TV TIPY 7.9. - 13.9. 2009

TV TIPY 7.9. - 13.9. 2009

VOD recenzia



7.9.
PONDELOK

22:10 Žabie lamento (Unkenrufe), Nemecko/ Poľsko, 2005 (Dvojka)
Žabie lamento je adaptáciou literárnej predlohy nemeckého spisovateľa Güntera Grassa. Nemecký profesor dejín umenia sa kvôli vedeckému bádaniu vracia do svojho rodného mesta Gdansk, kde spoznáva reštaurátorku Aleksandru, vo Vilniuse narodenú Poľku. Pohnutá minulosť regiónu ich inšpiruje k snahe vybudovať spoločný nemecko-poľský cintorín, pričom do ich projektu sa postupne zapoja poľský bankár, katolícky i evanjelický kňaz a predstavitelia po vojne odsunutých Nemcov. Projekt sa podarí zrealizovať, provokatívne nápisy na nemeckých náhrobkoch však vzbudzujú u domáceho obyvateľstva nevôľu...

22:35 Keď stíchli trúbky (When Trumpets Fade), USA/ Maďarsko, 1998 (Čt1)
Snímka patrí medzi realisticky poňaté vojnové diela, pokračujúce v trende, ktorý odštartovala Spielbergova dráma "Zachráňte vojaka Ryana" (aj keď v tomto prípade to tak úplne neplatí, pretože oba filmy vznikali približne v rovnakej dobe). Anglický režisérsky veterán John Irvin (nar. 1940), ktorý už mal s vojnovým žánrom predchádzajúce skúsenosti ("The Dogs os War" - 1981, "Hamburger Hill" - 1987), nakrúcal v maďarských exteriéroch a budapeštianskych štúdiách a v súlade s realistickým ladením použil predovšetkým neopozerané herecké tváre.
 
23:40 Lilya 4 – ever (Lilya 4- ever), Švédsko/ Dánsko, 2002 (Čt2)
Príbeh filmu sa odohráva v malom ruskom meste, kde po páde socializmu akoby neexistovala žiadna budúcnosť. Šestnásťročnú Lilju jej matka zanechá doma a odíde s priateľom do USA. Opustená Lilja nachádza nádej až keď stretne Andreja. Ten jej sľúbi lepšiu budúcnosť vo Švédsku. Keď však Lilja dorazí do vysnívaného kapitalistického sveta, zisťuje, že rytier na bielom koni ju podviedol a v skutočnosti je zapojený do obchodu s bielym mäsom. Tento tragický príbeh o mladom dievčati, ktoré nedostalo šancu na lepší život, sa vyznačuje dokumentárne autentickým zachytením skutočnosti.

TV tipy 7.9. - 13.9. 2009 TV tipy 7.9. - 13.9. 2009 TV tipy 7.9. - 13.9. 2009

8.9.
UTOROK

22:00 Doktor No (Dr. No), Veľká Británia/ USA, 1962 (Joj Plus)
Prichádza, aby našiel súvislosti. Bojuje, aby potrestal zločiny. Miluje, aby zachránil svet. Keď agent 007 britskej tajnej služby James Bond prichádza na Jamajku objasniť zavraždenie svojho kolegu, nie každý je jeho príchodom nadšený. Nitky zločinu vedú Bonda k šialenému čínskemu vedcovi s menom Dr. No. S pomocou Quarrela a agenta CIA Leitera nemá Bond najmenšiu šancu uspieť proti celej armáde, ktorá má v pláne priviesť svet na pokraj katastrofy. Naviac, na Bonda striehne trio špeciálnych zabijakov a jedovaté tarantuly. Okrem rýchlych a správnych rozhodnutí budú rozhodovať aj tie najmenšie detaily.

22:40 Kanály (Kanal), Poľsko, 1957 (Dvojka)
Plynú posledné dni Varšavského povstania v roku 1944. Keď nemecké jednotky odrežú poručíkovi Zadrovi a jeho oddielu poľských odbojárov, medzi ktorými sú i Jacek a Stokráska, cestu, ich jedinou možnosťou je uchýliť sa pred Nemcami do kanalizačného systému pod mestom a vybojovať svoj posledný boj o holý život. Beznádejnosť ich heroického zápasu, odráža traumatickú vojnovú skúsenosť poľského národa. Druhý dlhometrážny hraný film Andrzeja Wajdu bol nakrútený podľa literárnej predlohy Jerzyho Stawinského, ktorý bol priamym účastníkom zobrazených udalostí. V roku 1957 film získal Striebornú palmu na Medzinárodnom filmovom festival v Cannes a stal sa jedným z prvých filmov z bývalého východného bloku, ktoré dosiahli medzinárodný úspech na západ od železnej opony.


9.9.
STREDA

18:35 Malcolm X (Malcolm X), USA, 1992 (Film+)
Dráma o životnom príbehu Malcolma X, černošského vodcu a hovorcu náboženskej organizácie Nation of Islam, ktorý v 60. rokoch verejne vyjadril nespokojnosť Afroameričanov s ich postavením v spoločnosti, vlastne mimo spoločnosť. Biografiu kontroverzného černošského politika nakrútil známy režisér Spike Lee a do hlavnej úlohy obsadil Denzela Washingtona, ktorý bol za svoj výkon nominovaný na Oscara.

21:00 Spalovač mrtvol, ČSSR, 1968 (Filmbox)
Scenár filmovej adaptácie rovnomennej novely Ladislava Fuksa zvýrazňuje psychologické základy fašizmu. Analyzuje ľudský charakter, ktorý nebránil hlavnému hrdinovi pri páchaní ohavných a nehumánnych činov. Úvodné idylické scény Kopfrkingla s rodinou vystrieda nepriame rozprávanie o zmene jeho osobnosti. Spalovač mrtvol je temnou, nanajvýš štylizovanou štúdiou o premene človeka na zviera. Analyzuje prejavy úchylného človeka, otca rodiny, ktorý pod vplyvom priateľa s prvej svetovej vojny, nachádza v sebe vlohy a talent na súbežníka a vraha.

00:05 Siréna od Mississippi (La Sirène du Mississipi), Fran./ Tal., 1969 (Čt2)
Mladý pestovateľ tabaku Louis očakáva na tichomorskom ostrove svoju neznámu nevestu Juliu. Tú však počas plavby na zaoceánskej lodi zavraždila podvodníčka Marion. Louis okamžite podľahne jej šarmu a bezhlavo sa do nej zamiluje. Marion si počína veľmi obozretne a čoskoro získa prístup k Louisovým peniazom, s ktorými utečie  do Francie. Louis je odhodlaný ju nájsť a pomstiť sa.

TV tipy 7.9. - 13.9. 2009 TV tipy 7.9. - 13.9. 2009 TV tipy 7.9. - 13.9. 2009

10.9.
ŠTVRTOK

19:40 Nejkrásnější věk, ČSSR, 1968 (Filmbox)
V sochárskom ateliéry  AVU si privyrábajú modely: dôstojný, ale stále zaspávajúci dôchodca, mladá žena na materskej dovolenke, ktorá sa bojí žiarlivého manžela, a zranený uhliar v stredných rokoch. Medzi študentmi sa diskutuje o tom, ktorý vek je ten najkrásnejší. Režiséra Jaroslava Papouška poznáme hlavne vďaka filmom Ecce homo Homolka, Hogo fogo Homolka a Homolka a tobolka. 

20:15 Krvavý príliv (Crimson Tide), USA, 1995 (Jednotka)
Nestabilita v Rusku vyústi do nasadenia atómovej ponorky Alabama. Ruskí vzbúrenci medzitým ovládnu raketovú, odpaľovaciu základňu a pripravujú sa na útok proti USA. Pod morom medzitým prijmú rozkaz k odpáleniu rakety, za ním nasleduje druhý, ten však na ponorku nedorazí celý. Ide o potvrdenie, alebo zrušenie prvého rozkazu?

23:10 Golfová palica (Bin jip), Južná Kórea/ Japonsko, 2004 (Čt2)
Kim Ki-Duk, jeden z najuznávanejších ázijských režisérov súčasnosti, rozohráva vo filme Golfová palica komorný príbeh o ľudskej osamelosti. Tae-Suk roznáša reklamné letáky a keď vidí, že byt je prázdny, na určitý čas sa do neho nasťahuje. Pred odchodom všetko uvedie do pôvodného stavu, vyperie bielizeň a opraví poškodené veci. Tento zvláštny, no pokojný život, sa začína meniť, keď jedného dňa vojde do domu, ktorý nie je celkom prázdny ako očakával. Manželka majiteľa domu tak isto zápasí s pocitmi osamelosti a rozhodne sa s Tae-Sukom odísť.


11.9.
PIATOK

19:00 Frida (Frida), USA/ Kanada, 2002 (Filmbox)
Strhujúci životný príbeh slávnej extravagantnej mexickej maliarky Fridy Kahlo. Salma Hayek vo svojej životnej úlohe - vo filme, ktorého vznik si sama vybojovala a teraz sa stretáva so zaslúženým úspechom. Frida Kahlo prežila búrlivý život, škandálne milostné vzťahy i osudovú lásku s manželom Diegom Riverom. Zapísala sa do dejín nielen ako skvelá umelkyňa, ale vďaka svojej južanskej temperamentnosti aj ako revolucionárka v oblasti politiky i sexu.

23:50 Mucha (The Fly), USA, 1986 (Prima)
Seth Brundle je mladý ambiciózny vedec, ktorý sa zaoberá teleportovaním ľudí na diaľku prostredníctvom takzvaných telepodov. Ako správny vedec skúša svoje objavy sám na sebe. Všetko ide dobre až do okamihu, keď jeho pozornosti unikne jediná maličkosť: do telepodu sa spoločne s ním dostane mucha a pri procese teleportovania príde k zmiešaniu DNA. A tak začína pomalý proces Sethovej premeny v muchu. Poviedka Georgea Langelaana, podľa ktorej film vznikol, vyšla po prvý raz v roku 1957, v časopise Playboy. Filmová verzia mala premiéru o rok neskôr a stala sa jedným z najväčších hitov tej doby. O ďalší rok neskôr vzniklo voľné pokračovanie. V roku 1986 nakrútil režisér David Cronenberg novú a najkvalitnejšiu verziu.

TV tipy 7.9. - 13.9. 2009 TV tipy 7.9. - 13.9. 2009 TV tipy 7.9. - 13.9. 2009

12.9.
SOBOTA

20:30 King Kong (King Kong), Nový Zéland/ USA, 2005 (Markíza)
Témou snímky je výprava, na ktorú sa za vydáva filmár Carl Denham so svojim na rýchlo zlepeným štábom. Jeho úmyslom je nájsť tajomstvom opradený Ostrov lebiek a nakrútiť na ňom film. Aj ho objavia, no čoskoro sa okolnosti začnú rýchlo vymykať spod kontroly. Herečku Ann Darrow unesú domorodci, aby ju obetovali. Pri pokuse o jej záchranu uvidí Denham prvý raz Konga – obrovskú gorilu, ktorá si odnesie bezmocnú Ann ako hračku.

21:05 Dobrý, zlý a škaredý (Il Buono, il brutto, il cattivo), Tal./Špan., 1966 (Čt1)
Traja pištoľníci, nepriatelia na život a na smrť a každý z nich pozná len časť tajomstva, bez ktorého nenájdu skrytý zlatý poklad. Dobrý je Blondie - pištoľník s veľkým zmyslom pre česť. Zlý je Angel Eye, sadistický nájomný vrah, ktorý vždy zasiahne svoj cieľ. Škaredý je Tuco, hľadaný mexický bandita, ktorý sa stará len o seba. Ich príbeh sa odohráva na sklonku americkej Občianskej vojny: Nepriatelia Blondie a Tuco narazia na voz, plný mŕtvych mužov - jeden - Bill Carson - je ešte nažive. Carson im povie, že spolu s ďalšími chlapmi zakopal na cintoríne zlatý poklad. Krátko na to však umrie.

21:55 Neger, neger, čierna tvár 2/2 (Neger, Neger...), Nem., 2006 (Dvojka)
Film bol nakrútený podľa literárnej predlohy Hansa - Juergena Massaquoiho, jedného z mála mulatov v nacistickom Nemecku. Kým jeho otec a starý otec opúšťajú krajinu, Hans - Juergen prežíva so svojou matkou v malom hamburskom byte. Jeho vlastenectvo a túžba vstúpiť do organizácie Hitlerjugend ostro kontrastovali s rasistickým prenasledovaním, ktorého sa takmer stal obeťou.

01:40 (Pi), USA, 1998 (Film+)
Dá sa svet popísať pomocou čísel a teórie chaosu? Je možné pochopiť vesmír? Možno nájsť pravdivé meno boha? Čiernobielo nakrútený film o geniálnom matematikovi, ktorý sa snaží pomocou počítača a svojho poškodeného geniálneho mozgu, nájsť zákonitosti pohybu cien akcií na burze. V jeho práci ho však brzdí neznesiteľná migréna a neúnosný tlak jeho paranoidných predstáv, ktoré ho nakoniec dovedú k desivému riešeniu.


13.9.
NEDEĽA

20:00 Čert nespí, ČSSR, 1956 (Dvojka)
Tri filmové poviedky, nakrútené podľa literárnych predlôh Petra Karvaša. Obhajoba práva na súkromný smútok, kritika propagandistických lží uverejňovaných v novinách a kritika alkoholizmu na pracovisku, sú spojené zasadaním fiktívnej komisie, hodnotiacej dostatočnú kritickosť schvaľovaného filmu. Celovečerný hraný debut režisérov Petra Solana a Františka Žáčka je jedným z prvých výsledkov mierneho uvoľňovania situácie v polovici päťdesiatych rokov. Čert nespí sa považuje za najlepší film roku 1956 v slovenskej kinematografii. Debutovala ním vekovo i profesionálne nesúrodá dvojica režisérov absolvent AMU Peter Solan a selfmademan František Žáček. Traja scenáristi Maximilián Nitra, Jozef A. Tallo a F. Žáček vychádzali z rovnomenných poviedok satirickej knihy Petra Karvaša, ktorá vyšla roku 1954.

20:20 Skala (The Rock), USA, 1996 (Markíza)
Francis Hummel (Ed Harris) je mužom činu. Tento vojnový hrdina, generál amerického námorníctva, patrí už k vojnovým veteránom. Po niekoľkých úspešných operáciách sa však odhodlá k prekvapivému činu. Spolu so svojimi mužmi ukradne niekoľko rakiet s mimoriadne nebezpečným plynom a zabarikáduje sa na skale v zátoke San Francisca. Tá skala však nie je ničím iným ako legendárne väzenie Alcatraz a rakety, ktoré ukradol, už sú namierené na San Francisco. Naviac, generál Hummel drží na skale 81 rukojemníkov.

22:25 Grbavica (Grbavica), Bosna a Hercegovina/Rak./Nem./Chor., 2006 (Čt2)
V Sarajeve každý vie, kde sa nachádza malá mestská štvrť Grbavica, ktorej názov v doslovnom preklade znamená "hrbatá žena". A pokiaľ tu niekto prežil vojnu, vie aj, že práve tu sa nachádzal srbsko-čiernohorský vojenský tábor, kde boli väznení a mučení civilisti. Do miest bolesti a utrpenia sa dnes už vrátil všedný život a priniesol nové problémy. Trpký príbeh o nezmazateľných dôsledkoch balkánskej vojny, o živote s trvalým poznačením a o sile materinskej lásky získal na MFF Berlinale Zlatého medveďa i Cenu ekumenickej poroty, ako aj množstvo iných ocenení po celom svete.

22:25 Polnočný kovboj (Midnight Cowboy), USA, 1969 (MGM)
Keď sa Joe Buck (na Oscara nominovaný Jon Voight), sympatický a trochu naivný texaský „kovboj“, vydáva hľadať šťastie do New Yorku, jediným bohatstvom, ktoré nachádza, je priateľstvo s Enricom "Ratsom" Rizzom (na Oscara nominovaný Dustin Hoffman), zbedačeným a ušpineným druhoradým podvodníčkom s veľkými snami. Počas ich spoločného prežívania na okraji spoločnosti sa však medzi oboma vydedencami vytvára nezvyčajne silné puto, ktoré svojou pevnosťou presahuje ich nenaplnené sny i plány na rýchle zbohatnutie. Polnočný kovboj z roku 1969 je nadčasový a srdcervúci film, ktorý si od Akadémie vyslúžil Oscara v kategórii najlepší film, najlepšia réžia a najlepší adaptovaný scenár.

23:10 Predátor (Predator), USA, 1987 (Joj)
Americká armáda vyšle oddiel pod vedením majora Dutcha Schaefera do džungle, kde má vyslobodiť niekoľko amerických vojakov, ktorých zajali vietnamskí partizáni. Po vykonanej akcii však americký vojaci musia bojovať s oveľa tajomnejším a nebezpečnejším nepriateľom.


HIT TÝŽDŇA

12.9.
SOBOTA

01:40 (Pi), USA, 1998 (Film+)
Dá sa svet popísať pomocou čísel a teórie chaosu? Je možné pochopiť vesmír? Možno nájsť pravdivé meno boha? Čiernobielo nakrútený film o geniálnom matematikovi, ktorý sa snaží pomocou počítača a svojho poškodeného geniálneho mozgu, nájsť zákonitosti pohybu cien akcií na burze. V jeho práci ho však brzdí neznesiteľná migréna a neúnosný tlak jeho paranoidných predstáv, ktoré ho nakoniec dovedú k desivému riešeniu.


autor Tomáš Daneček 7.9.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.