Batman je po novom skôr vydedencom než šarmantným boháčom

Najočakávanejším komerčným filmom roka je Batman, ktorého si po mimoriadne obľúbených, úspešných a oceňovaných ...

pridal Tatiana Rusnáková 3.3.2022 o 23:48
Batman je po novom skôr vydedencom než šarmantným boháčom


Najočakávanejším komerčným filmom roka je Batman, ktorého si po mimoriadne obľúbených, úspešných a oceňovaných troch filmoch z dielne Christophera Nolana, vzal do parády Matt Reeves. Ten priam slávnostne ukončil novú trilógiu oživenej Planéty opíc – Dawn of the Planet of the Apes/Úsvit planéty opíc a War for the Planet of the Apes/Vojna o Planétu opíc.

To, že mu mnohí verili aj pri tejto snímke, nemožno poprieť, hlavne s prvotriednym obsadením pred kamerou aj za ňou. Oči sa upierajú najmä na predstaviteľa titulnej roly, Roberta Pattinsona. Podľa prvých kritík je však vo svojej role výborný a dodáva postave niečo, čo v nej dosiaľ nebolo. Podrobnejšie pochvaly či výčitky vám prinášame vo výbere z recenzií. Len dodávame že na portáli Metacritic si zatiaľ Batman drží hodnotenie 72 percent.

Variety (100 %)

V mnohom je tento Batman oveľa znepokojivejší, ako by diváci čakali. Odráža mnohé strachy a frustrácie súčasnej politickej atmosféry a prezentuje mäsitú a komplexnú kriminálnu ságu, ktorá mieša prvky klasickej gangsterky s ostrým komentárom o výzvach, akým dnešný svet čelí. Snímka je veľmi ambiciózna a dokonca by potenciálne mohla fungovať aj keby nebola "batmanovkou". Práve ale zakomponovaním tejto postavy a ďalších známych prvkov – (nechýba Catwoman, Penguin, verný komorník Alfred, alebo precízna naháňačka s najnovšou verziou Batmobilu) – postupuje Reeves hutnými a ultra-temnými krokmi s pridanou hodnotou vzrušenia, ktoré ospravedlňuje aj relatívne divácky náročnú minutáž.

The Playlist (91 %)

Najpríťažlivejšie Batmanove charakteristiky – jeho inteligencia je krásne zosnovaná a komentovaná v scenári Reevesa a Petera Craiga. Súčasným superhrdinovským filmom chýba dramatická zápletka ukotvená inteligentne – problémy sa riešia s hlúpou motiváciou a ešte hlúpejšími silami. V Batmanovi je to ale naopak – čím tvrdší zásah hrdina uštedrí podsvetiu, tým viac sa vzďaľuje od pravdy.

Rogerebert,com (88 %)

Robert Pattinson je ako herec nielen pripravený, ale aj hladný po skúmaní čudných, temných inštinktov svojej postavy. Nie je už len fešáckym dedičom impéria, ktorý nakopáva zadky v cool kostýme. Tento Batman je pod maskou Travisom Bickleom (Taxikár), vzdialeným od reality a v kompletnej dezilúzii. Batmanom je dva roky, operuje z najvyšších poschodí Wayne Tower (čo je dobrá zmena oproti jeho zvyčajnej jaskyni vo vlastnej vile - aj to prezentuje ako izolovaný od spoločnosti je). V ostrom dennom svetle je Pattinson rocková hviezda po prehýrenej párty, v noci je ale nástrojom pomsty.

The Wrap (88 %)

Nie je celkom presné nazývať Batmana remakeom Seven/Sedem. Reeves skôr akoby stvoril dve rôzne verzie Johna Doea – jeden chce dostihnúť toho druhého. Detektív Gordon je niekde medzi nimi, snažiac sa pochopiť nie jedného, ale dvoch posadnutých maniakov. Vďakabohu je režisér Batmana podobný svojim postavám – zaujímajú ho morálne linky, ktorými ľudia tvarujú svoje správanie a všetky tie šedé zóny okolo ich racionalizácie.

Kinema.sk (85 %)

Batman už od začiatku sľubuje veľký zážitok. Kto však očakáva epický akčný film, musí trochu brzdiť. Viac než superhrdinský spektákel nám tvorcovia dodali temnú kriminálku s občasnou superhrdinskou vsuvkou. Atmosféra Gothamu je budovaná podobnými postupmi ako napr. V Se7en, Vrane alebo Blade Runnerovi. Neustávajúci dážď, špinavé ulice, nebezpečenstvo na každom rohu. Batman je ešte neskúsený a agresívnejší než ho poznáme. Civilnosť je akcentovaná ešte viac ako u Nolana a vnútorné monológy podtrhujú neonoirovú štylizáciu. Viac TU

Screen Daily (80 %)

Na Oscara nominovaný kameraman Greig Fraser dáva Batmanovi úžasne atramentový, rozmazaný look, vymáčaný v tieňoch a slabom svietení. Po boku minimalistickej, osudovej hudby Michaela Giacchina pripomína Fraserova kamera nadnesené emócie grafických noviel bez ich animovaných excesov. Výprava Jamesa Chinlunda evokuje upadajúci metropolis v rozpade 'vďaka' korupcii a bezdomovectvu. Batmana nikto neopíše ako akciou nabitý príbeh, keď ale Reeves tvorí, stále je to so zábermi mimoriadnej kvality s dôrazom na realizmus.

ScreenRant (80 %)

Zoë Kravitz je ako Catwoman magnetická a ovládne každú scénu, v ktorej je. Je Batmanovi perfektnou partnerkou, jej život a akcie ho vyzývajú nazerať za hranicu toho, čo si myslí, že dokonalo ovláda. Pracujú spoločne, ale ich ideológie sa odlišujú, čo prispieva k veľkej chémii medzi postavami. Paul Dano je desivý ako maniak Riddler, jeho akcie sú rovnako plánované ako nepredvídateľné. Jeffrey Wright ako Jim Gordon je pokojný, zmysluplný a správne skeptický voči zvyšku policajného oddelenia.

Polygon (70 %)

Batman je frustrujúco bezpečný, hoci je plný potenciálu. Svoje publikum poúča, opätovne preberá tie isté nápady už toľkokrát spomenuté v predchádzajúcich piatich filmoch, niekoľkých videohrách a každom jednom komikse. Ak ste boli doteraz zvedaví, či dokáže Batman osloviť aj nové publikum, možno budeme prekvapení.

The Guardian (60 %)

Koniec je únavný a skáče do extrémov so všetkými falošne apokalyptickými scénami, ktoré fungujú lepšie v menej vážnejších superhrdinovských adventúrach. Popudzujúce (ne)vyvrcholenie je okatou upútavkou na nasledujúci film. Nakoniec z kina odchádzate s pocitom, že vlastne o nič nešlo. Vyzdvihujeme ale výkon Roberta Pattinsona ako bojovníka so zločinom so zranenou dušou.

New York Post (50 %)

Až na príbeh medzi Batmanom a Riddlerom je táto snímka prezentáciou tých najnudnejších Batmanových dobrodružstiev. Zbytočne veľa času sa napríklad venuje Salovi Maronimu a Carmineovi Falconemu, obyčajným mafiánom. Reeves ale vytvára prenikavé zábery. Na konci filmu vyžaruje Batman akúsi žiaru, na zahodenie nie je ani ohnivá naháňačka na diaľnici či bitka pri blikajúcich svetlách. Pattinsona je tu však, bohužiaľ, veľká škoda. Obyčajne je elektrizujúci, zábavný a nepredvídateľný – to je ale opakom Batmana, ktorý sa nutne za niečím stále ukrýva. Nie je rozpoltený, odhodlaný či vystrašený – jednoducho vyzerá znudene.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.