TV TIPY 26.7. - 1.8. 2021

TV TIPY 26.7. - 1.8. 2021

článok



Pondelok, 26. júl

Obzri sa v hneve (Look Back in Anger, Veľká Británia, 1958, Tony Richardson), ČT2, 22:00
Dnešná, ale aj včerajšia generácia má v hlavách zafixovaný skôr pojem Don´t look back in anger, pretože sa tak volá známy hit skupiny Oasis, ale aj oni odkazovali na slávne divadelné a filmové dielo revoltujúcej generácie britských filmárov z prelomu 50. a 60. rokov minulého storočia. Hlavnú úlohu v tomto civilnom príbehu stvárnil vynikajúci Richard Burton, jeho partnerku, ktorá musí znášať jeho nálady zahrala Claire Bloom. Vo filme sa objaví aj známy a frekventovaný britský herec Donald Pleasance.

Most cez rieku Kwai (The Bridge on the River Kwai, Veľká Británia, USA, 1957, David Lean), Film+, 15:25
Mnoho filmárov sa pochopiteľne venovalo udalostiam druhej svetovej vojny aj na opačnom konci sveta, pretože Japonsko patrilo medzi jej priamych aktérov a bolo na tej nesprávnej strane. Ocitáme sa v zajateckom tábore na jednom japonskom ostrove, kde neustále pribúdajú britskí vojenskí zajatci. Jednou z dramatických línií filmu bude aj stavba mosta cez rieku Kwai. Monumentálny historický veľkofilm nakrútil megaloman David Lean a aj po vyše šesťdesiatich rokoch ide stále o veľmi príťažlivý film, ktorý doslova vyrazí divákovi dych

Atlas mrakov (Cloud Atlas, USA, Nemecko, Singapur, Čína, Hongkong, 2012, Lana Wachowski, Lilly Wachowski, Tom Tykwer), JOJ Cinema, 23:45
Monumentálny projekt súrodencov Wachovských a Nemca Toma Tykwera je adaptáciou románu Davida Mitchella. Na ploche takmer troch hodín sa ocitáme vo viacerých časových rovinách, ktoré sú medzi sebou či už príbehovo, alebo myšlienkovo poprepájané. Film vzbudil pozornosť najmä vďaka divokému zamaskovaniu mnohých hereckých hviezd v rôznych úlohách, spomeňme Toma Hanksa, Halle Berry, Hugha Granta, Jima Sturgessa, Huga Weavinga, Bena Wishawa, Susan Sarandon alebo Jima Broadbenta.

TV tipy 26.7. - 1.8. 2021


Utorok, 27. júl

K-19: Stroj na smrť (K-19: The Widowmaker, USA, Veľká Británia, Nemecko, Kanada, 2002), Film+, 18:10
Špecialistka na „chlapské“ žánre Kathryn Bigelow v roku 2002 nakrútila napínavý film na základe skutočných udalostí z roku 1961. Prvá sovietska jadrová ponorka sa dostane v severnom Atlantiku do značných problémov, vďaka ktorým by mohlo dôjsť k nukleárnej katastrofe. Čo mohlo v období studenej vojny viesť k rozpútaniu jadrového konfliktu medzi dvoma veľmocami, USA a ZSSR. Harrison Ford a Liam Neeson budú mať plné ruky práce, aby nešťastiu zabránili.

Bolesť a sláva (Dolor y gloria, Španielsko, Francúzsko, 2019, Pedro Almodóvar), JOJ Cinema, 20:15
Pedro Almodóvar je známy svojimi excentrickými, hlučnými, niekedy šokujúcimi a veselými snímkami. Pre svoj najaktuálnejší dlhometrážny film, čerpajúci aj z jeho vlastného života sa však stíšil. Rozpráva príbeh režiséra, ktorý sa náhle zasekne, pociťuje vyhorenie a nie je schopný tvoriť. Naordinuje si tak seba-analýzu v snahe zistiť dôvod tejto krízy – v myšlienkach zablúdi do svojho detstva vo Valencii, do Madridu, kde zažil prvú lásku a s tým spojenú bolesť z prvého rozchodu. Uvedomuje si, ako veľmi mu útechou v živote bol film a písanie. V hlavnej úlohe exceluje Antonio Banderas.

Ecce homo Homolka (Československo, 1969, Jaroslav Papoušek), Filmbox, 15:10
Jaroslav Papoušek vo svojej satirickej observácii typickej českej rodinky úspešne kombinuje prvky typickej ľudovej zábavy a českej novej vlny. Výsledkom je jedna z najobľúbenejších českých komédií všetkých čias, taktiež s podarenými dvoma pokračovaniami. Extrémne chudý František Husák tu hrá manžela trochu lepšie stavanej Heleny Růžičkovej a vytvorili tak dokonalý pár. Za nimi ale nezaostávajú ani rodičia v podaní Josefa Šebánka a Marie Motlovej.

TV tipy 26.7. - 1.8. 2021


Streda, 28. júl

Simon Birch (USA, 1998, Mark Steven Johnson), ČT art, 21:45
Snímka je adaptáciou úspešnej románovej predlohy spisovateľa Johna Irvinga. Zaujímavosťou ale je, že neprebrala jeho názov, keďže sám Irving neveril, že sa dá na plátno preniesť komplexne. To pravdepodobne bolo pre režiséra Marka Stevena Johnsona už tak náročné, napriek tomu dokázal nakrútiť poctivý dramatický film o živote a príbehu mladíka trpiaceho nanizmom.

Rošťáci (The Goonies, USA, 1985, Richard Donner), Filmbox, 20:00
The Goonies patria medzi zlatý fond americkej kinematografie pre násťročných a sú skvelým reprezentantom svojej doby, ktorá sa tomuto obecenstvu vo veľkom venovala. V jeho centre je skupina, pomenovaná podľa susedstva, v ktorom žijú ich rodiny. Tie sa ale budú musieť vysťahovať, čo sa chlapcom samozrejme ani zďaleka nepáči. Dopočuli sa však o poklade, ktorý by ich rodiny mohli vytrhnúť z biedy. Na ceste za ním sa však skrýva veľa prekážok, ale aj dobrodružstiev.

Kupec benátsky (The Merchant of Venice, USA, Taliansko, Veľká Británia, Luxembursko, 2004, Michael Radford), Film+, 18:20
Prekvapivo je Kupec benátsky v réžii Michaela Radforda úplne prvou zvukovou adaptáciou tejto shakespearovskej hry. Napriek tomu sa v hlavných úlohách objavia herecké esá ako Al Pacino, Jeremy Irons, či v tej dobe mimoriadne obsadzovaný Joseph Fiennes. Hlavným antagonistom príbehu a jedným z najnegatívnejších shakespearovských postáv je úžerník Shylock. Ten si príde na svoje po tom, čo požičia mladému Bassaniovi peniaze, ktoré ale nie je schopný splácať. Nájde si ale spôsob, ako od neho peniaze dostať späť.

TV tipy 26.7. - 1.8. 2021


Štvrtok, 29. júl

Útek z Alcatrazu (Escape from Alcatraz, USA, 1979, Don Siegel), Filmbox, 18:05
Don Siegel a Clint Eastwood pracovali spoločne niekoľkokrát a výborne si rozumeli. Dostali sme tak klasiku Drsný Harry, ale aj vydarený film z väzenského prostredia Útek z Alcatrazu. Názov hovorí za všetko, zaujímavé na snímke ja však to, že je založená na skutočnej udalosti. Frank Morris je machrom na úteky z väzníc, čo sa mu aj niekoľkokrát podarilo, lenže slávny Alcatraz na ostrove pri San Franciscu je trochu iná káva. Namiesto akcie sa Siegel sústredí najmä na Morrisovu „piplačku“ pri príprave plánu.

Darček (The Gift, USA, Austrália, Čína, 2015), Plus, 22:50
Herec Joel Edgerton si je zrejme vedomý svojho netradičného, takmer až démonického vzhľadu a tak sa rozhodol obsadiť do svojho režijného debutu samého seba do výrazne negatívnej úlohy. Časom sa však všetko začne prekrúcať a tým aj divácky vzťah k jeho postave. Stane sa takpovediac osinou v zadku istého manželského páru a začne ich otravovať v ich novom domove. Obaja muži boli kedysi spolužiakmi na strednej škole a ako sa postupne dozvieme, Edgertonov Gord to medzi spolužiakmi nemal jednoduché.

Uhol pohľadu (Vantage Point, USA, 2008, Pete Travis), Dajto, 20:30
Hlavnou udalosťou príbehu snímky Uhol pohľadu je pokus o vraždu prezidenta len pár hodín po tom, čo priletel na samit o nástrahách svetového terorizmu. Záhada o stále nedolapenom strelcovi by sa mohla vyriešiť vďaka výpovediam očitých svedkov. Každý z nich videl udalosť z inej perspektívy, kúsky ich výpovedí tak môžu byť jedinečné a môžu viesť k dolapeniu útočníka. Medzi svedkov patrí dvojica tajných agentov, členov prezidentskej ochranky, producentka správ ale aj americký turista. V hlavných úlohách sa objaví napríklad Dennis Quaid, Forest Whitaker či Sigourney Weaver.

TV tipy 26.7. - 1.8. 2021


Piatok, 30. júl

Master & Commander: Odvrátená strana sveta (Master & Commander: The Far Side of the World, USA, 2003, Peter Weir), Prima COOL, 20:15
Výpravná snímka z obdobia napoleonských vojen vyšla z dielne režiséra Petra Weira, ktorý patril na prelome milénia k jedným z najvychytenejších režisérov. Nakrútil hity ako Truman Show či Dead Poets Society. Master & Commander je síce príbehovo úplne inde, stále však spoznáte režisérove typické prvky – precízne vykreslené postavy a komorný príbeh na pozadí komplexných tém. V hlavnej úlohe sa predstavil Russel Crowe, snímka bola ocenená Oscarom za Najlepšiu kameru aj Najlepší zvuk.

Exorcista (The Exorcist, USA, 1973, William Friedkin), Filmbox, 22:25
Rok 1973 bol v mnoho významný pre žánrer hororov, a to úplne dostatočne len premiérou tejto prelomovej snímky. Desivý Exorcista absolútne ovládol rebríček najnavštevovanejších filmov toho roka, na smrť desil divákov, ktorí sa s ničím takýmto desivým ani náhodou nestretli. Nezvyčajne bol však tento „béčkový žáner“ úspešný aj u kritiky a niekoľko ocenení získal dokonca aj na Oscaroch, v kategórii Najlepší adaptovaný scenár a Najlepší mix zvuku.

Salvador (USA, Veľká Británia, Mexiko, 1986, Oliver Stone), Jednotka, 22:25
Studená vojna bola studená iba na papieri, respektíve na územiach USA a ZSSR, tieto dve veľmoci ale neváhali podporovať akýchkoľvek diktátorov všade možne po svete, ak stáli na tej „správnej strane barikády“. Podobne na tom bola aj stredo-americká krajina El Salvador, kde proti sebe bojovali militantné zložky pravičiarov a ľavičiarov a tento boj si vyžiadal desiatky tisíc obetí. Salvadorská vojna nepatrí medzi frekventované konflikty v kinematografii, preto patrí Salvador Olivera Stonea medzi povinné filmové čítanie.

TV tipy 26.7. - 1.8. 2021


Sobota, 31. júl

Ponorka (Das Boot, Západné Nemecko, 1981, Wolfgang Petersen), ČT2, 20:00
Wolfgang Petersen nakrútil pred odchodom do Hollywoodu v rodnom Nemecku v osemdesiatych rokoch dva celosvetovo uznávané filmy, a to fantasy Nekonečný príbeh a vojnovú drámu Das Boot. Tá sa snaží nabúravať zaužívané klišé o zobrazovaní nemeckých vojakov počas druhej svetovej vojny ako (anonymné) číre zlo a my sa tak ocitáme na palube ponorky, na ktorej pôsobia vojaci v službách Tretej ríše. My sa však zameriavame na ich každodenné problémy, či už súkromného alebo vojenského rázu.

Plážový povaľač (The Beach Bum, USA, Francúzsko, Veľká Británia, Švajčiarsko, 2019, Harmony Korine), ČT art, 22:55
Harmony Korine je zlaté dieťa amerického nezávislého filmu, ktorý sa na výslnie dostal vďaka svojmu kontroverznému počinu Kids. V provokovaní pokračoval aj ďalšími svojimi snímkami ako Gummo či Trash Humpers. Pred dvoma rokmi sa po dlhšej pauze vrátil s príbehom o mužovi, ktorý sa nedá opísať nijak inak ako povaľač. Jeho hlavnou aktivitou sú drogy, ako bohatý básnik si ich a ničnerobenie môže ľavou zadnou dovoliť. Po havárii pod vplyvom alkoholu ale musí ísť na odvykačku. Tam je ale v platnosti iný svet, na aký nebol doteraz vôbec zvyknutý.

Všemocný (Limitless, USA, 2011), Film+, 20:25
Ako by ste naložili s faktom, že máte prístup k pilulke zabezpečujúcej plné využitie vašej mozgovej kapacity? No, dá sa predpokladať, že asi podobne, ako učinil hlavný hrdina filmu Všemocný Eddie Mora v podaní Bradleyho Coopera. Ako neúspešný spisovateľ sa prediera životom dosť ťažko a nezvláda ani vzťah s krásnou priateľkou. Jedného dňa sa však všetko zmení. Jeho nové schopnosti pochopiteľne nezostanú bez pozornosti finančných alebo politických žralokov.

TV tipy 26.7. - 1.8. 2021


Nedeľa, 1. august

Skrotenie zlej ženy (La bisbetica domata, Taliansko, USA, 1967, Franco Zeffirelli), ČT2, 22:00
Okrem Kupca benátskeho sa tento týždeň v televízii objaví aj ďalšia z filmových adaptácii divadelných hier Williama Shakespeara. Skrotenie zlej ženy na plátno preniesol legendárny talianský režisér Franco Zeffirelli, odborník na sfilmovanú klasiku. Tým sa ale stal až počas svojej niekoľko dekád trvajúcej kariéry, ktorá začínala práve touto snímkou. Neskôr sfilmoval aj iné divadelné hry (Rómeo a Júlia – 1968, Hamlet – 1990, Othello – 1986), venoval sa ale aj opere – režíroval televízny záznam opery Carmen, pre plátno nakrútil La Traviata a vytvoril aj biografiu vari najslávnejšej opernej speváčky Marie Callas s titulom Callas Forever.

Hriech Kataríny Padychovej (Československo, 1973, Martin Hollý ml.), Jednotka, 16:20
Štefan Padych prehrá súd s miestnym krčmárom Šulganom, ktorému dlží peniaze. Keďže nechce, aby manželka a trojročná dcérka trpeli hladom, rozhodne sa odísť do Francúzska. Jeho manželka Katarína Padychová sa však po jeho odchode dopustí nevery a otehotnie... Príbeh z Kysúc vyniká psychologizáciou postáv ale aj komplexnými charaktermi, ku ktorým má režisér milosrdný prístup.

Nevesta na úteku (Runaway Bride, USA, 1999, Garry Marshall), Film+, 18:00
Garry Marshall vstúpil do deväťdesiatych rokov úspešnou romantickou komédiou Pretty Woman. Na konci dekády si opäť povolal dvojicu Julia Roberts a Richard Gere a natočil s nimi ďalší, divácky mimoriadne obľúbený film. Maggie je vo svojom okolí známa ako nevesta na úteku – zakaždým sa totiž zasnúbi, naplánuje sa veľká svadba, Maggie ale bez výnimky nechá svojho nastávajúceho stáť pred oltárom. Jej prípad sa dostal až do uší novinára Ikea, ten o nej plánuje napísať článok. Na to ju ale musí spoznať, a ako to už v romantických komédiách býva, spoznávanie stále povedie k hlbším citom.

TV tipy 26.7. - 1.8. 2021


autor Tatiana Rusnáková 26.7.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.