31 TIPOV AKO STRÁVIŤ 14. MFF BRATISLAVA

31 TIPOV AKO STRÁVIŤ 14. MFF BRATISLAVA

článok



7 dní plných filmov ponúkne už od dnešného dňa naše hlavné mesto počas 14. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Aby sa vám lepšie orientovalo v bohatej ponuke, vybrali sme pre vás 31 titulov, ktoré sa oplatí vidieť. Z dôvodu prehľadnosti zoznamu sme sa zamerali na festivalové centrum – multiplex Eurovea. Enjoy!


PIATOK
9.11.

14.00 Niet pokoja pre bezbožných / No habrá paz para los malvados (Sp. , 2011, 114 min.)
Santos Trinidad, skorumpovaný policajt, pije dlho do noci. Keď mu v prázdnom nočnom klube odmietnu viac naliať, Santos zabije majiteľa podniku, barmanku i personál. Akonáhle zistí, že na mieste bol svedok, ktorý unikol, vydáva sa Santos nájsť a odstrániť nepohodlného. V rovnakej chvíli začínajú sudkyňa Chacón a detektív Leiva vyšetrovanie trojnásobnej vraždy. Čoskoro odhaľujú, že to, čo vyzeralo ako jednoduchý drogový prípad, skrýva nebezpečenstvo islamského terorizmu ...

16.00 Smrť človeka na Balkáne / Smrt človeka na Balkanu (Serbia , 2012, 80 min.)
Osamelý skladateľ spácha samovraždu pred web kamerou svojho počítača. Jeho sused, prilákaný výstrelom, vstúpi do bytu, nájde telo a rozhodne sa ostať v byte a počkať na políciu. Avšak, ako čas plynie, mnohí iní susedia sa začnú do vecí pliesť. Celý ten čas ich nahráva web kamera, čoho si oni nie sú vedomí. Čakanie si krátia popíjaní, pojedaním a hraním šachu. Spomínajú na suseda, ľutujú ho, chvália jeho hudbu, hoci si nepamätajú jeho meno. Film je situačnou komédiou a komédiou charakterov s prvkami absurdnej komédie. A keď, tak ako v tomto prípade, je to dobre zakomponované do harmonického celku, vychádza z toho humorná a trpká komédia balkánskeho štýlu. Film bol natočený na jeden statický snímok, cez oko počítačovej web kamery. Nie je to len nápad, ktorý robí tento film zaujímavým – je to skôr to, že bravúrne zapadá do základu autorovho postulátu filmu.

17.30 Nech žijú antipódy / Vivan las Antipodas! (Arg. ,Chile ,Ger. ,Nether. , 2011, 108 min.)
Protinožci. Pre deti je to predovšetkým komická predstava Austrálčanov, ktorí chodia dolu hlavou. No miesta, ktoré ležia na protiľahlých bodoch zemského povrchu, neprestávajú byť fascinujúce ani vtedy, keď na elementárnej úrovni porozumieme fyzikálnym zákonom. Nie je ťažké nechať sa uniesť predstavou, že ich spája čosi viac, než len pomyselná čiara, pretínajúca stred Zeme. Režisér Viktor Kossakovskij si vybral štyri páry takýchto miest a vzájomne ich konfrontuje pomocou filmovej montáže. Argentínska provincia Entre Ríos a rušný Šanghaj, Patagónia a jazero Bajkal, Botswana a sopky na Havajských ostrovoch, Miraflores v Španielsku a pláž na Novom Zélande. Kossakovskij stavia svoj vizuálne strhujúci dokumentárny film na kontrastoch i nečakaných podobnostiach a pomocou precízne komponovaných záberov a jednoduchých kamerových trikov diváka vťahuje do sveta „hore nohami“.

19.30 Reality Show / Reality (Italy , 2012, 115 min.)
Luciano je neapolský predavač rýb. Sympatický zábavný chlapík, ktorý sa nikdy nebráni príležitosti pobaviť svojich zákazníkov a nespočetných príbuzných. Jedného dňa ho rodina presvedčí, aby sa uchádzal o miesto v televíznej reality show Big Brother. Oddávajúc sa tomuto snu, začína sa meniť Lucianovo vnímanie reality. Keď začne byť presvedčený, že program okupuje jeho život, zmení sa jeho entuziasmus na paranoju a on začne veriť tomu, že, ako by povedala jeho žena, „televízia ho sleduje“. Garrone dovádza Lucianovo paranoidné šialenstvo ad absurdum vo forme úmyselne vystupňovanej paródie a tragikomédie. Poukazuje na psychológiu ľudí, pre ktorých sa reality show stáva obsesiou, ba až spôsobom života. Film tak naznačuje, že ľudia sú v podstate uväznení vo svojom prostredí bez toho, aby si to boli schopní plne uvedomiť.

22.00 Hra na lásku / Like Someone in Love (France ,Japan , 2012, 109 min.)
Príbeh o krásnej mladej tokijskej prostitútke a jej rozkošnom vzťahu so starším profesorom, ako aj o komických problémoch s jej snúbencom, ktoré z toho vyplynú. Vzťah medzi úprimnou a dobrou mladou ženou Akiko a plachým starším mužom Takashim sa vyvinie kurióznym spôsobom, keď Takashi musí dávať rady automechanikovi Noriakimu, ktorý sa hlási za snúbenca Akiko. Noriaki je pritom veľmi blízko k odhaleniu toho, ako si Akiko privyrába. Podobne ako v niektorých jeho predošlých filmoch, preukazuje Kiarostami svoj záujem o spoločenské normy, ľudskú osobnosť a hranie sa na niekoho iného. Film tiež ukazuje klasický Kiarostamiho manierizmus rozvláčnych dialógov v aute, ktoré reprezentuje zaujímavý a intímny priestor. Priestor, ktorý nie je ani verejný ani celkom súkromný.

31 tipov ako stráviť 14. MFF Bratislava 31 tipov ako stráviť 14. MFF Bratislava 31 tipov ako stráviť 14. MFF Bratislava


SOBOTA
10.11.

11.00 La sirga (Colombia ,France ,Mexico , 2012, 89 min.)
Alicia je bezradná. Uteká pred ozbrojeným násilím, ktoré si vyžiadalo životy jej najbližších. Prichádza do osady La Sirga, ku svojmu jedinému príbuznému Oscarovi, ktorý ju prichýli vo svojej hosťovskej chatrči. Tu, na brehu rozľahlého jazera v Andách, sa snaží opäť vybudovať svoj život. No ani toto miesto, kde sa cíti bezpečne, nedokáže uniknúť bojom. Návrat Freddyho, syna, na ktorého Oscar čakal roky, spolu s jeho záhadnými úmyslami, vnesú do uzavretého života v La Sirga nový dych. Vo filme nie je mnoho dialógov, čo je zároveň dôvod, prečo využíva filmový jazyk založený na vizuálnom význame. Vizuálne hodnoty filmu, od kamery a užitie svetla až po záberovanie a pohyb obrazu si zaslúžia veľký rešpekt.

15.00 Vzbura / L’ordre et la morale (France , 2011, 136 min.)
V roku 1988 bolo Francúzsko zmietané politickou schizmou – v čase, keď o prezidentský úrad proti sebe bojovali kandidát ľavice François Mitterrand a kandidát pravice Jacques Chirac. Film sa odohráva práve v tomto období v džungli na ostrove Ouvéa vo francúzskej kolónii Nová Kaledónia. Na ostrove síce platia francúzske zákony, ale vyčíňajú tu separatisti. Po útoku na policajnú stanicu 26 francúzskych dôstojníkov zajmú ako rukojemníkov a troch zabijú. Medzi separatistami sú rybári, ale aj násilníci vycvičení v Líbyi. Mitterrand najme experta na terorizmus, Philippa Legorjusa, aby zaistil prepustenie rukojemníkov. Ten krízu rieši vyjednávaním. Vo chvíli, keď si Legorjus pomaly získava dôveru veliteľa ozbrojencov a blíži sa mierové vyústenie konfliktu, verejná mienka vo Francúzsku sa prikloní k Chiracovmu vojenskému riešeniu a Mitterrand musí dať povel na agresívny zásah, aby nestratil voľby. Vyjednávaniu je koniec. 5. mája 1988 sa spúšťa brutálna operácia Victor. Nadčasový film o terorizme, globalizácii a separatizme.

17.30 V dome / Dans la maison (France , 2012, 105 min.)
Šestnásťročný chlapec sa votrie do domu svojho spolužiaka z hodín literatúry a píše o tom v slohových prácach pre svojho učiteľa francúzštiny. Tvárou v tvár nadanému a neobyčajnému žiakovi, učiteľ znovuobjavuje nadšenie pre svoje povolanie. Chlapcov vplyv však spustí lavínu nepredvídateľných udalostí. Ozonova voľná adaptácia hryChlapec z posledného radu španielskeho dramatika Juana Mayorgu, je reflexiou na fenomén mentorstva, procesu kreativity, a pravej podstaty prózy, ktorá má schopnosť vykúzliť zástupné životy a plnohodnotnejšie identity tak autora ako aj čitateľa. Film získal najvyššie ocenenie na tohtoročnom filmovom festivale v San Sebastiane – Zlatú mušľu.

19.00 Láska / Amour (Austria ,Germany ,France , 2012, 127 min.)
Osemdesiatnici Georges a Anne sú kultivovaní učitelia hudby na dôchodku. Ich dcéra, tiež hudobníčka, žije s rodinou v cudzine. Jedného dňa dostane Anne infarkt a puto lásky medzi Georgesom a Annou podstupuje tvrdú skúšku. Haneke obľubuje extrémne životné situácie, do ktorých zasadzuje svojich hrdinov. V tomto filme spôsobom jemu vlastným – so zvýraznenými významami, minimalizovaným jazykom a pozorne vybudovanou psychológiou hlavných postáv – ponúka Haneke ďalší z univerzálnych príbehov dvojice starších ľudí, príbeh o živote na pokraji smrti. Vyberá si k tomu vynikajúci tím hercov vrátane brilantného filmového veterána Jean-Louisa Trintignanta.

22.00 Hon / Jagten (Denmark , 2012, 111 min.)
Lucas pracuje ako pomocný učiteľ v materskej škôlke, keďže škola, v ktorej učil, bola zrušená. Je čerstvo rozvedený, ale vo svojom okolí má široký okruh blízkych priateľov. Je nadšeným podporovateľom miestnych tradícií, predovšetkým každoročného lovu na vysokú. Avšak Lucasov svet je otrasený, keď naňho padne obvinenie jedného z detí, a celá situácia sa vymykne spod akejkoľvek kontroly. Vitenberg je spoluzakladateľom minimalistického hnutia Dogma; v roku 1998 vytvoril brilantný film Rodinná oslava, po ktorom sa zdalo, že sa ticho vytratil. Vitenberg sa však útokom vracia. A to so silným, klasicky a konvenčne nakrúteným, novým filmom. Príbeh o detskej psychológii a tiež o predsudkoch a nedostatku tolerancie u dospelých, ktoré sa prejavia, keď všetci upadnú do masovej paranoje.


NEDEĽA
11.11.

11.30 Päť rozbitých kamier / Five Broken Cameras (Fr.. ,Isr. ,Nether., Palest., 2011, 90 min.)
Emad Burnat si po narodení syna zaobstaral malú videokameru, aby raz mohol nakrútiť jeho prvé kroky. V dedine Bil'in na Západnom brehu Jordánu sa z neho zakrátko stal kronikár, zaznamenávajúci význačné udalosti v živote miestnej komunity. Bol pri tom, keď sa na území dediny zjavili zememerači, aj keď tam odrazu vyrástli bytové doby pre izraelských osadníkov. A kameru mal poruke aj vtedy, keď vojaci Bil'in rozdelili plotom – vraj kvôli bezpečnosti. Medzi pôvodnými obyvateľmi sa sformovalo hnutie odporu, ktorého prejavom boli demonštrácie. Tie sa veľmi rýchlo dočkali reakcie zo strany izraelských silových zložiek. Amatérska kamera sa odrazu stala významným nástrojom lokálneho aktivizmu – Emadovou zbraňou aj štítom. Znepokojivý dokument s prvkami filmovej sebareflexivity je výsledkom strihového spracovania materiálu, ktorý je vo svojej podstate domácim videom.

14.00 Ty kokso! / Oh Boy (Germany , 2012, 88 min.)
Niko žije v Berlíne, nemá žiadnu prácu, je neúspešný študent, o svoju priateľku sa nezaujíma a má otca, ktorý mu občas pomáha. Zdá sa, že v deň, počas ktorého sa odohráva dej tohto filmu, sa Nikovi nedarí nič spraviť správne. Je to len ďalší stratený deň bez hlbšieho zmyslu, deň, ktorý ničím nenaznačuje, že by tie ďalšie mali byť iné. Všetky tieto viac či menej šedivé fakty života Niko prijíma s istou dávkou skepsy a sebairónie, pretože tak môže byť všetko znesiteľnejšie a v jeho malom živote sa ustáli akýsi stav „normálnosti“.

16.30 Tabu (Brazil ,Germany ,France ,Portugal , 2012, 110 min.)
Pilar trávi prvé roky dôchodku snahou napraviť svet a starosťou o vinu iných ľudí. Zúčastňuje sa mierových demonštrácií a spolupracuje s katolíckymi skupinami sociálnej intervencie. Najviac ju trápi osamelosť svojej susedky Aurory, temperamentnej a výstrednej osemdesiatničky, ktorá navštevuje kasíno kedykoľvek má nejaké peniaze, neustále hovorí o svojej dcére a podozrieva svoju kapverdskú slúžku Santu, že proti nej praktizuje voodoo. O Sante vieme len málo – je skúpa na slovo, poslúcha príkazy a drží sa názoru, že každý by sa mal starať sám o seba.

19.30 Keď sa rodí deň / Kad svane dan (France ,Serbia , 2012, 90 min.)
Miša Brankov je profesor hudby na dôchodku. Jedného dňa dostane list so žiadosťou, aby kontaktoval Židovské múzeum v Belehrade. Tam sa dozvedá, že počas opravy kanalizácie na Starom výstavisku v meste sa našla plechová škatuľa. Práve na tomto mieste existoval počas 2. svetovej vojny neslávne známy koncentračný tábor pre srbských Židov a Rómov. Obsah škatule zmení profesorov život...

21.30 Božie kone / Les Chevaux de Dieu (Belgium ,France ,Morocco , 2012, 115 min.)
Tento príbeh sa odohráva v rokoch 1999 – 2003 a hovorí o násilníckej, zdivočelej mládeži, ktorú islamisti zneužívajú pre svoje ciele. Desaťročný Yachine žije so svojou rodinou v slume Sidy Moumen v Casablance. Jeho otec trpí depresiou, jeden z jeho bratov je v armáde, ďalší brat má sklony k autizmu a tretí je šéfom miestneho gangu. Keď sa Hamid dostane do väzenia, Yachine skúša rôzne zamestnania, aby sa vymanil zo začarovaného kruhu násilia a drog. Hamid sa vo väzení postupne zmení na moslimského fundamentalistu a keď ho prepustia na slobodu, presvedčí Yachina a ďalších kamarátov, aby sa pridali k ortodoxným bratom. Bojovníci musia vedieť rýchlo reagovať, nesmú zaváhať a musia veriť v smrť, posmrtný raj a skazenosť západného sveta. Majú „pomôcť trpiacim moslimským bratom v Bosne, Afganistane, Iraku a Kašmíre“. Nastáva deň, keď im imám povie, že ich vybrali, aby sa stali mučeníkmi. Film je vyrozprávaný ako triler, inšpirovaný bol teroristickými útokmi v Casablance v roku 2003.

31 tipov ako stráviť 14. MFF Bratislava 31 tipov ako stráviť 14. MFF Bratislava 31 tipov ako stráviť 14. MFF Bratislava


PONDELOK
12.11.

14.00 Prekliatie klietok / Essa maldita vontade de ser pássaro (2011, 89 min.)
Clara je baletka. Balet je jediná vec, ktorú vie robiť. Kvôli finančným ťažkostiam však jej tanečný súbor prestane fungovať. Clara sa musí vyrovnať s viacerými problémami. Jednak musí z niečoho žiť, no zároveň chce ostať verná sama sebe a neustúpiť od vlastných kritérií a spôsobu myslenia. Clara je krehká, citlivá a svet vníma svojím vlastným charakteristickým spôsobom. A presne taká je aj realizácia tohto filmu, so všetkými jeho súčasťami, od kamery, cez strih, herectvo až po samotnú réžiu. Film je svojimi vonkajšími formálnymi prvkami zámerne „hrubý“ a „špinavý“, no vo svojej podstate je emotívny. Bol natočený na super 8 kameru, ktorú dnes už takmer nikto nepoužíva ani na záznam rodinných osláv, nieto ešte na profesionálne účely. Jeho strih je drsný, ako v amatérskych filmoch, rovnako ako kamera a obraz s hrubým zrnením. Zároveň však film prináša charakteristickú autentickú atmosféru, ktorú vyžaruje najmä psychológia hlavnej ženskej postavy.

17.30 Praktický sprievodca Belehradom so spevom a plačom / Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem (Germany ,France ,Croatia ,Hungary ,Serbia , 2011, 86 min.)
Po mnohých rokoch tvrdej izolácie sa Belehrad opäť otvoril a je pripravený prijímať davy turistov, obchodníkov, či zvedavcov z celého sveta. Čo sa stane, keď sa stretnú cudzinci s miestnymi obyvateľmi? Film je romantickou komédiou o štyroch pároch rôznych národností, ktoré sa stretávajú v dnešnom Belehrade a zažívajú malé nemožnosti veľkej lásky. Formou akejsi filmovej antológie s originálnymi a humornými sekvenciami, ktoré navzájom prepájajú jednotlivé príbehy, sa mladému režisérovi podarilo hneď niekoľko vecí: prostredníctvom trefných dialógov zachytiť podstatu Belehradu; presným spôsobom zafarbiť postavy jednotlivých národností; a naprieč všetkými príbehmi nepozorovane preplietať svoju tému – ľudia hľadajú lásku bez ohľadu na to, v akej situácii a v akom prostredí sa ocitnú. Belehrad je len jednou z možností.

19.00 Absolventi (Slovakia , 2012, 83 min.)
Dokumentárny film Absolventi je o zápase mladého človeka, ktorý sa po absolvovaní štúdií ocitne v realite a musí sa prispôsobovať potrebám spoločnosti. Mnohokrát musia absolventi pristúpiť na tvrdé podmienky, mimo svojich záujmov a predstáv... Ich ideály a sny narážajú na globálnu finančnú krízu, nevedia presne, ako sa riadiť pravidlami trhu a majú pocit, že žijú v nespravodlivej krajine. Sme slobodní, ale do akej miery sme schopní zobrať svoj osud do vlastných rúk a zápasiť o vlastnú existenciu? Film od vývoja až po dokončenie vznikal štyri roky časozbernou metódou. Je to dokumentárna esej na tému slobody jednotlivca v systéme – zložená z reálnych situácii, osobitých názorov a metaforických obrazov – ktorá zároveň nesie kritickú správu o spoločenskom usporiadaní, v ktorom dnes žijeme.

21.30 Sexuálne kroniky súčasnej francúzskej rodiny / Chroniques sexuelles d'une famille d'aujourd'hui (Francúzsko, 2012, 77 min.)
Mladý Romain je prichytený pri masturbácii počas hodiny biológie, pri ktorej sa ešte aj nakrúcal na svoj telefón. Vylúčia ho zo školy. Romain vysvetľuje svojej matke, že to bola stávka medzi študentmi, chlapcami a dievčatami, iba tak, pre srandu. On sa proste len dal hlúpo nachytať. Sex, ktorý bol dovtedy v rodine tabu, sa zrazu stáva ozajstným predmetom záujmu a my sa vnárame do intímnych životov každej osoby z tejto rodiny – rodičov, ich 18-, 20- a 22-ročných detí a starých rodičov.

31 tipov ako stráviť 14. MFF Bratislava 31 tipov ako stráviť 14. MFF Bratislava 31 tipov ako stráviť 14. MFF Bratislava


UTOROK
13.11.

13.30 Posledná záchranka v Sofii / Poslednata lineika na Sofia (Bul. ,Ger. ,Cro. , 2012, 75 min.)
Traja nenápadní hrdinovia deň čo deň vyrážajú v sanitke za naliehavými prípadmi. Sú svedkami bolesti, utrpenia a ľudských tragédií. Ich práca si nevyžaduje len lekársku odbornosť a rozhodnosť, ale aj schopnosti psychológa, ktorý zmätených a vystrašených pacientov dokáže upokojiť a povzbudiť. Oni sú však na vlastnú únavu a stres sami a vyrovnávajú sa s nimi ako vedia. V poddimenzovanom systéme rýchlej zdravotníckej pomoci pracujú s vedomím, že nedokážu pomôcť každému. Debutujúci režisér Ilian Metev vo svojom observačnom dokumente sleduje tváre trojice záchranárov v dlhých záberoch, snímaných kamerami, ktoré sú pripevnené na kapote auta. A keď nakrúca samotné lekárske zásahy, precíznym rámovaním sa vyhýba krvavými obrazovými „atrakciám“. Pozornosť ani na chvíľu neprestáva byť upriamená na zdravotníkov vo vyčerpávajúcom pracovnom nasadení.

16.00 Išli sme do vojny / We Went to War (United Kingdom ,Ireland , 2012, 77 min)
Snímka Išli sme do vojny je návratom k postavám vyše štyridsať rokov starého dokumentárneho filmu Bol som vojakom. Grigsby v ňom portrétoval Davida, Dennisa a Lamara ešte ako mladíkov, z ktorých však vietnamská vojna predčasne urobila starcov. Muži, ktorých v srdci Texasu stretol po rokoch, už aj vyzerajú ako starci. Všetci traja v priebehu života takým či onakým spôsobom zápasili s jatrivými spomienkami – s nerovnakým výsledkom. Ospalý pokoj amerického vidieka, ktorý z filmu vyžaruje, pôsobí v spojení s ich výpoveďami ako čosi nepatričné. Grigsby majstrovsky pracuje s obrazovo-zvukovým kontrapunktom. Zábery slnkom zaliatej krajiny v príjemných teplých farbách ozvučuje neprehľadnou kolážou z fragmentov dobových rozhlasových správ a vysielačkových hlásení ako ozveny neprekonanej traumy.

17.30 Epilóg / Hayuta ve Berl (Israel , 2012, 96 min.)
Starnutie je každodenná tragédia, ktorú film zviditeľňuje a transformuje na katarzný výjav. Až do príchodu filmu Láska od Michaela Hanekeho, tohtoročného víťaza Zlatej palmy, klasické snímky ako Umberto D od Vittoria Da Sicu, alebo Balada o Narajameod Keisuke Kinoshita, zvyčajne predstavovali starých ľudí presne v čase, kedy si uvedomujú, že ich už nikto nepotrebuje. V tomto filme tvoria Hayuta a Berl postarší pár ľudí, ktorí sa nedokážu prispôsobiť súčasnému Izraelu a spoločenským zmenám, ktoré ich obklopujú. Počas bolestivej noci plnej rozčarovania sa dvojica rozhodne odísť zo svojho bytu na poslednú cestu.

19.30 Pieta (South Korea , 2012, 104 min.)
Úžerníkmi najatý muž žije svoj život dravca brutálne vymáhajúceho dlhy. Ako človek bez rodiny nemá čo stratiť a tak pokračuje v nemilosrdnom spôsobe života bez ohľadu na všetku bolesť, ktorú spôsobil nespočetným ľuďom. Jedného dňa mu do cesty príde žena, ktorá tvrdí, že je jeho matkou. Vzápätí na to ju unesú. Vo filme je zreteľná Kim Ki-dukova poetika násilia a zla, ktorá je tu však zasadená do morálneho a sociologického kontextu. Film nepriamo poukazuje na krutý diktát peňazí a úroku a tiež na morálne pravidlá, ktoré súčasná kórejská spoločnosť opúšťa. Sám Kim Ki-duk hovorí, že „ľudia sú v kapitalistickej spoločnosti nevyhnutne skúšaní peniazmi a sú posadnutí predstavou, že práve peniaze všetko vyriešia“.

31 tipov ako stráviť 14. MFF Bratislava 31 tipov ako stráviť 14. MFF Bratislava 31 tipov ako stráviť 14. MFF Bratislava


STREDA
14.11.

15.00 Tvoje lono / Sinapupunan (Philippines , 2012, 106 min.)
Shaleha je zrelá žena, ktorú sužuje, že nemôže mať dieťa. Zároveň tiež cíti, že jej manžel má stále právo byť otcom. Aby naplnila toto jeho očakávanie, rozhodne sa Shaleha vykročiť celkom inou cestou. Verí, že Allah jej požehná, lebo dieťa je hmatateľným svedectvom božej milosti. Rozhodne sa nájsť svojmu mužovi novú partnerku. Dňom a nocou sa spolu plavia po plávajúcej dedine a blízkych komunitách, aby našli plodnú ženu. Šťastnou náhodou nájde Shaleha Mersilu. Dievča, ktoré jej odporučili priatelia. Avšak v predvečer manželovej druhej svadby zožiera Shalehu žiarlivosť.

17.30 Divoké stvorenia južných krajín / Beasts of the Southern Wild (US , 2012, 91 min.)
Šesťročná „malá bojovníčka“ Hushpuppy žije sama so svojím problémovým otcom na konci sveta v chatrči so psom, prasaťom a sliepkami. Je tu doma a je spokojná – už len preto, že nikdy iný život nepoznala. Dievčatko sníva o matke. Prichádza povodeň a dievča sa aj s otcom musí vydať na cestu po vode. Príbeh spočíva v tom, že divosi si zaobstarávajú potravu, idú spať, občas sa priženie búrka a veľká voda. Je to však tiež jeden z extrémnych príkladov „príbehu“. Je to surový, živelný, emotívny, bravúrne nakrútený film s ekologickým posolstvom. Je to film o chudobných, desivo šťastných, nebojácnych a hrubých ľuďoch, ktorí nič nevlastnia. Film plný fantázie. Pohľad dieťaťa je nasadený na motívy prírodných mytológií. Silný a netradičný príbeh o prežití v dokonalom podaní nehercov. Film myšlienkovo voľne nadväzuje na skutočné udalosti – záplavy v New Orleanse (dej filmu sa naozaj odohráva v štáte Luisiana). Film o krutosti a kráse prírodných procesov. Skvelá hudba, na ktorej sa podieľal aj sám režisér.

19.00 Shun Li a básnik / lo sono Li (France ,Italy , 2011, 100 min.)
Shun Li pracuje v textilke na predmestí Ríma, aby sa získala povolenie, ktoré umožní jej osemročnému synovi prísť za ňou do Talianska. Náhle ju však preložia do Chioggie, malého ostrovného mesta v lagúne Veneto, aby tam pracovala ako barmanka v krčme. Bepi, slovanský rybár priateľmi prezývaný „Básnik“, je už roky štamgast práve tej malej krčmy. Priateľstvo medzi Shun Li a Bepim rozruší čínsku ale aj miestnu komunitu, ktoré sa snažia zasiahnuť, možno preto, lebo sa tejto novosti príliš boja.

21.00 Prítomný čas / Simdiki Zaman (Turkey , 2012, 110 min.)
Dnešný Istanbul. Mina je mladá, osamelá, bez práce a nešťastná. Manžel sa s ňou rozviedol a vyhodil ju z domu. Je obklopená samými problémami. Bohužiaľ, istým spôsobom je to typický osud mladých ľudí z veľkomiest po celom svete. Ako uniknúť z bludného kruhu problémov? Ako vykročiť do budúcnosti, keď vás „prítomný čas“ neustále ťahá ku dnu a nedá vám nadýchnuť? A čo Mina z Istanbulu? Dokáže uniknúť prítomnému času a skúsiť šťastie s budúcnosťou?


ŠTVRTOK
15.11.

13.30 Eastalgia (Germany ,Ukraine ,Serbia , 2012, 100 min.)
Tri mestá. Tri lásky. Jedna noc v Európe. Noc v Mníchove. Ukrajinka Ruslana si na živobytie zarába improvizovanou destilérkou. Keď si nechtiac vytopí byt, prichádza jej nečakane na pomoc Vladan, bývalý boxér zo Srbska. Tá istá noc v Kyjeve. Ruslanin syn Bogdan sa má konečne dostať na návštevu svojej matky do Mníchova, avšak on trávi čas dvorením sa rozmaznanej ukrajinskej popstar, pre ktorú predtým pracoval ako šofér a ochrankár. V ceste im však stojí Mariin vplyvný milenec Jora. A noc v Belehrade. Vladan má tiež syna vo svojom predošlom domove – Zoran žije skromný a uspokojivý život v Belehrade. V jednom zo svojich zamestnaní stretáva šarmantnú, ale temperamentnú mladú matku Jelenu. Nanešťastie, ona sa rozhodla opustiť jeho milované mesto navždy hneď nasledujúceho dňa.

16.30 Za kopcami / Dupa dealuri (Rumunsko, 2012, 150 min.)
Alina odchádza do Nemecka a necháva svoju kamarátku Voichitu odkázanú samú na seba. Keď sa po ňu vráti, zistí, že Voichita vstúpila do kláštora a jej život sa prispôsobil prísnemu poriadku mníšskeho rádu. Medzi sestrami žije kňaz „Papa“, ktorý dohliada na tiché spoločenstvo svojou nespornou skrytou autoritou. Film je založený na reportáži BBC World Service o prípade z roku 2005, keď po vykonaní exorcizmu zomrela v rumunskom kláštore v Tanacu novicka. Drámu dvoch dievčat, ktorá je plná tajomstva, vášne a emócií režíruje Mungiu prevažne s použitím statických záberov, pričom vzťah medzi Alinou a Voichitou je vybudovaný na precíznej a pozornej práci s mladými herečkami. Je to film o láske, vášni a Bohu. Voichita si našla cestu k Bohu a, ako povedal Mungiu v jednom rozhovore, Boh je tým jediným, na ktorého sa nedá žiarliť.

19.00 Je to iba vietor / Csak a szél (Germany ,France ,Hungary , 2012, 91 min.)
Mari žije so svojím invalidným otcom a dvoma deťmi v chatrči v lese za mestom. Ich životné podmienky sú skromné, rovnako ako životy ich ostatných Rómskych susedov. Po celé stáročia im ľudia zvyčajne hovorili Cigáni. V poslednej dobe sa musia viac ako inokedy ukrývať: už päť kompletných rodín v oblasti niekto vyvraždil, zastrelili ich vo vlastných domoch. Rómska komunita sa snaží pokračovať vo svojej jednoduchej každodennej rutine, žijúc v strachu z očakávaných rasovo motivovaných zločinov. Mari sa snaží zvládať dve zamestnania. Puberťáčka Anna sa snaží sústrediť na domáce úlohy a svoje kresby. No mladý Rio má na mysli iné veci. Pripravuje sa... Film inšpirovaný skutočnými udalosťami.

22.00 Anjelský podiel / The Angels’ Share (Belg. ,France ,UK ,Italy , 2012, 106 min.)
Smutno-smiešna komédia o glasgowskom chlapcovi snažiacom sa vymaniť z rodinného sváru, ktorý ho spútava. Keď sa Robbie votrie do pôrodnice, aby tam navštívil svoju mladú priateľku Leonie a privynul si svojho práve narodeného syna Lukea, prvýkrát v živote precitne. Zaprisahá sa, že Luke nebude žiť rovnako mizerným životom ako bol ten jeho. Táto prvá časť filmu je spoločenskou témou par excellence, s charakteristikami, ktoré poznáme skoro zo všetkých Loachových filmov. Avšak keď Robbie stretne Rhina, Alberta a Moa, a keď sa spoločne pokúsia prísť ľahko k peniazom kšeftovaním so škótskou whisky, film sa zmení na akčnú komédiu. Názov filmu je, v kontexte osudov hlavného hrdinu, metaforou, ale aj tak je primárne spätý s whisky. Konkrétne so škótskou sladovou whisky, z ktorej sa počas dlhého skladovania v špeciálnych drevených sudoch odparia ročne 2%. Škóti tejto vyparenej whisky hovoria „anjelský podiel“.


autor Peter Konečný 9.11.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.