REDFORD A PITT ROZOHRALI SPY GAME AJ NA DVD

REDFORD A PITT ROZOHRALI SPY GAME AJ NA DVD

8.0

článok



Našincovi by sa mohlo zdať spojenie Redford - Pitt skvelé už na prvý pohľad. Otrlý divák vie, že títo páni filmového umenia sa už stretli v dráme Tu tečie rieka v roku 1992, ktorú Redford i zrežíroval... Ale ich nové spojenie je lepšie a pútavejšie.

FILM: Nathan Muir (Redford) sa už-už chystal do dôchodku. Stačilo mu poslednýkrát vstať, naštartovať svoje fáro a odviezť sa na poslednú vizitu do ústredia CIA. Lenže skôr ako mu stihol zazvoniť budík, už mu obsadil linku priateľ z iného konca sveta, pretože ako sme v prológovej scéne videli, akýsi mladík podnikol akciu, ktorá v konečnom dôsledku nevyšla a zdá sa, že Muir by mohol tomu chudákovi v čínskom väzení pomôcť. Akoby nie! Veď je to jeho vlastný žiak Tom Bishop (Pitt), ktorý si pravidlá učiteľa vysvetlil vždy trochu inak, čo-to pozmenil, čo-to vylepšil, ale čo je horšie, v osudnej chvíli aj čo-to zhoršil, pretože veterán Muir by zaiste nepadol do pasce nepriateľa resp. nepritakával šikmookým dozorcom v komunistickom štáte v inom časovom pásme v danom momente. Zaujímavý je vzťah Muir - Bishop a vo filme sa pomocou retroscén dozvieme mnoho z ich minulosti. Aby všetky body doby minulej vytvorili šípku, ktorá ukazuje jasne vpred. Budúcnosť nie je ružová, ako sa Muir vo finálny deň služby dozvie, najmä keď "vysoké hlavy" dumajú nad obetovaním Bishopa. "Čo tam dočerta robil?" by mala znieť logická otázka, no zákerna politika vyšších kruhov akiste rada posunie agenta - tridsiatnika do pekla ako by mohla podniknúť niečo na jeho záchranu. No Muir nikdy nevraví nikdy a hoci je táto hra prehnitá až do morku kostí, rozhodne nenechá svojho študentíka v šlamastike... Otázne je, či sa mu podarí doraziť cez množstvo prekážok do happy-endu. Je to hrá, ktorú nehráte vy, ale ktorá sa hrá s vami, ale porušenie jej pravidiel môže znamenať úspech. Len ako ich prelomiť?

Redford a Pitt rozohrali Spy Game aj na DVD Redford a Pitt rozohrali Spy Game aj na DVD Redford a Pitt rozohrali Spy Game aj na DVD

Desať rokov ubehlo od doby, keď Redford a Pitt prekročili brehy romantickej drámy s riekou a teraz sa štylizujú do zaujímavej učiteľsko-študentskej dvojice a ich hra funguje veľmi dobre. Len málokedy dokážete posudzovať film podľa hereckých výkonov, ale Spy Game si podobne porovnanie doslova vyžaduje. Tak teda Redford akoby chytil na pokraji penzijného veku druhý dych a svoju záchrannú akciu dokáže v tomto špionážno-politickom trileri hrať veľmi zdatne. Isteže má za sebou v kariére už niekoľko záťahov, ale jeho najnovší počin nie žiadnou reprízou predošlej akcie, ale plnohodnotná misia, ktorú sa oplatí sledovať. Jeho sparing-partner, ktorý si kopu času odsedí vo väzení, ale vo flashbackoch dostane potrebný priestor na vykreslenie svojho charakteru nesie meno Brad Pitt a hoci by jeho úloha mohla tak trochu pripomínať čiastočne nevydareného Tichého nepriateľa, našťastie to nie je tak a tentokrát si svoj projekt vybral dobre. Nie je však len tichým spoločníkom Redforda, ale stopercentným spoluhráčom. Ak hovoríme o hereckých výkonoch, nezabudneme na celú radu hercov - CIA agentov, z ktorých vám mnohí budú pripomínať aj rôzne iné úlohy, no nakoniec na tom nezáleží, hlavne, že je ich obsadenie presné a trefné.

Je skvelé mať výborných hercov, ale ako by ste ich využili bez poriadneho scenáru? Spy Game neponúka výlučne originálne prvky a prvotnú zápletku v žánri, ale svoj potenciál rozhodne napĺňa. Akurát som mal dojem, že pri rozdelení filmu na dve línie - súčasnú, v ktorej zachraňuje Redford Pitta a minulú, v ktorej sa rozohráva vzťah starého a nového agenta, resp. sa dokresľuje Pittova história, ktorá viedla k súčasnej šlamastike, došlo čiastočne nechtiac k ich nevyváženosti. Film totiž beží v solídnom tempe súčasnosti, no neváha si odskočiť na niekoľko minút či celú štvrťhodinu do určitej udalosti v minulosti formou flashbacku. Lenže niekedy je flashbackov až príliš veľa a vy si budete v duchu vravieť, že je to skvelé zahrané, natočené, zrežírované, len by mohla byť postavená do popredia tá línia súčasná a nie tá minula. Po skončení filmu budete mať pocit, že flashbacky prehlušujú hlavnú líniu (teda ak považujeme súčasnosť za dominantnú) a tak trochu narúšajú plynulý prechod dejom. Ale môže to byť len subjektívna výčitka mojej maličkosti, to uznávam.

Subjektívna - nesubjektívna, réžia filmu je skrátka výborná, to uzná každý. Tony Scott si, zdá sa, špionážnu tematiku veľmi obľúbil a po Nepriateľovi štátu (1998) sa rozhodol ostať v týchto lákavých vodách ešte aspoň raz a priniesť ďalší napínavý triler. Jeho istú taktovku cítite každú chvíľu, aj v dlhých minútach flashbackov, ktoré síce naštrbujú kontinuitu.

Spolu s réžiou sa vyníma vo filme aj kamera. Ak si pamätáte na bláznivé švenkujúce zábery v Nepriateľovi štátu, tešte sa, Scott ich s náruživosťou caparta pred pubertou využíva v odlišnej miere, čo sa použitia a kvantity týka, ale minimálne s rovnako dobrým zámerom. V spojitosti s kamerou nemožno nespomenúť čiastočné využitie filtrov v obraze, t.j. záber na Vietnam v sedemdesiatich rokov vypadá takmer ako z archívu a Bejrút v osemdesatich rokoch prešiel taktiež viditeľnou dekoloráciou. Ale ide o výrazné plus, nakoľko miera sugestívnosti a diania na obrazovke správnym smerom graduje.

Technicky brilantné, herecky slušne zahrané, scenáristicky dobré a réžiou vynikajúca Aj tieto adjektíva sa dajú využiť pri presnom popise filmu Spy Game.

Redford a Pitt rozohrali Spy Game aj na DVD Redford a Pitt rozohrali Spy Game aj na DVD Redford a Pitt rozohrali Spy Game aj na DVD

DVD: Venujme sa najprv technickej kvalite samotného filmu. Širokoúhly formát 1:2,35 využíva obrazovku resp. monitor vskutku znamenite a nikde nevidieť ani stopu po šlendriánskom prepise na DVD. Obraz je ostrý, presný a kompresia sa objavujú len sporadicky, ba takmer vôbec. Zvuková stránka je perfektná. Kto má len obyčajnú zostavu, postačí mu Dolby Digital 5.1 v kompresii 384 kbps. Kto si chce film skutočne vychutnať, musí stlačiť magickú kolonku DTS a v jeho dome sa rázom objaví Vietnam, Bejrút a digitálna brilantnosť. Je to nezabudnuteľný zážitok, o tom nemožno pochybovať. A v momente rýchlych švenkov kamery si už len zvýšite volume zvuku a zážitok z domáceho kina dosahuje zaiste vrchol rebríčka. Na veľmi dobrej úrovni sú aj bonusy. Čakajú vás dva dlhometražné komentáre, v prvom si pokecá sám režisér Tony Scott, ale nebojte sa, jeho monológ je zaujímavý, hoci sa neraz zapletie až do sekundárnych záležitosti spojených s filmom. V druhom audiokomentári sa predvedú producenti s dynamickejším prevedením. Na DVD vás však čaká aj nejaký ten trailer, popis ako sa stať agentom CIA, rozprávanie Tonyho Scotta a cca 25 minút bonusov o filme. Na DVD však chýba štandardný film o filme, ale nie je to na škodu, pretože dôležité poznatky sú zhrnuté v kratších dokumentoch. Na škodu je ale chýbajúce vyjadrenie Pitta či Redforda k filmu, a tak vám povedia svoj názor na finesy technici, režisér, producenti, len ústredné hviezdy si pri výrobe disku asi odskočili na iný pľac. Čo je však chvályhodné, na DVD je každý bonus otitulkovaný, dokonca aj oba audiokomentáre majú solídne české titulky.... Bravo!

Druhý pohľad na film

Otázky pred premiérou zaiste zneli : Podarí sa Tonymu Scottovi pripraviť dlhotrvajúci sviatočný hit ako Nepriateľ štátu? Má Brad Pitt šancu v trileri? A je Robert Redford skutočne zrelý do starého železa alebo bez problémov utiahne 90 miliónový blockbuster? Na tieto otázky znie odpoveď prevažne áno. Producenti z Universalu pripravili filmu rovnako dobrý timing ako Touchstone Pictures Nepriateľovi štátu, t.j. launch pripadol na Thanksgiving day a za prvých päť dní zozbieral Spy Game 30,6 miliónov $. Druhý víkend priniesol pochopiteľný prepad o 49%, tretí víkend bol kritický, pretože začiatkom decembra 2001 pritiahol Brad Pitt divákov na svoj ďalší blockbuster, Ocean's Eleven. Putovanie naprieč vianočným rebríčkom nebolo také jednoduché ako pri Nepriateľovi a film zarobil nakoniec v USA 62,3 miliónov $ a na celom svete celkom 120 miliónov $. Takže sa v podstate zaplatil, ale úspech mohol byť aspoň o polovicu vyšší.

Na Slovensku sa diváci postavili k tomuto trileru pomerne vľúdne, keď Tatrafilm zaknihoval prvý týždeň v kinosálach na svojom filme 4011 divákov, čo je na naše pomery nadpriemerný začiatok...

 


 




autor Michal Korec 30.10.2002
Kinema
8.0
Diváci
10
Ohodnotiť

Žner: Akcia/Dráma
Minutáž˝: 126 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
  • Spy Game (21.03.2002 8:59:41)
  • Spy Game (05.03.2002 3:00:46)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    Diváci
    10
    Ohodnotiť

    Žáner: Akcia/Dráma
    Minutáż˝: 126 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2001
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |DUNA: ČASŤ DRUHÁ
    1
    hodnotenie 9/10
    |OHNIVÁ OBLOHA
    0
    hodnotenie 7/10
    |DARKLAND: NÁVRAT
    0
    hodnotenie 4/10
    |DOKONALÉ DNI
    0
    hodnotenie 9/10
    |ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
    0
    hodnotenie 7/10
    |MILUJE MA, NEMILUJE MA
    0
    hodnotenie 6/10
    |MAMACRUZ
    0
    hodnotenie 7/10
    |IRON CLAW
    0
    hodnotenie 7/10
    |NA CESTE S MAMOU
    0
    hodnotenie 8/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.