TV TIPY 24.5. - 29.5. 2022

TV TIPY 24.5. - 29.5. 2022

článok



Utorok, 24. máj

Obsluhoval som anglického kráľa (Česko, Slovensko, Nemecko, Maďarsko, 2006, Jiří Menzel), ČT1, 20.10
Menzelove adaptácie literárnych prác Bohumila Hrabala sú v českej kinematografii už kultové, stačí spomenúť iba Ostře sledované vlaky, Slávnosti sněženek, Skřivánci na niti a mnohé ďalšie.V novom miléniu sfilmoval na plátno jeden z jeho najznámejších príbehov – Obsluhoval jsem anglického krále. Príbeh o čašníkovi, ktorý napriek životu za ťažkých časov a politických zvratov nikdy nestráca svoju tvár, neživí v sebe pomstu a sústredí sa len na svoje sny.

Opití láskou (Punch-Drunk Love, USA, 2012, Paul Thomas Anderson), AMC, 17.35
Na začiatku nového milénia spolupracoval režisér Paul Thomas Anderson s hercom Adamom Sandlerom niekoľko krát. Okrem iného mu zveril aj hlavnú úlohu romantickej drámy Opití láskou. Skvelá réžia dokázala zo Sandlera vytiahnuť jeho najlepší herecký výkon, za ktorý si dokonca domov odniesol nomináciu na Najlepšieho herca na Zlatých Glóbusoch. Príbehom o plachom, podivnom Barrym vyniesol režisérovi Cenu za najlepšiu réžiu na Festivale v Cannes a okrem Sandlera sa v ňom objaví aj celá séria výnimočných vedľajších postáv, za zmienku stojí najmä klasicky perfektný Phillip Seymour Hoffman.

Giordano Bruno (Taliansko, Francúzsko, 1973, Giuliano Montaldo), ČT art, 21.10
Historická dráma Guiliana Montalda sa vracia do obdobia renesančných Benátok na sklonku 16. storočia. Práve vtedy sa z núteného exilu vracia vedec, filozof a básnik Giordano Bruno. Proces s vedcom, ktorého už vtedy obdivovala celá Európa je natočený presne podľa historických dokumentov. Bruno spomína na obdobie kedy bol oveľa šťastnejší, proces nesie ťažko, no je rozhodnutý nepodvoliť sa tyranii učenia cirkvi. Nakoniec bude aj jeho rozhodnutie založené na láske k vede, pravde a slobode.


Streda, 25. máj

Veľký dar (Gifted, USA, 2017, Marc Webb), Prima MAX, 20.00
Režisér Marc Webb je všestranný filmár. Úspech dosiahol pri réžii seriálov, hudobných videoklipov ale aj hraných filmov. Dôkazom sú komerčné hity "The Amazing Spider-Man" a "The Amazing Spider-Man 2", hipsterina "500 days of Summer"/500 dní so Summer, ale aj táto komediálna dráma v hlavnej úlohe s Chrisom Evansom. Zahral si v ňom Franka, ktorý je poručníkom svojej sedemročnej netere Mary. Tá je po mame geniálne matematicky nadaná, zvesti o tom sa dostanú až k Maryinej babičke Evelyn. Tá je odhodlaná dostať Mary do vlastnej starostlivosti, proti tomu však ostri protestuje Frank.

Utopenec na úteku (Wrongfully Accused, USA, Nemecko, 1998, Pat Proft), Film+, 20.40
Utopenec na úteku patrí k najlepším komediálnym paródiám s Lesliem Nielsenom v hlavnej úlohe. Kostra deja je založená na hite s Harrisonom Fordom Utečenec z roku 1993. Film si ale uťahuje aj z množstva ďalších hollywoodskych diel (nielen) tej doby, vrátane Titanicu, Zachráňte vojaka Ryana či Mission Impossible. Nielsen si zahral huslového virtuóza, ktorý sa snaží dopadnúť jednorukého, jednonohého a jednookého zločinca.

Magic Mike: Bez nohavíc (Magic Mike, USA, 2012, Steven Soderbergh), Plus, 22.30
Americký režisér Steven Soderbergh vo svojej kariére pravidelne strieda nezávislé artové snímky a komerčnejšie produkty. Tie však vždy nesú punc kvality svojho tvorcu. Do druhej kategórie môžeme zaradiť aj film Magic Mike s prostredia mužského striptízu. V hlavnej úlohe sa predstavil Channing Tatum, mimochodom bývalý striptér, ktorého skúsenosti sa pretavili aj do scenára a v úlohe šéfa skupiny sa predstavil Matthew McConaughey. Nesmie chýbať ani romantická dejová línia ústrednej postavy.


Štvrtok, 26. máj

Citová výchova jednej Dáše (Československo, 1980, Ján Zeman), Dvojka, 22.45
Ján Zeman nepatrí medzi ospevovaných klasikov československej kinematografie, každopádne niektoré jeho snímky stoja určite za pozornosť. Medzi ne nepochybne patrí aj dráma Citová výchova jednej Dáše. Zeman sa venuje dievčine menom Dáša, typickej pubertiačke vzdorujúcej vôli rodičov a spoznávajúcej prvé lásky a životné sklamania a do toho snaha dostať sa na vysokú školu. Režisér sa aj v tejto snímke dotýka nepríjemných javov v spoločnosti, čo v čase normalizácie nebolo každodenným zvykom.

Ako pavúk (Along Came a Spider, USA, Nemecko, Kanada, 2001, Lee Tamahori), Prima MAX, 22.00
K univerzálne obľúbeným žánrom každého filmového diváka patrí poctivý kriminálny film. Prvky žánru totiž majú najlepšiu schopnosť diváka zaujať, vtiahnuť ho do deja a držať ho v neustálom napätí. Jedným z takýchto filmov je aj krimi s Morganom Freemanom Ako pavúk. Freeman vystupuje ako skúsený vyšetrovateľ Cross. Urýchlene musí vyšetriť záhadný prípad, v ktorom niekto uniesol dcéru kongresmena. Napriek Crossovej inteligencii a rokom skúseností je páchateľ o krok pred nimi. Zdá sa, že detektív čelí najhoršiemu protivníkovi vo svojej kariére.

Američan (The American, USA, Veľká Británia, 2010, Anton Corbijn), JOJ Cinema, 23.55
Holandský režisér Anton Corbijn sa preslávil kultovými videoklipmi pre veľké hviezdy svetového rocku a tak logicky postúpil o stupienok vyššie a začal nakrúcať aj celovečerné filmy. No a v nich hrajú aj hviezdy typu Georgea Clooneyho, ktorý stvárnil osamelého a tichého nájomného zabijaka v štýlovej gangsterke Američan. Tá sa odohráva v slnečnom Taliansku, kde sa mu naskytla ďalšia prácička, pričom sem pôvodne išiel oddychovať. Zároveň si nájde čas aj na milostné dobrodružstvo


Piatok, 27. máj

Woodstock (Woodstock: 3 Days of Peace & Music, USA, 1970, Michael Wadleigh), Dvojka, 22.20
Dokumentárny film o legendárnom hudobnom festivale, ktorý prináša záznam neopakovateľnej atmosféry a najmä vynikajúcich vystúpení tých najlepších hudobníkov šesťdesiatych rokov ako boli Jimi Hendrix, Carlos Santana, Janis Joplin, či The Who. Film vznikol krátko po festivale a v roku 1970 bol ocenený Oscarom za najlepší dokumentárny film.

Skřivánci na niti (Československo, 1969, Jiří Menzel), ČT2, 21.50
Dej sa odohráva v oceliarňach v českom Kladne, kde si odpykávajú trest v podobe tvrdej práce neprajníci režimu. Nebolo prekvapením, že film skončil na 20 rokov v trezore. Prostredie a atmosféra pripomínajú akési bezčasé dystopické sci-fi a tým s azvyšuje aj jeho nadčasovosť. Václav Neckář si zahral už Ostře sledovaných vlacích a dôležitú úlohu si tu zahral Rudolf Hrušínský. Otázka dňa znie: „kam sakra zmizel ten mlíkář?“

Táto krajina nie je pre starých (No Country for Old Men, USA, 2007, Joel Coen, Ethan Coen), Jednotka, 22.05
Predstavte si, že prídete k veľkému balíku peňazí. A ten môže patriť hocikomu, napríklad mafii s jedným psychopatickým zabijákom. Llewelyna Mossa takéto „šťastie“ postretlo a rozhodol sa nekompromisne pre peniaze. Aké to bude mať následky preňho, pre jeho rodinu a celé okolie? Odpoveď podáva moderný western bratov Coenovcov. Tí umne pracujú so zavedenými kriminálnymi a vyšetrovacími klišé tak, že priebeh a najmä záver filmu sú absolútne nepredvídateľné.


Sobota, 28. máj

Klient (Forushande, Irán, Francúzsko, 2016, Asghar Farhadi), Dvojka, 22.50
Asghar Farhádí je autorom mimoriadne úspešnej drámy Rozchod Nadera a Simin. Aj v tomto prípade je ústrednou postavou manželská dvojica. Spolu vystupujú v divadelnej hre Smrť obchodného cestujúceho Arthura Millera. Jedného dňa sa však žena stane obeťou násilia. Muž sa snaží útočníka vyhľadať, manželka sa medzičasom snaží s udalosťou vyrovnať. Snímka získala cenu z Festivalu v Cannes pre Najlepší scenár a Najlepšieho herca

Thelma (Nórsko, Franúczsko, Dánsko, Švédsko, 2017, Joachim Trier), ČT art, 22.00
Scenárista a režisér Joachim Trier dokázal vtlačiť snímke Thelma mimoriadne temnú atmosféru. V prvom pláne ide o portrét malej rodiny, prehnane starostlivého otca, telesne postihnutej mamy a Thelmy, ktorú čaká prvý rok na vysokej škole. Ako jedináčik vyrastajúci pod prísnym drobnohľadom rodičov je pre Thelmu osamostatnenie sa veľkým krokom. Prežívajú to však aj jej rodičia, oddaní kresťania, ktorí sa zo všetkých síl snažia ochrániť jej morálne princípy. Na scénu však prichádza Anja, ktorá v Thelme vyvoláva dosiaľ nepoznané pocity.

Spoznáš muža svojich snov (You Will Meet a Tall Dark Stranger, USA, Španielsko, 2010, Woody Allen), Filmbox, 20.05
Woody Allen komentuje aj v tomto svojom diele to, čo vie komentovať najlepšie – medziľudské vzťahy. Svoj príbeh rozohráva so štyrmi postavami, jednou rodinou – dlhoročnými manželmi Alfiem a Helenou a ich dcérou Sally a jej mužom Royom. Všetko sa začne rúcať vtedy, keď Alfie opustí Helenu a všetok svoj voľný čas venuje dievčaťu na telefón. Helena z tohto dôvodu opúšťa racionálny spôsob života a radšej sa riadi radami kartárky. Sally má zas problémy s Royom už dlhšie, zapletie sa tak s atraktívnym riaditeľom galérie. Roy sa zas zapozeral do tajomného dievčaťa, ktoré vídava z okna.


Nedeľa, 29. máj

Kursk (Francúzsko, Belgicko, Luxembursko, Rumunsko, Kanada, USA, 2018, Thomas Vinterberg), ČT2, 20.00
Známy dánsky režisér nakrútil pred pár rokmi drámu na motívy skutočnej udalosti z roku 2000. Práve vtedy sa totiž potopila zdanlivo nepotopiteľná ruská ponorka. Časť jej posádky zahynie pri počiatočnej explózii, niekoľko preživších námorníkov však má šancu na prežitie. Problémom však je byrokracia, ruské odmietanie zahraničnej pomoci, aj nebezpečné prostredie jadrovej ponorky. Námorníkom každou minútou plynie drahocenný čas.

Vertigo (USA, 1958, Alfred Hitchcock), Dvojka, 21.05
Slávny thriller majstra filmového napätia Alfreda Hitchcocka rozpráva príbeh detektíva Scottieho Fergussona, ktorý po úraze trpí závratmi a panickým strachom z výšok. Pri jednom z pracovných zásahov stratil kolegu a ťažko sa zranil. Po vyliečení sa odoberá na predčasný dôchodok a nevie, čo s voľným časom. Preto vďačne príjme priateľov návrh, aby sledoval jeho psychicky labilnú ženu Madelaine, ktorá je posadnutá minulosťou. Jej manžel sa obáva, aby si nesiahla na život. Udalosti však naberajú závratný spád, keď Scottie podľahne kúzlu Madelaine...

Zrodila sa hviezda (A Star is Born, USA, 2018, Bradley Cooper), Markíza, 20.30
Už tretie filmové spracovanie tohto príbehu. Prvýkrát si začínajúcu speváčku vo vzťahu so zabudnutou speváckou hviezdou zahrala Judy Garland. Film pre ňu znamenal vytúžený návrat na scénu. Legendárne bolo stvárnenie Barbry Streisand, ktorá spolu s Krisom Kristoffersonom vytvorila jeden z najznámejších filmových párov 70. rokov. Pred niekoľkými rokmi svoju verziu natočil aj Bradley Cooper, ten si aj zahral hlavnú rolu. Do úlohy Ally obsadil megahviezdu Lady Gaga. Tá k snímke vytvorila aj piesne, za titulnú skladbu Shallow získala aj Oscara.

 


autor Tatiana Rusnáková 24.5.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.