ARVÉD

ARVÉD

7.5

Filmová recenzia



Za čo by ste boli ochotní predať svoju dušu? Za holý život? Slobodu? A čo tak za pár starých kníh o čiernej mágii? V diabolsky dômyselnej dráme Arvéd režiséra Vojtěcha Maška hlavný hrdina takýto obchod uzavrie. No skôr, než diablovi odovzdá svoju dušu, musí mu ako na striebornom podnose naservírovať desiatky iných. Film na motívy pohnutého a tajomstvami opradeného osudu Jiřího Arvéda Smíchovského, jednej z najkontroverznejších postáv českých dejín, patrí k najoriginálnejším zážitkom, na aké si práve teraz môžete zájsť do kina.

Jiří Arvéd Smíchovský sa narodil v roku 1869 do rešpektovanej pražskej rodiny. Vyštudoval právo, filozofiu aj teológiu, hovoril mnohými jazykmi od nemčiny cez taliančinu až po hebrejčinu. Vďačil za to pravdepodobne svojej fotografickej pamäti, ktorá sa mu v živote stala požehnaním aj prekliatím.

Počas prvej svetovej vojny bol krátko v armáde, no dezertoval. Vojna pre pražského bonvivána nebola práve ideálnym miestom. Vyrastal v konzervatívnom katolíckom prostredí, zároveň bol však homosexuál. Vášnivo sa zaujímal o kabalu, čiernu mágiu a okultizmus – práve vďaka tomu si zrejme aj vyslúžil prezývku „Malostranský diabol”. No za jeho diabolskou povesťou toho nakoniec bolo oveľa viac.

Arvéd vždy túžil po sláve a údajne za ňu dokonca zapredal dušu samotnému diablovi. O spôsob, akým sa zapísal do dejín, by však väčšina z nás nestála. Vo víre udalostí prvej polovice 20. storočia sa z neho vďaka jeho schopnostiam, konexiám, ale aj ľahkej vydierateľnosti stal profesionálny udavač. Najskôr sa za protektorátu v službách nemeckej tajnej služby Sicherheitsdienst, neskôr, naopak, pod taktovkou StB. Začiatkom 50. rokov sa jeho životná púť za nejasných okolností končí. Príznačne, vo väznici Mírov, ktorá v priebehu rokov slúžila tak gestapu, ako aj komunistom.

Práve v poslednom dejisku Smíchovského (Michal Kern) života sa odohráva aj film Arvéd. No nie je nakrútený ako chronologický príbeh, ale skôr ako surrealistická, dôsledne poprehadzovaná mozaika črepín z rôznych časov, miest a situácií z jeho života. V snovej atmosfére (i keď je to skôr nočná mora) postupne lúštime príbeh Arvédovej známosti s vyšetrovateľom Plačekom (Saša Rašilov). Zisťujeme, že ho Arvéd počas vojny za zvláštnych okolností zachránil pred koncentračným táborom. Teraz, zdá sa, medzičasom etablovaný vyšetrovateľ StB spláca dlh Arvédovi tým, že ho ukrýva pred šibenicou za kolaborantstvo ako svojho neoceniteľného informátora.

Arvéd

Smíchovský je vďaka svojej neomylnej pamäti, inteligencii, presvedčivému prejavu aj zúfalej situácii dokonalým korunným svedkom vždy, kde niekoho treba z čohosi usvedčiť. Pár vopred nalinkovaných „faktov”, kopec sugestívnych detailov a kus drámy – to je predsa recept na monster proces ako z príručky. No geniálny konfident má svoje limity: V jeho vnútri sa odohráva priam biblický súboj o posledné zvyšky jeho duše aj zdravého rozumu.

Arvéd diváka vtiahne do klaustrofobickej „zajačej nory” niekoľkokrát prekrútenej reality, v ktorej nič nie je isté. Hlavnou postavou je ultimátny záporák, ktorý je však zároveň obeťou ešte väčších záporákov v službách monštruózneho režimu. Film prepája úzkostnú atmosféru súdnych siení s horúčkovitým mysticizmom, ku ktorému sa Arvéd utieka. Tam, medzi tajomnými formulkami starých majstrov pri vyvolávaní diabla je nedotknuteľný. Jeho odmenou za nekonečný rad službičiek pre Plačeka sú, napokon, práve vzácne knihy o hermetizme, alchýmii či priamo Luciferovi. Keď sa dostane k tej správnej, bude konečne slobodný?

Arvéd

Suverénny výkon Michala Kerna v titulnej úlohe je určite jedným z kľúčových dôvodov, prečo si Arvéda treba pozrieť. Je to prevažne divadelný herec a aj o jeho úlohe sa dá povedať, že je do veľkej miery „divadelná”. V monotónnom prostredí ciel, vyšetrovačiek a nekonečných, kafkovsky absurdných repetícií scén a dialógov je to práve Kernova mimika, gestá a zvučný zamatový hlas, čo tvorí gradáciu napätia a emócií.

Aj keď v chaotickom mixe minulosti, prítomnosti a Arvédových blúznivých preludov budete asi spočiatku tápať, trpezlivosť sa vypláca. Scenár sa sám v sebe nestratí a všetko postupne vyjasní a poupratuje do zrozumiteľného obrazu. Spolupracoval na ňom, napokon, aj Jan Poláček, autor knihy Malostranský ďábel: Život a smrt mága Smíchovského (2016), z ktorej film do veľkej miery vychádza. Pre režiséra Vojtěcha Maška síce ide o celovečerný debut, no úplným nováčikom nie je – ako scenárista sa napríklad podieľal na filmoch Křižáček a Okupace.

Arvéd

Veľmi dôležitá je pre film aj vizuálna a zvuková stránka. Na obmedzenom priestore niekoľkých opakujúcich sa interiérov dokáže budovať pomocou svetla, kostýmov, rekvizít a zvuku (o hudbu sa postarala dvojica Aid Kid a Pjoni) pôsobivú ponurú atmosféru – hoci opäť možno viac divadelnú než filmovú. Dokonca aj také vyhrotené scény, ako je okultistická seansa film dokáže podať síce s pátosom, no bez nechcenej komiky.

Arvéd je svojrázny film, ktorý svojím štylizovaným spôsobom rozprávania, teatrálnosťou a nadneseným uchopením skutočného príbehu asi nesadne každému. Určite sa však pri ňom nestihnete nudiť a už len pre jeho originalitu, výborné herecké výkony a podmanivú nejednoznačnosť iste stojí za videnie.


Arvéd (ČR / Slovensko, 2022, 120 min.)
Réžia: Vojtěch Mašek. Scenár: Jan Poláček, Vojtěch Mašek. Hrajú: Michal Kern, Saša Rašilov, Martin Pechlát, Jaroslav Plesl, Vojtěch Vodochodský, Marian Labuda ml., Petr Čtvrtníček, Ivana Uhlířová, Pavlína Štorková, Vojtěch Vondráček, Emanuel Fellmer ...


autor Hana Lippová 8.11.2022
7.5
ARVÉD
+ Skutočný príbeh Jiřího Arvéda Smíchovského je pomerne málo známy a filmové spracovanie si rozhodne zaslúžil.
+ Odvážne uchopenie dobového príbehu v duchu magického realizmu a dôsledné rozbitie časopriestoru na fragmenty scenár ustojí a prehrýzť sa počiatočným chaosom sa tak divákovi určite vyplatí.
+ Film postavený najmä na atmosfére a dialógoch má prakticky všetko, čo na oboje potrebuje: podmanivý vizuál a zvuk aj výborných hercov.
- Teatrálnosť a nadnesenosť spracovania Arvédovho síce tajuplného, ale predsa len celkom reálneho životného príbehu asi nesadne každému.
Kinema
7.5
Diváci
8.0
Ohodnotiť

Žner: Dráma
Minutáž˝: 120 min
Krajina: ČR Slovensko
Rok výroby: 2022

Premiéra: 25. 8. 2022
Premiéra SK: 3.11. 2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
8.0
Ohodnotiť

Žáner: Dráma
Minutáż˝: 120 min
Krajina: ČR Slovensko
Rok výroby: 2022

Premiéra: 25. 8. 2022
Premiéra SK: 3.11. 2022
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.