TV TIPY 29.11. - 5.12. 2021

TV TIPY 29.11. - 5.12. 2021

článok



Pondelok, 29. november

Čas zmyselnosti (Restoration, USA, 1995, Michael Hoffman), ČT2, 22:00
Málo známy historický film s hviezdnym obsadením sa odohráva v Anglicku v období návratu Stuartovcov na trón po jedenástich rokoch vlády Olivera Cromwella. Hlavnou postavou v podaní Roberta Downeyho Jr. je mladý lekár pracujúci v provizórnych podmienkach univerzitnej nemocnice. Zhodou okolností sa z neho stáva kráľovský lekár a zámožný muž. V ďalších úlohách uvidíte Sama Neilla, Meg Ryan, Davida Thewlisa, Iana McKellena a Hugha Granta.

Nina (Slovensko, Česko, 2017, Juraj Lehotský), ČT art, 21:15
V tomto príbehu je titulnou postavou dvanásťročná Nina, ktorej rodičia sa po rokoch hádok a výčitiek rozvádzajú. Jej rodina sa pomaly rozpadá a dievča napriek sľubom rodičom, že chcú pre ňu len to najlepšie cíti, že stráca obidvoch. Jej mama a otec sa venujú skôr vzájomnému očierňovaniu a svojim novým partnerom. Únik nachádza v tréningoch plávania, ktoré miluje. Keď sa ale nebude môcť zúčastniť plaveckých pretekov, odhodlá sa k nečakanému kroku.

Bobo (Ustav Republike Hrvatske, Chorvátsko, Macedónsko, Slovinsko, Česko, 2016, Rajko Grlič), Dvojka, 22:15
Hrdinom balkánskej dramédie je 60- ročný profesor na vysokej škole Vjeko, ktorý sa musí vyrovnať s osobnou tragédiou, smrťou svojej milovanej ženy Bobo. Žije so svojim otcom v nedbalo udržiavanom Záhrebskom byte a po nociach sa od nudy potuluje mestom... v ženských šatách. To sa však nie každému páči a Vjeko tak príde k zraneniam. Vďaka nim však spoznáva o niečo mladšiu zaujímavú ženu, ktorá možno zmení jeho apatický prístup k životu na pozitívnejší pohľad na vec.

TV tipy 29.11. - 5.12. 2021


Utorok, 30. november

Proxima (Francúzsko, Nemecko, 2019, Alice Winocour), JOJ Cinema, 20:15
Astronautka Sára je po úspešnej vedeckej kariére vybraná do vytúženej misie. Tá obnáša ročný pobyt na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Keď sa začne namáhavý fyzický aj psychický tréning, Sára si začína uvedomovať dosah, aký bude mať tento pobyt na jej rodinu – starších rodičov, no najmä na jej sedemročnú dcéru Stellu. Sára sa navyše musí vyrovnať s faktom, že je v tíme vedenom uznávaným astronautom jedinou ženou.

Špina (Slovensko/ Česko, 2017, Tereza Nvotová), CS Film, 22:00
Mimoriadne náročnú tému si pre svoj celovečerný film zvolila Tereza Nvotová. Rozpráva v ňom totiž príbeh Leny, ktorej život zmení od podlahy strašný čin – znásilní ju totiž jej učiteľ. Dievča sa s hrozným činom nevie vysporiadať, traumu si nosí so sebou, nevie ju zo seba zmyť. Musí si ale uvedomiť, že na čine nemá žiaden podiel viny ona sama. O to sa pokúša terapiou, ktorá je ale pre Lenu aj pre jej okolie mimoriadne náročná. Oveľa náročnejšia však bude cesta k normálu.

Pravdivé lži (True Lies, USA, 1994, James Cameron), Prima MAX, 20:00
Autorský film Jamesa Camerona s Arnoldom Schwarzeneggerom v hlavnej úlohe. Ten si zahral tajného agenta v boji proti terorizmu Harryho, ktorého život je často v maximálnom nasadení a v maximálnom nebezpečenstve. Jeho kariéra je však taká tajná, že o jej pravej povahe nemá potuchy ani vlastná manželka. Tá ho vníma len ako nudného obchodníka s počítačmi, aj preto začne venovať pozornosť predavačovi ojazdených áut Simonovi, ktorý jej paradoxne nahovára, že je tajným agentom. Harry ale o aférke svojej ženy začína niečo tušiť, preto na ňu chce prichystať pasce. Všetko sa ale zásadným momentom skomplikuje.

TV tipy 29.11. - 5.12. 2021


Streda, 1. december

Neviditeľná (Slovensko, 2020, Maia Martiniak), Dvojka, 20:10
Tak veľmi sa snažíme byť civilizovaní, že prestávame byť prirodzení a spojení s prírodou. Pôrod nie je choroba. Je to najprirodzenejšia vec na svete a každá žena ma právo vybrať si, čo je pre ňu a jej dieťa najlepšie. Návrat k prirodzeným inštinktom, kedy žena môže rodiť a zachovať si všetky svoje práva a dôstojnosť. Žiadna žena by nemala pri pôrode zažívať utrpenie a mala by mať priestor na vedenie svojho pôrodu. Film má ambíciu odpovedať na otázky prečo sa do pôrodníctva dostáva nerešpekt, manipulácia a niekedy až násilie.

Uteč (Get Out, USA, Japonsko, 2017, Jordan Peele), JOJ, 22:45
Jeden z najoriginálnejších hororov poslednej doby nakrútil afroamerický režisér Jordan Peele. Ide zároveň o satiru na súčasnú americkú spoločnosť prejavujúcu akýsi až nezdravý a povrchný fetiš voči spoluobčanom čiernej pleti. Chris a Rose patria medzi rasovo odlišné milenecké páry, čo už dnes málokoho šokuje. Rodičia Chrisovej milej ale doma, spoločne s komunitou rodinných známych, ukrývajú isté nebezpečné tajomstvo. Snímka vtipne čerpá zo starších sci-fi, ako Invázia lupičov tiel alebo Stepfordské paničky.

Skryté čísla (Hidden Figures, USA, 2016, Theodore Melfi), Prima MAX, 20:00
Veľmi originálny námet ponúka dráma režiséra Theodora Melfiho Skryté čísla. Ocitáme sa v šesťdesiatych rokoch, kedy sa rýchlo vyvíjal vesmírny program a ten potreboval skutočne chytré mozgy, aby sa preteky so Sovietskym Zväzom v tomto smere skončili víťazne. Čo ale, ak sa medzi najbystrejšie ženy široko-ďaleko radia aj tri Afroameričanky? Film o tom, že prekonať rasové predsudky nie je vôbec tak ťažké, ako napríklad prekonať pozemskú gravitáciu pri ceste do vesmíru.

TV tipy 29.11. - 5.12. 2021


Štvrtok, 2. december

Kristove roky (Československo, 1967, Juraj Jakubisko), Dvojka, 23:00
Tragikomická výpoveď o potrebe konečného rozhodnutia človeka na životnej križovatke. Maliar Juraj, Slovák žijúci v Prahe, si po tridsiatke so skrývanou bezradnosťou uvedomuje bezcieľnosť svojho doterajšieho života bez záväzkov a povinností. Vo vzťahu k blízkym ľuďom márne hľadá pevné ukotvenie, aby nakoniec dospel k pokusu začať žiť svoj život nanovo a lepšie...

Egon Schiele: Smrť a dievča (Egon Schiele: Tod und Mädchen, Rakúsko, Luxembursko, 2016, Dieter Berner). ČT art, 20:15
Ocitáme sa na začiatku 20. storočia vo Viedni, pretože tu žil a umelecky pôsobil maliar a grafik menom Egon Schiele. Išlo o veľmi významnú dobu v umeleckej oblasti, pretože do popredia sa dostávali smery, ako kubizmus, expresionizmus alebo dadaizmus. Egon Schiele sa inšpiroval v secesii, ale rýchlo našiel vlastný výraz obsahujúci aj erotické prvky. Tým pádom sa ocitali v jeho ateliéri mladé krásne ženy a neraz osudovo zasiahli do jeho života. Podnázov filmu odkazuje k jeho slávnemu obrazu Smrť a dievča.

Sudca (The Judge, USA, 2014, David Dobkin), Nova Cinema, 22:50
Hank Palmer je úspešný právnik v Chicagu. Je tesne pred rozvodom, no v práci sa mu mimoriadne darí. Z rodičov sa baví iba s mamou, preto ho správa o jej smrti zasiahne. Prichádza teda do svojho rodného mesta, kde jeho otec pôsobí ako sudca. Ocitá sa však v situácii, kedy práve svojho otca musí ťahať z problémov, keďže je obvinený z úmyselného ublíženia na zdraví. Počas toho sa s otcom znova zbližujú, na povrch sa však dostávajú aj veci, na ktoré chcel Hank dávno zabudnúť.

TV tipy 29.11. - 5.12. 2021


Piatok, 3. december

Mlčanie jahniat (The Silence of the Lambs, USA, 1991, Jonathan Demme), Jednotka, 22:15
Jeden z najlepších trilerov všetkých čias nakrútil v roku 1991 Jonathan Demme na motívy románu Thomasa Harrisa. Postava Hanibala Lectera sa objavila na plátne už skôr, obrovskú popularitu si však získala až v podaní Anthonyho Hopkinsa. Ten ako uväznený nebezpečný kanibal pomáha agentke FBI Clarice Starlingovej pri pátraní po nebezpečnom vrahovi. Mlčanie jahniat získalo celkovo 5 Oscarov, a to v hlavných kategóriách film roka, réžia, herec a herečka

Hriešne noci (Boogie Nights, USA, 1997, Paul Thomas Anderson), Filmbox, 22:20
Paul Thomas Anderson má nos a cit na príbehy, ktoré dokážu zaujať. Také sú aj Hriešne noci, ich hlavnou postavou je mladučký Eddie Adams, ktorý sa po sérii rodinných problémov dostáva v hlbokých 70. rokoch do náručia pornopriemyslu. Vybavený veľkým talentom sa z neho rýchlo stane jeden z najobsadzovanejších hercov. Čo však začína ako život plný potešenia, rýchlo naberá dramatický spád. Jeho okolie ako aj samotný Eddie sa dostávajú aj na temnú stranu tohto života.

Človek z mramoru (Poľsko, 1977, Andrzej Wajda), ČT art, 23:05
Poľská kinematografia sa presadila najmä po Druhej svetovej vojne, výrazne zarezonoval najmä režisér Andrzej Wajda ale aj hnutie Kino morálneho nepokoja. Tieto dve množiny nachádzajú prienik v snímke Človek z mramoru, v ktorom Wajda vytvára paralelu na 50. roky. Študentka filmovej školy sa v nej snaží na svetlo sveta vyniesť pravdu o slávnom robotníkovi, ktorého spočiatku vníma ako sochu, ideál. Čím viac informácií sa ale o ňom dozvedá, tým reálnejší sa jej zdá.

TV tipy 29.11. - 5.12. 2021


Sobota, 4. december

Purpurové rieky (Les Rivières pourpres, Francúzsko, 2000, Mathieu Kassovitz), ČT2, 22:25
Komisár Pierre Niemans (Jean Reno) prichádza z Paríža do pokojného mestečka v alpskom údolí kvôli vyšetrovaniu vraždy miestneho profesora a knihovníka, ktorého zohavené telo so stopami po beštiálnom mučení sa našlo zavesené na vysokej skale. Viacero zvláštnych zločinov vyšetruje aj miestny policajt Max Kerkerian (Vincent Cassel). Čoskoro sa objaví ďalšie mŕtve telo...

Polárny expres (The Polar Express, USA, 2004, Robert Zemeckis), Nova Cinema, 20:00
Za novodobú vianočnú klasiku niektorí označujú animovanú snímku Roberta Zemeckisa, v ktorej si hneď niekoľko rolí zahral Tom Hanks. Jednou z nich je aj malý chlapec, ktorý dostane na Štedrý večer jedinečnú príležitosť – zviezť sa Polárnym expresom priamo na Severný pól. Čaká ho jazda plná dobrodružstiev, nových kamarátov, ale aj vianočného ducha.

Psycho (USA, 1960, Alfred Hitchcock), Dvojka, 21:40
Horor všetkých hororov alebo psychothriller všetkých psychothrillerov. Notoricky známy príbeh jedného nešťastníka s istou psychickou poruchou, vraždiaceho nešťastných návštevníkov jeho motela. Alebo vraždí v skutočnosti jeho matka? Hitchcock prekvapil dlhou expozíciou, ktorá diváka navnadí na úplne iný príbeh, aby sa dej nečakane zlomil a pokračoval expozíciou s predstavovaním novej postavy. Životná úloha Anthonyho Perkinsa a najslávnejšia

TV tipy 29.11. - 5.12. 2021


Nedeľa, 5. december

Posledný mohykán (The Last of the Mohicans, USA, 1992, Michael Mann), ČT2, 20:00
Veľkolepá adaptácia románu Jamesa Coopera s Danielom Day-Lewisom v hlavnej úlohe priateľa indiánov menom Sokolie oko. Príbeh je zasadený do obdobia vojny medzi Francúzmi a Britmi o nadvládu nad severoamerickým územím v polovici 18. storočia. K slovu sa okrem zobrazenia krásnej krajiny dostávajú aj melodramatická milostná linka a nezabudnuteľná hudba Trevora Jonesa a Randyho Edelmana. V kariére Michaela Manna, tvorcu predovšetkým drsných kriminálok zo súčasnosti, ide o ojedinelý počin.

Útek do divočiny (Into the Wild, USA, 2007, Sean Penn), Dvojka, 22:00
Sean Penn je okrem úspešného herca aj veľmi svojský a originálny režisér. Pripomeňme diela, ko Križovatka smrti, netradičnú detektívku Prísaha, účasť na projekte 11´09“01 a nakoniec Útek do divočiny. Ide o životopisnú snímku o mladom dobrodruhovi Christopherovi McCandlessovi, ktorý sa jedného dňa rozhodol, že radšej dá prednosť životu osamote v prírode, než v kvázi civilizovanom pretechnizovanom svete. Útek do divočiny je tak epizodicky

Sedem zhavranených bratov (Česko, Slovensko, 2015, Alice Nellis), Jednotka, 17:20
Slovenskí a českí tvorcovia sa zase pri tvorbe vianočnej rozprávky inšpirovali dielami Pavla Dobšinského a Boženy Nemcovej. Hlavná hrdinka Bohdanka (Martha Issová) z chudobnej rodiny je sympatické mladé dievča, ale nezapadá do kategórie krásnych princezien, čo je príjemným osviežením. Sedem zhavranelých bratov patrí medzi najlepšie kúsky vo svojom žánri za posledné roky a právom sa obajvuje každý Štedrý večer v televíznom vysielaní. Bohužiaľ sme opäť svedkami predabovania postáv do slovenčiny, resp. češtiny.

TV tipy 29.11. - 5.12. 2021


autor Tatiana Rusnáková 29.11.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.