Palestínsky kandidát na Oscara otvorí 6. ročník prehliadky Be2Can v činohre SND

Aj tento rok prinesie Be2Can výber toho najpozoruhodnejšieho, čo predstavili súťaže troch najvýznamnejších európskych ...

pridal kinema 31.10.2019 o 21:41
Palestínsky kandidát na Oscara otvorí 6. ročník prehliadky Be2Can v činohre SND


Aj tento rok prinesie Be2Can výber toho najpozoruhodnejšieho, čo predstavili súťaže troch najvýznamnejších európskych filmových festivalov v Berlíne, Benátkach a Cannes. Otváracím filmom aktuálneho ročníku prehliadky bude palestínska burleskná sága To musí byť nebo, ktorá si z festivalu v Cannes odniesla Cenu poroty. Ešte pred jej svetovou premiérou si ju v pondelok 4. novembra budú môcť diváci pozrieť v exkluzívnej predpremiére v priestoroch činohry SND v Bratislave.  

V snímke, ktorú prehliadka Be2Can premietne pre verejnosť len jediný raz, sa objaví aj mexický herec Gael García Bernal, známy predovšetkým z filmov Zlá Výchova, Motocyklové denníky, či Amores PerrosBabel.

Najslávnejší palestínsky režisér Elia Suleiman sa po desiatich rokoch vracia k celovečernému filmu melancholickou, epizodicky vystavanou groteskou o tom, čo je pre nás domov a čo ho definuje. Film To musí byť nebo je venovaný Palestíne, do ktorej sa Suleiman nebojí svojím svojráznym, zreteľne ironicky cieleným, ale zároveň poetickým humorom zaťať rovnako ako do Francúzska alebo USA. Práve tam putuje hlavná postava vtipnej i dojemnej snímky – trochu prehliadaný režisér hľadajúci prostriedky na film, ktorý sa nezdá dosť palestínsky.

„Som rozprávač, režisér i ten, kto sa pozerá́. Chcem byť taký priehľadný sprievodca, ktorý sa stáva formou i obsahom,“ povedal Suleiman k svojmu autorskému herectvu v rozhovore pre Český rozhlas. „Je to veľmi osobný príbeh, odohráva sa počas vojny a je o tom, že sa snažím spojiť so svojou rodinou, zatiaľ čo v televízii je každý deň vojna v zálive. Takže som usúdil, že hrdina musí vyzerať ako ja. V jednom momente som došiel k záveru, že kto iný než ja by mal robiť taký duševný striptíz, že to je najpoctivejšie riešenie.“ dodal režisér i hlavná postava filmu.

Rodák z Nazaretu Elia Suleiman (*1960) si získal uznanie už svojím debutom Kronika zmiznutia (Cena za najlepší debut v Benátkach 1996), ale celosvetovo sa preslávil až svojou štvrtou celovečernou snímkou Boží zásah, ktorá v roku 2002 získala Cenu poroty na festivale v Cannes. O sedem rokov neskôr sa na filmovú scénu vrátil filmom Čas, ktorý zostáva, v ktorom predložil ďalší sucho groteskný pohľad na pálčivú tému palestínsko-izraelského spolunažívania. Jeho novinka To musí byť nebo získala na tohtoročnom festivale v Cannes Cenu kritiky a stala sa palestínskym kandidátom na Oscara v kategórii cudzojazyčný film.

Okrúhly stôl, študentský film, či diskusie s odborníkmi

Festivalová prehliadka Be2Can ponúka divákom okrem predpremiér aj pridanú hodnotu vo forme úvodov k filmom. O tie sa postarajú filmoví kritici a odborníci. Večerné projekcie v Kine Film Europe uvedú Zuzana Gindl-Tatárová, Martin Ciel, Peter Konečný z portálu Kinema.sk a Adrián Žiška.

Nielen pozoruhodné filmy ponúkne 6. Ročník Be2Can, ale aj bohatý sprievodný program v priestoroch Pistoriho paláca. V utorok bude prebiehať diskusia Festivalové ambície študentské filmu, kde sa bude rozprávať aj o tom ako sa môže študentský film dostať na áčkový festival. V stredu ponúkneme diskusiu pod názvom Okrúhly stôl Michala Havrana o hľadaní identity. Tá si bude klásť otázku, akú úlohu hrá v živote jedinca kultúra, ktorá ho od narodenia formuje. Tejto téme, ktorá je vzhľadom na obrovské množstvo migrujúcich ľudí čoraz aktuálnejšia, sa bude venovať Michal Havran spolu so svojimi hosťami. Za okrúhly stôl si sadne spisovateľka a publicistka Zuska Kepplová, scenárista Marek Leščák a CEO spoločnosti Film Europe Ivanom Hroncom.

Vo štvrtok bude prebiehať prednáška Tribún bezmocných britský režisér Ken Loach o nestorovi britského filmu, pod vedením filmovej vedkyne Viery Langerovej. V piatok bude Be2Can pokračovať cyklom Duša a jej problémy, kde hostia z oblasti psychológie budú diskutovať o komplikovaných psychických problémoch mladých ľudí, ktorí čoraz častejšie vybočujú zo zaužívaných pravidiel socializácie a interakcie s okolím. Diskusia je organizovaná v spolupráci s Ligou za duševné zdravie. V sobotu sa môžu diváci tešiť na obľúbený Filmový kvíz, ktorý už druhý rok po sebe pripravujú moderátori Rádia_FM Lenka Bednárová a Martin Staňo. A slávnostné ukončenie prehliadky Be2Can bude patriť víťaznému filmu študentskej poroty.

Hľadanie domova a problémové deti  

Be2can bude pokračovať v bratislavských kinách do 10. novembra a prinesie veľa podnetných filmov. Tému hľadania domova rozvíja snímka Synonymá izraelského režiséra Nadava Lapisa, víťaza Zlatého medveďa z aktuálneho MFF v Berlíne. Drsnejšiu variantu hľadania svojho miesta na svete prinesie dráma Bedári. Fenomenálny debut režiséra Ladjy Ly si z aktuálneho Cannes zaslúžene odniesol Cenu poroty. Bratia Dardennovci pracujú vo filme Mladý Ahmed s témou problémového dieťaťa v portréte trinásťročného chlapca, belgického moslima, ktorý sa navzdory liberálnej výchove uzatvára pod vplyvom bigotného imána do ideologickej ulity. Z Cannes si režisérske duo odnieslo cenu za réžiu. Ďalšou snímkou pútajúcou pozornosť je Narušiteľ systému, strhujúci debut režisérky Nory Fingscheidt, ktorá si zaň na tohtoročnom Berlinale vyslúžila Strieborného medveďa. A mnoho ďalších filmov v programe Be2Can.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.