21 TIPOV AKO STRÁVIŤ 15. MFF BRATISLAVA

21 TIPOV AKO STRÁVIŤ 15. MFF BRATISLAVA

článok



6 dní plných filmov ponúkne aktuálne naše hlavné mesto počas 15. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Aby sa vám lepšie orientovalo v bohatej ponuke, vybrali sme pre vás 21 titulov, ktoré sa oplatí vidieť.


PIATOK
8.11.

11.00 Major / The Major (Rusko, 2013, 99 min.) kino Mladosť
Sergej Sobolev, major miestnej polície, ide v jeden chladný, zimný deň autom do nemocnice, kde sa jeho žena práve chystá porodiť ich dieťa. Šťastím bez seba, ide príliš rýchlo a na prechode zrazí chlapca. Chlapec zomrie a major má dilemu: ísť do väzenia či zamaskovať zločin? Sobolev sa rozhodne uzavrieť kompromis so svojim svedomím a zavolá kolegu, aby mu prišiel pomôcť. Avšak, prípad sa ukáže zložitejší a keď sa Sobolev nakoniec rozhodne zmeniť názor a snaží sa zamaskovať zločin, je už príliš neskoro... Príbeh filmu sa odohráva počas jedného dňa. Major je pôsobivá dráma, v ktorej scenárista a režisér Jurij Bykov obviní políciu z korupcie a pridruženej ujmy, ktorú
zanecháva.

15.00 Jozgat blues / Yozgat Blues (Turecko/Nemecko, 2013, 93 min.) kino Mladosť
Sabri, holič v Jozgate, malom mestečku v centrálnej Anatólii, sa emočne zrúti, keď stretne Javuza a Neşu, ktorí prišli do mesta spievať v malom hudobnom bare. Javuz stále spieva hity zo 70. rokov, ale jeho postavenie hviezdy odvtedy upadlo na sporadické, úboho ozvučené „šou“ v nákupných centrách. Okrem toho učí hudbu v kurzoch sponzorovaných miestnym úradom. Od smrti svojej manželky nemal žiadny vzťah a stal sa z neho samotár. Neşe, jedna z Javuzových študentiek z miestneho kurzu, pracuje ako promotérka salám v stánkoch v supermarketoch. Javuz dostáva ponuku hrať v klube v meste Jozgat, ale potrebuje sprievodné ženské vokály. Prvá a jediná kandidátka, ktorá mu prichádza na um, je Neşe. Keďže nemá čo stratiť, Neşe sa rozhodne ponuku prijať. Spolu sa vyberú do Jozgatu, zanechávajúc za sebou bezútešnosť ich životov doma.

17.30 Zoran, môj debilný synovec / Zoran, My Nephew the Idiot (Taliansko/Slovinsko, 2013, 106 min.) kino Mladosť
40-ročný Paolo žije v malom furlanskom meste neďaleko talianskej severovýchodnej hranice. Je nezodpovedný, má záľubu v dobrom víne, celé dni trávi v miestnej taverne a tvrdohlavo špehuje svoju bývalú ženu. Jedného dňa narazí na svojho synovca Zorana, nemotorného, 16-ročného chlapca, ktorý vyrástol v slovinských horách. Paolo je neochotný postarať sa o neho, až kým zistí Zoranov bizarný dar: je fenomenálny v šípkach. V tom Paolo vidí svoju šancu pomstiť sa svetu. Bude, však, všetko také jednoduché? Film rozpráva o tom, ako striedavé šťastie muža, ktorý sa zrazu má starať o príbuzného, je vzájomne popretkávané s osudmi malej komunity, na pozadí ktorej sa príbeh rozvíja.

21.00 Akt zabitia / The Act of Killing (Dánsko/Nórsko/UK, 2012, 159 min.) kino Lumiére
Usmievavý dôchodca Anwar je vo svojom meste populárnou postavou. Účinkuje v televíznych talkshow, reční na stretnutiach mládeže, ľudia ho na ulici spoznávajú a zdravia. Korene jeho slávy siahajú do polovice 60. rokov, kedy sa ako veliteľ paramilitárnej jednotky podieľal na vojenskom puči, ktorý v Indonézii zvrhol dovtedajšiu vládu. Pod zástavou boja proti komunistickej hrozbe sa v krajine rozpútala genocída nepredstaviteľných rozmerov a Anwar sa vyznamenal ako jeden z jej najnemilosrdnejších vykonávateľov. Akt zabitia je šokujúcou štúdiou spoločnosti, ktorá zo svojho historického vedomia vytesnila zverstvá minulosti – podobne ako konkrétni páchatelia zo svojho svedomia. Tvorcovia filmu konfrontujú Anwara a jeho kumpánov s minulosťou prostredníctvom farbistých, miestami surrealistických rekonštrukcií vraždenia v štýle ich obľúbených hollywoodskych trhákov.

21 tipov ako stráviť 15. MFF Bratislava 21 tipov ako stráviť 15. MFF Bratislava 21 tipov ako stráviť 15. MFF Bratislava


SOBOTA
9.11.

11.00 Stretávka / The Reunion (Švédsko, 2013, 89 min.) kino Mladosť
Švédska umelkyňa Anna Odell nás pozýva na ponurú stretávku zo školy so zápletkou. Nápad filmu vznikol, keď sa Anna dozvedela, že jej starí spolužiaci zorganizovali stretávku, na ktorú boli pozvaní všetci okrem nej. Prirodzene, Anna sa zaujímala, prečo sa rozhodli ju vylúčiť. Čo sa stane, keď sú staré hierarchie a pravdy spochybnené neočakávaným hlasom? Tento film skúma, ako ďaleko je príliš ďaleko pre realitu, prekračujúc hranicu medzi fikciou a realitou. Odell hrá hlavnú postavu. Používa svoju vlastnú identitu a životný príbeh, aby vstúpila do nevypovedanej a neviditeľnej hierarchickej štruktúry. Príbeh sa rozvíja vo viacerých rovinách a odhaľuje komplexnosť moci a vylúčenia a odkrýva dynamiku skupiny.

13.30 Traitors / Traitors (Maroko / USA, 2013, 84 min.) kino Lumiére
Malika je frontmankou ženskej punkrockovej kapely Traitors (Zradkyne), ktorá má vyhranené názory na svet, na svoje rodné mesto Tangier a na svoje miesto v ňom. Keďže súrne potrebuje peniaze, aby svoju rodinu uchránila pred vysťahovaním a zároveň uskutočnila svoje sny s kapelou, Malika podľahne vidine rýchleho zárobku, ktorý spočíva v prepašovaní zásielky drog cez hory pre nebezpečného drogového dílera. No keď sa zdanlivo jednoduchá úloha začne vymykať spod kontroly, Malikino rebelantstvo ako aj jej inštinkty a nervy musia podstúpiť krst ohňom prežitia.

16.00 Zvierací projekt / The Animal Project (Kanada, 2013, 90 min.) kino Lumiére
Leo, učiteľ herectva a ovdovený otec krátko po tridsiatke, sa snaží vyburcovať svoj súbor mladých, dychtivých no trochu otupených hercov, zatiaľ čo sám bojuje s vlastnou neschopnosťou nadviazať skutočný a napĺňajúci vzťah so svojím dospievajúcim synom. Raz v noci Leo natrafí na jeden zo svojich starších krátkych filmov, v ktorom jeho malý syn Sam prezlečený za zajačika chodí po uliciach Toronta a objíma každého, kto má záujem. To Leovi vnukne nápad na filmový projekt, ktorý by konečne mohol jeho tápajúcich hercov prebudiť z tvorivej letargie. Podstatou projektu je, že členovia súboru sa majú potulovať ulicami Toronta prezlečení do kostýmov zvieracích maskotov. Hoci návrh spočiatku vyvolá vlnu nevôle, herci napokon súhlasia, že to skúsia. Leov „Zvierací projekt“ umožní členom súboru nadviazať kontakt so zákutiami svojich osobností, ktoré dovtedy skrývali, a zároveň
sa zblížiť s kolegami po hereckej i po ľudskej stránke.

17.30 Wadjda / Wadjda (Saudská Arábia / Nemecko, 2013, 93 min.) kino Mladosť
Film o meniacej sa Saudskej Arábii. Jedenásťročná Wadjda vyrastá na predmestí Rijádu. Je to ďalšia „odvážna školáčka“. Sníva o tom, že si zaobstará zelený bicykel. Na preteky so svojím kamarátom však musí zabudnúť: zákony totiž dievčatám jazdu na bicykli zakazujú. Wadjda sa rozhodne zarobiť si na bicykel sama. Stane sa najlepšou recitátorkou Koránu v dotovanej školskej súťaži... Haifa Al Mansour je prvá saudskoarabská režisérka, ktorá režírovala v Saudskej Arábii celovečerný film. Pripraviť a nakrútiť ho trvalo päť rokov. „Vo filme mám dievča, školu a bicykel, lebo som chcela povedať niečo o slobode pohybu a duchu zmeny a povedať to jemne,“ vysvetľuje režisérka. Chcela zachytiť napätie medzi tradíciami a modernosťou, ktoré dnes pociťuje najmä mladá generácia. Ani financovanie nebolo jednoduché. „Arabský svet, zvyknutý na egyptský mainstream, neveril na filmový príbeh, v ktorom dievča túži po bicykli,“ vysvetľuje režisérka. Ďalšie problémy boli pri nakrúcaní. „Režisér potrebuje byť pri svojich hercoch, no ja som musela sedieť v karavane a odtiaľ dávať pokyny, lebo na verejnosti sa u nás pohlavia nesmú miešať,“ hovorí režisérka.

20.00 Broken Circle Breakdown / The Broken Circle Breakdown (Belgicko, 2012, 111 min.) kino Mladosť
Nekonvenčná love story pripomína veľkú éru americkej country kultúry. Ukazuje túžbu človeka, ktorý nájde silu žiť navzdory ranám osudu. Bluegrassovou hudbou naplnená melodráma retrospektívne opisuje vášnivý vzťah punkerky Elise (28) a milovníka americkej muziky Didiera (36). Didier hrá na bendžo v kapele, žije v karaváne na belgickom vidieku a miluje Ameriku – krajinu slobody. Elise má tetovací salón. Jej telo je pokryté obrázkami – sú to spomienky na milenca. Zároveň spieva v Didierovej skupine. Narodí sa im Maybelle. Dievčatko však ochorie na leukémiu. Elise svoje depresie lieči pomocou hudby. Film nachádza protiváhu k najsmutnejším momentom v ľudskom živote tým, že odvíja pospiatky príbeh ich zoznámenia a čias, keď sa všetko zdalo krásne a ružové. Vo filme počujeme o. i. skladby od ikon americkej country, ako sú Hank Williams alebo Bill Monroe. Film získal v septembri 2013 deväť flámskych cien Ensor Awards. Má aj Cenu divákov sekcie Panorama na Berlinale a cenu za najlepší scenár a najlepší ženský herecký výkon na FF Tribeca. Súťaží o Cenu Lux Európskeho parlamentu.

21 tipov ako stráviť 15. MFF Bratislava 21 tipov ako stráviť 15. MFF Bratislava 21 tipov ako stráviť 15. MFF Bratislava


NEDEĽA
10.11.

11.00 Nedokončený film / A Film Unfinished (Izrael/Nemecko, 2012, 89 min.) kino Mladosť
Silný dokument Jaely Hersonski je pozoruhodný svojim prenikavým pohľadom na ďalší film – v súčasnosti smutne preslávený nacistický film o varšavskom gete. Film bol objavený po vojne, nedokončený, neozvučený a napriek svojej propagandistickej povahe sa rýchlo stal zdrojom pre historikov hľadajúcich autentické záznamy. Film získal cenu Svetového kina za strih dokumentárneho filmu na filmovom festivale Sundance 2010.

14.00 Miele / Miele (Taliansko/Francúzsko, 2013, 96 min.) kino Nostalgia
Miele rozpráva príbeh tridsaťročnej Irene, ktorá je súčasťou nelegálnej siete ľudí pomáhajúcich nevyliečiteľne chorým ľuďom s asistovanou samovraždou. Jej otec, ktorého navštevuje, verí, že jeho dcéra študuje. Irene asistuje s úprimnou snahou pomôcť, a veľmi profesionálne, ako po lekárskej, tak aj po psychologickej stránke. Nepripúšťa si, že robí niečo zlé v krajinách, kde sú asistovaná samovražda a eutanázia nelegálne. Jedného dňa ju o pomoc požiada starý muž, ktorý je fyzicky zdravý, len je už unavený životom. Irene sa dostane do konfliktu nielen s ním, ale i so svojím ja. Muž, s ktorým sa Irene zblíži, je skúškou jej životnej sily. Komorný, intenzívny a suverénne nakrútený film je pomenovaný podľa konšpiračného pseudonymu hlavnej hrdinky. Miele (po taliansky med) je faktograficky podloženou exkurziou do fascinujúceho polosveta asistovaných samovrážd. „Napriek tomu, že mám vo filmoch rada výmýšľanie a imagináciu, tu som musela mať istotu, že všetky rituály okolo pomoci v umieraní budú podľa pravdy“, hovorí Valeria Golino. Do filmu, ktorý získal Zvláštne uznanie Ekumenickej poroty v Cannes, investovala herečka vlastné peniaze.

18.30 Zasľúbená krajina / Promised Land (USA, 2013, 106 min.) kino Lumiére
Steve Butler je, zdá sa, na ceste k brilantnej kariére. Teda, to je aspoň to, čo mu jeho kúl šéfovia v ich prvotriednych kanceláriách v New Yorku sľubujú. Ale, popravde, má za úlohu dosiahnuť nemožné: on a jeho kolegyňa Sue musia presvedčiť obyvateľov typického malého amerického mestečka, aby predali práva ťažiť plyn zo zeme pod ich farmárskymi pozemkami veľkej energetickej firme. Nová metóda známa ako „frakturácia“ umožňuje extrakciu predtým nedosiahnuteľných zásob plynu. Butler presvedčí miestnych, aby poskytli svoje aj tak neprofitujúce farmy nasľubujúc im fantastické výkupné ceny. Opomenie riziká metódy, ktoré zahŕňajú nekontrolované hydraulické injektáže nebezpečných chemikálií do zeme. Potom sa, však, stretáva s odporom miestnych. Politický triler o súčasnom ekologickom konflikte.

21.00 Všetko je stratené / All Is Lost (USA, 2013, 106 min.) kino Lumiére
Neznámy osamelý moreplavec plaviaci sa naprieč Indickým oceánom sa zobudí a zistí, že jeho 13-metrová jachta začala naberať vodu v dôsledku kolízie s nákladným kontajnerom ponechaným napospas divokým vodám. Keďže jeho navigácia ani vysielačka nefungujú, muž nevedomky smeruje priamo do cesty silnej búrky. Napriek úspechu pri zaplátaní praskliny v trupe, jeho námorníckemu inštinktu a sile, ktorá zdanlivo nezodpovedá jeho veku, muž búrku prežije len tak-tak. Určujúc svoju polohu len zhruba, pomocou sextantu a námorných máp, je nútený spoľahnúť sa, že ho morské prúdy zavedú na niektorú z obchodných ciest, a dúfať, že sa mu podarí zastaviť okoloidúce plavidlo. No v spoločnosti neľútostného slnka, krúžiacich žralokov a stenčujúcich sa zásob bude vynaliezavý moreplavec čoskoro nútený pohliadnuť smrti do tváre.

21 tipov ako stráviť 15. MFF Bratislava 21 tipov ako stráviť 15. MFF Bratislava 21 tipov ako stráviť 15. MFF Bratislava


PONDELOK
11.11.

13.00 Dragan Wende – Západný Berlín (Nemecko / Srbsko, 2013, 87 min.) Batelier
Vrátnik z istého bordelu v Západnom Berlíne chce späť stenu aj svoju minulosť. Tragikomický príbeh rodiny v rozdelenom meste.

15.00 Láska / Loving (Poľsko, 2013, 106 min.) Batelier
Po desaťročnom manželstve Maria and Tomek očakávajú dieťatko. Žijú v malom mestečku a obaja nachádzajú potechu vo svojej profesii – on v návrhárskej firme, ona na radnici. Vyzerá to, že ich pokojné životy nemôže nič vyrušiť, no jedného dňa starosta znásilní Mariu, po ktorej už dlho bažil. Ona sa rozhodne nepovedať o tom polícii ani manželovi, čím ich lásku vystaví skúške.

17.30 Minulosť / The Past (Francúzsko, 2013, 130 min.) kino Mladosť
Príbeh sa točí okolo Ahmada, ktorý cestuje z Teheránu do Paríža, aby dokončil rozvod so svojou francúzskou ženou Marie po istom období separácie. Ich prekrásne zobrazené zvítanie sa na letisku sa, však, čoskoro mení na neustále hašterenie a nezhody, keď Ahmad zisťuje, že život nemôže byť nikdy úplne rozškatuľkovaný. Akokoľvek sa snaží držať si od všetkého odstup, udalosti sa spriahnu tak, že ho zatiahnu do série nových emócií. Keď zistí, že jeho ex sa chystá znovu sa vydať a že jeho dcéra vehementne nesúhlasí s týmto novým vzťahom, Ahmad sa postupne necháva nanovo vtiahnuť do ich životov. Farhadi umiestňuje tento príbeh o emocionálnych zlyhaniach a manželských kolapsoch do veľmi špecifického socio-ekonomického prostredia – komunity imigrantov bojujúcich o prežitie v cudzej krajine. Ako odvíja jednotlivé vrstvy príbehu, žasneme nad silnými prepojeniami, ktoré prisudzuje svojim postavám. Život plynie hlboko. Film získal Cenu pre najlepšiu herečku (Bérénice Bejo) a Cenu Ekumenickej poroty na MFF v Cannes 2013.

21.00 Triedny nepriateľ / Class Enemy (Slovinsko, 2013, 112 min.) kino Lumiére
Kvôli obrovským rozdielom v spôsobe vnímania života sa vzťah medzi učiteľom nemčiny a jeho novou triedou stáva kriticky napätý. Keď jedna zo študentiek spácha samovraždu, jej spolužiaci obviňujú učiteľa zo zodpovednosti za jej smrť. Uvedomenie, že veci nie sú nikdy čierno-biele prichádza príliš neskoro. Vychádzajúc zo skúsenosti zo svojej vlastnej minulosti – samovraždy stredoškoláčky, ktorá spustila rebéliu jej spolužiakov proti školskému systému, ktorý vinili za jej čin – Biček uprednostnil ponechať dôvod samovraždy nevysvetlený a miesto toho sa sústredil na reakcie, ktoré samovražda vyvoláva medzi spolužiakmi dievčaťa. Rebélia študentov proti školskému systému, ktorého symbolom sa stáva prísny učiteľ, je odrazom všeobecnej nespokojnosti v spoločnosti, ktorá sa chytá každej príležitosti, či už opodstatnenej alebo nie, aby rebelovala proti pevne stanoveným spoločenským štandardom.

21 tipov ako stráviť 15. MFF Bratislava 21 tipov ako stráviť 15. MFF Bratislava 21 tipov ako stráviť 15. MFF Bratislava


UTOROK
12.11.

13.00 Nemez (Nemecko, 2012, 93 min.) Batelier
Po prepustení z polepšovne je Dima, mladý Nemec ruského pôvodu, rozhodnutý začať v Berlíne nový život kvôli svojej láske. Avšak jeho kriminálna minulosť ho stále drží v pazúroch, keďže jeho šéf Georgij sa ho nechce vzdať. Na dôvažok, Dimov otec, ktorý sa v Nemecku necíti byť doma, chce rodinu vziať späť do Ruska.

15.00 Kvety z Olivetskej hory / Flowers from the Mount of Olives (Estónsko, 2013, 70 min.) Batelier
Na okraji Jeruzalema, v pravoslávnom kláštore pre ženy, žije 82-ročná estónska mníška Matka Xenia. Speje k absolútnemu tichu. Predtým jej však je dovolené poslednýkrát vyrozprávať príbeh svojho života.

17.30 Nočný vlak do Lisabonu / Night Train to Lisbon (Nemecko/Švajčiarko, 2013, 110 min.) kino Mladosť
Najnovší film režiséra Bille Augusta mal premiéru na tohtoročnom filmovom festivale Berlinale, je adaptáciou rovnomenného bestselleru od Pascala Merciera.

21.00 Nebraska (USA, 2013, 105 min.) kino Lumiére
Chudobný, starý muž žijúci v Montane opakovane uteká z domu, aby si šiel do Nebrasky vyzdvihnúť cenu zo stávky, ktorú si myslí, že vyhral. Frustrovaní z jeho rozvíjajúcej sa demencie, jeho rodina zvažuje, že ho dá do opatrovateľského domu. Jeden z jeho synov sa však rozhodne, že vezme otca autom, aj keď si uvedomuje márnosť tohto činu. Po ceste sa otec zraní a oni musia ostať na pár dní v malom, upadajúcom meste v Nebraske, kde sa otec narodil a kde, pozorne sledovaný svojím synom, sa vracia do svojej minulosti. Nebraska je cesta otca a syna z Billings v Montane do Lincolnu v Nebraske, ktorá sa preruší v malom mestečku v centrálnej Nebraske, kde otec vyrastal a kde má nevybavené účty. Vyrozprávaný s čiernym humorom a unikátnym vizuálnym štýlom, je to napokon príbeh syna, ktorý sa pokúša preniknúť do svojho nepreniknuteľného otca.


autor Peter Konečný 8.11.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.