10 NEPREHLIADNUTEĽNÝCH FILMOVÝCH MONŠTIER

10 NEPREHLIADNUTEĽNÝCH FILMOVÝCH MONŠTIER

článok



Monštrá, zmutované príšery, upíry, vlkolaky – od nepamäti naháňajú filmovému divákovi strach a des, spôsobujú studený pot, sú príčinou zlých snov, či nespavosti. Po dlhšom čase prichádza do kín netradične nakrútený monster movie Cloverfield. Pri tejto príležitosti sme pre vás pripravili 10-člennú plejádu monštier najrôznejších filmových období, počnúc priekopníckymi 30. rokmi, končiac súčasnosťou. Poďme sa teda báť... 

10 neprehliadnuteľných filmových monštier 10 neprehliadnuteľných filmových monštier

Gróf Dracula
Táto postava vznikla v hlave írskeho spisovateľa Brama Stokera, ktorý gotický hororový román Dracula vydal v roku 1897. Na filmovom plátne sa po prvý raz objavil v nemom nemeckom filme Upír z Nosferatu (1922) pod menom gróf Orlok (z dôvodu problémov získania autorských práv). Max Schreck alias Orlok stelesňuje chodiacu mŕtvolu s dlhočiznými prstami, ušami a tvárou pripomínajúcou potkana. Značne inú Draculovú modifikáciu prestrel film Dracula (1931) od režiséra Toda Browninga v hl. úlohe s nezabudnuteľným Belom Lugosim. Film ustanovil upírskeho grófa ako noblesného pohľadného muža v  čiernom dlhom plášti – presne tak, ako ho dnes pozná asi každý. Postava grófa, brázdiaceho sa za ľudskou krvou, sa stala ikonou hororových filmov a strašidelných príbehov. Spomínanou legendárnou knihou sa nechal v roku 1992 inšpirovať F. F. Coppola, ktorý do titulnej úlohy obsadil úžasného Garyho Oldmana. 


Frankensteinov netvor
Rovnako megapopulárnym sa stal Frankensteinov „výtvor“, takmer 2,5 metra vysoké monštrum s vysokým čelom. Podobne ako Dracula, aj on vzišiel z pera, konkrétne Mary Shelleyovej. Prvýkrát ho na plátno priviedol J. Searle Dawley v roku 1910. Frankensteinovská filmová prvotina sa nakrúcala tri dni a jej minutáž sa vyšplhala na 16 minút. Najslávnejšiu filmovú adaptáciu ale nakrútil James Whale o 21 rokov neskôr pod záštitou spoločnosti Universal Pictures. Zaskvel sa v nej Boris Karloff, pre ktorého sa kreácia nešťastného monštra a vydedenca spoločnosti stala životnou. Úlohu si zopakoval napríklad vo veľmi úspešnom sequely Frankensteinova nevesta (1935) a v o čosi slabšom Frankensteinovom synovi (1939). Postava Frankensteina, výsledku ľudskej honby za úspechom, sa podobne ako jej upírsky kolega, priviedla na strieborné plátno nespočetne veľakrát. 

10 neprehliadnuteľných filmových monštier 10 neprehliadnuteľných filmových monštier

King Kong
Jeden zo zakladateľov subžánru monster movie, gigantická opica, ktorá bola na filmovom plátne zrodená a zabitá trikrát (1933, 1976, 2005). Na Ostrove Lebiek bol Kong neohrozeným a uznávaným kráľom, avšak len do chvíle, pokiaľ tam nezavítala civilizovaná posádka s filmovým štábom. Až príliš ambiciózny režisér Denham chcel nakrútiť film, aký ešte nikto nikdy nevidel, no našiel lepší recept na peniaze a slávu – prerastenú opicu. Za pomoci plynových bômb ju zneškodnili a doviezli do New Yorku ako atrakciu najhrubšieho zrna, tzv. „ôsmy div sveta“. Láska zvieraťa k blonďavej kráske a túžba po slobode bola ale silnejšia a vyviazol z chrómovaných želiez. Len čo sa zviera zmocnilo svojej krásky, namierilo si to rovno na najvyšší vrchol svojej novej džungle - na Empire State Building. Tam sa jeho životná púť aj skončila, zahynul pod paľbou útočiacich lietadiel. Avšak záverečná pamätná replika tvrdí niečo iné: „Nie, neboli to lietadlá. Tá kráska zabila to zviera.“ King Kong sa stal kultúrnou ikonou a mnohými je považovaný za kráľa filmových monštier.


Vlkolak
Ďalšia klasická postava, ďalší klasický film v hororovom žánri. Štúdio Universal Pictures vypustilo do sveta pohyblivých obrázkov desať rokov po Draculovi a Frankensteinovi pre zmenu vlkolaka (The Wolf Man, 1941). Larry Talbot (Lon Chaney, Jr.) sa chce pred očarujúcou Gwen predviesť v čo najlepšom svetle a hrdinsky sa vrhá do súboja s vlkom, ktorý napadol jej priateľku. Beštiu zabíja, avšak odchádza so zranením na hrudi. Z vlkolaka sa stala hororová legenda, ktorú každý pozná ako ľudskú bytosť, meniacu sa počas splnu mesiaca v zviera. V tomto originále to však fungovalo troška ináč. Za všetko vraví cigánska báseň: „Dokonca aj muž, ktorého srdce je čisté a modlí sa každú noc, sa môže stať vlkom, keď prilbica rozkvitne a jesenný mesiac žiari.“ Vlkolak podobne ako jeho spomínaní kolegovia spustil lavínu pokračovaní, imitácií, či paródií. Na ďalší rok tu dokonca máme remake v titulnej úlohe s Beniciom del Torom.  

10 neprehliadnuteľných filmových monštier 10 neprehliadnuteľných filmových monštier

Godzilla (Gorija)
Radový slovenský divák ju pravdepodobne pozná vďaka americkému rovnomennému blockbusteru z roku 1998 z režisérskej dielne Rolanda Emmericha, no prehistorický jašter je japonského pôvodu a zrodil sa v polovičke 50. rokov  dôsledkom jadrových skúšok. Pozadie vzniku tohto monštra, ktoré v svojom debutovom filme z 1954 zničilo Tokio, je odkazom k tragickým historickým udalostiam zhodenia atómových bômb. Do dnešného dňa sa Godzilla objavila v celkovo 28 filmoch.


Veľký biely žralok
Kultový triler Stevena Spielberga Čeľuste (1975) sa považuje za prvý blockbuster vôbec. Obrovský kasový trhák vyrukoval s predátorom morí – žralokom s veľkým Ž. Pobrežie vychyteného letoviska Amity Island ohrozuje nevídane hladný a inteligentný žralok. Recept na zaručený strach sa osvedčil: minimum záberov na krvilačnú beštiu, budovanie napätia z takmer nevideného, nervydrásajúca hudba Johna Williamsa... V prostredí mora sa nakrútila halda trilerov alebo hororov, no žiaden živočíšny zabijak nevydesil tak, ako Spielbergov žralok.  

                                  

Votrelec
Najslávnejšia vesmírna príšera si svoje entré do filmu odbila v 1979 v horore Votrelec od Ridleyho Scotta. Nákladná kozmická loď Nostromo so 7-člennou posádkou zachytáva núdzový signál z neznámej planéty. Na záhadnej planéte trpko nachádzajú peknú kôpku vajec neznámeho organizmu. Pri návrate na loď si však so sebou berú už aj nevítaného hosťa - slizkého votrelca. Klasika sci-fi hororu odštartovala populárnu 4-člennú sériu a učinila z mimozemského antagonistu, hádam, najväčšiu zápornú postavu mimozemského priestoru.   


Vec
Je mimozemského pôvodu a dokáže zmutovať, respektíve imitovať rôzne formy života: zviera či človeka. Vyhovuje jej mráz, hubí ju oheň. „Vec“ do chladnej Antarktídy priviedli v roku 1951 Howard Hawks a Christian Nyby (The Thing From Another World), ale oveľa väčší strach naháňala v atmosferickom, dnes už kultovom sci-fi horore Johna Carpentera – Vec (The Thing, 1982). Tam sa jej zoči voči postavil Kurt Russel s hŕstkou vedcov.

                                   

Tyrannosaurus Rex
V poradí druhá príšera v tejto desiatke, ktorá vznikla pod režisérskym dohľadom Stevena Spielberga. Svoj debut na striebornom plátne si T-Rex odbil súbojom s King Kongom v 1933, no preslávil sa účinkovaním v oscarovom Jurskom parku. Mäsožravý dinosaurus, šampión svojho pravekého živočíšneho druhu, bol stvorený vďaka nálezu milión rokov starého DNA. Má slúžiť ako jedna zo živých atrakcií parku, ktorý čoskoro privíta svojich prvých nadšených návštevníkov. Prehistorické zvieratá sú situované na od civilizácie bezpečne vzdialenom ostrove, izolované elektrickým plotom. Avšak, ak nezlyhá technika, o slovo sa prihlási ľudský faktor a T-Rex je to najhoršie stvorenie s akými sa môžete v tomto parku stretnúť.   


Mutant (Goemul)
Podobne ako Godzilla, aj táto vodná príšera prišla na svet mutáciou. Znečistenie rieky Han hektolitrami jedovatej tekutiny nemalo tento raz iba ekologické následky. Rok narodenia: 2006, krajina pôvodu: Južná Kórea. 


autor Michal Šmajda 25.3.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.