Tvorcovia programu MFF Cinematik vybrali svoje naj filmy 14. ročníka

Medzinárodný filmový festival Cinematik otvára svoj štrnásty ročník už 10. septembra. Jeho návštevníci sa tento rok...

pridal kinema 1.9.2019 o 21:19
Tvorcovia programu MFF Cinematik vybrali svoje naj filmy 14. ročníka


Medzinárodný filmový festival Cinematik otvára svoj štrnásty ročník už 10. septembra. Jeho návštevníci sa tento rok môžu tešiť spolu až na 96 atraktívnych filmových titulov v desiatich programových sekciách. Programový tím vám v tomto článku ponúka svoje filmové tipy.

Päť programových tipov umeleckého riaditeľa festivalu Vladimíra Štrica:

Diamantino / r. Gabriel Abrantes, Daniel Schmidt

Diamantino je svetová futbalová hviezda, no stratí svoj špeciálny kop a kariéru končí v hanbe. Medzinárodná ikona sa v snahe nájsť pre seba nový zmysel púšťa na pomätenú odyseu, počas ktorej sa konfrontuje s neofašizmom, utečeneckou krízou, genetickými modifikáciami a honbou za pôvodom geniality.

Podprsenka / The Bra / r. Veit Helmer

Rušňovodič Nurlan mieri posledný raz pred odchodom do dôchodku do Baku. Na ceste okolo miestnych štvrtí strhne jeho vlak zo šnúry na bielizeň modrú podprsenku. Aby Nurlan unikol samote, vydáva sa na najdobrodružnejšiu cestu svojho života – nájsť majiteľku tejto bujnej spodnej bielizne.

Milujem svoju mamu / I Love My Mum / r. Alberto Sciamma

Road movie sleduje príbeh matky a syna. Po autonehode Rona a Olgu v lodnom kontajneri omylom naložia na cestu z Londýna do Maroka. Bez peňazí a dokladov – a stále v pyžamách – podstúpia dobrodružnú cestu cez Španielsko a Francúzsko, aby sa dostali späť domov a opäť vybudovali svoj vratký vzťah.

The Men's Room / For vi er gutta / r. Petter Sommer, Jo Vemund Svendsen

Každý utorok si 25 potetovaných mužov v strednom veku oddýchne od svojho každodenného života. Odídu od žien a detí, aby sa stretli, pili pivo, hovorili si zlé vtipy a spievali oplzlé rockové piesne. Bratstvo pre nich znamená všetko. Dokonca si sľúbili, že si na svojich pohreboch navzájom zaspievajú – samozrejme, zo žartu. Jedného dňa sa však jeden z nich prizná, že mu ostáva málo času. Uvedomia si, aký je život krehký, a dohodnú si svoje najväčšie a najabsurdnejšie vystúpenie – predskakovať na koncerte Black Sabbathu. Dúfajú len, že sa ho všetci spoločne dožijú.

Late Night / r. Nisha Ganatra

Keď si moderátorka nočnej talk show najme prvú a jedinú ženu ako scenáristku, jej svet sa obráti hore nohami. Pôvodný zámer zmierniť dôsledky otázok inakosti so sebou prináša zábavné momenty – dve ženy rozdielnych kultúr a veku totiž nečakane spojí láska k pichľavej pointe.

 

Rastislav Steranka vyberá svoju päticu programových tipov:

Nie som čarodejnica / I Am Not a Witch / r. Rungano Nyoni

Osemročné dievča odnikadiaľ Shula označia v dedine za čarodejnicu. Po krátkom procese je vyhostená z dediny. Ocitá sa v tábore pre čarodejnice. Tam ju rovnako ako všetky obyvateľky tábora priviažu k nákladiaku dlhou stuhou namotanou na cievke. Nesmie ju nikdy prestrihnúť, inak bude prekliata a premení sa na kozu.

Čarodejnica / The VVitch: A New-England Folktale / r. Robert Eggers

Nové Anglicko v roku 1630. Rodina kresťanských puritánov je pre nezhody vo vyznávaní viery vykázaná z relatívneho bezpečia osady. Otec William, matka Katherine, dcéra Thomasin a syn Caleb, dvojčatá Mercy a Jonas a novorodený syn Samuel nájdu svoj nový domov na farme pod rozľahlým, temným lesom. Jedného dňa sa Thomasin pri nevinnej hre na kraji lesa pred jej vlastnými očami stratí malý Samuel.

Hagazussa / Hagazussa: A Heathen’s curse / r. Lukas Feigelfeld

Alpy. 15. storočie. Mladé dievča Albrun žije so svojou matkou v zrube hlboko v horách. Matka ochorie a začnú sa diať zvláštne veci. Napokon zomrie. Malá Albrun zostáva sama. O 15 rokov neskôr žije Albrun na samote s malou dcérou. Občas sa u nej zastaví na prvý pohľad milá dedinčanka Swinda. Povery a paranoja však majú ohromnú, deštruktívnu moc.

Také krásne šaty / In Fabric / r. Peter Strickland

Čerstvo rozvedená Sheila sa snaží vrátiť svoj život do normálnych koľají. Dala si inzerát do zoznamky v novinách. V januárovom výpredaji v miestnom obchodnom dome si na odporúčanie predavačky, slečny Luckmorovej, kúpi krvavočervené šaty s vyšitým tajomným nápisom v latinčine. Sheila netuší, že šaty majú v sebe všitú smrtiacu kliatbu.

Monos / r. Alejandro Landes

Osem mladých vojakov, dievčat i chlapcov, táborí vysoko v ruinách zahalených do nepriestupnej hmly. Ich misia je rovnako nejasná ako výhľad do okolitej džungle. Keďže veliaci dôstojník sa do zapadnutého kúta Amazónie vypravuje len občas, vyžadovaná disciplína začína upadať. Náhle rozkazy môžu fungovanie tejto prazvláštnej jednotky úplne rozvrátiť.

 

Tomáš Hudák vyberá svoju päticu programových tipov:

The Souvenir / r. Joanna Hogg /

Mladá ambiciózna študentka filmu začína svoju prvú vážnu známosť s charizmatickým a záhadným mužom. Ako sa oddáva tomuto vzťahu, snaží sa oddeliť skutočnosť od fikcie. Lenže tento vzťah sa nebezpečne blíži k zničeniu jej snov.

Zombi Child / r. Bertrand Bonello

Haiti v roku 1962. Muža vzkriesia z mŕtvych, len aby ho poslali do pekla plantáží s cukrovou trstinou. O 55 rokov neskôr v Paríži prezradí haitské dievča rodinné tajomstvo skupinke nových kamarátok, no ani vo sne by jej nenapadlo, že tento neobyčajný príbeh presvedčí spolužiačku so zlomeným srdcom vykonať nepredstaviteľné.

Naposledy v Macau / The Last Time I Saw Macao / r. João Pedro Rodrigues, João Rui Guerra da Mata

João Rui prežil v Macau svoje detstvo, no tridsať rokov sa do tohto mesta nevrátil. João Pedro pozná Orient iba vďaka filmom, literatúre a obrazom. Spolu sa vydávajú na cestu pomôcť dávnej priateľke Joãa Ruia, na cestu mestským labyrintom, v ktorom sa miešajú osobné spomienky s fikciou. Výsledkom je emocionálna geografia a film noir v jednom.

Bisbee ‘17 / r. Robert Greene

Sto rokov po udalostiach v meste Bisbee, keď obyvatelia násilne obkľúčili približne 1200 štrajkujúcich baníkov – zväčša imigrantov – a vyviezli ich do púšte v Novom Mexiku, sa pripravuje veľká rekonštrukcia tejto tragédie. Dokumentárny western na hranici s performanciou a aktivizmom sleduje schopnosť miestnych ľudí vyrovnať sa s temnou minulosťou – osobné príbehy sa prepletajú s vysokou politikou, snaha ospravedlniť masový únos naráža na traumy blízkych a prítomnosť je možno hrozivo podobná minulosti.

MS Slavic 7 / r. Sofia Bohdanowicz, Deragh Campbell

Fascinujúci film z prostredia archívu, ktorý mieša rodinnú históriu s fikciou, sleduje mladú ženu Audrey a jej snahu pochopiť básne svojej prastarej mamy Zofie Bohdanowiczowej. Objavuje listy, ktoré si písala s ďalším exilovým básnikom Józefom Wittlinom, a ponára sa do ich intímnej minulosti, zatiaľ čo sama čelí existenciálnym problémom. Spájajúc tiché scény čítania listov v archíve s diskurzívnymi monológmi, v ktorých Audrey artikuluje svoje objavy, film sleduje emocionálnu cestu bádania.

 





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.