TV TIPY 17.1. - 22.1. 2023

TV TIPY 17.1. - 22.1. 2023

VOD recenzia



Utorok, 17. január

Kráska v nesnázích (Česko, 2006, Aňa Geislerová, Jiří Hřebejk), CS Film, 16:00
Jan Hřebejk v Krásce v nesnázích viac vsadil na psychológiu postáv a vývin deja, než na hlášky s potenciálom skultovnieť. Hlavnou hrdinkou je stále mladá žena v podaní Ani Geislerovej, ktorá sa nevie rozhodnúť medzi vzťahom založeným na vášni a vzťahom založenom na vedomí zabezpečení vlastnej budúcnosti. V prvom prípade ide o živočíšneho milenca, v tom druhom o staršieho šarmantného pána. Scenár Petra Jarchovského ženu zbytočne nesúdi, divák si musí urobiť závery sám.

Ostře sledované vlaky (Československo, 1966, Jiří Menzel), CS Film, 20:00
Zlaté šesťdesiate na našom území priniesli aj dva oscarové úspechy, popri Obchodu na korze sa stala najlepším neanglicky hovoriacim filmom aj Menzelova adaptácia románu Bohumila Hrabala Ostře sledované vlaky. Mladík Miloš Hrma si užíva svoju mladosť ako zamestnanec na železničnej stanici počas druhej svetovej vojny, vrátane lásky.

Šerifovia (U.S. Marschals, 1998, USA, Stuart Baird), Dajto, 20:30
Šerif Sam Gerard v podaní Tommyho Lee Jonesa bol už ústrednou postavou thrilleru Utečenec z roku 1991 a herec si za jeho stvárnenie vyslúžil Oscara. Vydarené voľné pokračovanie z roku 1998 jeho sujet do značnej miery kopíruje, Šerifovia sú ale aj napriek tomu veľmi zábavným a napínavým thrillerom. Gerard ide po stope údajného vraha v podaní Wesleyho Snipesa, ktorý sa bude na úteku snažiť vypátrať skutočných páchateľov hrdelných zločinov. Záverečné rozuzlenie prinesie nejaké to klišé, ale pozitívny dojem z filmu nepokazí.

TV tipy 17.1. - 22.1. 2023


Streda, 18. január

Kursk (Kursk, Belgicko, Luxembursko, 2018, Thomas Vinterberg), JOJ Cinema, 8:50
Známy dánsky režisér nakrútil pred pár rokmi drámu na motívy skutočnej udalosti z roku 2000. Práve vtedy sa totiž potopila zdanlivo nepotopiteľná ruská ponorka. Časť jej posádky zahynie pri počiatočnej explózii, niekoľko preživších námorníkov však má šancu na prežitie. Problémom však je byrokracia, ruské odmietanie zahraničnej pomoci, aj nebezpečné prostredie jadrovej ponorky. Námorníkom každou minútou plynie drahocenný čas.

Cisárov pekár a Pekárov cisár (1951, Československo, Martin Frič), CS Film, 20:00
Cisárov pekár a Pekárov cisár síce patria medzi dobovú politickú agitku, vďaka geniálnemu humoru, skvelým hereckým výkonom a dokonalej výprave ale tento fakt zážitok nekazí ani po takmer 70 rokoch. Jan Werich v dvojúlohe Rudolfa II a pekára Matěja podáva jeden z vrcholných výkonov svojej kariéry. Medzi najnapínavejšie a zároveň najzábavnejšie scény patrí výklad fungovania našej slnečnej sústavy prostredníctvom pohárov vína, kde jeden z pohárov obsahuje smrteľný jed.

Kobry a užovky (2015, Česko, Jan Prušinovský), ČT 1, 22:10
Kobry a užovky sú typický príklad „chcípackého“ subžánru, tak obľúbeného v súčasnej českej tvorbe. Užovka má takmer štyridsať, nemá zamestnanie ani ženu. Jeho brat Kobra je zase nezodpovedný feťák, zlodej a matka je večne opitá. Užovka sa ale rozhodne konečne so svojim životom niečo urobiť, pretože šanca na zmenu už možno nikdy nepríde. Kobry a užovky získal celkovo osem Českých levov, vrátane najlepšieho filmu, najlepšej réžie a ceny sa ušli aj obom hlavným predstaviteľom, Matejovi a Kryštofovi Hádkovým.

TV tipy 17.1. - 22.1. 2023


Štvrtok, 19. január

Príbeh Alvina Straighta (The Straight Story, USA, Veľká Británia, Francúzsko, 1999, David Lynch), Nova Cinema, 13:00
Príbeh Alvina Straighta je filmom surealistického filmového maliara Davida Lyncha, ale netipli by ste si to. Naopak; Príbeh Alvina Straighta je priamočiary, civilný a racionálne zrozumiteľný príbeh o staručkom a tvrdohlavom chlapíkovi, ktorý sa rozhodne navštíviť zomierajúceho brata, aby sa s ním udobril. Problémom je, že brat býva v 600km vzdialenom štáte. Alvin sa kvôli viacerým okolnostiam rozhodne cestu absolvovať sám na svojom traktore.

Vražda v hotelu Excelsior (1971, Československo, Jiří Sequens st.), CS Film, 20:00
Rada Vacátko a jeho skúsený tím vyšetrovateľov v zrelom veku sa vydávajú spoločne do hotelu Excelsior medzi miestnu smotánku vyšetriť vraždu jednej návštevníčky hotela. Vyšetrovanie ukazuje, že každý má toho na rováši až až, ale vrah je nakoniec len jeden. Toho odhalí takmer až „columbovská“ pointa. Sledovať pánov hercov Marvana, Bláhu, Vinklářa a Filipovského v týchto legendárnych úlohách, známych zo seriálu Hříšní lidé města Pražského, bude radosť aj o ďalších 50 rokov.

Americký ostreľovač (American Sniper, 2014, USA, Clint Eastwood), Dajto, 20:30
Clint Eastwood ani na staré kolená nezaháľa a dokonca sa púšťa aj do veľmi kontroverzných tém súčasnosti. Vojna v Iraku nepatrila zrovna medzi tie najpopulárnejšie vojnové konflikty ani v USA, ani vo svete. Na zúbky života amerických vojakov, konkrétne jedného z nich, ostreľovača amerického námorníctva Chrisa Kylea, sa pozrel prostredníctvom životopisnej snímky Americký ostreľovač. V hlavnej úlohe kontroverzného hrdinu sa predstavil Bradley Cooper, jeho manželku si zahrala Sienna Miller.

TV tipy 17.1. - 22.1. 2023


Piatok, 20. január

Muž z Hongkongu (L´uomo di Hong Kong, 1965, Francúzsko, Taliansko, Philippe de Broca), ČT 2, 20:00
Ďalší u nás nesmierne populárny dobrodružný film so Jeanom - Paulom Belmondom, ktorý sa stal kultom už na našich „socialistických“ obrazovkách. Bebe hrá tentokrát milionára, ktorého prestal baviť život a jeho dlhá ofina a tak najal na seba vraha. Všetko sa však pochopiteľne zamotá a mladík zhodou okolností zrazu začne pociťovať chuť k životu. Všade sú predsa krásne ženy, ktoré po ňom túžia! Muž z Hongkongu nie je súčasťou trilógie, ako sa mnohí u nás domnievajú, Muž z Ria aj Muž z Acapulca sú samostatné filmy.

Mariňák (Jarhead, USA, Veľká Británia, Nemecko, 2005, Sam Mendes), Nova Cinema, 21:50
Dvadsaťročný zelenáč Anthony (Jake Gyllenhaal) chcel iba pokračovať v rodinnej vojenskej tradícii a netušil, že táto túžba ho privedie až do Iraku, kde musí čeliť vražednej horúčave a nepriateľským vojakom. Odrazu sa spolu so svojimi spolubojovníkmi ocitne vo vojne uprostred krajiny, ktorej nerozumie, proti nepriateľovi, ktorého nevidí a z dôvodov, ktoré nechápe...

Spáči (Sleepers, USA, 1996, BarryLevinson), Jednotka, 22:25
Skupinke kamarátov vo vykričanej newyorskej štvrti sa jeden z ich žartíkov vymkol z rúk a skončil smrťou. Dostali sa do nápravného ústavu pre mladistvých, kde im sadistickí dozorcovia spravili zo života peklo, kvôli ktorému po rokoch nemyslia na nič iné, ako rafinovanú a zničujúcu pomstu. V hlavných úlohách uvidíte Kevina Bacona, Billyho Crudupa, Roberta de Nira aj Dustina Hoffmana.

TV tipy 17.1. - 22.1. 2023


Sobota, 21. január

Enderova hra (Ender´s Game, USA, 2013, Gavin Hood), Nova Cinema, 20:00
Adaptácia románu Orsona Scotta Harda ponúka veľmi nevšedný, originálny zážitok. Zem je pod hrozbou mimozemskej rasy a tak je vybudované centrum pre budúcich vojakov. Divák sleduje osudy partie teenagerov počas ich výcviku vo vojenskej akadémii, hlavnou postavou je Ender v podaní Asu Butterfielda. Dievčenské osadenstvo zastupujú Abigail Breslin a Hailee Steinfield, staršiu generáciu Harrison Ford a Ben Kingsley. Okrem úchvatných záberov nás čaká aj nečakaný záver.

Black Sabbath: The End: Live in Birmingham (Veľká Británia, 2017, režisér), ČT Art, 20:15
The End, áno, The End, priatelia. Posledný koncert obrieho rockového dinosaura s názvom Black Sabbath. Konečnému koncertu je prispôsobený aj setlist. Skladá sa z prevažne zo starších piesní kapely z jej blues rockového obdobia. Koncert sa uskutočnil tam, kde všetko začalo. V birmighanskom špinavom a chladnom meste z ocele, v ktorom kedysi pracovitému gitaristovi Tonymu Iommimu odfiklo v továrni prst. Kto by bol vtedy povedal, že tento náhodne ufiknutý prst motivuje vznik nového hudobného fenoménu.

Kruh (The Ring, USA, Japonsko, 2002, Gore Verbinski), Nova Cinema, 22:20
The Ring, americký remake japonského originálu, je jedným z tých filmov o ktorých sa hovorí, že prekonal originálnu verziu. Japonský film Ringu z roku 1998 určite patrí medzi zaujímavé horové kúsky, Verbinského filmu však tému posunul o level vyššie. Ten námet je veľmi známy; existuje jedna VHS s hrôzostrašnými zábermi, sprevádza ju brutálna povesť. Kto si video pásku pozrie, zazvoní mu telefón a neznámy hlas dotyčnému oznámi, že presne za sedem dní zomrie. To všetko príde jednej ambicióznej novinárke (Naomi Watts) ako výborný materiál na spracovanie. Pásku si zoženie, pozrie. No a...

TV tipy 17.1. - 22.1. 2023


Nedeľa, 22. január

Orlie pierko (Československo, Martin Hollý, ml.), Jednotka, 16:45
Pokračovanie nesmierne úspešného horského filmu Medená veža s názvom Orlie pierko sa stretlo taktiež u divákov s úspechom. Osudy troch kamarátov, vysokohorských nosičov, sa tentokrát oohrávajú častejšie v dolinách a v civilizácii, čo príbehu trochu uberá na príťažlivosti, každopádne divák je už s postavami natoľko sžitý, že mu to ani neprekáža. V hlavných úlohách sa opäť predstavili Ivan Mistrík, Ivan Rajniak a Vlado Müller. Príbeh sa zameriava na pomstu chlapov voči nadporučíkovi Pardekovi.

Ucho (Československo, 1970, Karel Kachyňa), CS Film, 20:00
Tento film bol síce natočený v roku 1970, oficiálnu premiéru mal však až o celých dvadsať rokov neskôr. Radoslav Brzobohatý a Jiřina Bohdalová hrajú manželov, ktorí sa aj napriek vysokému postaveniu boja odpočúvania zo strany štátnej moci. Psychologická dráma využíva niekoľko žánrových, aj mimožánrových prvkov, aby stvárnila pocit šíriaceho sa strachu, paranoje a neistoty.

T2 Trainspotting (Veľká Británia, 2017, Danny Boyle), ČT 2, 22:15
Prešlo 20 rokov. Mark Renton (Ewan McGregor) sa vracia tam, kde bol jeho život nasýtený najsilnejšími zážitkami. Stretáva Spuda, Sick Boya aj Begbieho a sú to stretnutia, ktoré majú ambivalentný náboj. Životom unavený Renton jednoducho spomína; prechádza sa minulosťou v súčasnosti. Pokračovanie Trainspottingu rozhodne nie je dobré ako jednotka, ale nie je ani tak zlé, ako vravia niektorí kritici. Problémom je práve ten neustály dôraz na nostalgickú nôtu a fakt, že T2 nie je pri tom všetkom spomínaní dostatočne kreatívny a nekonvenčný.

TV tipy 17.1. - 22.1. 2023


autor Lukáš Šútor 16.1.2023
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.