TV TIPY 24.1. - 30.1. 2022

TV TIPY 24.1. - 30.1. 2022

článok



Pondelok, 24. január

Oni a Silvio I (Loro 1, Taliansko, Francúzsko. 2018, Paolo Sorrentino), Dvojka, 22:05
Náhľad do kontroverzného života nemenovaného popredného talianskeho politika (všetci vieme, o koho ide) rozdelil Paolo Sorrentino na dve časti, respektíve vypustil do kín aj nie príliš presvedčivý zostrih v rámci jedného filmu. Vy ale máte možnosť si pozrieť v televízii originálnu, dvojdielnu verziu, kde vám viac vecí bude dávať zmysel. Onoho nemenovaného politika si zahral Sorrentinov obľúbenec Toni Servillo, ktorý už presvedčil aj v úlohe minimálne rovnako kontroverzného Giulia Androettiho.

Magnólia (Magnolia, USA, 1999, Paul Thomas Anderson), ČT2, 21:50
Niekoho síce môže odradiť vyše trojhodinová minutáž, nemal by si ňou však pokaziť náladu. Magnólia je magnum opus Paula Thomasa Andersona. Príbeh sa odohráva počas jediného dňa, jeho postavami je deväť prepletených osôb, ktoré v osudný deň zažívajú dobré, zlé aj zázračne veci. V ich strede je umierajúci televízny producent Earl Partridge. Pozitívom je okrem scenára aj herecké obsadenie, medzi ktorým vyniká napríklad Tom Cruise v úlohe machovského učiteľa umenia zvádzania žien.

Pianista (Le Pianiste, Francúzsko, Poľsko, Nemecko, Veľká Británia, USA, 2002, Roman Polanski), Jednotka, 20:30
Wladyslaw Szpilman je vynikajúci pianista, ktorý žije vo Varšave so svojou rodinou. Po napadnutí Poľska nacistickým Nemeckom sa však ich život tragicky zmení. Ako židia musia nosiť na rukávoch pásky s hviezdou a postupne sú nútení rozpredať svoj majetok, vrátane Wladyslawovho piana, aby prežili. Napokon sa ocitnú na mieste, ktoré vstúpilo do dejín ako Varšavské ghetto...

TV tipy 24.1. - 30.1. 2022

Utorok, 25. január

Mauritánec: Denník z Guantanáma (The Mauritanian, Veľká Británia, USA, 2021, Kevin Macdonald), JOJ Cinema, 20:15
Podľa skutočného príbehu nakrútil drámu Mauritánec Kevin Macdonald. Jeho hrdinom je Mohamedou Ould Slahi, ktorého roky držali v obávanej Guantanámskej väznici bez toho, aby voči nemu vzniesla americká obžaloba akékoľvek obvinenia. S týmto prípadom chce Slahimu pomôcť právnička Nancy Hollander .Vehementne proti je však vojenský prokurátor, ktorý je mimoriadne silným súperom. V hlavnej úlohe dokázal aj herecké esá ako Jodie Foster či Benedict Cumberbatch prevalcovať Tahar Rahim.

Medzi vlkmi (The Grey, USA, 2011, Joe Carnahan), Plus, 20:30
Pri výpočte najhorších miest, kde sa dá stroskotať Vám určite napadne aj rozsiahla zasnežená, ľadová tundra. Práve tu havarovalo lietadlo s ropnými vŕtačmi. Pri katastrofe zomrie takmer celá posádka, prežije len malá skupina na čele so skúseným lovcom Ottwayom. Ten sa podujme priviesť preživších domov, na ceste však musia porazi mocnú silu prírody, ale aj krvilačnú svorku vlkov.

Vražedná divočina (The Contract, USA, 2006, Bruce Beresford), Filmbox, 00:00
Ray ostal po smrti manželky na výchovu syna sám. Medzi nimi sú však obrovské komunikačné problémy, ktoré smrť v rodine len prehĺbila. Ray sa tak rozhodne posilniť ich vzťah a naplánuje pre seba a svojho dospievajúceho syna výlet do divočiny. Okolnosti však naberú spád, keď sa im z rieky podarí zachrániť šerifa a väzňa, ktorého preváža. Väzeň však je súčasťou väčšieho plánu, jeho banda ho totiž v divočine prenasleduje, plánuje oslobodiť a každého, kto bude proti zabiť. Začína sa teda lov. V hlavných úlohách uvidíte Johna Cusacka a Morgana Freemana.

TV tipy 24.1. - 30.1. 2022

Streda, 26. január

Správa (Slovensko, Česko, Nemecko, 2020, Peter Bebjak), Jednotka, 20:30
Adaptácia knihy Alfréda Wetzlera "Čo Dante nevidel" stvárňuje príbeh dvoch mladých slovenských Židov, ktorým sa ako prvým podarilo po úteku z Osvienčimu podať správu o pekle, ktoré sa tam dialo. Napriek presvedčivým dôkazom ich snaha nevyvolala u spojencov okamžitú reakciu, čím sa fašistické zverstvá nepodarilo zastaviť a za obeť padlo zbytočne veľa ďalších nevinných ľudí. Tento fakt sa stáva najvýraznejším mementom tohto tragického príbehu. Film plný napätia a emócií osloví diváka napínavou drámou úteku, absurditou vývoja dejín, ale aj vnútornou silou mužov, ktorí sa postavili proti zvrátenosti systému.

The Autopsy of Jane Doe (Veľká Británia, 2016, André Øvredal), Prima MAX, 22:50
Rodina Tildenovcov je vo svojom okolí známa najmä svojim nezvyčajným rodinným biznisom – vlastnia totiž márnicu, v ktorej bok po boku ako koroneri pôsobia otec a syn. Jedného dňa im však do márnice privezú telo neznámej ženy, s ktorým do miestnosti prichádza aj silný závan strachu. Jej telo totiž obsahuje mnoho záhad a tajomstiev, ktoré sa odkrývajú s každým zárezom.

Umelá inteligencia (Ex Machina,Veľká Británia, 2014, Alex Garland), Plus, 22:50
Trochu nešťastný slovenský distribučný preklad upomína na sci-fi z dielne Stevena Spielberga, Ex Machina Alexa Garlanda je ale o niečo viac „indie“ a komornejší film než A.I.. Celý príbeh sa odohráva v luxusnom príbytku v strede lesa, kde sa ítéčkár Caleb zoznamuje s krásnou ženou, ktorá má snáď len jednu chybu na kráse, ide totiž o robota. Umelú bytosť si zahrala Alicia Vikander, radového zamestnanca Domnhall Gleeson a vedúceho firmy a majiteľa vily Oscar Isaac.

TV tipy 24.1. - 30.1. 2022

Štvrtok, 27. január

Organ (Československo, 1964, Štefan Uher), Dvojka, 21:35
Príbeh zasadený do obdobia Slovenského štátu počas druhej svetovej vojny sleduje osudy poľského zbeha na našom území, ktorý sa dostáva do slovenského kláštora a pôsobí tam ako mních Félix. V skutočnosti ide o veľmi nadaného hráča na organ. Na tomto jednoduchom dejovom pôdoryse nám Uher predstavuje celý vtedajší spoločenský systém a pohľad to určite nie je pozitívny. Ako bonus režisér využil aj množstvo symboliky, metafor alebo alegórií, čo robí z Organu jeden z najdôležitejších slovenských filmov v histórii.

V tichu (Slovensko, Česko, 2014, Zdeněk Jiráský), Dvojka, 23:10
Slovensko-český film je filmovým spracovaním skutočných príbehov štyroch umelcov. Napriek nesmiernemu talentu im problémy narobila aktuálna politická situácia – kreatívny rozlet totiž zažívali na pozadí nacistického režimu. Hlavnými hrdinami sú baletka Alica Flachová, klavirista a dirigent Karol Ebert, skladateľ a neskorší riaditeľ Drážďanského divadla Arthur Chitz, klaviristka Edith Krausová a členovia vokálnej skupiny Comedian Harmonists. Pôvodne mala byť snímka dokumentom, výsledkom je ale vizuálne pôsobivý hraný film.

Chlapci z Brazílie (The Boys from Brazil, Veľká Británia, USA, 1978, Franklin J. Schaffner), Prima MAX, 22:15
V 70. rokoch minulého storočia operuje lovec nacistov Ezra Liebermann. Ten má vďaka priamemu dôkazu novinára Barryho Cohlera záznam toho, že sa v Paraguayi chystá schôdza nacistov, ktorí unikli pred spravodlivosťou z Európy, na čele s obávaným doktorom Mengelem. Na schôdzke sa nacisti dohodnú o odstránení niekoľkých ľudí po celom svete – tí majú spoločných niekoľko znakov, napríklad rovnaký vek a povolanie štátneho úradníka. Pomaly skutočne začnú umierať ľudia, ktorí tomuto opisu vyhovujú.

TV tipy 24.1. - 30.1. 2022

Piatok, 28. január

Requiem za sen (Requiem for a Dream, USA, 2000, Darren Aronofsky), ČT art, 00:00
Kultový film amerického režiséra Aronofskyho nie je vôbec jednoduchým sledovaním, z filmového hľadiska však ide o výnimočný zážitok. Formálne sa film prispôsobuje príbehu, ktoré vedie závislosť – na drogách a liekoch. Snímka sleduje postavy od zúfalých začiatkov, kedy drogám prepadnú až na úplný koniec, kedy sú na dne a stratili úplne všetko, vrátane svojej budúcnosti a samých seba. Dominantné sú aj herecké výkony, predovšetkým skvelá Ellen Burstyn, ale aj presvedčiví Jared Leto, Jennifer Connely a prekvapivo aj Marlon Wayans.

Krvavé pobrežie (Čch' pi, Čína, 2009, John Woo), Jednotka, 22:15
Tretie storočie nášho letopočtu, Čína, obdobie dynastie Han. Hoci Číne vládol jeden cisár, Han Xiandi, krajina bola rozdrobená na mnoho menších štátov, ktoré proti sebe bojovali. Na západe vládol ambiciózny Cao Cao, ktorý využíval cisára ako bábku, východ zasa ovládal cisárov strýko Liu Bei. Nevyhnutným stretom oboch znepriatelených strán sa stala bitka pri Červenom útese, najslávnejšia bitka čínskej histórie, ktorú detailne zobrazuje tento veľkolepý film.

Identita (Identity, 2003, USA, James Mangold), Film+, 22:00
Netradičná verzia Desiatich malých černoškov je jednoducho jeden veľký mindfuck. Začiatok storočia takýmto filmom rozhodne prial a režisér James Mangold sa rozhodol šokovať publikum hneď dvoma prekvapivými pointami a pomedzi to ďalšími nečakanými zvratmi. Takže skupinka desiatich náhodných cestujúcich sa stretáva v jednom moteli uprostred pustiny a niekto z nich začne postupne zdanlivo bezdôvodne vraždiť svojich spolubývajúcich. Čo však znamenajú prestrihy na odsúdeného psychopatického vraha?

TV tipy 24.1. - 30.1. 2022

Sobota, 29. január

Diplomacia (Diplomatie, Francúzsko, Nemecko, 2014, Volker Schlöndorff), Dvojka, 22:55
Film Volkera Schlöndorffa o posledných dňoch nemeckej okupácie Paríža, kedy sa rozhodovalo o jeho bytí a nebytí. Keď v auguste 1944 stáli spojenci pred bránami Paríža, nemecký generál Dietrich von Choltitz dostal od Adolfa Hitlera rozkaz mesto zničiť. Napokon to však neurobil. Prečo sa napokon rozhodol neuposlúchnuť rozkaz a mesto ušetriť?

Jubilee (Veľká Británia, 1977, Derek Jarman), ČT art, 22:15
Kultový britský režisér snímkou Jubilee vo veľkom šokoval vtedajšiu britskú spoločnosť – zaútočil totiž na všetky zaužívané symboly, vrátane Kráľovnej. Dokonale však zachytil vtedajšiu dobu, vrátane vzmáhajúcej sa subkultúry punku a všetkým, čo s ňou súviselo – módou, hudbou aj postojom. Jarmanova dystópia predstavuje post-tatcherovskú Britániu ako zbedačenú zem ovládanú pouličnými gangstrami, televíznymi magnátmi a políciou.

Lawrence z Arábie (Lawrence of Arabia, Veľká Británia, 1962, David Lean), ČT2, 20:00
Britskému dôstojníkovi Lawrencovi sa počas prvej svetovej vojny podarilo zjednotiť arabské kmene v boji proti Turkom. Režisérovi Davidovi Leanovi sa podarilo o jeho osudoch nakrútiť jeden z najvýpravnejších historických filmov kinematografie. V hlavných úlohách sa predstavili vtedajšie herecké špičky, ako Peter O´Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn alebo Omar Sharif. Film bol ocenený siedmimi Oscarmi, napríklad aj za najlepší film, najlepšiu réžiu, kameru a hudbu, bohužiaľ ale herci vyšli naprázdno.

TV tipy 24.1. - 30.1. 2022

Nedeľa, 30. január

Boj snežného pluhu s mafiou (Kraftidioten, Nórsko, Dánsko, Švédsko, 2014, Hans Petter Moland), Dvojka, 21:05
Nils je vodič snežného pluhu, ktorý práve dostal ocenenie Občan roka. Jeho pokojný život sa však zrúti, keď sa dozvie, že jeho syn sa stal obeťou drogovej mafie. Keďže polícia nekoná, rozhodne sa vziať spravodlivosť do vlastných rúk a svojho syna pomstiť. Vyzbrojený ťažkou technikou a začiatočníckym šťastím sa vydáva do boja proti dvom drogovým gangom...

Rain Man (USA, 1988, Barry Levinson), ČT2, 21:55
Rain Man patrí vo filmografii Toma Cruisea a Dustina Hoffmana k vrcholom ich závratných kariér. Cruise si zahral egocentrického fešáka Charlieho, ktorý zistí, že má brata Rymonda. Ten však trpí autozmom a ich spoločný výlet v aute po Spojených štátoch tak nebude pre žiadneho z nich prechádzkou ružovou záhradou. Typická hollywoodska rozprávka je tentokrát vyrozprávaná pomerne civilne a uveriteľne, čo je výsledkom predovšetkým silných hereckých výkonov oboch hercov. Oscar pre Hofmanna, Levinsona, za scenár a za najlepší film.

Posledný akčný hrdina (Last Action Hero, USA, 1993, John McTiernan), AMC, 20:00
Malý Danny je nadšenec filmu – v kine trávi všetok voľný čas a zvyšok trávi hraním sa so svojimi obľúbenými akčnými figúrkami. Jedného dňa mu premietač v kine, ktorý ho dobre pozná, daruje zázračný lístok – taký, ktorý ho vpustí do sveta strieborného plátna. Keď kúzlo zaúčinkuje, Danny sa ocitá priamo v akcii po boku svojho obľúbeného hrdinu Jacka Slatera.

TV tipy 24.1. - 30.1. 2022


autor Tatiana Rusnáková 24.1.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.