Trojitá premiéra víťazného benátskeho filmu Sacro GRA

Unikátna premiéra snímky Sacro GRA, historicky prvého dokumentárneho víťaza benátskeho filmového festivalu, sa uskutoční v pondelok 5. mája 2014.

pridal 25.4.2014 o 10:12

Trojitá premiéra víťazného benátskeho filmu Sacro GRA


Unikátna premiéra snímky Sacro GRA, historicky prvého dokumentárneho víťaza benátskeho filmového festivalu, sa uskutoční v pondelok 5. mája 2014. V jeden deň bude film uvedený vo vybraných českých a slovenských kinách, na internetovom portáli DAFilms.cz aj na televíznom kanáli Film Europe Channel. Na slávnostnú premiéru navyše do Prahy zavíta sám režisér a čerstvý držiteľ prestížneho Zlatého leva Gianfranco Rosi. V Kine Film Europe v Bratislave film uvedie uznávaný filmový kritik Martin Ciel. Filmový portál DAFilms.cz pri tejto príležitosti pripraví zadarmo online retrospektívu Rosiho predchádzajúcich filmov a uvedenie jeho poslednej snímky navyše sprevádza divácka fotoaplikácia.

KINEMAVIDEO1984.

Trojitá premiéra

Unikátne víťazstvo na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach, ktoré zaradilo Gianfranca Rosiho do spoločnosti výnimočných tvorcov Jean-Luc Godarda, Luisa Buñuela, Luchina Viscontiho či zo súčasnosti Darrena Aranofského a Sofie Coppolu, si zaslúži unikátne uvedenie filmu do distribúcie. 5. mája 2014 si budú môcť českí a slovenskí diváci vybrať, akým spôsobom si víťazný film vychutnajú. Kto si ho rád pozrie v prítmí kinosály, môže si vybrať jedno zo šiestich kín zapojených do česko-slovenskej slávnostnej premiéry. Na výber sú Kino Film Europe (Bratislava), kino Světozor (Praha), Univerzitní kino Scala (Brno), Bio Central (Hradec Králové), Pastiche Filmz (Olomouc) a kino Sněžník (Děčín). Ten, kto dáva prednosť zhliadnutu filmu z pohodlia domova, má hneď dve možnosti. Buď si v uvedený čas naladí televízny kanál Film Europe Channel, alebo si ho pozrie na internetovom portáli DAFilms.cz.

 

Jedinečné projekcie

Kto si vyberie spoločenské stretnutie s ďalšími divákmi a zvolí variantu kina, určite nebude ľutovať. Bratislavské Kino Film Europe prinesie divákom snímku Sacro GRA v pondelok 5. mája 2014 o 20:30 s lektorským úvodom Martina Ciela, uznávaného vysokoškolského pedagóga, filmového teoretika a kritika. V tento deň bude táto mimoriadna snímka uvedená aj v kine Mladosť (Bratislava), v kine Lumiére (Bratislava), v kine Zrkadlový háj (Bratislava), vo filmovom klube Tatra (Nitra) a vo filmovom klube U Florina (Dolný Kubín). Sacro GRA má naplánovanú projekciu aj na 7. mája 2014 v kine Považan (Nové Mesto nad Váhom) a na 27. mája 2014 v kine Mier (Nové Zámky).

Pražské kino Světozor za podpory Talianskeho kultúrneho inštitútu v Prahe v rámci cyklu Dokumentárny pondelok snímku uvedie za osobnej účasti režiséra Gianfranca Rosiho.

 

Koľko stojí Zlatý lev?

V rámci internetového uvedenia si diváci po prvýkrát budú môcť sami určiť, akú sumu - a či vôbec - za zhliadnutie filmu na DAFilms.cz zaplatia. Otázkou "Kolik stojí Zlatý lev?" Portál vyzýva všetkých návštevníkov k tomu, aby sa sami rozhodli, nakoľko si cenia tento výnimočný dokument.

„Divák môže skutočne zvoliť nulu a vidieť film zadarmo, ale rovnako aj zaplatiť symbolické či klasické vstupné. Rozhodnutie, nakoľko si divák tento výnimočný film cení, je na každom z nich. Milionárom sa samozrejme medze nekladú,“ hovorí Diana Tabakov z DAFilms.cz a predstavuje princíp, ktorý je zatiaľ známy len z internetového hudobného predaja.

 

On-line retrospektíva výnimočných filmov

Ako bonus bude navyše od pondelka 5. do nedele 11. mája na portáli DAFilms.cz zadarmo prístupná online retrospektíva predchádzajúcej tvorby Gianfranca Rosiho. Počas celého týždňa tak portál celosvetovo a bezplatne sprístupní kontroverzný film El Sicario: Room 164 (2010), podávajúci strhujúcu výpoveď o živote mexického masového vraha, ďalej snímku Below Sea Level (2008) z prostredia americkej nezávislej komunity ľudí, žijúcich mimo bežnej civilizácie, a režisérovu prvotinu Boatman (1993) venovanú špecifickému životu v okolí indickej rieky Gangy.

 

Interaktívna fotoaplikácia Moje dálnice

Posledný sprievodný program premiéry, aj keď nemenej zaujímavý, predstavuje spustenie originálnej filmovej fotoaplikácie Moje dálnice. Tá vyzýva divákov k aktívnej fotodokumentácii svojich ciest, ciest a diaľníc, z ktorých tie najvydarenejšie uvidia diváci počas večernej premiéry filmu Sacro GRA vo všetkých 6 slovenských a českých kinách. Fotografie je možné v ľubovoľnom množstve zasielať e-mailom na adresu mojedalnice@sacrogra.cz. Diaľnice totiž nie sú len asfalt či nekonečné kolóny áut. Predstavujú tiež náhodné stretnutia na pumpách, tváre vodičov v ranných kolónach, krajinu orámovanú okienkom áut, ale aj výber špecialít v diaľničných motorestoch. To všetko vytvára jedinečnú mozaiku života v okolí diaľníc tak, ako sa ju podarilo zachytiť Gianfrancovi Rosimu v jeho ocenenom filme.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.