TV TIPY 1.6. - 7.6. 2020

TV TIPY 1.6. - 7.6. 2020

článok



PONDELOK 1.6.

Pláž (The Beach, USA, VB, 2000, Danny Boyle), JOJ Plus, 20.25
Pláž bola netrpezlivo očakávaná z troch významných dôvodov. Išlo o nový film tvorcu Trainspottingu Dannyho Boylea, o prvý film Leonarda Di Capria pri vstupe do najvyššej ligy po Titanicu a v neposlednom rade o adaptáciu obľúbenej knižnej predlohy Alexa Garlanda. Výsledok nedostál prehnane vysoké očakávania, stále však ponúka tropickú atmosféru tajomného ostrova a solídne herecké výkony, ako aj príťažlivý dej. Tie vyvažujú napríklad aj nie príliš vyvážené tempo rozprávania.

Deň pred krízou (Margin Call, USA, J.C. Chandor), ČT 2, 21.45
Aké faktory predchádzajú finančnej kríze a čo všetko sa odohráva pri tom, keď nastane, je pre bežného človeka iba veľmi ťažko predstaviteľné. Interný pohľad na deň pred krízou a následnú noc poskytuje snímka Deň pred krízou, ktorá nás zavedie do jednej firmy, ktorá sa narýchlo bude musieť vysporiadať s novou skutočnosťou. Záchrana pred katastrofou však vyžaduje od čelných predstaviteľov firmy nekalé praktiky. Vo hviezdne obsadenom filme najviac zažiarili Kevin Spacey a Jeremy Irons.

Rím, otvorené mesto (Roma, cittá aperta, Taliansko, 1945, Roberto Rossellini), Dvojka, 22.00
Jeden z najdôležitejších filmov talianskeho neorealizmu nakrútil pod názvom Rím, otvorené mesto Roberto Rossellini v roku 1945. Ide o mozaiku ľudí účastných na protifašistickom odboji v hlavnom meste Talianska počas druhej svetovej vojny, ako aj prisluhovačov režimu. V jednej z hlavných úloh sa predstavila vtedajšia veľká hviezda talianskeho filmu, Anna Magnani. Ani po rokoch nejde o žiadnu artovú nudu, ale plnokrvný komornejší vojnový film, ktorý vás chytí od prvého do posledného záberu.

TV tipy 1.6. - 7.6. 2020

UTOROK 2.6.

Godzilla (USA, Japonsko, 2014, Gareth Edwards ), Dajto, 20.15
Reštart starej a neustále obnovovanej značky v roku 2014 sa skutočne vydaril. Gareth Edwards sa zameral na pôvodný japonský feeling a pridal do neho „niečo“ z dnešného trikového Hollywoodu, pričom sa nikam pred atmosférickým finále neponáhľa. Určite ide o dotiahnutejší film, než Emmerichova Godzilla bez vlastnej tváre z roku 1998. O pár rokov neskôr nás čakal už menej vydarený druhý diel pomenovaný Godzilla: Kráľ monštier, ktorý síce ponúkol viac monštier, ale paradoxne menej zábavy.

Citlivá místa (Československo, 1987, Vladimír Drha), ČT 1, 21.00
Dráma Citlivé miesta sa zaoberá komplikovaným vzťahom jednej matky a jej dcéry. Zrelá štyridsiatnička sa dozvedá, že jej mladistvá dcéra nedávno porodila dieťa a tak sa stala nečakane babkou. Dcéra jej však nie je schopná odpustiť nezáujem, aký o ňu v poslednej dobe prejavovala, dokonca si ani nevšimla, že je tehotná. V hlavnej úlohe zdeprimovanej matky sa predstavila legendárna herečka Jana Brejchová, svoju kariéru v úlohe teenagerky tu rozbiehala Tereza Brodská, skutočná dcéra Brejchovej.

Najnadanejšie dievča (The Girl With All The Gifts, VB, USA, 2016, Colm McCarthy), JOJ Plus, 22.25
Sci-fi horor sa odohráva v dystopickej budúcnosti, kedy sa po Zemi špacírujú holdy zombíkov. Nakazených rýchlo pribúda, nákaza sa totiž v ľudskom tele rýchlo šíri. Skupinka preživších z vojenskej základne sa rozhodne absolvovať náročnú cestu zdecimovanou krajinou. Nie príliš originálny námet je ale obohatený o herecké výkony Gemmy Arterton a oscarovej Glenn Close v hlavných úlohách žien ešte nenakazených nebezpečným zombie vírusom. Film vznikol na motívy románu Mikea Careyho.

TV tipy 1.6. - 7.6. 2020

STREDA 3.6.

Vo štvorici po opici (The Hangover, USA, Nemecko, 2009, Todd Phillips), Dajto, 20.15
Dnes už značne kultová komédia dala neskôr vzniknúť celej trilógii, kde to už ale s kvalitou išlo celkom rýchlo z kopca. Každopádne aspoň prvý film pobaví aj dnes. Štvorica chlapíkov si vyrazí do Las Vegas na rozlúčku so slobodou, prehýri noc a ráno sa zobudí s poriadnou bolesťou hlavy a so zistením, že si nikto z predchádzajúcej noci nič nepamätá. No a čo viac, budúci ženích je fuč, hotelová izba zdemolovaná a do veci bude mať čo povedať aj boxer Mike Tyson. Režisér Todd Phillips je autorom dokonalého Jokera z minulého roka.

Ani vo sne! (Česko, Bulharsko, 2016, Petr Oukropec), ČT 1, 21.15
V súčasnosti neprebiehajú žiadne športové súťaže, respektíve ak áno, tak bez divákov. Priaznivci športu si ale môžu skrátiť dobu čakania sledovaním filmov zo športového prostredia. Koprodukčná snímka Ani ve snu! síce nie je úplne presne zo súdka súťažných športových diel, ale hlavnou hrdinkou je mladé dievča, ktoré sa snaží dostať do partie aktívnych parkúristov. No a tu ju samozrejme čaká aj veľká láska. Festivalový film Petra Okroupeca balancuje medzi realitou a snovými predstavami hlavnej hrdinky.

Víťazi a porazení (Any Given Sunday, USA, 1999, Oliver Stone), AMC, 23.40
Oliver Stone je autorom mnohých kontroverzným politických trilerov alebo vojnových akčných drám, avšak vo Víťazoch a porazených sa pozrel na svet profesionálneho amerického futbalu. Diváci a spoločnosť vidia samozrejme iba pozlátko a bohatstvo hráčov, pod povrchom sa ale skrýva úplne iná pravda. Ťažké zranenia, odchod do predčasného hráčskeho dôchodku, nezhody v rámci klubu, užívanie zakázaných podporných látok, problémy vo vzťahoch. Vo hviezdne obsadenej snímke si zahral trénera Al Pacino.

TV tipy 1.6. - 7.6. 2020

ŠTVRTOK 4.6.

Speer a Hitler: Diablov architekt (Speer und er, Nemecko, 2004, Heinrich Breoler), Dvojka, 20.10
Albert Speer patrí medzi najkontroverznejšie osobnosti celého dvadsiateho storočia. Významný architekt tretej ríše stojí za návrhmi viacerých monumentálnych stavieb, ktoré pokojne môžeme dnes nazvať historickými pamiatkami, zároveň však ponúkal služby zločinnému režimu a spájalo ho aj priateľstvo s Adolfom Hitlerom. Dodnes sa vedú spory, nakoľko aj on sám nesie vinu za zločiny nacistického Nemecka. Televízna miniséria sa venuje v troch častiach pomerne podrobne tejto charizmatickej osobnosti.

Všetko je stratené (All Is Lost, USA, 2013, J.C. Chandor), JOJ Plus, 20.25
Máte chuť na film s jedným hercom a takmer bez slov? Máte radi silu prírodného živlu? V takom prípade si určite nenechajte ujsť All Is Lost, kde po celú dobu nezíde z obrazovky Robert Redford ako postarší muž a skúsený moreplavec, ktorého zastihla na otvorenom mori neobvyklá smola, keď mu jachtu prebodol kontajner s topánkami. Starší muž sa bude musieť najbližšie dni spoľahnúť na to, že ho niekto náhodou zachráni a pritom prežije zopár silných búrok.

Hra o jablko (Československo, Věra Chytilová), ČT 2, 21.55
Věra Chytilová v Hre o jablko rieši nekonečný rozpor medzi mužským a ženským videním sveta, čo je symbolicky naznačené aj v názve filmu. Hlavnými hrdinami sú milenecký pár, ktorý sa zoznámi na pracovisku, a to v nemocnici na oddelení pôrodov. Muž v podaní Jiřího Menzela je povrchný a dosiaľ nedokázal brať žiaden vzťah príliš vážne, naopak jeho nová priateľka berie vzťahy vážnejšie. Rozohráva sa tak medzi nimi nerovná hra, na ktorej pozadí sa režisérka nebojí zobraziť aj explicitné zábery pôrodu.

TV tipy 1.6. - 7.6. 2020

PIATOK 5.6.

Jana Eyrová (Jane Eyre, Fr., Tal., VB, USA, 1995, Franco Zeffirelli), ČT 2, 20.55
Sledovaním všetkých, či už filmových alebo seriálových adaptácií románu Charlotte Brontëovej Jana Eyrová môžete stráviť niekoľko týždňov. K tým známejším patrí dielo Franka Zeffirelliho s Charlotte Gainsbourg v hlavnej úlohe. Notoricky známy príbeh nám predstavuje Janu, ktorá sa dostáva ako mladé dievča do internátnej školy, kde to ale nie je omnoho lepšie ako predtým u tety. Ako dospelá sa stáva najskôr učiteľkou, neskôr odchádza do sídla Thornfield Hall, kde sa začne starať o sirotu Adélu a zaľúbi sa do majiteľa panstva.

Soul Kitchen (Nemecko, 2009, Fatih Akin), Dvojka, 22.00
Autor drásavej vzťahovej drámy Gegen die Wand, Nemec tureckého pôvodu Fatih Akin nakrútil prekvapivo ako ďalší film komédiu a opäť uspel ako u kritiky, tak u publika. Celý príbeh sa točí okolo prevádzky reštaurácie s názvom Soul Kitchen a zameriava sa aj na osobné problémy vedúcich a miestnych zamestnancov. Samozrejme sa veci začnú komplikovať ako v práci, tak aj v súkromnom živote všetkých protagonistov. Keďže sme v nemeckom filme, nesmie v ňom chýbať ani Moritz Bleibtreu.

Deti moje (The Descendants, USA, 2011, Alexander Payne), JOJ Plus, 22.40
Matt King má super život. Dve zdravé dcéry, krásnu ženu a solídnu životnú úroveň. Jedného dňa však jeho manželka končí po nehode v kóme. Musí sa naplno začať venovať svojim dvom dcéram a dozvedá sa, že dotyčná nehoda sa jeho žene stala počas výletu s jej milencom. Mužovi sa zrazu celý život obráti hore nohami. Film Alexandra Paynea aj napriek hrozivo znejúcej zápletke vďaka krásnym lokáciám na Havajských ostrovoch a režijnému zámeru osloviť širšie publikum je skôr typická americká polo-indie feel good záležitosť.

TV tipy 1.6. - 7.6. 2020

SOBOTA 6.6.

Doktor Živago (Doctor Zhivago, USA, VB, 1965, David Lean), ČT 2, 20.00
Monumentálna adaptácia románu Borisa Pasternaka vznikla v réžii megalomana Davida Leana a trvá zhruba tri a pol hodiny. O nude ale nemôže byť ani reči, čakajú vás nádherné panoramatické zábery ruskej zimnej krajiny a nielen tej, ale aj množstvo záberov s tisíckami štatistov. V jadre ale ide o subtílny romantický príbeh lásky, ktorý sa však odohráva v ťažkých časoch revolúcie v Rusku, kedy sa v priebehu niekoľkých mesiacov viackrát zmenil režim. Omar Scharif a Julie Christie sa stali vďaka filmu nesmrteľnými.

Statočné srdce (Braveheart, USA, VB, 1995, Mel Gibson), JOJ Plus, 20.25
Mel Gibson si prispôsobil históriu podľa dramaturgických potrieb a podľa všetkého dobre urobil. Filmu sa ušlo 5 Oscarov, ale najmä patrí k tým vzácnym dielam kinematografie, ku ktorým sa divák stále bude rád opakovane vracať. Škót William Wallace (Gibson) bol skutočná historická postava z 13. storočia, zodpovedná za silný odpor voči vtedajšiemu panovníkovi Eduardovi I. Zanietenie aktérov v záverečnej krvavej bitke pripomína rivalitu pri súčasných futbalových zápasoch medzi Anglickom a Škótskom.

Atentát (Československo, 1964, Jiří Sequens), Dvojka, 20.40
Atentátom na ríšskeho kancelára Reinharda Heidrycha v Prahe počas druhej svetovej vojny sa zaoberalo už viacero snímok, československý Atentát ale zatiaľ v kvalite ešte žiadna medzinárodná koprodukcia s veľkými hviezdami nepredčila. Film sa zameriava na skupinu povstalcov, ktorí sa rozhodli pripraviť atentát na predstaviteľa Tretej ríše, ďalej na samotný, rýchlo prevedený atentát a jeho akčnú dohru v kostole. Vo filme si zahrali aj nemeckí herci, z tých českých spoznáte Radoslava Brzobohatého, Zdeňka Munzara alebo Josefa Vinklářa.

TV tipy 1.6. - 7.6. 2020

NEDEĽA 7.6.

Jason Bourne (USA, Čína, 2016, Paul Greengrass), JOJ, 20.35
Piaty film zo série o tajnom agentovi s amnéziou Jasonovi Bourneovi režíroval opäť Paul Greengrass a hlavnú úlohu opäť stvárnil Matt Damon. No a ako sme si už zvykli, ide znova o prvotriedny akčný triler, kde nie je nič také, ako sa zdá a už vôbec nie v samotnej CIA, kde sa dejú revolučné zmeny. Bude ale Jason schopný čeliť novým výzvam a novým nepriateľom? A kto je v skutočnosti spojenec a kto nepriateľ? Finále sa tentokrát odohráva v uliciach Las Vegas, pozrieme sa ale samozrejme aj do iných kútov sveta.

Francúzova milenka (The French Lieutenant´s Woman, 1981, VB, Karel Reisz), ČT 2, 21.35
Historický príbeh nevyrovnanej lásky uznávaného biológa a tajomnou a jemnou Sarah. Muž spoznáva ženu pri stretnutí so svojou snúbenicou a začne po nej túžiť. Súdobé mravy v anglickej spoločnosti ale podobné úlety netolerujú. V úlohách milencov sa predstavili Jeremy Irons a Meryl Streep, film režíroval český rodák Karel Reisz. Pomaly plynúci a veľmi melancholický film získal hneď 5 nominácií na Oscara, pochopiteľne medzi nominovanými nemohla chýbať ani Meryl Streep, vyšiel ale naprázdno.

Čiarový kód (Irán, 2016, Mostafa Kiayee), Dvojka, 21.45
Moderná iránska kinematografia sa teší u festivalového publika značnej obľube a mala by ho zaujať aj táto čierna gangsterská komédia z prostredia iránskej metropoly. Mladík Hamad rozpráva svojmu budúcemu šéfovi v novej práci vlastné skúsenosti z miestneho podsvetia plného drog a násilia. Do hry sa dostáva samozrejme aj ženský element a láska. Hamad sa však dokáže z bludného kruhu gangu vymaniť pomocou chytrého plánu. Ide už o štvrtý film režiséra Mostafu Kiayeeho.

TV tipy 1.6. - 7.6. 2020


autor Erik Binder 1.6.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.