TV TIPY 31.8. - 6.9. 2009

TV TIPY 31.8. - 6.9. 2009

VOD recenzia



31.8.
PONDELOK

21:00 Krajina s nábytkem, ČSSR, 1986 (Filmbox)
Bezstarostný konzervatorista si cez prázdniny privyrába ako poštár. V priebehu roznášok listov a časopisov flirtuje s dievčatami a zoznámi sa s maliarom (Petr Čepek). Po náhodnom milostnom zážitku s Evou (Yvetta Kornová), ktorá sa stará o deti v blízkom tábore, sa vracia do Prahy a pokračuje v štúdiách. Jedného dňa mu ale Evina kamarátka oznámi, že jeho letná známosť s ním čaká dieťa. Režisér Karel Smyczek sleduje kľukaté cesty sebarealizácie a  zodpovednosti. V príbehu  rámovanom hudbou Emila Viklického  majú zásadnú funkciu  obrazy a muzikantské vystúpenia. V úlohe koketnej servírky sa objavila Ebenova manželka Markéta Fišerová. Veľkodušného profesora stelesnil Evald Schorm. 

22:00 Červený kakadu (Der Rote Kakadu), Nemecko, 2006 (Dvojka)
Film Červený kakadu od producentov filmu Goodbye Lenin má ambíciu nadviazať na smutnosmiešnu reflexiu dejín komunistického režimu v Nemecku. Vyznačuje sa autentickým "retro-feelingom" rokenrolovej éry, nesnaží sa však vyvolať sentimentálnu nostalgiu za dobou minulou. Naopak, ukazuje, ako politické represie skrivili charaktery a zničili priateľstvá. Mladá hviezda nemeckého filmu Max Riemelt získal za stvárnenie Siggiho Cenu pre najlepšieho mladého herca na Bavarian Film Award.

22:30 Tri dni Kondora (Three Days of the Condor), USA, 1975 (Čt1)
Na oddelení CIA, krytom ako historická literárna spoločnosť, pracuje mladý literárny vedec Joe Turner. On a jeho spolupracovníci sa zaoberajú čítaním brakovej literatúry, aby odhalili, či sa niekde neobjavujú náznaky úniku informácií zo CIA, hľadajú nové informácie a nápady. Joe jedného dňa po návrate z obeda nájde všetkých svojich spolupracovníkov zavraždených. Pod svojim krycím menom Kondor informuje o udalosti centrálu, ale potom mu príde na rozum, že v ohrození života môže byť aj on.

TV tipy 31.8. - 6.9. 2009 TV tipy 31.8. - 6.9. 2009 TV tipy 31.8. - 6.9. 2009

1.9.
UTOROK

12:50 Jánošík, Československo, 1935 (Dvojka)
Druhá filmová adaptácia jánošíkovskej legendy z 18. storočia podľa rovnomennej divadelnej hry J. Mahena. Divadelná predloha úspešne preniesla prvky ľudovej tradície a vytvorila výraznú postavu zbojníckeho rebela. Juraj Jánošík odíde zo seminára, z odporu proti despotickej feudálnej moci sa stane veliteľom zbojníckej družiny, bojovníkom za slobodu, dobrodincom a pomstiteľom utlačovaného ľudu. Skončí na šibenici.

19:55 Srdečný pozdrav ze zeměkoule, ČSSR, 1982 (Joj Plus)
K Zemi sa blíži lietajúci tanier s dvoma návštevníkmi z vesmíru. Premení sa v pivový súdok a pristane na korbe nákladiaku. Keď ho chce výčapník naraziť, ozvú sa z vnútra protesty a súdok vyletí otvorenými dverami von. Druhé pristátie ufónov, tento raz v kontajneri na odpadky uprostred skládky za sídliskom, je vydarenejší. Mimozemšťania, nazývaní A a B (Milan Lasica a Július Satinský), vyzerajú ako normálni ľudia, len oblečení sú trošku staromódne. Ich prvá cesta vedie do bytu doktora Jánského, ktorý bol vybraný Najvyšším počítačom galaxie ako „úplne priemerný, bezvýznamný človek, ktorý naviac nedokáže klamať“ pre ich výskum pozemskej civilizácie.

20:05 Albert, Albert, Slovensko, 1994 (Dvojka)
Osudy významných slovenských osobností v histórii prinášajú silné dramatické príbehy i svedectvo o dobe, v ktorej žili. Tragický a zložitý život lekára Alberta Škarvana, ktorý bol priateľom a obdivovateľom veľkého ruského spisovateľa Leva Nikolajeviča Tolstého, je aj pozoruhodnou konfrontáciou životných postojov dvoch osobností v časoch, kedy sa pacifistické názory ostro zrážali s realitou.

20:15 Na skle maľované, ČSSR, 1980 (Jednotka)
Televízna inscenácia muzikálu Ernesta Brylla a Katarzyny Gartnerovej s jánošíkovskou tematikou. Táto hra, ktorú naštudoval režisér Karol Zachar a choreograf Štefan Nosáľ, mala v Slovenskom národnom divadle mimoriadny úspech.

22:00 Katyň (Katyn), Poľsko, 2007 (Dvojka)
Medzi poľskými dôstojníkmi, postrieľanými v roku 1940 v Katyňskom lese, bol i otec popredného poľského režiséra Andrzeja Wajdu. Ten sa k nemu vracia vo svojom zatiaľ poslednom filme a zameriava sa na príbehy ľudí, ktorých udalosti s rôznou intenzitou osobne zasiahli. Zaujímajú ho najmä osudy žien, ktoré stratili svojich manželov, bratov, synov. Niektoré z nich sa dostávajú do sovietskeho zajatia, iné hľadajú dôkazy o ich prežití, ďalšie apaticky čakajú, zmierené s tým najhorším možným scenárom. Film bol v roku 2008 nominovaný na Oscara za najlepší neanglicky hovorený film. Sám Wajda je držiteľom čestného Oscara za celoživotné dielo, ktorého získal v roku 2000.

TV tipy 31.8. - 6.9. 2009 TV tipy 31.8. - 6.9. 2009 TV tipy 31.8. - 6.9. 2009

2.9.
STREDA

21:00 Mladý muž a bílá velryba, ČSSR, 1978 (Filmbox)
Mladý muž a bílá velryba patrí medzi najlepšie diela spisovateľa Vladimíra Párala. Aj divadelná dramatizácia zaznamenala veľký úspech. Nebolo preto divu, že tento nie príliš rozsiahly, ale myšlienkovo bohatý román čoskoro prilákal aj filmárove. Režisér a scenárista Jaromil Jireš v spolupráci s Máriou Dufkovou-Rudlovčákovou v roku 1978 napísal scenár, v ktorom geniálne podtrhol páralovský rozpor medzi dvoma životnými koncepciami. Jirešovi sa podarilo na plátno preniesť to najlepšie, čo Páralova predloha poskytovala.

21:15 Duna (Dune), USA, 1984 (Film+)
V roku 10191 sa vládcovia vesmíru snažia získať kontrolu nad substanciou umožňujúcou cestovanie kozmickým priestorom. Táto látka sa vyskytuje iba n a Púštnej planéte, kde sa tamojší obyvatelia pod vedením svojho spasiteľa snažia od vládcu oslobodiť.

22:55 Dvanásť rozhnevaných mužov (12 Angry Men), USA, 1997 (MGM)
Podarený remake klasickej drámy, kde musí dvanásťčlenná porota rozsúdiť zdanlivo jasný prípad. Film Dvanásť rozhnevaných mužov predstavuje nové spracovanie strhujúcej drámy z roku 1957, ktorý režíroval Sidney Lumet. V súdnej sieni newyorského obvodu Queens musí mladík z chudobnej štvrte čeliť obvineniu z vraždy otca. Porotca č. 8 bojuje za jeho nevinu proti ďalším jedenástim porotcom, ktorí dospeli k názoru, že mladík je „vinný“, aj keď dôkazy svedčia v jeho prospech.

00:05 Nevesta bola v čiernom (La Mariée était en noir), Fran./Tal., 1968 (Čt2)
Nevesta bola v čiernom je prvý Truffautov "čierny" film. Scenár napísal spolu s Jean-Louis Richardom podľa knihy Williama Irisha práve v dobe, kedy písal svoju knihu rozhovorov s Alfredom Hitchcockom. Osudová náhoda zvedie dohromady päticu mužov a jeden novomanželský pár. Vo chvíli, kedy manželia vychádzajú z kostola, sa v blízkom dome hrá pätica mužov s ostro nabitou zbraňou. Nechcene vystrelená guľka spravila z nevesty vdovu. V ten deň sa nevesta z bielych šiat prezliekla rovno do čierneho. Jediné, čo ju od tejto chvíle na svete zaujíma, je pomsta. Päť mužov postupne umiera zvláštnym, rafinovaným spôsobom daným ich charaktermi a prostredím, v ktorom žijú.

TV tipy 31.8. - 6.9. 2009 TV tipy 31.8. - 6.9. 2009 TV tipy 31.8. - 6.9. 2009

3.9.
ŠTVRTOK

21:00 Equilibrium (Equilibrium), USA, 2002 (Filmbox)
Futuristický svet zavádza prísny režim - aby sa zabránilo vojne, robí sa všetko pre potláčanie emócií - sú zakázané knihy, umenie i hudba a city sú zločinom trestaným smrťou. John Preston (Christian Bale) je špičkovým vládnym agentom zodpovedným sa likvidáciu tých, ktorí porušujú pravidlá. Stratí však krabičku s Proziom – drogou, ktorá potláča emócie, a tak sa z toho, kto má strážiť zákon, stáva ten, kto začne bojovať za jeho zrušenie. Akčné sci-fi režiséra Kurta Wimmera (Ultraviolet).

21:30 Moje meno je Nikto (Il Mio nome e Nessuno), Tal./Fran./SRN, 1971 (Joj Plus)
Skúseného pištoľníka Jacka Beauregarda už nebaví byť ustavične v strehu a dokazovať svoju rýchlosť. Chce pomstiť smrť svojho brata a odcestovať do vysnívanej Európy. Do cesty sa mu však postaví pištoľník, ktorý si hovorí Nikto.

23:05 Zvrátený (Irréversible), Francúzsko, 2002 (Film+)
Mladá a krásna Alex (Monica Bellucci) je v opustenom podchode znásilnená a bezcieľne zbitá neznámym mužom. Jej impulzívny a nezávislý manžel Marcus (Vincent Cassel) a ich spoločný zdržanlivý priateľ Pierre (Albert Dupontel) sa neskôr rozhodnú zobrať spravodlivosť do vlastných rúk.

23:20 Samaritánka (Samaria), Južná Kórea, 2004 (Čt2)
Dve kamarátky, stredoškoláčky zo Soulu, snívajú o spoločnej ceste do Európy. Rozhodnú sa peniaze poľahky zarobiť tak, že jedna z nich zháňa zákazníkov, s ktorými druhá strávi pár horúcich chvíľ. Dievčatá nepovažujú tento spôsob privyrobenia za neobvyklý a neuvedomujú si jeho riziká. Keď však jedna z nich umiera, druhá sa rozhodne pokračovať v prostitúcii, aby vykúpila svoju vinu na jej smrti. Otec dievčaťa, smrťou manželky zlomený detektív, je natoľko ponorený do svojho trúchlenia, že vôbec netuší, čo jeho dcéra po vyučovaní robí. Vizuálne uhrančivá elégia je zvláštnou metaforou o odcudzenosti súčasného sveta, v ktorom prestali platiť elementárne morálne zásady a nefunguje v ňom ani starý rebríček hodnôt.

             

4.9.
PIATOK

20:00 Trója (Troy), USA/ Malta/ Veľká Británia, 2004 (Prima)
Legendárny príbeh zaznamenaný gréckym básnikom Homérom nám je známy zo starých gréckych bájí a povestí. Príčinou konfliktu, ktorý prerástol do legendárnej trójskej vojny bola žena. Paris (O. Bloom), syn trójskeho kráľa Priama, mal rozhodnúť, ktorá z troch bohýň – Athény, Afrodity a Héry je najkrajšia. Afrodita mu v silnej túžbe po víťazstve prisľúbila najlákavejšiu odmenu – najkrajšiu pozemskú ženu. Paris jej úplatku podľahol a zvolil ju. Afrodita preto potom v roku 1193 p.n.l. pomohla Parisovi s únosom krásnej Heleny, manželky Menelausa – kráľa Sparty. Okrem nej však Paris ukradol aj kráľovskú pokladnicu…To bolo príčinou desať rokov trvajúcej vojny medzi Trójanmi a gréckymi vojskami známej vďaka zradnému Trójskemu koňu, ktorého navrhol postaviť slávny Odysseus (Sean Bean). V úlohe legendárneho bojovníka Achila sa predstaví Brad Pitt.

22:50 Smrť darebáka (La Mort d'un pourri), Francúzsko, 1977 (Čt1)
Je nad ránom, Paríž sa o chvíľu začne prebúdzať. Keď u Xaviera náhle zazvoní jeho najbližší priateľ Philippe, ešte netuší, že sa preňho začína najdlhší deň jeho života. Na vlastnej koži pocíti, čo to znamená, keď sa najvplyvnejšie sily v štáte boja prezradenia korupcie a snažia sa umlčať svedkov.

             

5.9.
SOBOTA

20:30 Piráti Karibiku: Prekliatie Čiernej perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl), USA, 2003 (Markíza)
Karibské more v 17. storočí. Pirát - džentlmen Jack Sparrow sa spojí s dcérou guvernéra, aby zabránili plánu pirátov pod vedením kapitána Barbosu oživiť starovekú kliatbu Aztéckych bohov. Nie je to však jednoduché. Barbosa a jeho posádka sú v skutočnosti nemŕtvi, pretože sa pred časom zmocnili aztéckeho zlata, na ktoré bohovia uvalili kliatbu. Len mesačný svit vždy odhalí ich pravú podobu živých umrelcov.

21:20 Goyove prízraky (Goya's Ghosts), USA/ Španielsko, 2006 (Čt1)
Goyove prízraky vo viacerých ohľadoch priamo nadväzujú na americkú časť Formanovej tvorby, aj keď tentoraz sú štáb a produkcia filmu čiastočne európske. Objavuje sa tu podobná téma, známa už z Preletu nad kukučím hniezdom, ale aj Amadea či z Ľud verzus Larry Flint, boj jednotlivca proti establishmentu. Dôraz sa tu kladie na stret silných charakterov – Lorenza a Goyu. Zaujímavosťou je, že Forman ich nechá prejsť istým vývojom v rámci príbehu. Pomáha si efektívnou skratkou »o 15 rokov neskôr«. To mu umožňuje bez doslovného vysvetľovania a naťahovania stopáže ukázať dve celkom odlišné tváre oboch postáv. Opiera sa pritom o herecké výkony v hlavných úlohách, vynikne najmä Javier Bardem.

22:10 Neger, neger, čierna tvár (Neger, Neger, Schornsteinfeger), Nem., 2006 (Dvojka)
Film bol nakrútený podľa literárnej predlohy Hansa - Juergena Massaquoiho, jedného z mála mulatov v nacistickom Nemecku. Kým jeho otec a starý otec opúšťajú krajinu, Hans - Juergen prežíva so svojou matkou v malom hamburskom byte. Jeho vlastenectvo a túžba vstúpiť do organizácie Hitlerjugend ostro kontrastovali s rasistickým prenasledovaním, ktorého sa takmer stal obeťou.

22:15 Test (The Recruit), USA, 2003 (Joj)
Nikdy si nemôžete byť istí tým, že to, čomu veríte, skutočne stojí za to. Najmä, ak sa ocitnete vo výcvikovom programe CIA. Nič netušiaci programátor James Clayton (Collin Farrell) si chcel dať iba jedno pivo, keď sa mu prihovoril postarší pán, ktorý o ňom vedel skoro všetko. Veterán CIA Walter Burke (Al Pacino) je skvelý manipulátor, ktorý v Jamesovi rozohral hru, ktorá sa hrá podľa Walterových záujmov. Pán Burke je totiž vyhľadávač talentov pre CIA a práve teraz ponúka Claytonovi účasť vo výcvikovom programe. V ňom si však nemôže byť ničím istý. Čo je tréning a čo skutočná realita. Do zákulisia výcviku agentov CIA v tajnom školiacom a výcvikovom stredisku, v kruhoch CIA prezývanom Farma (názov filmu v našich kinách), nás zavedie film Rogera Donaldsona s Al Pacinom a Colinom Farrellom v hlavných úlohách. Žiadne veľké zázraky však nečakajte. 

22:30 Čas zabiť (A Time to Kill), USA, 1996 (Jednotka)
Právnik a jeho asistenti sa snažia zachrániť černošského otca rodiny pred odsúdením za vraždu. Dôvodom jeho činu bol obzvlášť závažný trestný čin dvoch belochov: dvaja robotníci zbijú a znásilnia černošské dievčatko. Jej otec Carl Lee Hailey je zdesený - rozhodne sa, že vezme spravodlivosť do svojich rúk - aby tak zabránil oslobodeniu obidvoch mužov. Spomenul si totiž na podobný prípad z neďalekého mestečka, ktorý sa skončil oslobodením útočníkov. Carl ich zabije priamo v budove súdu - pred viacerými svedkami. Jeho právnik Jake Brigance sa teraz musí so svojimi asistentmi postarať o to, aby mal Carl spravodlivý súdny proces.

00:40 Vzbura vo väznici Carandiru (Carandiru), Brazília/ Argentína, 2003 (Joj)
Doktor Drauzia Varella bol povolaný do najväčšej väznice v Brazílii - Carandiru, aby zahájil prevenciu a liečbu postihnutých vírusom HIV. Dostal sa do prostredia jednej z najdrsnejších väzníc na svete, kde bol priamo konfrontovaný s absolútne neľudským zaobchádzaním s väzňami. Stovky väzňov žili v hrozných podmienkach. V roku 1992 vo väznici Carandiru vypukla séria nepokojov, ktoré prerástli do vzbury, pri ktorom prišlo o život 111 väzňov. Film je inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré opísal doktor Drauzia Varela vo svojej knihe „Carandiru Station“.

             

6.9.
NEDEĽA

20:00 Daleká cesta, ČSSR, 1949 (Dvojka)
Film o osudoch zmiešaného česko-židovského manželstva v rokoch nacistickej okupácie je dielom českého avantgardného divadelného režiséra Alfréda Radoka, ktorý bol udalosťami holokaustu osobne postihnutý, v táboroch smrti stratil okrem otca aj mnoho ďalších príbuzných a ku koncu vojny bol deportovaný do koncentračného tábora Klettendorf v Poľsku. Svoju skúsenosť zúročil v mimoriadne moderne poňatom diele, v ktorom kombinuje expresívne poňatú fikciu s autentickými dobovými zábermi. Jeden z prvých pokusov o kinematografické vyrovnanie sa s udalosťami holokaustu bol krátko po svojom uvedení z ideologických dôvodov stiahnutý z distribúcie a obnovenej premiéry sa dočkal až na začiatku deväťdesiatych rokov.

20:00 Čokoláda (Chocolat), Veľká Británia/ USA, 2000 (Doma)
Pokojné malé mestečko Lansquenet na juhu Francúzska by možno dodnes zostalo utiahnuté a nevýrazné, keby sa jedného dňa nezdvihol severák a neprivial by hostí. S vetrom v chrbte a s červenou kapucňou na hlave prichádza do malebného mestečka neznáma cudzinka Vianne (Juliette Binoche) so svojou malou dcérou Anouk (Victorie Thivsol). Jej prvé kroky vedú do domu starej pani Voizinovej majiteľky rozbitého obchodu. Má jasný cieľ, prenajať si starý obchod a začať predávať čokoládu.

20:20 Jánošík I, ČSSR, 1962 (Joj)
Film o legendárnom zlodejovi a o spoločenských vzťahoch na feudálnom Slovensku koncom 17 a začiatkom 18 storočia patrí k divácky najúspešnejším dielam v histórii slovenskej kinematografie. Prvá epocha jeho príbehu rozpráva o Jánošíkovom detstve, štúdiách a návrate do rodného kraja. Druhá epocha zachytáva Jánošíkov odchod do hôr, formovanie zbojníckej družiny, protifeudálny boj a končí sa popravou. Réžia, námet, scenár – Paľo Bielik.

20:30 Brucho architekta (The Belly of an Architect), UK/Tal., 1987 (MGM)
Svetovo uznávaný americký architekt Stourley Kracklite prichádza so svojou manželkou do Talianska, aby v Ríme pripravil veľkú výstavu venovanú francúzskemu neoklasicistickému architektovi Etiennovi-Louis Bouléemu. Boulée sa preslávil veľkolepými projektmi, využívajúcimi majestátne geometrické tvary a hru svetla. Získal však aj povesť architekta, ktorý väčšinu svojich plánov nebol schopný nikdy realizovať, a preto upadol na takmer dve storočia do zabudnutia. V 20. storočí opäť inšpiroval modernú architektúru, ale aj projekty Benita Mussolliniho a Hitlerovho dvorného architekta Alberta Speera. Film britského výtvarníka a filmového režiséra Petera Greenewaya je rafinovaným dielom, plným vizuálnych symbolov, ale aj vtipných postrehov o povahe umenia a medziľudských vzťahov.

23:00 Návrat domov (Coming Home), USA, 1978 (Čt2)
Príbeh o vojne bez vojny, zato plný skutočných ľudských emócii, ukazujúci nezmyselnosť akejkoľvek vojny, z pohľadu tých, ktorých kruto zasiahla. Neobyčajne silná komorná dráma, ani dnes nestráca na svojej pôsobivosti a aktuálnosti, taký je film, nakrútený režisérom Hal Ashbym. K jeho presvedčivosti prispievajú civilné herecké výkony Jane Fondovej a Jona Voighta, príznačná smutná atmosféra, hudba a piesne Janis Joplin, The Rolling Stones, The Beatles a ďalších, ktoré evokujú dobu konca šesťdesiatych rokov a myšlienkovo doplňujú príbeh.


HIT TÝŽDŇA

Myslím, že mi dáte asi za pravdu, že z peciek tohto týždňa, by vyselektovanie iba jedného filmu nebolo celkom kóšer. Takže hitmi sú: Katyň, Jánošík, Nevesta bola v čiernom, Moje meno je Nikto, Zvrátený, Vzbura vo väznici, Čokoláda, Brucho architekta, Návrat domov...


autor Tomáš Daneček 31.8.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.