FEBIOFEST 2011 V KOCKE

FEBIOFEST 2011 V KOCKE

článok



Už 25. marca – sa začína prehliadka, ktorá do štrnástich kín od Bratislavy po Košice prinesie 140 filmov v štrnástich sekciách! Tohtoročný program Febiofestu je naozaj pestrý a prináša samé vyberané kusy z dávnych čias i z posledných rokov – plejádu krajín, žánrov, štýlov, príbehov, starých pánov tvorcov, no i mladú krv slovenskej, českej a svetovej kinematografie.

NESVADBOVO UVEDÚ TVORCOVIA

Nový dokumentárny film českej režisérky Eriky Hníkovej, ktorým tento rok Febiofest otvoríme príde filmárka spolu s ďalšími tvorcami a protagonistami do Bratislavy osobne uviesť – 25.3. ich stretnete o 20.00 v kine Mladosť a o 20.30 v kinosále UPC v Mlynskej doline

MARCEL a PAWEŁ ŁOZINSKI OSOBNE PREDSTAVIA SVOJE DOKUMENTY

Už 26. 3. uvedú v Bratislave profilovú sekciu venovanú ich tvorbe dvaja výnimoční dokumentaristi. Marcel Łozinski, jeden z najuznávanejších poľských tvorcov, ktorý na prestížnych festivaloch (Oberhausen, Krakov, San Francisco, atd.) zožal mnohé ocenenia a jeho syn Pawel, ktorý kedysi asistoval K. Kieslowskemu pri nakrúcaní slávnych Troch farieb: Biela / Modrá / Červená a je dnes rovnako originálnym tvorcom ako jeho tec. M. Łozinski v súčasnoti vyučuje na Szkole Mistrzostwa Filmowego Andrzeja Wajdu (Master School of Film Directing) a je členom American Motion Picture Arts and Sciences Academy. Nenechajte si ujsť príležitosť stretnúť sa a podebatovať s týmito pánmi filmármi.

Febiofest 2011 v kocke Febiofest 2011 v kocke Febiofest 2011 v kocke

PRENOCUJTE S FEBIOFESTOM!

V sobotu 26.3. môžete prísť “prenocovať” do kina Mladosť v Bratislave. Od 23.00 budú na programe tri skvelé snímky. Uvidíte na MFF Rotterdam cenou MovieSqaud Award ocenené IMAGINÁRNE LÁSKY Kanaďana Xaviera Dolana. Kto má rád Haruki Murakamiho, nemal by si nechať ujsť jeho NÓRSK DREEVO prenesené na filmové plátno a skvelý švédsky herec Stellan Skarsgard (Dobrý Will Hunting, Mamma Mia!, Prelomiť vlny) vám predvedie svoje majstrovstvo tentokrát v nórskej snímke SPRÁVNY CHLAP. Pri živote vás okrem dobrých filmov udrží aj dobra kávička a keksy, príďte!

KRSTNÝ OTEC A PRÁZDNINY V RÍME V ŠPIČKOVEJ KVALITE!

Nenechajte si ujsť výnimočný filmový zážitok – len na pár projekciách v Bratislave budeme premietať zreštaurované klenoty americkej kinematografie. Dokonalý obraz i zvuk na DCP formáte vám dozaista spríjemnia už aj tak príjemné filmy s Audrey Hepburn, vtiahnu vás viac do už aj tak dosť napínavého deja Copollovho Krtsného otca I. a II a na veľkom plátne znovu oživia Nepodplatiteľných Briana de Palmu so Seanom Connerym, Robertom de Nirom a Kevinom Costnerom v hlavných úlohách.

NOVÝ ČESKÝ A SLOVENSKÝ FILM

7 celovečerných a 6 krátkych českých, slovenských a česko-slovenských dokumentárnych i hraných filmov s rokom výroby 2010 a 2011. V sekcii sa stretnú Jan Hřebejk (Zítra se bude...) s Jarom Vojtekom (Z kola von: Čo je za tým?); Peter Dimitrov (Čas grimás) s Miroslavom Jankom (For Semafor) a mnohí iní.

REŠTAUROVANÉ KLENOTY: AUDREY HEPBURN / MAFIÁNSKE FILMY

Jedinečná príležitosť uvidieť zreštaurované archívne kusy po dlhom čase exkluzívne na veľkom plátne a navyše v digitálnom formáte DCP! Kultová, očarujúca Audrey Hepburn v troch kľúčových dielach (Prázdniny v Ríme, Raňajky u Tiffanyho, Šaráda) a kultoví mafiáni (Krstný otec I., II. a Nepodplatiteľní).

ČESKÝ DOKUMENTÁRNY FILM 2010

6 blokov s výberom toho najaktuálnejšieho a najlepšieho, čo za posledný rok nakrútili českí dokumentaristi (Vít Klusák, Filip Remunda, Viera Čakányová a ďalší) – diváci okrem iného uvidia Všechno pro dobro světa a Nošovic, Český mír a Medvědí ostrovy, celkovo bude uvedených 9 filmov.

Febiofest 2011 v kocke Febiofest 2011 v kocke Febiofest 2011 v kocke

SÚČASNÝ TALIANSKY FILM

Dramaturgia prehliadky Febiofest pravidelne obsahuje sekciu venovanú národnej kinematografii niektorého európskeho štátu. Tentokrát sa zameriava na súčasné talianske kino. Diváci v nej uvidia filmy od rôznych režisérov z rokov 2004-2010 so zameraním na najvýraznejšie diela (Človek, ktorý príde, Ja som láska) a najprogresívnejších autorov poslednej dekády (Diritti, Sorrentino, Guadagnino). Výber dopĺňa rozsiahlu reflexiu talianskej filmovej tvorby v aktuálnom čísle časopisu Kino-Ikon (2/2010). Viac na www.asfk.sk

KINO-IKON ARCHÍV PLUS

Redaktori jediného filmologického časopisu na Slovensku Kino-Ikon v tohtoročnom programe prehliadky predstavia archívne filmy. Výber dopĺňa sekciu zameranú na taliansky film (debut Päste vo vreckách Marca Bellocchia, Strom na dreváky Ermanna Olmiho), ale talianskym snímkam bude robiť spoločnosť pár ďalších lahôdok – napr. Ča ča ča, Jánosa Kovácsiho z roku1981).

BONUS: NOVINKY ASFK

Organizátor prehliadky, ktorý združuje filmové kluby po celej SR – ASFK – prináša v tejto sekcii prehľad filmov pripravených do distribúcie v druhej polovici roku 2011. Diváci tak budú mať jedinečnú možnosť uvidieť o.i. Imaginárne lásky X. Dolana, Socializmus J.-L. Godarda, Vytie R. Epsteina a šesť ďalších titulov v exkluzívnych predpremiérach.

PROJEKT 100 – 2011

Putovná prehliadka, ktorá sa koná každý rok od septembra do konca roku prináša vždy desať zásadných diel svetovej kinematografie z histórie i súčasnosti. Exkluzívne uvedenie siedmich z nich budú mať diváci možnosť vidieť vo veľkom predstihu už na Febiofeste – Dobré srdce Dagura Kárího, Erotikon G. Machatého, ale i sfilmovaný kultový román japonského spisovateľa Murakamiho Nórske drevo (celkovo sedem výnimočných filmov). Neodkladajte na jeseň, čo môžete vidieť už na jar! 

Febiofest 2011 v kocke Febiofest 2011 v kocke Febiofest 2011 v kocke

SLOVENSKÁ INVENTÚRA FEBIA 1992 – 2010

30 filmov od 18 slovenských režisérov všetkých generácií, ktorí tvorili pre spoločnosť Febio (Fero Fenič, Dušan Trančík, Jožo Horal, Ján Piroh, Matej Mináč a ďalší). Výber z cyklov OKO, GEN a České milování.

TÉMA: MINORITY

Za posledných desať rokov sa v európskej kinematografii objavilo viacero diel, ktoré sa zaujímavým filmovým spôsobom venujú problematike menšín, znášanlivosti a neznášanlivosti a kultúrnym rozdielom medzi národmi. Mnohé z nich zarezonovali a získali ocenenia na významných medzinárodných festivaloch. Medzi siedmimi titulmi diváci uvidia Mlčanie Lorny bratov Dardennovcov, Proti múru Fatiho Akina, ale aj Import Export Ulricha Seidla.

NOVINKY ČESKEJ TELEVÍZNEJ TVORBY

Ojedinelá sekcia, ktorá raz do roka prináša na plátna kín prierez aktuálnou českou televíznou tvorbou – tentokrát v nej diváci uvidia sedem televíznych filmov (Post Bellum, Nespavost, Zrozen bez porodu, Domina, Santiniho jazyk, Sama v čase normálnosti, S*áči).

MARTIN SLIVKA - VÝBER Z TVORBY

Sekcia venovaná jednej z najvýznamnejších osobností slovenskej kultúry a umenia. Martin Slivka sa autorsky podpísal pod vyše 140 filmov - bol autorom námetov, scenáristom, režisérom a stal sa priekopníkom tzv. etnografickej línie slovenského dokumentarizmu. Počas Febiofestu budú mať diváci možnosť pozrieť si desať jeho filmov zo 60-tych a 70-tych rokov (Voda a práca, Balada v dreve, Ikona, Odosobnení, atď.).

FEBIOFEST DEŤOM

Výnimočná sekcia v tohtoročnom programe prehliadky bude venovaná deťom, respektíve ich rodičom, ktorí si budú chcieť zaspomínať na to, keď boli deťmi. Na veľkom plátne po rokoch uvidia Ditu na fronte Viktora Kubala z roku 1969, Mahulienu Zlatú Pannu M. Luthera (1986), Pehavého Maxa a strašidlá Juraja Jakubiska (1987) a osem ďalších slovenských animovaných a hraných filmov. Projekcie týchto filmov budú len na organizovaných predstaveniach pre školy.

ZVLÁŠTNE UVEDENIE

Sekciu tvoria štyri filmy zaradené do programu ako pripomenutie jubilea, ktoré tento rok oslavujú Eduard Grečner, Fero Fenič i významný poľský režisér Andrzej Munk. Diváci uvidia Zlatá šedesátá: Eduard Grečner (r. Martin Šulík), Drak sa vracia (r. Eduard Grečner), Džusový román (r. Fero Fenič) a film Eroica (r. Andrzej Munk), kritikou označený za „antihrdinskú symfóniu“


autor Peter Konečný 22.3.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.