán Apokalypsa je tvorený 13 epizódami, ktoré budú vychádzať až do 15. marca na týždennej báze. Prvé dve epizódy sú zadarmo, za každú ďalšiu zaplatíte 1,1 eur.

Keďže Sector je herný web a Apokalypsa sa nevenuje hrám ani sa nim nepribližuje, nebudeme hodnotiť samotný príbeh, ktorý obšľahol Dana Browna aj s obsadením jeho diel písaných ako cez kopirák. Z hrdinu nespravili obyčajného nepriateľa cirkvi, ale rovno celého sveta, po jeho boku mu dohodili mladú mníšku, ktorá stále váha, či sa podvolí bohu alebo odpovie volaniu tela šarmantného novinára a zarytého ateistu. Tajný spolok zase vysiela svojho zabijaka, ktorý sa rád ponižuje a vzrušuje ho cesta Svetla.

Apokalypsa využíva z drvivej väčšiny videá pre rozšírenie zážitku, ktorých spoločnou črtou je veľa stroboskopického strihu, z ktorého sa nedozviete absolútne nič. Dopĺňajú ich animované statické obrázky nahovorené amatérskym dabingom, ktorý vás nemá kam posunúť.

Interakcia s knihou sa obmedzuje na zvýraznenie hesiel, cez ktoré sa dostanete k obrazovému materiálu, fotkám alebo ústrižkom. Dajú sa prezerať ako fotografie v galérii - môžete nimi otáčať, približovať si ich alebo ich otočiť na rubovú stranu. Nič nezvyčajné, ak ste už čítali magazín na tablete, ktorý dokáže obsah streamovať z internetu. Občas budete odhŕňať sneh z displeja alebo ho utierať od kvapiek od vody, na čo digi román reaguje zdieľaním predpripraveného textu na Facebook.

Apokalypsa do seba absorbuje nové epizódy, do hlavnej obrazovky sa však nedá vojsť (pomôže iba reštart aplikácie) a osobne mi chýbal aj indikátor alebo percentuálne vyjadrenie, koľko mi chýba do konca knihy / epizódy.

Digi román nezmení spôsob, akým budete čítať knihy, vždy budete potrebovať oči a vždy bude kladený dôraz na čítanie riadok po riadku ako posúvanie obrázkov či lúštenie hádaniek. Vždy budete viac čítať ako hrať. Je veľká škoda, že práve takýto žáner sa neuchýlil k väčšiu ponoreniu čitateľa do deja, pretože používa ľahký jazyk a pomerne rýchlo ste po uši na úteku pred fanatickým vrahom. Vyzváňanie mobilu, zadávanie čísla, pretrhávanie reťazí alebo prezeranie okolia na fotkách by prehĺbili empatie voči hrdinovi.

Stačilo skutočne málo, ako také čítanie pri virtuálnej sviečke alebo odomykanie sejfu pomocou kódu, o ktorom ste čítali pred dvomi stranami. Je chýbajúci posledný znak v reťazci hviezdička alebo mriežka? Peter Adam mal už dva pokusy v texte, teraz je na mne, aby som sejf odomkol. Kniha vám neprezradí, čo by sa stalo, keby ste netrafili správny znak (obe riešenia sú správne), ale o to nejde, ten sejf ste odomkli vy a vy ste Peter Adam, ktorý je kľúčom k blížiacemu sa koncu sveta.

Apokalypsa je zaujímavým experimentom, na Slovensku prvou veľkou interaktívnou knižnou publikáciou. Experimentom však naďalej zostane, ak sa v digi románoch nebude pokračovať a nebudú interaktívne prvky vo väčšej miere zakomponované aj do povedzme známejších diel a tých, ktoré sa ocitajú na vrcholoch predajných rebríčkov. Jedine tak majú šancu rozšíriť sa medzi ľudí.

Ortodoxným stále bude chýbať vôňa tlačiarenskej farby, šuchot listov pri prevracaní strán aj boľavé rameno od trojkilovej záťaže v taške, u technofilov však Apokalypsa môže vzbudiť záujem o čítanie aj iných kníh v telefóne alebo tablete ako len manuálov vo formáte PDF.

Digi román Apokalypsa bude vydaný aj knižne v priebehu marca. (Viac info)

Autor je šéfredaktor herného portálu sector.sk





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6830
02 |
návšt. 5561
03 |
návšt. 5195
04 |
návšt. 3556
05 |
návšt. 1375
06 |
návšt. 1223
07 |
návšt. 882
08 |
návšt. 809
09 |
návšt. 845
10 |
návšt. 589
REBRÍČEK US
01 |
$57,0 mil.
02 |
$14,0 mil.
03 |
$4,7 mil.
04 |
$3,5 mil.
05 |
$2,5 mil.
06 |
$2,3 mil.
07 |
$2,0 mil.
08 |
$1,8 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.