MARE OF EASTTOWN

MARE OF EASTTOWN

8.0

Filmová recenzia



Keď HBO Go oznámilo správu o uvedení nového krimi seriálu v hlavnej úlohe s držiteľkou Oscara a súčasne s jednou z najobľúbenejších britských herečiek, priaznivcom Kate Winslet okamžite poskočilo srdce. Sedemdielna miniséria Mare of Easttown dostala zelenú minulý pondelok. Opäť sa stretávame s tradičnou seriálovou politikou tejto platformy – dávkovaná nám bude raz týždenne.

Láska Jacka Dawsona nie je jediným prísľubom kvality a spolu so Jean Smart a Guyom Pearcom vytvárajú hodnotné trio držiteľov Emmy. Horúce herecké želiezka dopĺňa Evan Peters, ktorý si popri minisérii súčasne odskakoval aj na natáčanie WandaVision (2021). Dej však disponuje celým spektrom rôznorodých postáv, ktoré sú pripravené postupne divákom odhaľovať svoju mnohovrstevnosť.

Ak sa presunieme k samotným tvorcom, môžeme ďalej pokračovať vo vyťahovaní es z rukávov. Do režisérskej stoličky sa posadil Craig Zobel, spolurežisér fantastických The Leftovers. Pozornosť na seba v minulosti upriamil aj filmom Z for Zachariah, nominovaným na festivale v Sundance na Veľkú cenu poroty za najlepší hraný film. Za doposiaľ výborný scenár vďačíme Bradovi Ingelsbymu (The Way Back). Pri výbere základných pilierov sa s kvalitou skutočne nešetrilo, no potvrdzuje ju aj finálny výsledok?

Seriál prináša príbeh detektívky z pensylvánskeho mestečka, Mare Sheehanovej (Kate Winslet), ktorá je postavená pred lokálnu vraždu 17-ročnej Erin. Súčasne na pleciach vláči nevyriešený prípad nezvestnej Katie Bailey, s ktorým dlhodobo stojí na mŕtvom bode. Profesný neúspech jej miestne obyvateľstvo, na čele so smútiacou matkou obete, dáva pocítiť v tých najnevhodnejších chvíľach.

Jednoducho, keď sa darí, tak sa darí a aktuálna situácia Mare udáva tomuto pravidlu hranice nekonečnosti. Ani náhľad do jej osobného života nie je žiadnym ternom. Rozvedená matka dospievajúcej dcéry sa iba mlčky prizerá na spokojného bývalého manžela, ktorého čaká druhá svadba. Po synovej samovražde sa navyše ujala výchovy štvorročného vnuka. Zúfalstvo a bezmocnosť sa na ňu valia z každej strany, čo má za následok jej neuvedomelé stieranie hraníc medzi súkromím a pracovnou sférou. A odtiaľ je už len krôčik na konečnú zastávku totálneho vyhorenia.

Mare of Easttown

Prvá epizóda nás zoznamuje s atmosférou malého mestečka a jej miestnymi obyvateľmi. Obsahovo ide skôr o pomalší rozjazd, s hlbším cielením na samotné charaktery. Psychologická rovina a precízna štúdia postáv však fungujú na špičkovej úrovni. Práve z detailného fokusu na správanie jednotlivcov, so zameraním na vzťah k najbližším a v zachytení ich, takmer nebadaných reakcií v zásadných momentoch, dokáže divák mnoho vyčítať.

Silným bodom seriálu je aj autentické zachytenie špecifickej atmosféry úzkej komunity, ktoré je pre silu samotného príbehu kľúčové. Tvorcov treba pochváliť za apel na miestne detaily, ktorý sa odráža či už vo voľbe kostýmov, v make-upe hlavnej hrdinky a v neposlednom rade v samotnom dialekte postáv. Prízvuk typický pre mestečko Delco herci poctivo trénovali a ako sa už vyjadrili niektorí miestni obyvatelia na internete, aj z tohto ohľadu bola odvedená slušná práca.

Kate Winslet ako výkonná producentka kládla osobitný dôraz na zachovanie rovnosti na pľaci, udržiavanie priateľského prostredia a vytvorenia bezpečnej zóny najmä kvôli početnej skupine obsadených mladých hercov. Navyše strávila niekoľko mesiacov s policajtami v Pensylvánii a nasávala ich pracovnú atmosféru. Natáčanie síce komplikoval priebeh pandemickej situácie, ktoré muselo byť miestami prerušované, ale nakoniec všetko dobre dopadlo.

Mare of Easttown

Pilot nám odhaľuje súvislosti dnešnej podoby Mare, ktorej charakter obrúsilo už mnoho životne zásadných udalostí. Jej rezervovanosť, ironický humor, nedbalý zovňajšok a prázdny pohľad bez emócií si o sympatie príliš nepýta. V potrebných momentoch však z úzadia vystúpi ľudskosť a divák s ňou dokáže cítiť, či sa s jej chovaním rovno stotožniť. Iskierku nádeje pre lepšie zajtrajšky zapáli jej zoznámenie sa so spisovateľom Richardom (Guy Pearce), ktorý sa do Delca nedávno prisťahoval. Túto hereckú dvojicu už v minulosti spojila miniséria, taktiež z dielne HBO GO, Mildred Pierceová (2011). 

Napriek pomalšiemu tempu sa prvý diel uzatvára spomínanou vraždou mladej matky Erin a diváka navnaďuje na pokračovanie. Tragická udalosť naplní ovzdušie komunity strachom a nedôverou voči vlastným, i voči samotnej polícii, ktorá už v raz v obdobnom prípade zlyhala. Príbeh pekne stavia na nejednoznačnosti a zavádza diváka k viacerým možným hypotézam.

A to najmä v druhej epizóde, v ktorej sledujeme výsluch miestnych. Po boku Mare pribúda nová tvár, posila v podobe krajského detektíva Colina Zabela (Evan Peters). Opäť sa nám odkrývajú ďalšie prekvapivé vrstvy jednotlivých postáv, ktoré uviazli v akomsi ohraničenom zabudnutom svete aj so svojou haldou problémov.

Tvorcovia stavili na overenú kombináciu kriminálnej zápletky v prostredí vyčlenenej komúny, v ktorej sa všetci navzájom dobre poznajú, no i napriek tomu má každý v zálohe isté skryté tajomstvá. Ide o pomerne riskantnú hru, v ktorej jedna udalosť dokáže definitívne zvrátiť priaznivú budúcnosť celého mestečka. Pretože princíp „ovečkovstva“ je v uzavretej komunite ešte viac umocnený.

Mare of Easttown

Seriál má už po prvých dvoch častiach našliapnuté na veľký úspech, čoho dôkazom sú pozitívne ohlasy nie len zo strany divákov, ale najmä z radov kritiky. Vo všetkej tej chvále ale treba zatiaľ ostať pri zemi a uznať fakt, že sa pozeráme na príbehy postáv, ktoré poznáme. Sú nám známe z iných kvalitných projektov, akurát vystupujú v odlišnom šate a prostredí. A to nakoľko famózny sa bude divákom Mare of Easttown javiť, bude patrične závisieť aj od toho, koľko toho majú z kvalitných seriálov napozerané.

Stačí ostať pri ponuke HBO GO a spomenúť si na bezútešnosť vyvierajúcu z minisérie This Much is True. Na tieň minulosti, ktorý so sebou vliekla novinárka Camille v Sharp Objects. Na švédsky Björnstad, v ktorom jeden ohavný čin nalomil dôveru všetkých obyvateľov. Na vnútorne zlomených True Detective, ktorí odhaľovali nie len zločincov, ale aj svojich vnútorných démonov. Na perfektne zachytený obraz kompletného rozkladu v českej Pustine. A v neposlednom rade na dokonalé vybočenie z komfortnej zóny, ktoré ponúkla depresívna nálož The Leftovers.

Všetky tieto seriály dávajú dokopy súhrn toho, čo nám doposiaľ americká krimi dráma naservírovala. Tajomno, zločin, pohltenie smútkom, stiesňujúce situácie, vplyv výchovy či rodinných tragédií, ktoré si so sebou jedinec nesie často až do hlbokej dospelosti. Ide o zväzok silných a dôležitých tém, o ktorých sa dá donekonečna diskutovať a ktoré mám osobne veľmi rada. Preto pevne verím, že tvorcovia v nasledujúcich epizódach ešte poriadne niečím prekvapia a dodajú, inak kvalitnému seriálu, určitý osobitý punc jedinečnosti.


Mare of Easttown (USA, 2021, 403 min.)
Creator: Brad Ingelsby. Réžia: Craig Zobel. Scenár: Brad Ingelsby. Hrajú: Kate Winslet, Julianne Nicholson, Jean Smart, Angourie Rice, David Denman, Neal Huff, Guy Pearce, Cailee Spaeny, John Douglas Thompson, Joe Tippett, Cameron Mann, Patrick Murney ...


autor Simona Sopiaková 29.4.2021
8.0
MARE OF EASTTOWN
+ (neprekvapivo) výborný výkon Kate Winslet
+ zachytenie špecifickej atmosféry úzkej komunity malého mestečka
+ vyhratie sa s detailmi pre dosiahnutie čo možno najväčšej autentickosti
+ precízna štúdia postáv
- pomalší rozbeh pilotnej časti
- podobné dejové línie a charakterové črty postáv sme už videli v niekoľkých obdobných seriáloch
Kinema
8.0
Diváci
9.4
Ohodnotiť

Žner: Krimi/Dráma
Minutáž˝: 403 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2021

Premiéra: 18.4. 2021
Premiéra SK: 18.4. 2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
9.4
Ohodnotiť

Žáner: Krimi/Dráma
Minutáż˝: 403 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2021

Premiéra: 18.4. 2021
Premiéra SK: 18.4. 2021
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.