RICARDOVCI

RICARDOVCI

6.5

Filmová recenzia



Zatiaľ čo v našich končinách filmový humor v 50. rokoch 20. storočia stelesňovali Werich či Hrušínský, v Amerike mali svoju Lucille Ball. Zbožňovanú hrdinku megaúspešného sitkomu I Love Lucy, ktorý ešte aj dnes drží nejeden pôsobivý rekord. Herecká hviezda s nezameniteľným úsmevom a dramaticky klenutým obočím však nemala vždy na ružiach ustlané. V čase svojej najväčšej slávy musela dokonca čeliť politickému škandálu, ktorý ju mohol stáť kariéru. No a práve o týchto kritických okamihoch nakrútil režisér a scenárista Aaron Sorkin svoj najnovší film Ricardovci (Being the Ricardos).

Hoci film putoval priamo na VOD (Amazon Prime) a aj jeho produkcia je na hollywoodske pomery vcelku komorná, môže sa pýšiť áčkovým obsadením, ktorému kraľujú Nicole Kidman, Javier Bardem a J.K. Simmons. Už len kvôli ich výkonom si film dve hodinky vášho času určite zaslúži. Pozor však na veľké očakávania, ktoré by v tomto prípade mohli celkom ľahko viesť k sklamaniu.

Presadiť sa medzi elitnými herečkami zlatej éry Hollywoodu iste nebolo ľahké. Okrem talentu či krásy to zrejme chcelo aj poriadny kus šťastia – a dobré kontakty. Lucille Ball (Nicole Kidman) sa uspieť pokúšala dlho a húževnato. S pribúdajúcim vekom sa však začala zmierovať s tým, že tieň vedľajších úloh už asi neprekročí. Potom však stretla muža, ktorý v nej iskričku nádeje opäť prebudil. A fungovalo to obojstranne – Lucille so svojím manželom, kubánskym kapelníkom Desim Arnazom (Javier Bardem), stvorili fenomén, ktorý im k sláve pomohol obom. V úlohe Ricardovcov v seriáli I Love Lucy dokázali k televíznym obrazovkám pravidelne prilákať až 60 miliónov divákov a seriál sa nepretržite vysielal po dobu siedmych rokov.

Napokon sa však životné aj profesionálne cesty Lucille a Desiho rozišli. A práve udalostiam, ktoré tomu predchádzali, sa film venuje. Všetko sa to začalo dvoma nešťastnými novinovými článkami. Prvý vraj nachytal Desiho pri nevere, čo značne naštrbí už tak krehkú dôveru medzi manželmi, ktorí sa vidia viac na pľaci než v spoločnom dome. Druhý článok je však ešte zdrvujúcejší: Tvrdí, že zbožňovaná a obdivovaná komička Lucille Ball je členkou komunistickej strany – a to bol v ére mccarthizmu sakramentský problém. I keď oficiálne komisia herečku spod akýchkoľvek obvinení oslobodí, Lucille a Desi veľmi dobre vedia, že posledné slovo budú mať až diváci. S malou dušičkou sa preto pripravujú na šou, ktorá by mohla byť aj ich poslednou...

Ricardovci

Seriál I Love Lucy je v USA veľkým kultúrnym fenoménom. Väčšina slovenských divákov ho ale bude asi poznať prinajlepšom z počutia, a tak si film zrejme budete chcieť pozrieť skôr kvôli Kidman a Bardemovi než Ball a Arnazovi. Zápletka sama o sebe však taktiež dokáže slušne nalákať. Vzbudzuje očakávania veľkovýpravnej životopisnej drámy z jagavého hollywoodskeho prostredia – veľké emócie, krásne kostýmy, nejaké tie škandály a zákulisné pletky.

Sorkinovi Ricardovci sa však od palcových titulkov bulváru odpichujú k oveľa komornejšiemu a minimalistickejšiemu uchopeniu Lucillinho príbehu. Film vlastne pôsobí tak trochu ako kompromis medzi hraným dokumentom a televíznou inscenáciou. Odohráva sa v obmedzenom časovom úseku, to najdôležitejšie sa udeje v priebehu jediného týždňa. Vystupuje v ňom len niekoľko postáv – okrem Lucille a Desiho aj ich seriáloví spoluherci (J.K. Simmons a Nina Arianda), scenáristi, režiséri a produkční. No a príležitostne do deja (ako hovoriace hlavy v prestrihoch) vstupuje aj zopár skutočných účastníkov nakrúcania (Desi ani Lucille však nie, tí zomreli ešte v 80. rokoch).

Ricardovci

Okrem komplikovaného vzťahu hereckých partnerov a politického škandálu sa film zameriava aj na proces, akým samotný seriál vznikal. V tomto smere je naozaj podrobný a odhaľuje, že ústredná dvojka mala na úspechu I Love Lucy oveľa väčší podiel, než by sa mohlo vzdať. Desi v podstate pôsobil ako neoficiálny výkonný producent a zastrešoval projekt vplyvnými kontaktmi. Lucille bola zase tvorivou silou a garantom kvality – každučký fór musel prejsť jej kritikou a ak mu chýbala logika či šťava, neváhala ho prerábať hoci aj o polnoci.

Žiaľ, ak divák nie je vyslovený fajnšmeker, detailnú analýzu nakrúcania 65-ročného sitkomu asi až tak neocení. Dialógy sú síce napísané umne (Aaron Sorkin je, napokon, skvelý scenárista, ktorý má na konte dôležité filmy ako Sociálna sieť či Moneyball), no vcelku monotónne prostredie, opakujúce sa témy a absencia akejkoľvek hmatateľnejšej akcie napokon začínajú pôsobiť únavne – a unavene.

Ricardovci

Do značnej miery to, našťastie, vyvažujú skvelí herci. Bardem spievajúci estrádne hity v kubánskom štýle síce nie je celkom vo svojom živle, no charizmu nestráca a skvelo ju zužitkuje najmä v dialógoch s Kidman. Tá sa chopila role komičky až potom, ako ju odriekla Cate Blanchett – a iste to neľutuje, keďže za ňu už získala Zlatý Glóbus a dúfať môže aj v oscarovú nomináciu. No i keď hrá Lucille celou dušou aj telom (a je pritom mimoriadne presná), podivuhodne neprirodzené maskovanie, ktoré sa jej tvár snaží silou-mocou čo najviac pripodobniť reálnej predlohe, oberá jej výkon o kus čara.

Čo je však na Ricardovcoch možno ešte o kus zaujímavejšie než samotný príbeh či herecké obsadenie je spoločensko-politické ovzdušie, v ktorom sa dej odohráva. Tu Sorkin správne vycítil hneď niekoľko skvelých príležitostí dokázať výnimočnosť seriálu I Love Lucy a zároveň ponúknuť aktualizačný presah aj mladšiemu divákovi.

Lucy a Ricky Ricardovci boli, napríklad, vôbec prvým rasovo či národnostne zmiešaným televíznym párom. Ricky sa dokonca netajil tým, že je imigrant, hoci bol, samozrejme, zároveň veľkým americkým patriotom. Celkom prví pred divákov tiež otvorene priniesli tému tehotenstva (znie to neuveriteľne, no seriáloví manželia v tom čase nesmeli ani spávať v spoločnej posteli – Ricardovci ich mali oddelené!). Krehký pomer síl v exponovanom hereckom manželstve na pozadí sexizmu vtedajšej spoločnosti či téma ženského starnutia v nemilosrdnom hollywoodskom svete sú ďalšími motívmi, ktoré filmu dodávajú presah a širší kontext. Sú tiež akýmsi vzdaním holdu samotnému seriálu a jeho predstaviteľom, ktorí vo svojej ére zbúrali nejedno tabu.

Ricardovci sú celkom nenápadným filmom, ktorý má viacero vďačných kvalít a predností, no zároveň aj veľkú smolu, že od neho mnohí budú očakávať zrejme oveľa viac.


Being the Ricardos (USA, 2021, 131 min.)
Réžia: Aaron Sorkin. Scenár: Aaron Sorkin. Hrajú: Nicole Kidman, Javier Bardem, J.K. Simmons, Nina Arianda, Tony Hale, Alia Shawkat, Jake Lacy, Linda Lavin, Ronny Cox, John Rubinstein, Clark Gregg, Nelson Franklin ...


autor Hana Lippová 17.1.2022
6.5
RICARDOVCI
+ kvalitné herecké obsadenie, ktoré zo svojich postáv dostáva maximum
+ hĺbková exkurzia do zákulisia televíznej kultúry v ére a podmienkach, ktoré sú dnes už dávno minulosťou
+ film otvára viacero silných spoločenských tém, ktoré mu dodávajú ďalší rozmer
– po dramatickej stránke to veľmi nefunguje. Film stojí síce na kvalitných dialógoch, no ak vás ich téma minie, bude sa vám celkom slušne vliecť
– Nicole Kidman je skvelá herečka a aj tejto úlohy sa zhostila skvostne. Jej silné a neprirodzene pôsobiace maskovanie však nebolo správnym rozhodnutím
– vsunuté výpovede skutočných účastníkov seriálu I Love Lucy filmu síce dávajú punc vierohodnosti, no dej zároveň vcelku zbytočne rozbíjajú
Kinema
6.5
Metascore
6.0
Diváci
6.0
Ohodnotiť

Žner: Dráma
Minutáž˝: 131 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2021

Premiéra: 2.12. 2021
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Metascore
6.0
Diváci
6.0
Ohodnotiť

Žáner: Dráma
Minutáż˝: 131 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2021

Premiéra: 2.12. 2021
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
6 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.