KineDok pripravil program pre náročnejších filmových divákov

Na záver roka pripravila filmová distribučná spoločnosť Filmtopia, ktorá je koordinátorom medzinárodného ...

pridal kinema 7.12.2020 o 19:59
KineDok pripravil program pre náročnejších filmových divákov


Na záver roka pripravila filmová distribučná spoločnosť Filmtopia, ktorá je koordinátorom medzinárodného projektu KineDok na Slovensku, dve udalosti pre náročnejších filmových nadšencov. Spolu s festivalom Jeden svet pripravuje dvojdňový workshop pre organizátorov projekcií v rámci projektu KineDok z alternatívnych priestorov a kín po celom Slovensku. Pre širokú divácku verejnosť zasa medzinárodnú diskusiu k francúzskemu filmu Každý múr je bránou. Slovensko v nej bude zastupovať sociológ Michal Vašečka. Edukatívny seminár potrvá dva dni, 8. a 9. decembra a debata, ktorá je otvorená pre verejnosť a stojí za ňou Inštitút dokumentárneho filmu v Prahe, sa bude konať 10. decembra 2020. Obe podujatia sa uskutočnia online a bezplatne.

„Workshop pre našich promotérov  organizujeme spolu s festivalom Jeden svet. Spája nás snaha čo najlepšie propagovať kvalitný autorský dokument na dôležité témy a prinášať ho divákom. Oslovujeme a spolupracujeme s lokálnymi promotérmi z rovnakých priestorov, v ktorých sa tieto filmy premietajú. Ide nám o spoločnú vec, preto sme sa rozhodli spoločne seminár zorganizovať aj v týchto neľahkých časoch a online,“ priblížila najbližšiu aktivitu riaditeľka Filmtopie Silvia Učňová Kapustová.

KineDok - ako medzinárodná komunita a jedinečná platforma pre filmové kluby a spôsob alternatívnej distribúcie - premieta na Slovensku v osemnástich priestoroch. Sú to rôzne kultúrne centrá, kaviarne, bašty, galérie, ale napríklad aj Stará Hájovňa; tam všade sa organizátori snažia spájať ľudí, ktorí vyhľadávajú dokumentárne filmy ako podnety na sociálne, etnické, politické, psychologické a iné diskusie.

Do workshopu sa zapoja všetci lokálni promotéri: manažéri našich projekčných miest v rámci celého Slovenska. Niektorí z nich pôsobia v kultúre, iní sú napríklad majiteľmi kaviarní a preto im veľmi pomôže zoznámiť sa s distribúciou dokumentárnych filmov a marketingovou stratégiou pre online podujatia na sociálnych sieťach,“ povedala o seminári Jana Šafáriková, koordinátorka slovenskej časti medzinárodného projektu KineDok. Zároveň ide aj o prepojenie regionálnych partnerov KineDoku a festivalu Jeden svet.

Online workshop bude prebiehať cez webinár ZOOM a technickú podporu má na starosti  Michal Peržel. Začne sa v utorok 8. decembra o 15.00 hod. a potrvá do ďalšieho dňa, do 18.00 hod. Promotérom sa počas dvoch dní prihovoria: Silvia Učňová Kapustová, výkonná riaditeľka festivalu Jeden svet Eva Križková, Kristína Strapcová z KONEKTU a Prforum a riaditeľ českého festivalu Jeden svět Ondřej Kamenický.

Medzinárodná online diskusia za okrúhlym stolom k filmu Každý múr je bránou  bude prístupná na hlavnej facebookovej stránke KideDoku vo štvrtok 10. decembra 2020 o 19:30 hod. Debata je určená predovšetkým divákom KineDoku, širokej verejnosti a všetkým, ktorí sa zaujímajú o udalosti tesne pred a po roku 1989. „Do diskusie sme sa snažili pozvať expertov, ktorí sa na danú problematiku vedia pozrieť z viacerých hľadísk: sociologického, umeleckého aj politického hľadiska. Témou online diskusie sú rýchlo sa meniace udalosti a prispôsobenie sa zmenám v súvislosti s prevratom v jednotlivých krajinách východného bloku,“ doplnila Jana Šafáriková. Do online diskusie sa môže zapojiť každý divák bezplatne a priamo do chatu môže písať aj svoje otázky na tvorcov aj na pozvaných expertov.

Za Maďarsko bude diskusiu moderovať britský novinár a dokumentarista, korešpondent Strednej Európy pre BBC News, Nick Thorp, za Bulharsko je hlavným hosťom režisérka filmu Elitza Guorgieva a ďalšie dve bulharské režisérky Mina Mileva a Vesela Kazakova, za Rumunsko prijala pozvanie režisérka a producentka dokumentárneho filmu z tohtoročnej ponuky KineDoku Ja, moje druhé ja a vzdialenosť medzi nami Mona Nicoară a Slovensko bude v diskusii zastupovať sociológ Michal Vašečka, ktorý sa odborne zameriava na etnické, rasové a migračné štúdie, ako aj na otázky populizmu, extrémizmu a občianskej spoločnosti. 

Oficiálna anotácia francúzskeho filmu bulharskej režisérky Elitzy Guorgievy Každý múr je bránou: V surrealistickej atmosfére bulharského národného televízneho vysielania zameraného na mládež, kladie novinárka pracujúcim, hippies a politológom filozofickú otázku: „Ktoré sny sú dôležitejšie, keď sa život končí - tie, ktoré sa splnili, alebo tie, ktoré sa nesplnili?“ Je rok 1989, berlínsky múr práve spadol a mladá novinárka v televízii je matkou režisérky dokumentárneho filmu Každý múr je bránou Elitzy Guorgievy. Film vychádzajúci z politických archívov a zároveň osobných textov. Novinárka sa v tejto zvláštnej relácii zaoberá neúspešnými revolúciami a ich odtlačku v našich životoch.

Režisérka Elitza Guorgieva bola vlani v Bratislave, práve na otvorení KineDoku 2019 v rámci Febiofestu, kde mal spomínaný film slovenskú premiéru.

KineDok je medzinárodnou komunitou a jedinečnou platformou pre klubové a nezávislé priestory a spôsob alternatívnej distribúcie, spájajúci priaznivcov a tvorcov kreatívnej dokumentaristiky, fungujúci od roku 2014 a neustále sa rozrastajúci o nové krajiny a projekčné miesta. Výber kreatívnych dokumentárnych filmov, ktoré zaznamenali úspech na filmových festivaloch, zaručuje kvalitu organizovanej kultúrnej udalosti. KineDok pomáha iniciovať medzinárodnú výmenu audiovizuálnych diel. V tomto roku predstavuje pre KineDok 11 dokumentárnych filmov Východnej a Strednej Európy na viac ako 15-tich miestach v každej zo zúčastnených krajín: Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Chorvátsko a Bulharsko.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.