Desať výnimočných slovenských a koprodukčných filmov minulého roka

Najvýraznejšie a najdôležitejšie slovenské a koprodukčné filmy minulého roka. V prehľade nájdete výnimočné slovenské ...

pridal kinema 5.1.2020 o 21:41
Desať výnimočných slovenských a koprodukčných filmov minulého roka


Najvýraznejšie a najdôležitejšie slovenské a koprodukčné filmy minulého roka. V prehľade nájdete výnimočné slovenské dokumenty ale aj hrané filmy, ktoré mali často oveľa väčší úspech v zahraničí ako doma. Rok 2019 priniesol aj tieto domáce diela:

Amnestie (recenzia filmu)

Po šiestich rokoch prichádza Karásek opäť s adaptáciou literárnej predlohy. Tentoraz sa rozhodol pre Amnestiu, ktorá rozpútala peklo od Radovana Dunaja. Román sa venuje kontroverzným amnestiám, ktoré udelil prezident Václav Havel po svojom nástupe do funkcie. Na slobodu sa v januári roku 1990 dostali až dve tretiny trestancov (cca 21 tisíc) v republike. Tí, na ktorých sa amnestie nevzťahovali, sa vo vnútri väzníc začali búriť a protestovať...

BATAstories (recenzia filmu)

Celovečerný dokumentárny film o výrobe a predaji topánok a obuvníctve. Zachytáva dôležité míľniky aj omyly spojené s budovaním veľkolepého rodinného baťovského impéria. Vo filme sa cieľavedome prelínajú tri hlavné roviny rozprávania: životopisná – sleduje osudy zakladateľov firmy, súčasná – mapuje aktuálny stav globálneho kapitalizmu (jeho priekopníkom bol aj Tomáš Baťa) a spomienková – postavená na výpovediach českých a slovenských „baťamanov“ roztrúsených po celom svete.

Dobrá smrť (recenzia filmu)

Nevyliečiteľne chorá Janette by rada ukončila svoj život dôstojne, preto sa rozhodne pre dobrovoľnú, lekárom asistovanú smrť. Keďže tú vo Veľkej Británii, kde žije, neumožňujú, rozhodne sa odcestovať do Švajčiarska. Cestu musí naplánovať skôr než jej to rýchlo postupujúca choroba znemožní. Syn Simon, ktorý po nej zdedil svalovú dystrofiu, má pre matkino rozhodnutie viac pochopenia než dcéra Bridget.

Loli paradička (recenzia filmu)

Romantická komédia o láske dvoch „nešťastníkov“ z východného Slovenska. Smiešno-smutný príbeh o nádeji a trpkosti života. Keď sa Milan, jarmočný predavač cukroviniek, dozvie, že Veronka mu ukradla dva turecké medy, pretože bola hladná, zľutuje sa nad ňou a kúpi jej obed. Veronka sa chce Milanovi odvďačiť a ponúkne sa mu za predavačku do stánku. Medzi oboma to zaiskrí a po búrlivej noci v lacnej ubytovni na okraji mesta sa do seba zaľúbia a začnú si plánovať spoločný život.

Nech je svetlo (recenzia filmu)

Nech je svetlo je príbehom slovenského gastarbeitera v Nemecku, ktorého syn je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Keď sa chlapec zapletie do šikanovania a usmrtenia spolužiaka, otec začne zisťovať pravdu o tom, čo sa stalo, pravdu o stave vecí, pravdu o sebe samom.

Ostrým nožom (recenzia filmu)

Ostrým nožom je príbehom otca, ktorý musí pochovať vlastné dieťa. Okrem tragickej udalosti vraždy svojho syna čelí očierňovaniu zo strany médií, nečinnosti polície, ale aj vlastnému pocitu viny. Postupne sa dozvedá stále viac o pozadí útoku a snaží sa na vlastnú päsť dopátrať pravdy. Od začiatku sa však zdá, že smrť jeho syna nebude nikdy potrestaná. Dokáže odpustiť aspoň sám sebe?

Pomaľované vtáča (recenzia filmu)

Sugestívna a znepokojivá metafora natočená podľa svetového bestselleru Jerzyho Kośinského prináša sugestívnu výpoveď o tom, ako vojna plodí zlo, ktoré sa v človeku objavuje a ostáva bez ohľadu na to, kto na akej strane barikády stojí. Zasahuje všetko a všetkých bez rozdielu. Čierno-biela snímka nakrútená na 35mm film hovorí o bezprostrednom vzťahu medzi hrôzou a krutosťou na jednej strane a nevinnosťou a láskou na strane druhej. Príbeh desaťročného chlapca, ktorého rodičia posielajú k tete na ukrajinský vidiek, aby ho tým ochránili pred nástrahami vojny.

Punk je hned! (recenzia filmu)

Príbeh tridsaťročného drogovo závislého Kvička, ktorý žije v rozpadajúcom sa podnájme so svojou družkou a dvojročným synom. Jeho idylický svet jedného dňa ostro narazí na hranu všeobecne platných pravidiel. Svojim impulzívnym správaním, ktoré neráta s dôsledkami, svoj život postupne mení na voľný pád.

Vlastníci (recenzia filmu)

Mnohí majitelia bytov to poznajú z vlastnej skúsenosti. Hrdinami filmu Vlastníci sú totiž práve majitelia. Majitelia bytov v staršom činžovom dome, ktorí sedia na domovej schôdzi a pokúšajú sa o nemožné. Vyriešiť vo vzájomnej zhode problémy týkajúce sa správy ich domu…Sú medzi nimi rojkovia jednajúci v prospech celku, vypočítaví prospechári či rafinovaní manipulátori, ale aj ľudia stratení v pocitoch vlastnej bezvýznamnosti.

Volanie (recenzia filmu)

Opustili svetský život, manželku, deti, prácu a vstúpili do kláštora. Cez portréty troch mníchov zachytáva celovečerný dokumentárny film Erika Prausa neopakovateľnú duchovnú atmosféru a mystiku pravoslávneho kláštora Počájivská lávra, ktorý leží na kopci nad mestečkom Počájiv v Ternopiľskej oblasti na západe Ukrajiny. Otcovia Gabriel, Vicilentius a Nazarij sa tu zbavili traumatizujúcej minulosti, dosiahli pokoj a vyrovnanosť a našli zmysel života.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.