TV TIPY 19.1. - 24.1. 2021

TV TIPY 19.1. - 24.1. 2021

VOD recenzia



Utorok, 19. január

Twin Peaks (Twin Peaks: Fire Walk With Me, USA, Francúszko, 1992, David Lynch), ČT art, 21:50
Psychologická hororová dráma nakrútená Davidom Lynchom slúži ako prequel, zároveň ako sequel k legendárnemu seriálu Twin Peaks. Ten pochádza takisto z režisérovej dielne. Film sa sústredí na vraždu Teresy Banks a zobrazuje aj posledných sedem dní v živote Laury Palmer. Film pôvodne vyšiel niekoľko mesiacov po odvysielaní seriálu, väčšina hercov z neho si roly zopakovala aj na striebornom plátne. Problém s objavením sa mal len Kyle MacLachlan, alias agent Dale Cooper, čo vyústilo v prepísanie jeho roly a oklieštenie jeho minutáže. Film spočiatku nevyvolal úspešné ohlasy, časom však získal kultový status.

Válek (Slovensko, 2018, Patrik Lančarič), Dvojka, 23:15
Kontroverzná je postava slovenského básnika Miroslava Váleka. Počas trvania Slovenskej socialistickej republiky od roku 1969 až 1988 zastával pozíciu Ministra kultúry. Práve to je temná stránka básnikovej legendy, inak jedného z najvplyvnejších poetov slovenskej literatúry. Prísť na kĺb záhade Miroslava Váleka sa podujal mladý režisér Patrik Lančarič. Ten odmieta mytologizáciu jeho postavy, sústredí sa len na fakty a historické okolnosti.

Sedem (Seven, USA, 1995, David Fincher), Prima MAX, 22:15
Jeden z najlepších temných thrillerov 90. rokov nakrútil v roku 1995 David Fincher s Bradom Pittom a Morganom Freemanom v hlavných úlohách vyšetrovateľov tajomných vrážd. Ako sa ukazuje, vrah sa riadi podľa biblických siedmich smrteľných hriechov a svojimi činmi sleduje určité vyššie ciele. Fincher pripravil pre divákov viacero vizuálnych aj scenáristických šokov a ako sa ukáže, vyšetrovateľov zasiahne prípad viac, ako si spočiatku dokázali pripustiť. Film sa odohráva počas siedmich dní jedného týždňa a takmer neustále v ňom prší.

TV tipy 19.1. - 24.1. 2021

Streda, 20. január

Stratené mesto Z (Lost City of Z, USA, 2016, James Gray), Prima MAX, 20:00
Percy Fawcett (Charlie Hunnan) bol britský bádateľ a cestovateľ, ktorý sa vydal na niekoľko výprav do Pralesov Južnej Ameriky, kde narazil na dosiaľ neznámu civilizáciu. Svoje výpravy uskutočňoval spoločne s asistentom Henrym Costinom (Robert Pattinson) a podporovala ho aj jeho manželka. Stratené mesto Z síce patrilo medzi najväčšie prepadáky roku 2016, a dôvodom bude zrejme fakt, že má bližšie k Herzogovým eposom typu Fitzcarraldo, než k mainstreamovým exotizujúcim snímkam.

Vtáčia klietka (Birdcage, USA, 1996, Mike Nichols), Prima MAX, 11:25
Príbeh v centre snímky Vtáčia klietka sa v histórii popkultúry pohybuje už dlho. Zdrojovým materiálom je divadelná hra Jeana Poireta z roku 1973. Prvé filmové spracovanie bolo nakrútené už o 5 rokov neskôr v taliansko-francúzskej koprodukcii. Pravdepodobne najznámejšou adaptáciou je však práve tento počin Mikea Nicholsa. Majiteľ nočného klubu a jeho priateľ totiž čelia návšteve ultrakonzervatívnej rodiny synovej nastávajúcej nevesty. Prvotriedne herecké výkony a skvelá komédia sú atribúty, vďaka ktorým je táto fraška už dlhé roky taká úspešná.

Veľký dar (Gifted, USA, 2017, Marc Webb), JOJ, 20:35
Režisér Marc Webb je všestranný filmár. Úspech dosiahol pri réžii seriálov, hudobných videoklipov ale aj hraných filmov. Dôkazom sú komerčné hity "The Amazing Spider-Man" a "The Amazing Spider-Man 2", hipsterina "500 days of Summer"/500 dní so Summer, ale aj táto komediálna dráma v hlavnej úlohe s Chrisom Evansom. Zahral si v ňom Franka, ktorý je poručníkom svojej sedemročnej netere Mary. Tá je po mame geniálne matematicky nadaná, zvesti o tom sa dostanú až k Maryinej babičke Evelyn. Tá je odhodlaná dostať Mary do vlastnej starostlivosti, proti tomu však ostri protestuje Frank.

TV tipy 19.1. - 24.1. 2021

Štvrtok, 21. január

Milosrdné lži (Les Petits mouchoirs, Francúzsko, 2010, Guillaume Canet), JOJ Cinema, 21:15
Francúzska komediálna dráma začína nehodou Luda, ktorý teraz v nemocnici leží na pomedzí medzi životom a smrťou. Prichádza ho navštíviť skupina jeho priateľov, napriek zlému Ludovmu stavu sa rozhodnú pokračovať v pláne svojej spoločnej letnej dovolenky. Plán má však ďalšiu trhlinu – osteopat Vincent sa reštauratérovi Maxovi zverí zo svojej lásky k nemu. Obaja sú však ženatí, majú rodiny, navyše Max neopätuje Vincentove city. Spoločnú dovolenku skupiny priateľov však ani to nemôže prekaziť, aspoň zdanlivo.

Zombieland (USA, 2009, Ruben Fleischer), Film+, 23:35
Úspešná post-apokalyptická zombie komédia bola kino trhákom roku 2009. Hlavnými hrdinami sú štyria preživší, ktorí zatiaľ zdarne unikajú nákazlivému vírusu, ktorý ľudí mení na krvilačných zombie. Univerzitný študent Columbus sa stretáva s agresívnym Tallahasseem. Ten súhlasí, že s ním Columbus môže pri ceste na bezpečnejšie miesto zostať. Cestou stretnú aj dve sestry – Wichitu a Little Rock. Ich mená prezrádzajú cieľ ich cesty, spoločne však majú väčšiu šancu prežiť ako osamote, čomu musia v priebehu filmu uveriť.

Zabijakov osobný strážca (The Hitman's Bodyguard, USA, Hongkong, Bulharsko, Holandsko, 2017, Patrick Hughes), Dajto, 20:15
Kritici síce neboli z prevedenia filmu nadšení, u divákov však zaznamenal veľký úspech. V tomto roku by malo dokonca do kín prísť aj pokračovanie príbehu. V pôvodnom titule je však našou hlavnou postavou odsúdený nájomný vrah Darius Kincaid. Ten sa má zúčastniť súdneho procesu, kde by mal vypovedať mimo iné aj proti krutému bieloruskému tyranovi Duchovičovi. Jeho život je teda v ohrození, súd mu tak pridelí bodyguarda, agenta Brycea, ktorý by sa mal postarať o jeho bezpečné dorazenie do Haagu. Cesta však bude náročnejšia, ako ktorýkoľvek zo zúčastnených predpokladal.

TV tipy 19.1. - 24.1. 2021

Piatok, 22. január

Kill Bill (USA, 2004, Quentin Tarantino), Jednotka, 22:30
Tarantinova pocta ázijským bojovým filmom je veľmi špecifická zábava, ktorá osloví najmä fanúšikov tejto odnože kinematografie. Príbeh je však všeobecne zrozumiteľný. Žena s prezývkou Nevesta upadne do kómy po tom, čo sa ju členovia jej vlastného vražedného komanda pokúsia zavraždiť na jej vlastnej svadbe. Žena v podaní Umy Thurman sa však nečakane z hyberspánku prebudí a my po dva filmy budeme sledovať jej cestu za pomstou. Na jej konci je jej bývalý šéf, Bill...

Francúzska spojka 2 (French Connection 2, USA, 1975, John Frankenheimer), Prima MAX, 20:00
Pokračovanie vynikajúcej temnej krimi s nedoriešeným záverom nás z New Yorku prenáša do francúzskeho Marseille, kde Pepek, opäť v podaní Genea Hackmana, spojí sily s miestnou políciou, aby dopadli nebezpečného drogového bossa, opäť s tvárou Fernanda Reya. Pepek to tu ale bude mať ešte ťažšie než doma, gang si ho odchytí a začne mu dávkovať do žíl heroín. Podarí sa policajtovi prekonať závislosť a dotiahnuť prípad do úspešného konca? Odpoveď prinesie vynikajúca záverečná naháňačka v uliciach mesta.

Julieta (Španielsko, Pedro Almodóvar), Dvojka, 23:05
Na motívy poviedky spisovateľky Alice Munro nakrútil Pedro Almodóvar ďalšiu zo svojich vydarených melodrám ukazujúcich útrapy žien v strednom veku. Dej presunul z Kanady do súčasného Španielska, inak ide ale o pomerne vernú adaptáciu predlohy. V centre záujmu je problematický vzťah dvoch žien, matky a dcéry, ktoré sa po smrti manžela a otca postupne odcudzili a dievča nakoniec z domova utečie. Julieta sa márne snaží po dcére pátrať už dvanásť rokov, až nakoniec do ich osudov zasiahne náhoda.

TV tipy 19.1. - 24.1. 2021

Sobota, 23. január

Denník rušňovodiča (Dnevnik mašinovodje, Srbsko, Chorvátsko, 2016, Miloš Radovič), ČT art, 23:00
Za rok 2016 bola snímka srbským vyslancom v boji o cudzojazyčného Oscara, nakoniec sa však nedostal do záverečnej pätice nominovaných. Napriek tomu dokázal zaujať na festivaloch, Cenu divákov si odniesol z Festivalu v Moskve a tri ocenenia vyhral na Festivale nezávislých filmov v Prahe. Ústrednou postavou filmu je rušňovodič Iľja, ktorý za svoju kariéru neúmyselne zabil veľa ľudí. Na trati mu zomrela aj jeho priateľka. Jedného večera zachráni pred samovraždou na trati chlapca Simu. Uchýli ho u seba a stará sa oňho ako o syna. Sprvu je proti tomu, aby sa zo Simu stal tiež rušňovodič, jeho odhodlanie ho ale rýchlo presvedčí.

Mys hrôzy (Cape Fear, USA, 1991, Martin Scorsese), ČT2, 22:05
Scorseseho psychologická dráma je remakeom rovnomenného filmového spracovania z roku 1962. Robert de Niro hrá v tejto verzii postavu odsúdeného násilníka, ktorý sa vďaka novo nadobudnutým znalostiam z práva a jeho medzier snaží pomstiť žalobcovi. Toho viní za svoj dlhoročný pobyt za mrežami. Snímka sa vyznačuje vynikajúcimi hereckými výkonmi ale aj hviezdnym obsadením. Okrem de Nira si v ňom zahrali aj Juliette Lewis, Nick Nolte či Jessica Lange, ale aj legendy strieborného plátna, často na konci svojich hereckých kariér – Gregory Peck, Robert Mitchum či Martin Balsam, všetci traja si taktiež zahrali aj v pôvodnom spracovaní zo začiatku 60. rokov.

Ďaleko od hlučného davu (Far From the Madding Crowd, VB, USA, 2015, Thomas Vinterberg), JOJ Plus, 22:40
Koprodukčná adaptácia románu Thomasa Hardyho síce nedosahuje možno kvalít adaptácie Johna Schlesingera z roku 1967, každopádne kratšia stopáž jej zabezpečuje rýchlejšie tempo a Carey Mulligan pôsobí v úlohe sebavedomej statkárky Bathsheby Everdene predsa len jemnejšie ako Julie Christie v pôvodnom filme. Niet preto divu, že muži majú o ňu veľký záujem. Ktorý z trojice chlapov jej života sa ukáže ako ten pravý? Film režíroval nezávislý dánsky režisér Thomas Vinterberg (Idioti).

TV tipy 19.1. - 24.1. 2021

Nedeľa, 24. január

Interstellar (USA, VB, 2014, Christopher Nolan), Dajto, 20:15
Christopher Nolan nakrúca stále naratívne zložitejšie a zložitejšie filmy a vrcholom hier s časom a priestorom je zrejme sci-fi Interstellar. V ňom sa bude snažiť skupina vedcov a kozmonautov nájsť nielen novú obývateľnú planétu pre obyvateľov umierajúcej Zeme, ale aj spôsob, akým ich na toto zatiaľ neznáme nové miesto presunúť. Film ponúka niekoľko dychberúcich sekvencií a absolútne zdrvujúce finále v čiernej diere. Ide o inteligentné, pomalé sci-fi kombinované s naratívnymi a štylistickými postupmi súčasných blockbusterov.

Podfukári (Now You See Me, USA, Francúzsko, 2013, Louis Leterrier), Prima MAX, 20:00
Ensemble obsadenie zložené zo samých hviezd bolo určite jedným z dôvodov úspechu tohto krimi filmu. Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Isla Fisher, Mark Ruffallo, Morgan Freeman a mnoho ďalších si zahralo v príbehu o agentovi FBI a detektívovi Interpolu vyšetrujúcich skupinu kúzelníkov, obvinenú z bankových lúpeží. Odvážna skupina však krádeže usporadúva pred obecenstvom. Lup potom rozdá medzi divákov, niet divu, že ich šou je čoraz úspešnejšia. Keďže sa titul zaoberá kúzlami a trikmi, musí aj divák pri jeho sledovaní dávať veľký pozor, nemusí byť totiž všetko tak, ako to spočiatku vyzerá.

Oslnení slnkom (A Bigger Splash, Taliansko, Francúzsko, 2015, Luca Guadagnino), ČT2, 21:40
Prvý väčší úspech dnes už medzinárodne známeho režiséra Luca Guadagnina. Psychologická dráma je natočená na motívy filmu La Piscine z roku 1969, názov si zas vypožičala z titulu maľby Davida Hockneyho. V izolovanej vile sa po operácii dáva dokopy rocková hviezda Marianne Lane a jej milenec Paul, zotavujúci sa z pokusu o samovraždu a alkoholizmu. Jedného dňa k nim dorazí hudobný promotér Harry, ktorý do vily začne sám pozývať ďalších a ďalších ľudí. Harry bol navyše milencom Marianne, a zdá sa, že tá v sebe nachádza zvyšky lásky k nemu.

TV tipy 19.1. - 24.1. 2021


autor Tatiana Rusnáková 19.1.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.