TV TIPY 27.6. - 3.7. 2011

TV TIPY 27.6. - 3.7. 2011

VOD recenzia



27.6.
PONDELOK

21:00 Strach Fay Grimovej (Fay Grim), USA/ Nemecko, 2006 (Filmbox Extra)
Film krútil americký nezávislý tvorca Hal Hartley (Henry Fool, Kniha života, Amatér), ktorý prichádza zo zložitejším príbehom, než by sme mohli očakávať. Pri rozprávaní sa výrazne pohráva so žánrami, hlavne so schémami politického thrilleru, ku ktorému pridáva ironický nadhľad, lynchovskú atmosféru a existenciálne ladené úvahy o vratkosti všetkých istôt. Volne pritom nadväzuje na snímku Henry Fool. Hlavnú postavu neopakovateľným spôsobom stvárnila herečka Parker Posey.

22:00 Neviditeľné deti (All the Invisible Children), Taliansko, 2005 (Dvojka)
300 miliónov detí a mladistvých na svete trpí hladom. Asi 100 miliónov nikdy nezačalo navštevovať školu. Všetkým týmto deťom je venovaný film Neviditeľné deti. Skladá sa zo siedmich rôznych príbehov, ktoré nakrútili svetoznámi režiséri Mehdi Charef, Emir Kusturica, Spike Lee, Katia Lund, Jordan Scott a Ridley Scott, Stefano Veneruso a John Woo. Každý z nich našiel zvláštny príbeh o podmienkach detí žijúcich v rôznych častiach sveta. Príbehy sú odlišné, ale majú jednu spoločnú vec – ich hrdinami sú deti, ktoré nežijú tak, ako by vo svojom veku mali žiť. Ich každodenným údelom sú vojny, hlad, choroby, zanedbávanie, týranie, či život na ulici.

22:00 Štyri noci s Annou (Cztery noce z Anna), Poľsko/ Francúzsko, 2008 (Čt2)
Film o mužovi, ktorého túžba po cite a voyerske jednanie postavia mimo spoločenské normy, nakrútil významný poľský režisér Jerzy Skolimowski. Hlavný dôraz položil na citlivé herecké stvárnenie hlavnej postavy (Artur Steranko) a pôsobivú atmosféru, s nádychom tragiky.


28.6.
UTOROK

18:30 Čudnejší ako raj (Stranger than Paradise), USA/ SRN, 1984 (Cinemax)
Film amerického nezávislého režiséra Jima Jarmuscha rezignuje na tradičnú konštrukciu príbehu a postáv. Jeho minimalistický štýl sa vyznačuje pomalým tempom deja, jednotlivé scény sú voľne radené v pokojnom rytme obyčajného života postáv, ktoré na všetko vôkol seba reagujú so stoickým nezáujmom.

20:10 Brehy nehy, ČSSR, 1982 (Dvojka)
Televízny film Fera Feniča rozpráva príbeh inžinierky, ktorá prichádza na nové pracovisko a stane sa obeťou nedomysleného žartu svojich učňov - pôsobivé umelecké zobrazenie citového sveta súčasnej ženy.

21:00 Václav, Česko, 2007 (Čt1)
Štyridsiatnik Václav je dedinský "blázon", ktorý stále žije so svojou starnúcou matkou. Tá v ňom stále vidí milého a citlivého chlapca, hoci ostatní dedinčania, vrátane Václavovho brata Františka, ho vnímajú ako problémového a nezvládateľného hlupáka. Bratské súperenie o priazeň rodičov a lásku Františkovej milenky Lídy sa končí trestným činom. Václav sa ocitne vo väzení, kde trpí traumatickými spomienkami a stáva sa terčom neustálych útokov spoluväzňov. Zachrániť by ho mohla žiadosť o milosť, tá je však podmienená petíciou. Jediný, kto mu môže pomôcť je brat František a jeho veční nepriatelia - susedia z dediny.

23:30 Posledné predstavenie (The Last Picture Show), USA, 1971 (Čt2)
Na začiatku 70. rokov zaznamenal Hollywood svoj zatiaľ posledný umelecký rozmach. Jedným z najdiskutovanejších filmov tej doby sa stalo Posledné predstavenie režiséra Petera Bogdanovicha. Niektorí kritici ho označili za "najlepší filmový debut od Občana Kanea", pretože netušili, že režisér už má za sebou jeden hraný film (Terče 1967). Dejiskom je texaské mestečko Anarene v roku 1951. Vietor sa preháňa jeho prázdnymi ulicami a tí ľudia, ktorí tu ešte bývajú, nachádzajú rozptýlenie v miestnej krčme s herňou a v starom kine. Oboje vlastní Sam, prezývaný Lev, svedomie mesta a jeho obyvateľov, ktorý ešte pamätá dávno minulé dobré časy. Jeho chránenci, kapitáni školského futbalového tímu Sonny (Timothy Bottoms) a Duane (Jeff Bridges) sa snažia užívať si život v pomaly umierajúcom mestečku. Jeho zánik symbolizuje posledné predstavenie v kine, kam už skoro nik nechodí, pretože väčšina ľudí má doma nový druh zábavy - televíziu. Bogdanovich nakrúcal na čiernobiely materiál  a namiesto konvenčného hudobného doprovodu použil rad dobových nahrávok (hlavne Hanka Williamsa), čo sa od tej doby stalo bežnou praxou.

00:15 Vicky Cristina Barcelona (Vicky Cristina Barcelona), USA/ Španielsko, 2008 (Joj)
Woody Allen objavil po rodnom New Yorku postupne - Francúzsko, Anglicko a teraz Španielsko, či presnejšie katalánsku Barcelonu. A na výlet so sebou zobral aj svoju najnovšiu múzu, Scarlett Johansson.

TV tipy 27.6. - 3.7. 2011 TV tipy 27.6. - 3.7. 2011 TV tipy 27.6. - 3.7. 2011



29.6.
STREDA

20:30  Cesta na západ  (The Way West), USA, 1967 (MGM)
V roku 1843 sa skupina ľudí vydá na dlhú cestu do Oregonu, vzdialeného 2 500 km, aby tam našla nový domov. Výpravu zorganizoval bývalý senátor, ktorý sa kedysi chcel stať prezidentom USA. Cesta vedie cez územie Siuxov, od ktorých im hrozí útok.

21:55  Božská Ema,  ČSSR, 1979 (Čt1)
Pôsobivý film scenáristu Zdeňka Mahlera a režiséra Jiřího Krejčíka z roku 1979 bol volne inšpirovaný významnou epizódou zo života svetoznámej českej opernej speváčky Emy Destinnovej. Tvorcovia sa sústredili na zlom v jej osobnom aj profesnom živote, na dramatický predel medzi vrcholom slávy a začiatkom zostupu.


30.6.
ŠTVRTOK

20:05  Katka, Česko, 2009 (Čt2)
Film Heleny Třeštíkovej je unikátnym časozberným dokumentom, mapujúcim štrnásť rokov v živote mladej narkomanky a jej márneho zápasu so závislosťou. Píše sa rok 1996 a vtedy devätnásťročná Katka žije v terapeutickej komunite Sananim v Němčiciach s nádejou na obyčajný život – túži mať priateľa a raz aj rodinu. Happy end sa však nekoná. Režisérka zaznamenáva vo filme rok za rokom Katkino klesanie nižšie a nižšie po špirále krádeží, prostitúcie, fyzického i psychického chátrania, po špirále, prerušovanej len občasným vzopätím nádeje a odhodlania s drogou skoncovať. Jej túžba je úprimná, droga však nakoniec vždy zvíťazí. Podarí sa Katke konečne nájsť silu vo chvíli, keď otehotnie a budúce materstvo jej ponúkne životnú motiváciu? recenzia

21:35  Škorpión  (Scorpio), USA, 1973 (MGM)
Agent CIA Cross, ktorý už opustil aktívnu službu, je  podozrivý, že predal Rusom dôležité  tajomstvá. K tejto domnienke vedú šéfov CIA vzťahy starnúceho muža k ruskému agentovi Žarkovovi. Preto je rozhodnuté, že ako možná hrozba pre americkú bezpečnosť musí byť odstránený. Muž, ktorému je táto úloha pridelená, je Crossov bývalý žiak a chránenec Jean Laurier, ktorého kódové meno je Škorpión. Ani dlhoročné priateľstvo, spájajúce oboch mužov, nezabráni chladnokrvnému Laurierovi v splnení úlohy.

22:00 Interstate (Interstate 60), Kanada/ USA, 2002 (Nova Cinema)
Tridsaťdvaročný Neal Oliver (James Marsden) má pred sebou odrazu viac otázok, než odpovedí. Otec chce, aby študoval právo, on by však radšej maľoval. Nie je si istý, či má zostať s priateľkou, alebo radšej hľadať záhadnú ženu, o ktorej sníva a ktorá ho inšpiruje.

TV tipy 27.6. - 3.7. 2011 TV tipy 27.6. - 3.7. 2011 TV tipy 27.6. - 3.7. 2011


01.7.
PIATOK

20:00 Forrest Gump (Forrest Gump), USA, 1994 (Nova)
Film vznikol podľa románového bestselleru Winstona Grooma, ktorý do filmového scenára previedol Eric Roth. Režisérom je Robert Zemeckis, ktorý patrí medzi najzaujímavejších a najúspešnejších hollywoodskych tvorcov. Ten pre namiešanie tragikomického príbehu našiel vyváženú mieru nadhľadu, citu, ľahko patetického tónu a nezvyčajnej melanchólie. Film je súčasne prešpikovaný kultúrnymi aj spoločenskými odkazmi, dôležité miesto tu majú technicky dokonalé triky, ktoré umožňujú hrdinovi na okamžik "vstúpiť" do dobových dokumentov.

22:00 Padlí anjeli (堕落天使), Hong Kong, 1995 (Cinemax)
Profesionálny zabijak sa chystá na svoju poslednú zákazku. Najprv ale musí nejako prekonať náklonnosť k chladnej kolegyni. Uvedomuje si, že zapliesť sa s kolegyňou je nie len nevhodné, ale aj nebezpečné. Pod nepríjemne temnou, až surrealistickou nočnou oblohou veľkomesta sa stretne s tuláčkou pátrajúcou po bývalom priateľovi. A zaujme zabijaka svojimi nekonvenčnými spôsobmi, ktorými sa na sebe snaží upútať pozornosť.

23:10 Pomsta Jackieho Chana (新警察故事), Hong Kong/ Čína, 2004 (Prima)
Inšpektor hongkongskej polície Wing vedie súkromnú vojnu s nebezpečným gangom, ktorého vodcom je zločinec Joe. Ten zorganizuje niekoľko bankových prepadnutí, počas Wing postupne stráca svojich ľudí. Posledná akcia dopadne katastrofálne. Wing sa stane svedkom popravy svojho tímu. Nakoľko je v areáli nastražená bomba, muž má iba okamih na to, aby mŕtve telá svojich kolegov zvesil a  vyniesol z haly. Tento tragický moment poznačí skúseného policajta natoľko, že podľahne alkoholu. Opíja sa, aby zabudol na svoj žiaľ a pocit viny. Na oddelenie nastúpi mladý a ambiciózny policajt Fung, a ten nakoniec Winga presvedčí, že jedinou cestou, ako sa zbaviť výčitiek svedomia, je chytiť a potrestať vrahov svojich kolegov.


02.7.
SOBOTA

20:00 Titanic (Titanic), USA, 1997 (Prima)
Storočná Rose rozpráva príbeh lásky, ktorý prežila počas prvej a jedinej plavby na slávnom Titanicu. Vtedy mala 17 rokov a bola zasnúbená s bohatým a nesympatickým Calom. Na palube sa však zoznámila s chudobným írskym mladíkom Jackom, nadaným maliarom, s ktorým prežila najkrajšiu chvíľu lásky. Ich búrlivý citový vzťah však zničila katastrofa lode. Jedinou pamiatkou na chvíľu šťastia zostal jej portrét, ktorý Jack nakreslil. V trezore potopenej lode ležal vyše deväťdesiat rokov.

21:45 Čierna Dahlia (The Black Dahlia), USA/ Nemecko, 2006 (Nova Cinema)
Režisér Brian De Palma sa rozhodol pre adaptáciu románu Jamesa Ellroya (autora napr. L.A. Prísne tajné) s názvom Black Dahlia. Ide o vymyslený príbeh s reálnymi základmi. V roku 1947 ktosi brutálne zavraždil jednu z hollywoodskych hviezdičiek a vraha samozrejme nikdy nenašli. Filmový príbeh sleduje osudy dvojice policajtov Lee Blancharda (Aaron Eckhart) a Bucky Bleicherta (Josh Hartnett), ktorý smrť herečky s umeleckým menom Black Dahlia vyšetrujú.

21:50 Kapitán Abu Raed (Captain Abu Raed), Jordánsko, 2007 (Dvojka) 
Abu Raed mal vždy veľký sen - cestovať. Ale za hranice Jordánska sa nikdy nedostal inak, ako prstom na mape, pri čítaní knižiek, alebo rozhovormi s cestujúcimi, s ktorými sa ako údržbár na letisku stretáva už mnoho rokov každý deň. Je už starý a osamelý a všetko nasvedčuje tomu, že ani tento sen sa nikdy nenaplní podobne, ako mnohé ostatné. Lenže potom Abu jedného dňa nájde čarovnú čiapku. Teda, nie, že by bola z rozprávky, ale rozhodne sa s ňou dá dostať na veľmi zaujímavé miesta. Je to totiž čiapka kapitána leteckej posádky. Dobrácky Abu však nie je podvodník, proste si čiapku len nasadí a odíde domov. I tak ale mágia pokrývky hlavy začne pôsobiť. Vďaka čiapke si totiž Abua na ulici všimne malý chlapec zo susedstva, ktorý hneď všetkým svojim kamarátom oznámi novinu, že u nich v štvrti býva pilot lietadla, a všetci sa vydajú za starnúcim mužom na návštevu. Tým sa zrodí priateľstvo, ktoré i starého a osamelého muža dokáže naplniť nádejou a radosťou zo života. V nezávislej, vysoko ocenenej, láskyplnej jordánskej dráme, ktorá si odniesla trofej aj z prestížneho festivalu Sundance, v hlavnej úlohe exceluje sedemdesiatštyriročný Nadim Sawalha.

01:00 Takí normálni zabijaci (Natural Born Killers), USA, 1994 (Joj)
Psychicky narušená Juliette Lewis sa na prvý pohľad zaľúbila do mäsiara Woodyho Harrelsona. Ten jej pomôže surovo zabiť rodičov a spolu sa dajú na útek, ktorý sprevádzajú desiatky celkom zbytočných vrážd. Mladý párik zabijakov sa inšpiruje všadeprítomným násilím v médiách a okolitom svete, médiá zase bohatnú na sledovanosti reportáží z ich smrtonosných výtržností či na reklame v priamych prenosoch z ich vražednej misie.

TV tipy 27.6. - 3.7. 2011 TV tipy 27.6. - 3.7. 2011 TV tipy 27.6. - 3.7. 2011


03.7.
NEDEĽA

16:00 Panna zázračnica, ČSSR, 1966 (CS Film)
Surrealistická adaptácia rovnomennej novely Dominika Tatarku. Film zachytáva život mladej generácie umelcov, formujúcej sa uprostred vojny. Anabella - mladé krásne dievča sa zoznámi so skupinou priateľov, rozochvieva v nich túžby, stane sa predmetom ich predstáv. Očarení jej "zázračnosťou" však nevidia Anabellin smútok, ktorý vyústi v jej tragický koniec.

19:00 Hotel Rwanda (Hotel Rwanda), VB/ USA/ Tal/ JAR, 2004 (Filmbox Extra)
Píše sa rok 1993. V Rwande vypukla vojna medzi kmeňmi Hutu a Tutsi. Celý svet na čele s OSN zlyhal a teraz len bezmocne prihliada prostredníctvom médií na jeden z najmasovejších a najkrutejších pogromov od konca II. svetovej vojny. Paul Rusesabagin je managerom hotelu, ktorý za normálnych okolností slúži diplomatickej smotánke a bohatým cudzincom. Počas vojnového konfliktu otvorí bez zábran brány luxusného objektu bezbranným utečencom. Jeden človek tak dokázal tisíc krát viac ako tisíce vojakov mierových vojsk.

20:00 Slavnosti sněženek, ČSSR, 1983 (Joj Plus)
Mozaiku jednotlivých príbehov z každodenného života obyvateľov v chatovom mestečku neďaleko Prahy, nakrútených na motívy poviedok Bohumila Hrabala, rámcuje rozprávanie o skolení kanca a o slávnej poľovníckej hostine, ktorá sa chystá v miestnej reštaurácií. Práve plánovaná hostina spôsobí medzi dvoma poľovníckymi spolkami rozpory.

20:15 Kauza CIA (The Good Shepherd), USA, 2006 (Jednotka)
Príbeh spravodajskej agentúry CIA vyrozprávaný cez prizmu životného príbehu Edwarda Wilsona - podieľal sa aj na tajnej operácii v 60-tych rokoch v Zátoke svíň. CIA predpokladá, že operáciu ktosi vyzradil Castrovi a Edward sa snaží zistiť kto. Pritom si spomína na udalosti zo svojho života: samovraždu jeho otca, štúdiá na univerzite v Yale, náhlu svadbu, či nástup do agentúry a jeho vzťahy s kolegami, či protivníkmi. Postupne sa dostávame k jadru Edwardovho problému: jeho idealizmus a zmysel pre morálku a spravodlivosť sa zmenil v systematickú paranoju a nedôveru voči každému v jeho okolí.

21:00 Jackie Brownová (Jackie Brown), USA, 1997 (Filmbox)
Adaptácia románu Rum Punch klasika drsnej školy a bestsellerového spisovateľa Elmora Leonarda. Jackie Brown je čierna letuška, ktorá si privyrába pašovaním špinavých peňazí  drogového dealera a obchodníka. Je chytená dvoma policajnými agentmi, tí jej však sľúbia zhovievavosť, pokiaľ pomôže svojho šéfa pristihnúť a usvedčiť. Jackie, ktorá je na slobode len vďaka kaucii svojho milenca, zosnuje plán, ako naraz získať miliónový balík, zbaviť sa policajtov aj nepohodlného šéfa.


HIT TÝŽDŇA

28.6.
UTOROK

23:30 Posledné predstavenie (The Last Picture Show), USA, 1971 (Čt2)
Na začiatku 70. rokov zaznamenal Hollywood svoj zatiaľ posledný umelecký rozmach. Jedným z najdiskutovanejších filmov tej doby sa stalo Posledné predstavenie režiséra Petera Bogdanovicha. Niektorí kritici ho označili za "najlepší filmový debut od Občana Kanea", pretože netušili, že režisér už má za sebou jeden hraný film (Terče 1967). Dejiskom je texaské mestečko Anarene v roku 1951. Vietor sa preháňa jeho prázdnymi ulicami a tí ľudia, ktorí tu ešte bývajú, nachádzajú rozptýlenie v miestnej krčme s herňou a v starom kine. Oboje vlastní Sam, prezývaný Lev, svedomie mesta a jeho obyvateľov, ktorý ešte pamätá dávno minulé dobré časy. Jeho chránenci, kapitáni školského futbalového tímu Sonny (Timothy Bottoms) a Duane (Jeff Bridges) sa snažia užívať si život v pomaly umierajúcom mestečku. Jeho zánik symbolizuje posledné predstavenie v kine, kam už skoro nik nechodí, pretože väčšina ľudí má doma nový druh zábavy - televíziu. Bogdanovich nakrúcal na čiernobiely materiál  a namiesto konvenčného hudobného sprievodu použil rad dobových nahrávok (hlavne Hanka Williamsa), čo sa od tej doby stalo bežnou praxou.


01.6.
PIATOK

22:00 Padlí anjeli (堕落天使), Hong Kong, 1995 (Cinemax)
Profesionálny zabijak sa chystá na svoju poslednú zákazku. Najprv ale musí nejako prekonať náklonnosť k chladnej kolegyni. Uvedomuje si, že zapliesť sa s kolegyňou je nie len nevhodné, ale aj nebezpečné. Pod nepríjemne temnou, až surrealistickou nočnou oblohou veľkomesta sa stretne s tuláčkou pátrajúcou po bývalom priateľovi. Práve ona zaujme zabijaka svojimi nekonvenčnými spôsobmi, ktorými sa na sebe snaží upútať pozornosť.


autor Tomáš Daneček 27.6.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.