TV TIPY 13.1. - 17.1. 2021

TV TIPY 13.1. - 17.1. 2021

článok



Streda, 13. január

Vražda v Orient Exprese (Murder on the Orient Express, USA, Malta, 2017, Kenneth Branagh), JOJ, 20:35
Najnovšia adaptácia slávneho detektívneho románu Agathy Christie nám ponúka príbeh v uzavretom prostredí luxusného vlaku, kde sa odohrá mysteriózna vražda. Obeť sa totiž dočkala dvanástich rán nožom, čo je súkromnému detektívovi Herculovi Poirotovi od začiatku podozrivé. No a podozrivý je tu snáď každý zo spoločenskej smotánky cestujúcej vo vlaku. Branagh obsadil seba aj do hlavnej úlohy, v tých ostatných uvidíte superhviezdy, ako Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench či Daisey Ridley.

Keď Harry stretol Sally (When Harry Met Sally, USA, 1989, Rob Reiner), Prima MAX, 12:00
Klasická romantická komédia sa začína tak, ako sa niekedy veľké romance neznášajú – Harry a Sally si totiž pri prvom stretnutí vôbec nesadli. Postupom času sa z nich však stávajú dobrí priatelia, vzájomne sú si oporou pri radostiach aj strastiach svojho (nielen) milostného života. Čoskoro si však začínajú uvedomovať, že medzi nimi by mohlo vzniknúť niečo viac ako len priateľstvo, na druhej strane však oboma lomcuje strach z toho, že nevydarený ľúbostný pomer by už nadobro mohol zničiť ich priateľstvo.

Anglický pacient (The English Patient, USA, Veľká Británia, 1996, Anthony Minghella), Film+, 14:05
Historický film z obdobia druhej svetovej vojny s nutnou dávkou romantiky získal v roku 1997 celkovo 9 Oscarov. Stal sa najlepším filmom, mal najlepšiu réžiu a Oscara získala aj francúzska herečka Juliette Binoche za vedľajšiu úlohu. Nechajte sa opäť pohltiť osudovým príbehom lásky na pozadí bojov druhej svetovej vojny v komplikovanom retrospektívnom rozprávaní dnes už nežijúceho režiséra Anthonyho Minghellu. Okrem Binoche uvidíte aj Raplha Fiennesa, Willema Dafoeho alebo Kristin Scott Thomas.

TV tipy 13.1. - 17.1. 2021


Štvrtok, 14. január

Neriadená strela (Wild Target, Veľká Británia, Francúzsko, 2010, Jonathan Lynn), JOJ Cinema, 18:25
Victor je zatiaľ posledným nositeľom tradičného rodinného remesla – je nájomným vrahom podobne ako mnohé generácie pre ním. Za úlohu má teraz zneškodniť zlodejku Rosie, ktorá klienta oklamala o veľké peniaze. Keď však Victor Rosie stretne, je ňou úplne očarený. Nielen viditeľnými kvalitami, ale aj jej zlodejským umom a škodoradostnosťou. Možno by dokonca práve ona mohla byť pre neho tou pravou. Nepodarí sa mu zabiť ju, namiesto toho však zabije iného, na ňu nasadeného vraha. Rosie považuje Victora za svojho záchrancu a chce si ho najať ako svoju ochranku.

Oceány (Océans, Francúzsko, Švajčiarsko, Španielsko, USA, Spojené arabské emiráty, 2009, Jacques Perrin, Jacques Cluzaud), Dvojka, 20:35
Jacques Perrin je už niekoľko rokov známym dokumentaristom, ktorý má na konte úspechy najmä so snímkami Mikrokozmos a Putovanie vtákov. Teraz sa zameral na prostredie oceánov a na ich obyvateľov. Nezabúda však zdôrazňovať aj ich krehkosť zoči-voči environmentálnym hrozbám. Snímka vznikala štyri roky, Perrin so svojim štábom, ale aj potápačmi a vedcami cestoval po celom svete. Vizuálne uchvacujúci dokument využíva najmodernejšie technológie 21. storočia.

Tomb Raider (USA, Veľká Británia, 2018, Roar Uthaug), JOJ, 20:35
Z najnovšej adaptácie úspešnej počítačovej hry sa síce nestane žiadna kultovka, ale asi dopadla lepšie než oba predchádzajúce filmy s Angelinou Jolie. Opäť sa ale opakuje situácia, kedy sú herečky tým najlepším na celom projekte. Štafetu po Angeline prevzala Alicia Vikander a tá pôsobí presvedčivo ako v civilnej polohe, tak aj v tej akčnej. Lara zdedila po svojom bohatom otcovi veľké impérium. Jej otec zmizol pred siedmimi rokmi a Lara dostane možnosť vďaka istej stope sa vydať ho hľadať.

TV tipy 13.1. - 17.1. 2021


Piatok, 15. január

Rozorvané objatia (Španielsko, 2009, Pedro Almodoar), Dvojka, 22:35
Španielsky melodramatik Pedro Almodóvar sa nezaprel ani v ďalšom svojom diele, Rozorvané objatia, ktoré sú melodrámou v každom aspekte. Nesmie samozrejme chýbať ani Penelope Cruz v hlavnej úlohe krásnej osudovej ženy a výrazné farebné ladenie každej scény. Hlavnou postavou je chlapík, ktorý v živote používa dve mená. Jedno ako literárny tvorca, ďalšie ako filmový režisér. Stane sa však obeťou vážnej autonehody a oslepne. Režisér tu vzdáva aj hold noir-snímkam 50-rokov minulého storočia.

Jazdci (The Horsemen, USA, 1971, John Frankenheimer), ČT2, 23:40
Zaujímavým titulom je dobrodružná dráma Jazdci v réžii Johna Frankenheimera, ktorú podľa predlohy na scenár spracoval legendárny Dalton Trumbo. Rozpráva príbeh jazdca Uraza, ktorý je vyslaný svojim otcom, vodcom divokého kmeňa do tradičnej športovej súťaže buzkaši. V nej jazdci bojujú o telo mŕtvej ovce. Aj keď má Uraz víťazstvo na dosah, unikne mu a jeho čaká trpká cesta domov. Príbeh sa natáčal v reálnych exteriéroch Afganistanu a hlavnú úlohu stvárnil Omar Sharif.

Underground (1995, Fed. Rep. Juhoslávie, Francúzsko, Nemecko, Bulharsko, Emir Kusturica), JOJ Cinema, 22:20
Fiktívna historická freska Emira Kusturicu Uundeground sa odohráva v rozsahu niekoľkých desaťročí a dodnes ide o jeho umelecky najambicióznejšie dielo. Sledujeme udalosti od druhej svetovej vojny až po občiansku vojnu v Juhoslávii na počiatku deväťdesiatych rokov. Hlavnými hrdinami sú dvaja šmelinári so zbraňami Marko a Blacky a okolnosti, či vlastná prefíkanosť, ich donútia začať žiť v podzemí so skupinkou postáv v úkryte pred svetom a v klamstve, že vojna nikdy neskončila.

TV tipy 13.1. - 17.1. 2021


Sobota, 16. január

Červená rieka (Red River, USA, 1948, Arthur Rosson, Howard Hawks), Jednotka, 14:00
John Wayne hrá v tomto klasickom westerne dominantného otca Thomasa Dunsona, presúvajúceho svoj dobytok z ranču v Texase do Missouri, kde ich, ako dúfa, predá lepšie. Práve Red River je pre neho vysneným miesto, kde by rád začal odznova. Na ceste ho sprevádza niekoľko kovbojov ale aj osvojený Matthew. Toho si adoptoval krátko po tom, ako chlapcovu rodinu prepadli a vyvraždili. Na ceste však medzi mužmi vzniká konflikt, ktorý je do veľkej miery spôsobený tyranským vedením starého Dunsona.

Francúzska spojka (The French Connection, USA, 1971, William Friedkin), Prima MAX, 16:05
Veľmi drsná kriminálna klasika z počiatku sedemdesiatych rokov patrí k vrcholom tvorby Williama Friedkina a postava s prezývkou Pepek patrí k tým najúspešnejším, ktoré stvárnil Gene Hackman vo svojej bohatej kariére. Ten sa vydáva po stopách nebezpečného obchodníka s drogami (ultraslizký Fernando Rey) a akcia si vyžiada aj nejaké tie „collateral damages“. Otvorený záver si hovoril o pokračovanie, ktorého sme s aj dočkali a opäť išlo o výborný film.

Cesta do nemožna (Slovensko, Česko, 2019, Noro Držiak), ČT2, 20:00
Milan Rastislav Štefánik patril medzi najvýznamnejších Slovákov, akí kedy žili a podľa všetkého bol z nich aj najvšestrannejší. Špeciálny autorský hold mu vzdal minulý rok režisér Noro Držiak vo svojom fantazijne ladenom hravom diele Cesta do nemožna, ktorý sme mali možnosť vidieť aj v slovenských a českých kinách. Výsledok môže pripomínať mix vizuálneho štýlu Karla Zemana, Baza Luhrmana alebo Wesa Andersona. Nejde síce o film dokonalý, ale podobne hravé dielko na našom území už dlho nikto nenakrútil.

TV tipy 13.1. - 17.1. 2021


Nedeľa, 17. január

Dve tváre Very Drake (Vera Drake, 2004, VB, Mike Leigh), Dvojka, 22.10
Jeden z najlepších filmov Mikea Leigha si vyslúžil tri nominácie na Oscara a výrazne bodoval na domácich cenách BAFTA. Vera Drake v podaní výbornej Imeldy Staunton je dobrosrdečná a skromná žena, ktorá pod vplyvom okolností doby začne pomáhať ženám s nechceným tehotenstvom. Úrady vo Veľkej Británii v päťdesiatych rokoch minulého storočia, a samozrejme aj hlbšie v minulosti, boli neúprosné a začali tak Veru pozornejšie sledovať. V ďalších úlohách uvidíme Jima Broadbenta alebo Eddieho Marsana.

Krvavé leto v New Yorku (Summer of Sam, USA, 1999, Spike Lee), ČT2, 22:00
Dráma sa odohráva počas neslávne známeho leta z roku 1977, keď New York terorizoval sériový vrah známy ako Samov syn. Na príbehoch niekoľkých postáv Lee zobrazuje paranoju a strach, ktorá sa vtedy šírila mestom. Pred vrahom nebol nikto v bezpečí, tento strach sa rýchlo pretavil do nenávisti voči každému, ktorý sa len trochu líšil od normálu. Skutočný príbeh pripomínajú aj dokumentárne zábery a dobová výprava. Snímka pripomína režisérov najslávnejší film, Do the Right Thing, potvrdzuje ňou aj svoju schopnosť pozorovať obyčajných ľudí a s citom ich prenášať na plátno.

Jánošík - Pravdivá história (Slovensko, Česko, Poľsko, 2009, Agnieszka Holland), Jednotka, 21:15
Filmových adaptácií legendy o slovenskom zbojníkovi vzniklo na našom území niekoľko, tá prvá z roku 1921 je dokonca prvý slovenský hraný celovečerný film. Tá posledná vznikla v réžii uznávanej poľskej režisérky Agnieszky Holland a snaží sa byť oproti iným Jánošíkom viac psychologizujúca a realistickejšia, o čom hovorí aj samotný podnázov. Takisto castin je medzinárodný, zbojníka si zahral český herec Václav Jiráček, jeho lásku zase americká herečka Sarah Zoe Canner.

TV tipy 13.1. - 17.1. 2021

 


autor Tatiana Rusnáková 13.1.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.