TV TIPY 6.12. - 12.12. 2021

TV TIPY 6.12. - 12.12. 2021

VOD recenzia



Pondelok, 6. december

Lekcia (Urok, Bulharsko, Grécko, 2014, Kristina Grozeva, Petar Valčanov), Dvojka, 22:35
Hlavnou postavou sugestívnej a napínavej bulharskej drámy je učiteľka Nadežda. Jej manžel nepatrí k tým, na ktorých by sa dalo spoľahnúť a celá rodina je vďaka nemu zadĺžená. Nadežda sa dostáva do kolobehu udalostí, ktoré ju špirálovite dostávajú stále hlbšie a hlbšie do problémov. Dokáže nepríjemným okolnostiam nakoniec úspešne vzdorovať? Autorská dvojica Kristina Grozeva a Petar Valčanov svoj výnimočný talent ešte viac umocnili v predminuloročnej Sláve, taktiež uvedenej v našich kinách.

Panelstory aneb Jak se rodí sídliště (Československo, 1979, Věra Chytilová), CSFilm, 20:00
Jeden z tých divácky prístupnejších filmov „novovlnnej“ Věry Chytilovej. Ocitáme sa na jednom rozostavanom sídlisku, kde sa jeho noví obyvatelia začínajú postupne zoznamovať a ako vieme, v paneláku je vždy všetko počuť a tak o susedoch vieme toho vieme možno viac ako by sme chceli. Film vznikol v období normalizácie, ale okrem prerábok bytových jadier a obalení činžákov tepelnou izoláciu sa toho zase tak veľa nezmenilo. Chytilová využila pomerne neznámy casting, čím zvyšuje dojem autenticity.

Infiltrátor (The Infiltrator, Veľká Británia, 2016, Brad Furman), Film+, 20:00
Bryan Cranston nie je iba „Heisenberg“, podobná úloha chlapov pôsobiacich v drogovom priemysle mu ale vďaka Breaking Bad natrvalo prischla, zároveň mu však padne ako uliata. Tentokrát hrá úlohu federálneho agenta, ktorý sa odhodlá infiltrovať do nebezpečného drogového kartelu samotného Pabla Escobara. Postupne sa dostáva hlbšie a hlbšie do mašinérie kartelu a musí sa postarať aj o bezpečnosť kolegyne v podaní Diane Kruger. Jednou z tém filmu je aj rozpad rodiny.

TV tipy 6.12. - 12.12. 2021


Utorok, 7. december

Dracula (USA, 1992, Francis Ford Coppola), Film+, 22:00
Zrejme najpopulárnejšiu adaptáciu slávneho románu Brama Stokera nakrútil v roku 1992 F.F. Coppola. A to čisto v duchu starých hororov štúdia Universal alebo Hammer. Notoricky známy príbeh grófa Draculu zaujme predovšetkým opulentnou vizuálnou stránkou a presným výkonom Garyho Oldmana v hlavnej úlohe. Vana Helsinga si zahral Anthony Hopkins, grófovú vyvolenú Wynona Ryder a mladého novinára Keanu Reeves. Nezabudnuteňá je aj ústredná pieseň v podaní Annie Lennox, Love Song For a Vampire.

Nezmieriteľní (Unforgiven, USA, 1992, Clint Eastwood), Filmbox, 21:55
Zaujímavý western má vo svojom životopise aj Clint Eastwood. Hrdinami jeho príbehu sú dvaja starnúci muži, ktorí už dávno nie sú vyhlásenými pištoľníkmi Divokého Západu. Jedného dňa je ale v blízkom meste zavraždená prostitútka. Po tom, čo sú muži za to zodpovední odsúdení len na zaplatenie pokuty, rozhodnú sa ostatné ženy zložiť na odmenu na ich likvidáciu. To má vykonať drsný mladík, ale aj dvaja starší muži, ktorí si tak môžu zaspomínať na staré časy.

Meno ruže (Il nome della rosa, Taliansko, Francúzsko, Západné Nemecko, 1986, Jean-Jacques Annaud), Prima MAX, 20:00
Veľký náklad si na plecia nepochybne naložil režisér Jean-Jacques Annaud keď sa odhodlal adaptovať na plátno jednu z najznámejších, no zároveň aj najkomplikovanejších kníh svetovej klasiky. Meno ruže Umberta Eca je príbehom mnícha Williama z Baskervillu, ktorý prichádza do kláštora na severe Talianska, aby pomohol vyšetriť záhadnú vraždu výnimočného iluminátora. Prípad ale sprevádzajú komplikácie a neželané odhalenia, navyše nikto netuší, že táto vražda nebude jedinou.

TV tipy 6.12. - 12.12. 2021


Streda, 8. december

Juno: Nezrelá na dieťa (Juno, USA, 2007, Jason Reitman), Filmbox, 20:00
Pravdepodobne nikto pred premiérou netušil, o aký výrazný film pôjde. Úplne nenápadný, no o to dôraznejší je Juno nielen medzi tínedžerskými komédiami ale aj celkovo medzi vtedajšou americkou produkciou. Diablo Cody dokázala v scenári o tehotenstve 16-ročnej Juno zhmotniť všetky pozitívne aj negatívne aspekty dospievania a dokázala presne zachytiť moment, kedy sa z nedbanlivého dievčaťa stáva zodpovedná pubertiačka. To všetko v prítomnosti jedinečných postáv a skvelých hereckých výkonov. V neposlednom rade úraduje aj skvelé pôsobenie predstaviteľov hlavných rolí Elliota Pagea a Michaela Ceru.

Brubaker (USA, 1980, Stuart Rosenberg), Prima MAX, 22:25
Robert Redford v úlohe nového riaditeľa väznice, ktorá nie je v príliš dobrom stave. Na to, aby vedel, ako veci zlepšiť, sa nechá inkognito zavrieť spoločne s väzňami do cely. Henry Brubaker rýchlo zistí, že zodpovedné osoby viedli väznicu nie príliš ekonomickým spôsobom a k väzňom sa správali brutálnym spôsobom. Bude schopný po týchto skúsenostiach nastoliť v zariadení nový poriadok a uskutočniť tak potrebnú reformu? Nie každému na vysokých miestach sa ale jeho pozitívny prístup pozdáva.

Zoznámte sa, Joe Black (Meet Joe Black, USA, 1998, Martin Brest), Nova Cinema, 20:00
Jedným z najpamätnejších filmov 90. rokov je nepochybne melodráma Zoznámte sa, Joe Black režiséra Martina Bresta. V dobe svojho vzniku išlo o ambiciózny projekt – celková minutáž snímky siaha k trom hodinám, na ktorých sa rozohráva nadčasový príbeh lásky siahajúcej až za hmatateľný svet. Brad Pitt tu totiž stvárňuje muža, ktorého telo si na chvíľu prevzala samotná smrť. Na druhý svet má totiž odprevadiť úspešného podnikateľa Billa Parrisha (v podaní Anthonyho Hopkinsa). Smrť ale nachádza silného protivníka – v láske Billovej dcéry, inteligentnej a krásnej Susan.

TV tipy 6.12. - 12.12. 2021


Štvrtok, 9. december

Američan (The American, USA, Veľká Británia, 2010, Anton Corbijn), ČT1, 23:05
Holandský režisér Anton Corbijn sa preslávil kultovými videoklipmi pre veľké hviezdy svetového rocku a tak logicky postúpil o stupienok vyššie a začal nakrúcať aj celovečerné filmy. No a v nich hrajú aj hviezdy typu Georgea Clooneyho, ktorý stvárnil osamelého a tichého nájomného zabijaka v štýlovej gangsterke Američan. Tá sa odohráva v slnečnom Taliansku, kde sa mu naskytla ďalšia prácička, pričom sem pôvodne išiel oddychovať. Zároveň si nájde čas aj na milostné dobrodružstvo.

V službách pápeža (The Agony and the Ecstasy, USA, Taliansko, 1965, Carol Reed), ČT art, 20:15
Snímka britského majstra Carola Reeda je adaptáciou románu Irvinga Stonea Agónia a extáza. Jeho hlavnými postavami sú umelec Michelangelo Buonarroti a pápež Július II. Dve historické osobnosti sú úplne rozdielne osobnosti. Pápež po sebe túžil zanechať veľké dielo velebiace Boha, ktoré mu mal pomôcť vytvoriť práve Michelangelo, aj preto ho poveril úlohou vymaľovať strop Sixtínskej kaplnky. Medzi mužmi boli ale mnohé nezhody. V hlavných rolách excelujú hollywoodski bardi Charlton Heston a Rex Harrison.

Temný rytier (The Dark Knight, USA, Veľká Británia, 2008, Christopher Nolan), Dajto, 20:30
Jeden z najlepšie hodnotených filmov všetkých čias je druhá časť trilógie Christophera Nolana venujúcej sa postave z DC univerza, Batmanovi, s názvom Temný rytier. Tomu sa do cesty tentokrát postaví nevyspytateľný zločinec Joker. Jeho ciele sú nepredvídateľné, pretože jeho motivácia je rozpútať v Gothame čistý chaos. Temný rytier sa inšpiroval v klasických gangsterských príbehoch, pričom sa ale snaží uspokojiť aj ortodoxných komiksových fanúšikov a tento mix zvládol Nolan dokonale.

TV tipy 6.12. - 12.12. 2021


Piatok, 10. december

Človek zo železa (Człowiek z żelaza, Poľsko, 1981, Andrzej Wajda), ČT art, 23:05
Snímka je voľným pokračovaním Človeka z mramoru, tentorkát ale Wajda zobrazuje štrajk v gdańskych lodeniciach. Tam je vyslaný mladý reportér, má priniesť správy o zakladajúcej sa Solidarite a nakrútiť aj portrét jej vodcu Macieka Tomczyka. Čoskoro si ale uvedomí, že jeho úlohou nie je priniesť pravdivé informácie, ale vedúceho štrajku skompromitovať. On ale v centre udalostí zisťuje, že súhlasí s názormi a požiadavkami Solidarity.

Priepasť (The Abyss, USA, 1989, James Cameron), Prima MAX, 22:15
Kariéra Jamesa Camerona je poznačená absolútnymi komerčnými trhákmi, Priepasť patrí medzi tie menej známe, i keď stále úspešné snímky. Vracia sa k nej do obdobia Studenej vojny. Tú nachádzame v boji o záchranu stroskotanej lode v Karibiku. Keď totiž uviazne na dne mora, rýchlo sa musí sformovať americký záchranný tím, keďže na ceste sú už aj sovietske jednotky. Na dne mora sa však skrýva niečo, čo nečakala ani jedna strana.

Porota (Runaway Jury, USA, 2003, Gary Fleder), Jednotka, 22:15
Skvelá dráma podľa autora knižných bestsellerov Johna Grishama (Firma, Prípad Pelikán) nás privádza na mimoriadne dôležitý súdny proces, kde ide okrem spravodlivosti aj o veľké peniaze. Práve tu a práve teraz sa rozhodne o budúcnosti zbraní. A zbrane, to sú nekonečné zisky. Wendell Rohr by pre spravodlivosť urobil čokoľvek. Tento mimoriadne bystrý právnik sa aj preto nechal najať vdovou, aby zažaloval zbrojárske firmy za voľný predaj zbraní. Dátum prvého pojednávania je už vytýčený a okrem Rohra sa na kľúčový proces pripravuje aj konzultant zbrojárskeho trustu Rankin Fitch a porotca Nick Easter so svojou priateľkou Marlee. Rozhodnutie poroty bude mať bezprecedentné následky. Kto presvedčí porotu, ten vyhrá...

TV tipy 6.12. - 12.12. 2021


Sobota, 11. december

Čínska štvrť (Chinatown, USA, 1974, Roman Polanski), ČT2, 21:55
Čínska štvrť Romana Polanskiho je najznámejším zástupcom subžánru neo-noir. Spoznávame súkromného detektíva Jacka Gittesa a jeho postupné zaplietanie sa do nesmierne komplikovaného prípadu podvodov a zločinov na vysokých miestach spojených s kalifornskými pozemkami. A pritom to spočiatku vyzerali nevinne, Jack mal iba zákazníčke potvrdiť neveru jej manžela. Oscar za scenár, v hlavných úlohách Jack Nicholson s prelepeným nosom a Faye Dunaway.

Eyes Wide Shut – spaľujúca vášeň (Eyes Wide Shut, USA, Veľká Británia, 1999, Stanley Kubrick), ČT art, 21:40
Posledný film Stanleyho Kubricka je obkolesený rôznymi konšpiráciami. Zrejme aj preto, že síce je adaptáciou z románu z roku 1926, zasadený je však do súčasného predvianočného New Yorku. Snímka je cestou po ľudskom podvedomí, psychologickou erotickou drámou. Do hlavných postáv Kubrick obsadil vtedy prominentný herecký pár Nicole Kidman a Toma Cruisea.

Vtáci (The Birds, USA, 1963, Alfred Hitchcock), Dvojka, 21:40
Krásna a bohatá blondínka Melanie Daniels prichádza do malého mestečka v severnej Kalifornii za priateľom Mitchom, ktorý tam trávi víkendy. Krátko po jej príchode sa ukáže, že vtáci v oblasti sa správajú veľmi zvláštne. Melanie napadne čajka a v mestečku sa začínajú zhromažďovať tisíce vtákov, ktoré útočia na všetkých, ktorí sa objavia vonku. Jeho obyvatelia musia čeliť neočakávanej a nevysvetliteľnej prírodnej katastrofe.

TV tipy 6.12. - 12.12. 2021


Nedeľa, 12. december

Zachráňte vojaka Ryana (Saving Private Ryan, USA, 1998, Steven Spielberg), Prima Cool, 20:15
Slávny vojnový film Stevena Spielberga sa preslávil najmä úvodnou dychberúcou sekvenciou vylodenia spojencov v Normandii. Ale ani po jej skončení rozhodne netreba prepínať, film je napínavý po celú svoju stopáž. Bude sa totiž hľadať vojak Ryan, posledný to žijúci syn istej americkej matky, ktorá vo vojne prišla o všetkých ostatných potomkov. Pôjde samozrejme o hľadanie ihly v kope sena. Film je preplnený veľkými hviezdami, v hlavnej úlohe sa predstavil Tom Hanks, Ryana si zahral Matt Damon.

Amores perros (Mexiko, 2000, Alejandro Gonzáles Iñárritu), Dvojka, 22:00
Pred veľkolepými hollywoodskymi filmami natočil mexický režisér Iñárritu tento vyše dvojhodinový poviedkový film. Tri príbehy lásky, násilia a tvrdej reality sú vzájomne prepletené automobilovou nehodou. Kvôli prepletenosti, násiliu a atmosfére je film často pripodobňovaný k Tarantinovmu Pulp Fiction, Iñárritu však tvorí výsostne originálnym štýlom, ktorý neskôr tak očaril Hollywood a globálne publikum.

Rozpoltený (Split, USA, Japonsko, 2016, M. Night Shyamalan), JOJ, 23:35
Táto snímka bola pre mnohých fanúšikov M. Nighta Shymalana návratom režiséra, ktorý sa pár rokov dozadu trápil so skutočne pranierovanými filmami. V Split ale výborne skombinoval trend superhrdinov so svojim typickým rozprávaním, a skvele na to využil najmä herecký talent Jamesa McAvoya ale aj začínajúcej Anye Taylor-Joy. Tá si zahrala osamelú tínedžerku, ktorú spoločne s ďalšími dvoma dievčatami unesie a vo svojej domácnosti väzní muž s rozpoltenou osobnosťou, konkrétne s 23 osobnosťami.

TV tipy 6.12. - 12.12. 2021


autor Tatiana Rusnáková 6.12.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.