Najrýchlejšie vznikajúci hraný celovečerný slovenský kino film je už v strižni

Táňa Pauhofová, Tomáš Maštalír, Klára Issová, Martin Hofmann, Sväťo Malachovský, Tomáš Měcháček ...

pridal kinema 27.8.2020 o 17:08
Najrýchlejšie vznikajúci hraný celovečerný slovenský kino film je už v strižni


Táňa Pauhofová, Tomáš Maštalír, Klára Issová, Martin Hofmann, Sväťo Malachovský, Tomáš Měcháček, Anna Kadeřávková. Herci pripravovaného filmu ZNÁMI NEZNÁMI sa spolu s režisérkou Zuzanou Mariankovou, producentkou Wandou Adamík Hrycovou a koproducentmi Petrou Polnišovou a Jurajom Brockom postavili pred slovenské médiá, aby sa podelili o svoje bezprostredné dojmy z ukončenia nakrúcania.

Získať práva na sfilmovanie slovenskej verzie svetoznámej predlohy Úplní cudzinci (Perfetti sconosciuti) režiséra Paola Genovesa napadlo koproducentom Petre Polnišovej a Jurajovi Brockovi v čase pandémie. ,,Ďuro s Peťou za mnou prišli s nápadom urobiť film, kde netreba stráviť dva-tri roky písaním scenára, ale možno kúpiť jeden zaujímavý, ktorý by sa dal rýchlejšie zrealizovať. Je o siedmich hercoch a nakrúca sa celý v jednom prostredí. Mňa táto idea zaujala, lebo mám rada jednoduché veci. Podarilo sa nám dať dohromady peniaze a fantastický cast – a to aj vďaka korone. Dať týchto hercov dohromady počas normálneho roka je totiž absolútne nemožné. Možno tak so štvorročným predstihom, keby sme teraz plánovali rok 2023. Takýto šialený projekt podľa mňa nevzniká úplne často. 16. júla sme sa prvýkrát stretli, začali skúšať a dnes v noci sme dokrútili,“ spomína Wanda Adamík Hrycová.

Hlavné postavy tak vďaka súčasným okolnostiam vo filme ZNÁMI NEZNÁMI stvárňujú známe slovenské a české herecké osobnosti. „Celý kolektív, ktorý sme vybrali, je fantastický. Sú to ľudia, na ktorých je spoľahnutie, sú disciplinovaní, ale zároveň sa dokážu uvoľniť a dať postave iný rozmer. Hoci je veľmi veľa dobrých hercov v Čechách a na Slovensku, postavy v tomto filme musia byť nielen zaujímavé, ale aj navzájom typovo sedieť. Aj preto sme robili kamerové skúšky v Prahe. Môže sa totiž stať, že hoci sa k sebe dvaja herci vizuálne hodia, nevznikne medzi nimi žiadna chémia. A v prípade filmu ZNÁMI NEZNÁMI, kde je to celé založené na vzťahoch, by to bolo dosť problematické,” reaguje herečka a koproducentka filmu Petra Polnišová.

Pre Zuzanu Mariankovú, ktorá má na svojom konte niekoľko úspešných študentských snímok a populárnych televíznych seriálov, ide v žánri celovečerných filmov o režijnú prvotinu. „Robilo sa mi veľmi dobre, je to asi výhoda debutovať s niečím, kde sa môžem zamerať na hercov, na scenár, kde nemusím riešiť veľkú výpravu a komparz,” hovorí.

Dlhoročnú skúsenosť s ňou má herečka Táňa Pauhofová. „So Zuzkou som pracovala ešte ako so študentkou. Je to veľmi citlivý, jemný a vnímavý človek, pracuje v plnom nasadení a nič nenechá len tak. A skvelo sa s ňou diskutuje,“ opisuje prácu s režisérkou. Vo filme hrá veterinárku Bianku – krehké, veselé a dôverčivé žieňa, ktoré je manželkou taxikára Filipa. V snímke ho stvárňuje Tomáš Měcháček. Český herec zastúpil na poslednú chvíľu Vojtu Koteka, ktorý mal pred začiatkom nakrúcania dopravnú nehodu. „Vďaka kolegom a hlavne vďaka Táničke, mojej filmovej partnerke, som sa cítil ako doma, pretože sa o mňa celý čas krásne starala. Všetci ma prijali, aj keď mali náskok v spájaní kolektívu,” spomína na prvé dni Měcháček.

Podľa Táne Pauhofovej je zázrakom, že sa im film podarilo dokončiť: „V období, keď zo dňa na deň nevieme čo bude, či budú môcť naši českí kamaráti docestovať z Čiech, či sa nezatvoria hranice, či z nás niekto neochorie, bol to obrovský risk a veľká odvaha od producentov. Čo je skvelá vec, a pre mňa pridaná hodnota toho celého, je nadšenie, že sa máme skutočne radi. Je to na tom veľmi cítiť a dúfam, že sa to na plátno premietne. Som strašne rada, že som toho súčasťou a som na to pyšná. Ja toho na Slovensku zas až tak veľa nenakrúcam a som rada, keď môžem robiť aj takto, doma a kvalitne.“

Príbeh filmu, ktorý má najviac lokálnych remakov v histórii kinematografie a je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov, sa z veľkej časti odohráva v domácnosti manželov Dana, Evy a ich dcéry, ktorých hrajú Tomáš Maštalír, Klára Issová a Anna Kadeřávková. „Je pravda, že pri takýchto projektoch je dôležité, hlavne ak ide o partnerské dvojice, aby tam fungovala na kameru chémia, bez ohľadu na to, či sú tí herci dobrí alebo nie. Výsledok je ešte hlboko v strižni a môžem sa orientovať len podľa svojich pocitov a môj pocit je taký, že tie dvojice, vôbec tá partia, si sadli a zapasovali do seba,“ približuje náladu počas nakrúcania Maštalír.

Pre Kláru Issovú je možnosť zahrať si postavu, ktorá má mnoho vrstiev a zároveň kopu tajomstiev, splneným snom: „S producentmi a režisérkou som sa stretla prvýkrát na kamerových skúškach a už len z tých textov a dialógov, lebo scenár som predtým nečítala, mi pripadalo, že by to mohlo byť krásne, ale zároveň i náročné. Mala som obrovskú radosť zo Zuzky, lebo ona bola pripravená a v jej spoločnosti som sa cítila veľmi dobre. Som vďačná producentom, že jej dali príležitosť ako začínajúcej režisérke. V Česku občas nakrúcam s mladými režisérmi a režisérkami a viem, že to majú ťažké dostať sa k nejakej práci. Myslím, že sme si všetci navzájom fandili a bolo to fajn.”

Pre mňa to bolo krásne, už minulý rok som nakrúcala jeden film na Slovensku a toto bola moja druhá skúsenosť. Len sa mi potvrdilo, že na Slovensku sa nakrúca úžasne, takže sa mi tu vo filmovom svete páči skoro viac ako doma. Ja som mala len zopár nakrúcacích dní, pretože ja som jediná, kto nesedí okolo toho guľatého stola. Sú tam odchody, príchody, párkrát sa tam mihnem, ale aj tak som si to náramne užila,“ opisuje svoj čas strávený nakrúcaním komédie Anna Kadeřávková.

Pre Sväťa Malachovského, herca s humorom v krvi, je skutočnosť, že sa pred kamerami stretla takáto filmová zostava, veľmi motivujúce. Rolou telocvikára Eda skupinku priateľov dokonale dopĺňa. „Bez debaty to patrí k mojím najlepším skúsenostiam. Nezažil som takú pripravenú produkciu. Bolo to fantastické. Napriek tomu, že som tu najstarší, čo je dosť smutné, som benjamín, čo sa týka filmov. Toto je moja prvá filmová vec v tomto rozsahu. A ešte keď sa dostanete do takého hereckého dream teamu… Ja som sa cítil výborne. Napriek tomu, že to nebolo jednoduché, bolo to náročné aj časovo, verím vo fantastický výsledok,“ nešetrí slovami chvály.

Filmovým partnerom a manželom Petry Polnišovej je český herec Martin Hofmann. Bez právnika Leoša a jeho manželky Karolíny by skupinka priateľov nebola kompletná. „Som rád, že som tu bol. Bolo to veľmi milé stretnutie s kolegami, inak to opísať neviem. Bola to taká veľmi profi partia, disciplinovaná. Málo sme sa hnevali, nebol na to čas. To si asi všetci uvedomili, nakoniec aj ja. A dobre sa o nás starali,” spomína Hofmann a dodáva: „Ten text je inteligentný a nadpriemerný vzhľadom na to, čo človek dostáva čítať. To bol primárny dôvod, prečo som to vzal a sekundárny bol, že som sa prišiel trochu zoznámiť so slovenskou družinou, lebo, prečo nie. Mám z toho radosť a dúfam, že keď to uvidím, ešte z toho budem mať radosť.”





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.