TV TIPY 20.6. - 26.6. 2022

TV TIPY 20.6. - 26.6. 2022

článok



Pondelok, 20. jún

Zažiť to znovu (La Belle Époque, Francúzsko, 2019, Nicolas Bedos), Dvojka, 21.55
Akú dobu by ste chceli zažiť, ak by ste dostali tú možnosť? Zážitková agentúra Time Travellers dokáže s pomocou hercov a kulís svojich klientov premiestniť do akejkoľvek epochy a sprostredkovať im stretnutie s historickými osobnosťami podľa vlastného výberu. Victor, ktorý dostane poukaz na zážitok cestovania v čase od svojho syna, sa však rozhodne inak. Namiesto do vzdialenej histórie sa chce ešte raz vrátiť do sedemdesiatych rokov a opäť zažiť prvé stretnutie zo svojou manželkou a časy, v ktorých v ňom videla niečo viac, ako nudného starnúceho muža, s ktorým si dávno zovšedneli...

Tanec s vlkmi (Dances with Wolves, USA, Veľká Británia, 1990, Kevin Costner), AMC, 17.05
Costnerova najväčšia trefa do čierneho v jeho kariére. Režíroval samého seba v úlohe vojaka Dunbara počas americkej občianskej vojny, ktorý sa dostáva do zajatia indiánskeho kmeňa Siouxov. Muž si postupne zvyká na život v novej komunite a zisťuje, že mu je nakoniec bližší, než ten v civilizácii. Tomu dopomôže samozrejme aj rozvíjajúci sa cit k miestnej žene s rovnakým osudom pôvodnej zajatkyne. Film získal celkovo 7 Oscarov, vrátane tých pre najlepší film a réžiu.

Nič nás nerozdelí (Lo imposible, Španielsko, 2012, J.A. Bayona), ČT2, 23.20
Katastrofická dráma sa odohráva tesne pred a tesne po obrovskej vlne tsunami v Indickom oceáne, ktorá zasiahla aj rôzne turistické destinácie. Jednými z obetí je aj rodina s troma deťmi, ktorá zostane tesne po zásahu vlny od seba oddelená. Matka sa snaží so synmi prežiť, otec sa snaží svojich milovaných nájsť. Nie sú však jediní, katastrofa zasiahla do životom tisícok ľudí. V hlavných úlohách manželského páru sa predstavili Ewan McGregor a Naomi Watts, film vznikol v španielskej produkcii od tvorcu hororu Sirotčinec.


Utorok, 21. jún

Hotel Úsvit (Slovensko, 2016, Mária Rumanová), Dvojka, 22.55
Portrét mesta a kolektívnej identity obyvateľov Čiernej nad Tisou. Problematika regiónu, ktorý stratil schopnosť sa o seba postarať. Slovensko sa za posledné roky stále viac koncentruje do veľkých miest, v dôsledku čoho viacero regiónov viditeľne zaostáva a chátra. A s nimi aj túžby, sny a motivácie ich obyvateľov, ktorí sú tu svojou ekonomickou situáciou uväznení. Čierna nad Tisou je v súčasnosti mesto, kde spolunažíva a koexistuje veľké množstvo subkultúr. Mesto vzniklo v roku 1968 pri novozaloženej železničnej prekládke. Jeho zakladajúcich obyvateľov tvorili rodiny zamestnancov železníc, ktorí sem prišli za prácou z rôznych kútov Československa.

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, 2013, Švédsko, VB, Francúzsko, Felix Herngren), ČT2, 20.00
Ďalšia svojrázna adaptácia knižnej predlohy zo Škandinávie sa venuje storočnému starčekovi Allanovi, ktorý jednoducho vyliezol z okna starobinca a zmizol. Ale ono je to samozrejme komplikovanejšie. Pri tomto úteku sa náhodou dostane ku kufríku plnom peňazí a tak sa nešťastne zapletie do cesty mafii. Film sa však venuje celému Allanovmu životu a predstavuje nám ho ako Forresta Gumpa severu. Muž sa ocitol pri vynáleze atómovej bomby a poznal prezidentov na oboch barikádach studenej vojny.

Maska (The Mask, USA, 1994, Chuck Russell), Nova CINEMA, 18.10
Pôvodne komiksová predloha dostala svoju filmovú verziu na začiatku 90. rokov a z Jima Carreyho urobila svetovú hereckú superstar. Zahral si v nej bankára Stanleyho, ktorý je uzavretý, osamelý a veľmi nesmelý. Jedného dňa sa však dostane k záhadnej maske. Keď si ju nasadí na tvár, zmení sa na svoj úplný opak – výstredného, zábavu milujúceho zeleného muža.


Streda, 22. jún

Richard Jewell (USA, 2009, Clint Eastwood), Markíza, 20.30
Eastwood si ako hrdinu svojho filmu vybral Richarda Jewella, skutočnú postavu ochrankára, ktorý pri Olympijských hrách v Atlante v roku 1996 zachránil pred smrťou tisícky životov. Našiel a zneškodnil totiž batoh plný výbušnín. Postupne sa však z národného hrdinu stáva hlavný podozrivý, čo prevráti jeho život úplne naruby. Teraz musí čeliť nielen novinárom a verejnému pohoršeniu spoločnosti, ktorá ho už odsúdila ale aj naliehavým výsluchom FBI.

Dracula (USA, 1992, Francis Ford Coppola), AMC, 22.00
Zrejme najpopulárnejšiu adaptáciu slávneho románu Brama Stokera nakrútil v roku 1992 F.F. Coppola. A to čisto v duchu starých hororov štúdia Universal alebo Hammer. Notoricky známy príbeh grófa Draculu zaujme predovšetkým opulentnou vizuálnou stránkou a presným výkonom Garyho Oldmana v hlavnej úlohe. Vana Helsinga si zahral Anthony Hopkins, grófovú vyvolenú Wynona Ryder a mladého novinára Keanu Reeves. Nezabudnuteňá je aj ústredná pieseň v podaní Annie Lennox, Love Song For a Vampire.

Sherlock Holmes (USA, Nemecko, 2009, Guy Ritchie), Dajto, 23.05
Modernizácia románov a poviedok sira Arthura Conana Doylea zviedla dokopy Roberta Dowbeyho jr. ako Sherlocka Holmesa a Judea Lawa ako jeho asistenta Watsona. Film Guya Ritchieho nám predstavuje Sherlocka nielen ako geniálneho vyšetrovateľa, ale aj ako fyzicky schopného muža. Film je stále zasadený do dobového Londýna a keďže ide o drahú hollywoodsku produkciu, tak jeho výprava skutočne stojí za to.


Štvrtok, 23. jún

Kapitál v 21. storočí (Le Capital au XXIe siècle, Francúzsko, Nový Zéland, 2019, Justin Pemberton), Dvojka, 20.10
Dokumentárny film o vzťahu medzi bohatstvom a mocou, ktorý skúma, prečo jednostranné hromadenie kapitálu spôsobuje prehlbovanie sociálnych nerovností a úpadok demokracie, ktorú nahrádza oligarchia. S pomocou popredných svetových ekonomických expertov skúma vývoj kapitalizmu a jeho slabiny od francúzskej revolúcie cez svetové vojny až po súčasný vzostup nových technológií.

Za každú cenu (Hell or High Water, USA, 2016, David Mackenzie), Filmbox, 20:00
Dráma zo súčasného Texasu rozpráva príbeh dvoch rozdielnych bratov. Toby (Chris Pine) je rozvedený, ale snaží sa zabezpečiť pokojný život svojmu synovi. Tanner (Ben Foster) je nekľudný a vznetlivý zločinec. Spoločne sa rozhodnú k vykradnutiu pobočiek veľkej banky, snažiacej sa pripraviť ich o pozemky. Na stopu sa im však dostáva skúsený šerif s tvárou Jeffa Bridgesa, ako inak, chystajúceho sa do dôchodku a riešiaceho snáď posledný prípad. Scenár napísal skúsený Taylor Sheridan (Wind River, Sicario: nájomný zabijak).

Zabijakov osobný strážca (The Hitman's Bodyguard, USA, Hongkong, Bulharsko, Holandsko, 2017, Patrick Hughes), Prima MAX, 21.45
Kritici síce neboli z prevedenia filmu nadšení, u divákov však zaznamenal veľký úspech, nakrútilo sa už dokonca aj úspešné pokračovanie. V pôvodnom titule je však našou hlavnou postavou odsúdený nájomný vrah Darius Kincaid. Ten sa má zúčastniť súdneho procesu, kde by mal vypovedať mimo iné aj proti krutému bieloruskému tyranovi Duchovičovi. Jeho život je teda v ohrození, súd mu tak pridelí bodyguarda, agenta Brycea, ktorý by sa mal postarať o jeho bezpečné dorazenie do Haagu. Cesta však bude náročnejšia, ako ktorýkoľvek zo zúčastnených predpokladal.


Piatok, 24. jún

Sliedič (Nightcrawler, USA, 2014, Dan Gilroy), Jednotka, 22.15
Louis Bloom je mladý muž, ktorý sa chce presadiť za každú cenu. Náhodou sa stane svedkom dopravnej nehody, ku ktorej sa v momente zletia reportéri s cieľom natočiť čo najvýnosnejšie zábery. Práve to sa Bloomovi zapáči, práve to je spôsob, akým by mohol uspieť. Sám sa stane reportérom, sliediacim v noci po rôznych tragédiách, aby pri nich mohol byť čo najskôr a natočiť čo najlepšie zábery. Čoskoro ho ale jeho vlastné ambície pohltia, navyše už začína desiť aj svojho asistenta aj producentku, ktorej zábery dodáva. V hlavnej úlohe exceluje Jake Gyllenhaal.

Cestujúci v daždi (L'uomo venuto dalla pioggia, Taliansko, Francúzsko, 1970, René Clement), ČT2, 20.00
Melie prežije najhoršiu noc svojho života – keď je sama doma, prepadne a znásilní ju neznámy násilník. Naďalej sa skrýva v dome a keď ho objaví, v sebaobrane ho zastrelí. Mŕtvolu však nenahlási, ale sama sa tela zbaví – zhodí ju z útesu do mora. Keď dúfa, že na všetko už môže zabudnúť, prichádza do mesta charizmatický detektív Dobbs, ktorý je presvedčený, že Melie je zapletená do zločinu.

Detroit (USA, 2017, Kathryn Bigelow), Prima MAX, 21.50
Film je nakrútený na motívy skutočnej udalosti, ktorá sa v druhej polovici 60. tých rokov stala. Vtedy sa v moteli The Algiers odohrala rasovo motivovaná bitka, po ktorej ostala trojica mŕtvych a takmer desiatka brutálne dobitých. Tí sú podrobení výsluchu, ktorý ale vôbec nepripomína spravodlivý proces. To je však len začiatok, keďže incident vyvolal jedny z najmasovejších protestov v dejinách USA.


Sobota, 25. jún

Želary (Česko, Slovensko, Rakúsko, 2003, Ondřej Trojan), Dvojka, 20.00
Česi mohli po necelých desiatich rokoch opäť získať Oscara za najlepší zahraničný film, ale tentokrát také šťastie nemali. Želary Ondřeja Trojana patrí medzi najpozoruhodnejšie diela českej porevolučnej kinematografie. Prináša pomalý, komorný príbeh z druhej svetovej vojny z prostredia krásnej prírody, aby nakoniec diváka vo finále emocionálne rozobral. Ide o príbeh nedoštudovanej študentky medicíny Elišky a cudzinca menom Jozo, ktorému zachráni život a postupne sa začnú zbližovať, aj keď nepoznajú jazyk toho druhého.

Telo (Ciało, Poľsko, 2015, Małgorzata Szumowska), ČT art, 22.55
Oceňovaná poľská režisérka Szumowska sa v komediálnej dráme Telo pokúša o spracovanie niekoľkých mimoriadne ťažkých tém – na jednej strane je to život otca a dcéry, ktorí sa vyrovnávajú s tragickou smrťou ich ženy/matky po svojom. Kým Janusz sa zahĺbi do práce ešte viac než obyčajne, Olga upadá do depresie a trpí anorexiou. Otec dcéru umiestni na psychiatrickú kliniku, keďže sa bojí, že by si mohla ublížiť. Tam sa jej ujíma psychologička Anna, ktorá v súkromí pracuje na rozvíjaní schopnosti rozprávať sa s mŕtvymi.

Horúčka sobotňajšej noci (Saturday Night Fever, USA, 1977, John Badham), ČT1, 22.15
Jedna zo životných úloh Johna Travoltu nám predstavuje skupinku mladíkov žijúcich v New Yorku sedemdesiatych rokov. Ich životy za veľa nestoja, cez týždeň monotónna drina v práci a cez víkend konečne diskotéka v miestnom klube, kde môžu baliť miestne dievčatá. Kultový film sa preslávil samozrejme aj melodickou tanečnou hudbou tria Bee Gees s niekoľkými nesmrteľnými superhitmi. Pochopiteľne nezabudnuteľný je aj Travoltov účes. Z ďalšej tvorby Johna Badhama spomeňme príjemnú sci-fi komédiu Číslo 5 žije.


Nedeľa, 26. jún

Kes (Veľká Británia, 1969, Ken Loach), Dvojka, 21.25
Pätnásťročný Billy Casper vyrastá v neľahkých podmienkach robotníckeho prostredia. Doma sa musí podriadiť šikane staršieho brata, v škole si neveľmi rozumie s rovesníkmi. Blíži sa čas, kedy má opustiť školskú lavicu, ale stále nevie, čo si počne so svojím životom. A práve vtedy nájde jastrabie mláďa, začne sa oňho starať, cvičiť ho a pomenuje ho Kes. Pre Billyho je Kes symbolickým stelesnením túžby po slobode, ktorú jeho vlastné prostredie neustále potláča v spoločenských i medziľudských vzťahoch. Kes mu pomôže získať si rešpekt spolužiakov a podporu profesora angličtiny. Zdá sa, že konečne našiel zmysel svojej dovtedy neradostnej existencie. Jeho šťastie však netrvá dlho, pretože za túžbu po slobode sa tvrdo platí.

Vesničko má středisková (Československo, 1985, Jiří Menzel), ČT2, 20.10
Jedna z najlegendárnejších československých komédií dokáže pobaviť aj po rokoch, pretože citlivo nazerá na „česko-slovenskú“ mentalitu, na ktorej sa nič nemení ani po zmenách režimu, či pri nástupe nových technológií. Jednoducho ani tie nemajú „žádný vlyv na funkci“. Žiadny herec si nekradne celý film pre seba, všetci od Rudolfa Hrušínskeho, cez Libuši Šafránkovou, až po Mariána Labudu predvázajú vrchol svojich hereckých schopností. Podľa scenára Zdeňka Svěráka a v réžii Jiřího Menzela musí byť, alebo aspoň bola, radosť hrať

Dal mi meno Malala (He Named me Malala, USA, 2015, Davis Guggenheim), ČT2, 23.15
Dokumentárny portrét držiteľky Nobelovej ceny Malaly Júsufzaj. Svet sa o pakistanskej tínedžerke prvýkrát dopočul, keď ju a jej spolužiačky na ceste do školy napadol Taliban. Postrelili ju do hlavy, no Malala dostala špičkovú starostlivosť vo Veľkej Británii, kde odvtedy žije. Prežila a už roky vystupuje na medzinárodných fórach, kde hovorí nielen svoj príbeh, ale aj príbehy dievčat naprieč celým svetom, ktoré nemajú možnosť sa vzdelávať len kvôli tomu, že sú ženy. Veľkú rolu v jej príbehu hrá aj Malalin otec, učiteľ. Od mala ju podporoval vo vzdelaní a bol odhodlaný zabezpečiť jej aj celej svojej rodine najlepší život, aký si môžu dovoliť.

 


autor Tatiana Rusnáková 21.6.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.