8-BIT CHRISTMAS

8-BIT CHRISTMAS

7.0

Filmová recenzia



Rozhovor Petra Konečneho a Juraja Malíčka o rodinnom vianočnom filme 8-Bit Christmas (HBO max)

PK: Koľko si mal rokov koncom 80tok a ako si prežíval toto obdobie? Určite sa naše Vianoce ešte nepodobali na tie, ktoré prežívali 11 roční hrdinovia filmu 8-Bit Christmas v Chicagu. Ich snom bola totiž herná konzola Nintendo... (mimochodom, ja som mal vtedy desať a ich vášeň je mi veľmi blízka)

JM: Som ročník 74, modelové "Husákovo dieťa", takže na konci osemdesiatok som mal 14. Čakal ma posledný rok základnej školy, bol ešte socializmus, ale už taký mäkší, tesne pred skonom. O Nintende sme samozrejme vedeli z rakúskych katalógov, ale že by som po ňom nejako extrémne túžil, to povedať nemôžem. Ja som mal inú métu, drahšiu ako Nintendo, podstatne, ale o to viac som po nej túžil. VHS. Vlastné video, moje, nie naše, a televízor v detskej izbe, po tom mi duša absolútne pišťala, takže hrdinom 8 bitových Vianoc absolútne rozumiem. Áno, sú mladší a žili na opačnej strane sveta, ale osemdesiatky v mojej pamäti sú veľmi podobné tým ich.

PK: Kedy sa stal ty sám hrdým majiteľom prvého herného stroja? Tipujem Ťa skôr na konzolu, ako na počítač :)

JM: No, herný stroj... Ale ako myslíš, prvý vlastný herný stroj som mal v roku 1987, išlo o taký ten, dnes by sme povedali handheld, ale žiadny Game Boy, ani legendárne sovietske Nu pogodi, ale takú nejakú lacnú náhražku, ktorá ale vôbec nebola lacná. Kúpili sme ju v Maďarsku, bola žlto modrá a na pevno v nej bola inštalovaná Galaga, respektíve nejaký jej derivát. Behom roku som ju totálne vymačkal, ale zhodou okolností to bol naozaj darček pod strom. No a moja prvé normálne „veľké“ videoherné zariadenie bola prvá Playstation, rok 1997, ale to už som bol veľký vysokoškolák.

PK: Spomínaš si na Vianoce, keď si dostal prvý výnimočný herný darček? Bola to hra?

JM: Ak by sme odignorovali ten handheld z Maďarska, tak mojím najikonickejším videoherným darčekom bolo Guitar Hero na Playstation 2, teda nejaký rok plus mínus 2006, čo je vlastne nedávno. Dodnes si občas zahrám. Tešil som sa vtedy ako malé dieťa, šlo naozaj o prekvapenie od manželky, napísal som Ježíškovi, že to chcem ale neveril som do poslednej chvíle. 32 ročný cap, čo sa na Vianoce teší z videohry a teda predovšetkým, z tej úžasnej periférie. Inak nezahrám ani akord, ale tá hra vo mne prebudila rockového démona.

PK: Určite si pamätáš na delenie na commodoristov - ataristov a nintendistov. Na ktorom brehu si stál? Ja som bol sinclairista (mal som aj PMD), neskôr commodorista a potom Amigista a nechápal som konzolistov ☺

JM: U mňa to nebola žiadna ortodoxia, od polovice osemdesiatych rokov som chodil do krúžku mladých technikov, tam sa to striedalo, základy programovania v Basicu som myslím absolvoval na stroji, čo sa volal PMD. Kamoš mal Sinclair ZX spectrum, iný Amigu, aj Commodore 64 by sa našiel, hrávať sme chodili vždy podľa nálady a možností . Pamätám si ale intenzívne nástup PC 286, to bola šupa, na tom som odohral asi najviac, ale to už som bol zase vlastne veľký. Keď spomínam na detstvo spojené s videohrami, najviac mi utkvela v pamäti špeciálna poetika kočovných videoherní. To pekne prišli na hody kolotoče, a tam kdesi, medzi strelnicami, malým a veľkým reťazákom a autodromom maringotka napchaná automatmi. Dvojkoruny do toho išli, alebo žetóny, čo stály dve koruny. Tam so trávieval celé dni. A „videoherná“ respektíve skôr automatová sekcia bola aj v Bratislavskom lunaparku blahej pamäti, pričom práve k automatom sa viaže aj moja prvá videoherná spomienka vôbec. To bol začiatok osemdesiatok, sedem osemročný šarvanec som bol, keď som na rodinnej dovolenke v Budapešti vo Vidámparku prvý krát videl a hral Donkey Konga.

Som sa rozpísal, ale to je tak vždy, keď starí ľudia spomínajú. Ale teda, aby som ti aj odpovedal, ja sa považujem a vždy som sa považoval za konzolistu.

8-Bit Christmas

PK: Predpokladám, že film 8 bitové Vianoce Ťa dojal (je nám to jasné) ako hodnotíš prenesenie hernej vášne do tohto zábavného a nápaditého filmového spracovania?

JM: Mňa ten film nadchol nielen kvôli tomu videohernému rozmeru a osemdesiatkam, ktoré samozrejme milujem, ale predovšetkým kvôli tomu vzťahu otec dcéra, ktorý je východiskom celého rozprávania. Hlavne si ale myslím, že ten film svojou pointou prekračuje typický vianočný sentimentálny gýč – nič proti nim, naopak, ja ich mám rád, ale 8 bitové Vianoce sú jednoducho iná liga.

PK: Mal si niekoho vo svojom okolí, ktorý sa aspoň troška približoval psychopatickému Timmymu Keanovi z filmu a mal podobnú pivnicu s jedinou hernou konzolou široko ďaleko? Spomínaš si ešte na takéto kolektívne hrania u bohatších kamarátoch?

JM: Čiastočne už som odpovedal, psychopatického Timmyho sme nemali, naopak, my sme boli veľmi zdieľna partia a ono to vlastne v mojom prípade mohlo byť troška aj tak, že ja som asi bol za bohatšieho kamaráta. A teda nie, nebol som psychopatický Timmy.

8-Bit Christmas

PK: Našiel si sa aj v inej postave, ako hlavnej? Film totiž ponúka všetky známe karikatúry - napríklad, chorobného klamára, agresívneho idiota, outsidera či intelektuálku.

JM: S extrémnym Timmym sa určite nestotožňujem. Nerád to na seba hovorím, ale ja som asi mal v detstve najbližšie k tomu čudákovi, čo ani nie je súčasťou partie. Okuliarnatý, zubatý, Conor Stump, zďaleka najčudnejšie dieťa v škole, v mojom prípade aj s nadváhou. Ten divný vzadu, outsider, ktorému nedochádzajú veci a žije si to svoje.

PK: 8 bitové Vianoce sú spomienkovou poctou herným začiatkom, občas sa nevyhnú primitívnejšiemu vtipu, ale ako celok fungujú a my sa vlastne môžeme len diviť, že podobný film už nevznikol dávnejšie. Kupuješ si knižnú predlohu?

JM: Áno, presne, pocta je dobré slovo, a oslava, a pomník, ale nie je to film len o tom. A ja by som ešte pripojil, že ide do veľkej miery aj o generačnú výpoveď. Pokojne môžeme hovoriť, že našu. Režisér Michal Dowse je chlapík v mojom veku, nakrútil aj veľmi slabučké filmy, ale aj výborné a podobne autor literárnej predlohy a scenárista Kevin Jakubowski je presne tvoj ročník. Román už som objednal, ale myslím, že by sa uživil aj jeho český, alebo slovenský preklad, aj keď k tomu už by asi došlo, v origináli vyšiel román už v roku 2013.

8-Bit Christmas

PK: 8 bitové Vianoce zhrnuté v 8 slovách?

JM: Film o detstve, ktoré je krásne v každom veku.

PK: Mimochodom, mal si niekedy Power Glove na ruke? Ak áno, si frajer :)

JM: Nie veru nemal.


8-Bit Christmas (USA, 2021, 97 min.)
Réžia: Michael Dowse. Scenár: Kevin Jakubowski. Hrajú: Winslow Fegley, Neil Patrick Harris, Steve Zahn, June Diane Raphael, Bellaluna Resnick, Sophia Reid-Gantzert, Che Tafari, Santino Barnard, Max Malas, Brielle Rankins, Braelyn Rankins, Cyrus Arnold ...


autor Juraj Malíček 2.12.2021
7.0
8-BIT CHRISTMAS
+ zvládnutý vianočný film
+ generačná výpoveď
+ pocta herným začiatkom
+ filmová reinkarnácia Power Glove
- občas primitívnejší humor (pády, opakovaná scéna vracania), ktorý filmu vôbec nechýbal
Kinema
7.0
Diváci
7.5
Ohodnotiť

Žner: Komédia/Rodinný
Minutáž˝: 97 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2021

Premiéra: 24.11. 2021
Premiéra SK: online
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
7.5
Ohodnotiť

Žáner: Komédia/Rodinný
Minutáż˝: 97 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2021

Premiéra: 24.11. 2021
Premiéra SK: online
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.