Divácku cenu Týždňa slovenského filmu získal dokument Neviditeľná

Prehliadka Týždeň slovenského filmu sa po dvoch rokoch v online priestore uskutočnila naživo. Spolu uviedla ...

pridal SFÚ 13.4.2022 o 15:30
Divácku cenu Týždňa slovenského filmu získal dokument Neviditeľná


Prehliadka Týždeň slovenského filmu sa po dvoch rokoch v online priestore uskutočnila naživo. Spolu uviedla 47 filmov a divákov privítala na 38 projekciách a 8 sprievodných podujatiach. Divácku cenu Týždňa slovenského filmu získal dokumentárny film Neviditeľná (2020) režisérky Maie Martiniak, ktorý kontroverznou témou traumy z pôrodu vyvolal v čase svojej premiéry veľkú spoločenskú diskusiu. Prehliadka sa konala od 4. do 10. apríla v bratislavskom Kine Lumière.

Film Neviditeľná zachytáva príbehy troch žien, z ktorých každá už zažila pôrod dieťaťa a má svoj pohľad na život. Prostredníctvom nich otvára kontroverznú a spoločnosťou často odmietanú tému traumy z pôrodu. Ukazuje nevidenú realitu v spoločnosti a zviditeľňuje ženy, ktoré boli doteraz umlčiavané tlakom okolia alebo zdravotníckeho personálu. Neviditeľnú za svoj najobľúbenejší film spomedzi 29 snímok uplynulého roka vybrali diváci hlasujúci online i naživo v kine.

Kinema o filme napísala:  "Neviditeľná nie je prvým slovenským dokumentom, ktorý tému pôrodov v našich reáliách otvára. Pionierskou lastovičkou bol v roku 2016 dokument Medzi nami Zuzany Límovej. Diváci v ňom okrem osobných výpovedí žien mohli napríklad vidieť aj pôrodníka, ktorý rodičku verejne prefackal, aby sa upokojila. Neviditeľná emócie až tak nebičuje, atmosféru dialógu buduje sofistikovanejšie a vyváženejšie. Je za tým snáď objektívny pokrok slovenského pôrodníctva za uplynulé štyri roky? To by asi bola dosť odvážna úvaha. Spoločenská debata na túto tému by, každopádne, nemala byť tabu a Neviditeľná si za jej opätovné pripomenutie, navyše celkom konštruktívne, ocenenie určite zaslúži."

„Atmosféru kina nič nenahradí,“ hodnotí ôsmy ročník Týždňa slovenského filmu Miro Ulman, programový dramaturg prehliadky. „Preto som veľmi rád, že po dvoch rokoch sa Týždeň slovenského filmu konečne uskutočnil v podobe, v akej bol naplánovaný. Pre divákov sme pripravili 47 filmov, dva semináre, tri hodnotiace panely a dve diskusie i program pre deti. Všetko počas jedného týždňa. Navyše s anglickými titulkami, takže so slovenskou kinematografiou mali možnosť zoznámiť sa i cudzinci, ktorí v Bratislave žijú alebo ňou počas uplynulého týždňa prechádzali.“

V hlavnom programe prehliadky sa premietlo 29 slovenských a koprodukčných filmov, ktoré mali v minulom roku premiéru. „Napriek tomu, že filmy uvádzané počas Týždňa slovenského filmu sme už počas minulého roku v Kine Lumière niekoľkokrát premietali, tak na tretine z nich bola návštevnosť vyššia ako bola vlaňajšia priemerná návštevnosť v slovenských kinách,“ hovorí Ulman. S najväčším záujmom sa stretla snímka Myši patria do neba režisérskej dvojice Denisa Grimmová a Jan Bubeníček, nasledovali filmy Cenzorka Petra Kerekesa, Zátopek Davida Ondříčka a dokumenty The Sailor Lucie Kašovej a Čiary Barbory Sliepkovej. Cenzorku, čerstvo ocenený film na udeľovaní národných filmových cien Slnko v sieti, kde zabodoval v štyroch kategóriách vrátane ceny pre najlepší film, osobne na záver prehliadky uviedol režisér Peter Kerekes s ukrajinskou delegáciou v zložení herečiek Irina Kirjazeva, Marina Klimova, Liubov Vasylyna a kostymérky Poliny Karčevy. Po skončení filmu sa uskutočnila aj podnetná diskusia.

Počas Týždňa slovenského filmu sa konalo osem sprievodných podujatí. Tri odborné panely o hranom, dokumentárnom a animovanom filme a dva semináre zamerané na prepojenie filmu a literatúry, venované filmovej a literárnej teoretičke Jelene Paštékovej a spisovateľovi a scenáristovi Petrovi Pišťankovi, boli dostupné naživo aj online. Uskutočnili sa aj dve diskusie, ktoré sa stretli so živým záujmom publika v hľadisku. Jedna bola o ankete Film.sk – slovenský film storočia, ktorú moderoval Michal Havran a zúčastnili sa jej režisér a scenárista Eduard Grečner, filmová historička Petra Hanáková, filmový publicista Matej Sotník a generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký. Druhá bola s režisérom Petrom Bebjakom, ktorú moderoval scenárista a PR manažér Peter Gašparík. Konal sa aj program pre deti vrátane tvorivého workshopu Filmový kabinet deťom.

„Vďaka premietaniu v kine Týždeň slovenského filmu doslova ožil. Potešila ma návštevnosť, atmosféra v kinosálach, vo foyeri i v kaviarni, stretnutia s divákmi. Mnohí z nich boli prekvapení, koľko domácich filmov sa dostalo do kín, pretože väčšina z nich vie len o zlomku z nich. I to je jedna z úloh Týždňa slovenského filmu – informovať verejnosť o bohatosti a rozmanitosti domácej filmovej tvorby,“ uzatvára Ulman.

V priestoroch Kina Lumière je aj po skončení Týždňa slovenského filmu inštalovaná výstava Film.sk – slovenský film storočia s plagátmi k dvadsiatim filmom ankety filmového mesačníka, ktorou Slovenský filmový ústav (SFÚ) zavŕšil súbor aktivít pripomínajúcich sté výročie vzniku prvého slovenského dlhometrážneho hraného filmu Jánošík (1921) Jaroslava Siakeľa.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.