TV TIPY 28.9. - 4.10. 2020

TV TIPY 28.9. - 4.10. 2020

VOD recenzia



Pondelok, 28. september

Erin Brockovich (USA, 2000, Steven Soderbergh), HBO, 14:15
Titulnou postavou je rozvedená matka dvoch detí, ktorá si nájde prácu ako sekretárka v právnickej firme. Tu si však všimne zaujímavú skutočnosť, ktorá by mohla viesť k odhaleniu veľkej kauzy. Okrem toho by však Erin mohlo vyriešenie priniesť aj finančnú a kariérnu istotu. Film podľa skutočného príbehu, v hlavnej úlohe s Juliou Roberts, ktorá za svoj výkon získala Oscara.

Marketa Lazarová (Československo, 1967, František Vláčil), CS Film, 16:00
Kultový film československej kinematografie podľa románu Vladislava Vančura. Dodnes sa prirovnáva k veľkým dielam Tarkovského alebo Bergmana. Historická balada rozpráva príbeh dievčaťa, ktoré sa namiesto života v kláštore nedobrovoľne stane milenkou zbojníka. Marketa však aj v neľútostnom prostredí nachádza lásku a zmysel pre česť, ktoré vo filme Vláčil ospevuje. Film sa skladá z dvoch častí – Straba a Beránek boží. Neskôr získala snímka v ankete filmových kritikov a publicistov prvé miesto v rebríčku najvýznamnejších českých filmov.

Noční jazdci (1981, Československo, Martin Hollý ml.), CS Film, 22:00
Najznámejší, najpopulárnejší a aj najkvalitnejší tunajší eastern nakrútil v roku 1981 Martin Hollý ml. s Radoslavom Brzobohatým a Michalom Dočolomanským v hlavných úlohách colníka z Prahy a miestneho pašeráka koní. Dej sa odohráva na poľsko-slovenskom pohraničí v časoch novozaloženej Československej republiky. Dôležitú úlohu tu zohráva drsná príroda, nesmú chýbať ani scény z krčmy a  konfrontácia tvrdých chlapov na oboch stranách zákona v záverečnej prestrelke.

TV tipy 28.9. - 4.10. 2020

Utorok, 29. september

Teroristka (Česko, 2019, Radek Bajgar), Jednotka, 20:30
Čierna komédia o učiteľke na penzii, ktorá sa rozhodne vziať spravodlivosť do vlastných rúk. Iva Janžurová v hlavnej úlohe ako pomstiteľke, ktorá proti zlu bojuje najprv civilne, no s malým až mizivým výsledkom. Zoženie si teda zbraň a zvažuje. Vražda však nie je ľahká po žiadnej stránke, zvlášť nie pre človeka ako Marie.

Najhoršie obavy (The Sum of All Fears, USA, 2002, P.A. Robinson), Filmbox, 20.00
Ben Affleck, tentokrát v absolútne odlišnej úlohe, a to ako analytik CIA Jack Ryan. Jedného dňa je nájdené izraelské lietadlo s jadrovou hlavicou, bohužiaľ sa ocitne v rukách teroristov. CIA dostáva informáciu, že bomba by mohla byť použitá na území Spojených štátov, čomu musí samozrejme zabrániť. Adaptácia ďalšej knihy Toma Clancyho sa pohráva s očakávaniami a pripravuje zhruba v polovici stopáže prekvapivý zvrat, preto je najlepšie si vopred nezisťovať o filme žiadne podrobnosti.

Parfém: Príbeh vraha (Nemecko, Francúzsko, Tom Tykwer), Film+, 22:00
Zdanlivo nesfilmovateľný historický román spisovateľa Patricka Süskinda sa pokúsil preniesť na plátno nemecký režisér Tom Tykwer, známy najmä „videoherným“ akčňákom Lola beží o život. A treba povedať, že do vysokej miery sa mu to aj podarilo. Príbeh mladíka, ktorý sa snaží z ľudských tiel vyrobiť parfém s vôňou, akú svet ešte necítil, je založený na princípe prenášania vôní, ale aj smradu prostredníctvom obrazov a zvukov na diváka. Pri scénach na špinavom trhu s predavačmi rýb budete dokonale chápať, o čom hovoríme.

TV tipy 28.9. - 4.10. 2020

Streda, 30. september

Dokonalý trik (The Prestige, USA, Veľká Británia, 2006, Christopher Nolan), HBO, 8:20
Film o dvoch kúzelníckych rivaloch na jednom ihrisku. O priazeň Londýna sa naťahujú šoumen Robert a talentovaný Alfred. Keď však jeden z nich príde s nevysvetliteľným trikom, ten druhý urobí všetko pre to, aby odhalil nielen tento trik, ale aj všetky ostatné. Zo zdravej rivality sa tak stáva obsesívne prenasledovanie toho druhého.

Pod olivovníkmi (Zire darakhatan zeyton, Irán, Francúzsko, 1994, Abbas Kiarostami), Cinemax2, 16:30
Najvýznamnejší iránsky režisér a klasik svetového filmu Kiarostami prichádza so záverečným dielom tzv. Kokerskej trilógii. V nej nadväzuje na druhý film Život ide ďalej. Pri jeho natáčaní sa totiž jeden z hercov zaľúbil do ženy, ktorá hrala jeho manželku, tá však oňho nejaví záujem. Prítomný je teda Kiarostamiho častý motív vzťahu filmového umenia a reality.

Mŕtvy muž prichádza (Dead Man Walking, 1995, VB/USA, Tim Robbins), Jednotka, 22.25
Sestra Helena sa stretáva s vrahom odsúdeným na smrť v cele smrti za úmyslom uľahčiť mu odchod z pozemského sveta. Postupne si vyvíja k vrahovi vzťah a bude sa snažiť pred súdom zmierniť jeho trest. Film v réžii herca Tima Robbinsa sa zaoberá psychikou brutálneho zločinca a svojim spôsobom ho približuje divákovi, čo snímke zabezpečilo značnú kontroverznosť. V hlavných úlohách sa predstavili Susan Sarandon a Sean Penn, pričom Sarandon si za svoj výkon vyslúžila Oscara.

TV tipy 28.9. - 4.10. 2020

Štvrtok, 1. október

Dobrý Will Hunting (Good Will Hunting, USA, 1998, Gus Van Sant), Film+, 16:25
Pokiaľ viete rátať integrály, derivácie a matice, tak sa vám bude Good Will Hunting páčiť ešte viac, než americkým akademikom, ktorí mu udelili Oscara za scenár a naprázdno nevyšiel ani Robin Williams ako školský psychológ. Prím ale hrá Will, zázračné to dieťa matematiky v podaní Matta Damona, ktorý však radšej trávi čas so svojimi nie príliš chytrými kamarátmi z „mokrej štvrte“. Prečo nie, ale keď máte na viac, tak vám niekto musí ukázať ten správny smer. Napríklad už spomínaný psychoanalytik, či nová priateľka.

Mission: Impossible (1996, USA, Brian De Palma), Cinemax2, 18:40
Úspešnú sériu s názvom Mission: Impossible ako prvý podľa úspešného seriálu adaptoval na veľké plátno Brian De Palma. Jeho prvá nemožná misia je dodnes zo všetkých 6 dielov najštýlovejšia a namiesto zbesilej akcie dáva prednosť značne prekombinovanej historke, kde si Ethan Hunt nemôže byť istý nikým vo svojom tíme ani okolí. Zo značnej časti sa nakrúcalo aj v Prahe. Okrem Toma Cruisea sa v ďalších dôležitých úlohách objavili Jean Reno, Jon Voight, Ving Rhames, Kristin Scott Thomas alebo Vanessa Redgrave.

Vtáčia klietka (Bird Cage, USA, 1996, Mike Nichols), Prima MAX, 21:55
Armand a Albert sú dlhoročný gay pár, jeden z nich vlastní vychýrený gay bar, druhý je jeho najväčšia hviezda. Spolu vychovávajú syna, ktorý však jedného dňa prinesie domov nastávajúcu nevestu. Na tom by samozrejme nebolo nič zlé, jej otec je však ultrakonzervatívny republikánsky senátor. Rozhodnú sa, že pre dobro budúcich manželov utaja pred senátorom svoju pravú identitu, situácia sa však rýchlo a príliš komplikuje. V úlohe rodičov Robin Williams a Nathan Lane, senátora si zahral Gene Hackman.

TV tipy 28.9. - 4.10. 2020

Piatok, 2. október

10 vecí, ktoré na tebe nenávidím (10 things I hate about you, USA, 1999, Gil Junger), Cinemax, 10:35
Koniec 90. rokov a začiatok nultých rokov prinieslo do tínedžerskej kinematografie zvláštny trend – adaptácie Shakespearových hier, ale v modernom šate (Romeo & Juliet, She's the man, My own private Idaho). Jednou z nich je aj tento film, ktorý "adaptuje" Skrotenie zlej ženy. V tomto prípade ide o sestry Stratfordové, kým staršia Kat je drzá a večne namosúrená, mladšia Bianca je snom nejedného študenta. Biance však otec randiť zakázal, povolenie má iba v prípade, že randiť začne aj Kat. Tá o to ale nejaví najmenší záujem.

Most špiónov (Bridge of Spies, USA, Nemecko, India, 2015, Steven Spielberg), Prima MAX, 22:10
Filmy o studenej vojne už môžeme pomaly radiť medzi regulérne historické kúsky.Situácia po skončení druhej svetovej vojny nebola vôbec jednoduchá, Nemecko sa napríklad rozdelilo na západnú a východnú časť. Jeho bývalá metropola v rámci NDR tiež. FBI zatkne dvojitého sovietskeho agenta v USA a bude sa ho snažiť vymeniť za svojho zostreleného vojaka na sovietskom území. Právnik sovietskeho špióna sa vyberie do Berlína túto komplikovanú transakciu uskutočniť. V hlavných úlohách excelujú Tom Hanks a Mark Rylance.

Fargo (1996, USA, VB, Ethan, Joel Coen), Jednotka, 23:05
Jeden z najzásadnejších filmov v kariére bratov Coenovcov vznikol v roku 1996 a predstaviteľka hlavnej ženskej úlohy Frances McDormand získala za svoj výkon Oscara. Príbeh vychádza zo skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v Minnesote v roku 1987. Fargo sleduje naraz tri dejové línie. Režiséri vytvárajú hutnú atmosféru prostredníctvom veľkých celkov zasneženej krajiny a množstvom záberov jazdy svojich hrdinov bielou krajinou. Silný škandinávsky feeling odráža fakt, že v lokalite žije veľa prisťahovalcov zo severnej Európy.

TV tipy 28.9. - 4.10. 2020

Sobota, 3. október

Hra o jablko (1976, Československo, Věra Chytilová), CS Film, 18:00
Ďalší z tých „normálnejších“ filmov Věry Chytilovej rozpráva príbeh tridsiatnika doktora Johna a jeho večné spory s opačným pohlavým. To je preňho predovšetkým objektom jeho erotických chúťok, ale vek sa oklamať nedá a ženy v jeho okolí stále viac vyžadujú od mužov zodpovednosť. V hlavnej úlohe „hráča“ sa predstavil Jiří Menzel. Stane sa z jeho života nakoniec niečo viac ako hra? Snímka prekvapila odvážnymi scénami pôrodov a často sa do záberov zakotúľa ono symbolické jablko z názvu.

Zlaté oko (Golden Eye, 1995, VB, USA, Martin Campbell), Prima MAX, 20:00
Zlaté oko znamenalo v roku 1995 veľký návrat Jamesa Bonda na scénu. Výber ústredného herca v podobe Piercea Brosnana bol dokonalý a Zlaté oko je dodnes zo štvorice bondoviek s týmto Írom najlepšie. James Bond kedysi zlikvidoval sovietsku továreň na biochemické zbrane a v súčasnosti sa dočká odplaty. Do hry vstupuje aj ruská mafia. Zápletka nie je samozrejme podstatná, dodajme, že bond girls boli v Zlatom oku výnimočne krásne. Tú dobrú si zahrala Izabella Scorupco a tú zlú Famke Janssen.

Stratený v džungli (Jungle, 2017, Austrália, Kolumbia, Greg McLean), Prima MAX, 22:45
Izraelčan Yossi sa vypraví spoločne so svojimi kamarátmi na výlet do amazonského pralesa za účelom vyhľadania indiánskeho kmeňa a možno aj nejakého toho zlata. Následkom nešťastných udalostí sa Yossi ocitá sám uprostred divokej prírody a začína tak jeho zdanlivo vopred prehratý boj o holý život. Hady, pavúky alebo hmyz mu nebudú zrovna ukazovať smer cesty naspäť do La Paz. Životopisný film poskytol veľkú príležitosť pre Daniela Radcliffa, ktorého vychudnutá postava a kukuč trpiteľa sa do survival žánru výborne hodí.

TV tipy 28.9. - 4.10. 2020

Nedeľa, 4. október

Flashdance (USA, 1983, Adrian Lyne), Cinemax, 11:05
Mimoriadne úspešný muzikál o osemnásťročnej Alex, ktorá cez deň pracuje ako zváračka a po nociach tancuje v luxusných baroch. Jedinou jej túžbou je dostať sa na tanečnú školu a niekam to dotiahnuť. Film je jedinečným záznamom popkultúry 80. rokov, od účesov, cez trikoty až po notoricky známe hity.

Chuť čerešní (Ta'm e guilass, Irán, Francúzsko, 1997, Abbas Kiarostami), Cinemax2, 15:25
Popredný iránsky režisér Abbas Kiarostami vyhral s týmto filmom Zlatú palmu na festivale v Cannes. Poetický príbeh sleduje muža (Homayoun Ershadi), ktorý chce spáchať samovraždu a hľadá niekoho, kto by ho po smrti pochoval. Na tomto pozadí film rozjíma nad otázkami života a smrti a nad ľudským utrpením, je však aj prehliadkou súdobého Teheránu a jeho obyvateľov.

Amores Perros – Láska je kurva (Amores Perros, Mexiko, 2000, Alejandro Gonzáles Iñárritu), Dvojka, 22:00 Pred veľkolepými hollywoodskymi filmami natočil mexický režisér Iñárritu tento vyše dvojhodinový poviedkový film. Tri príbehy lásky, násilia a tvrdej reality sú vzájomne prepletené automobilovou nehodou. Kvôli prepletenosti, násiliu a atmosfére je film často pripodobňovaný k Tarantinovmu Pulp Fiction, Iñárritu však tvorí výsostne originálnym štýlom, ktorý neskôr tak očaril Hollywood a globálne publikum.

TV tipy 28.9. - 4.10. 2020


autor Tatiana Rusnáková 28.9.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.