Ako vznikal film Farba citov

Debutový román Kathryn Stockettovej Farba citov, ktorý minulý rok vyšiel aj v slovenskom preklade, je kritikou oceňovaný veľkolepý nástup na literárnu scénu. Dlhé týždne sa udržal na prvej priečke ...

pridal 5.1.2012 o 15:34

Ako vznikal film Farba citov


Debutový román Kathryn Stockettovej Farba citov, ktorý minulý rok vyšiel aj v slovenskom preklade, je kritikou oceňovaný veľkolepý nástup na literárnu scénu. Dlhé týždne sa udržal na prvej priečke prestížneho rebríčka bestsellerov New York Times a podobne si počínala i jeho filmová verzia. Na prvej priečke sa v severoamerických kinách udržala 3 týždne, čo sa v roku 2011 nepodarilo žiadnemu filmu, dokonca ani trhákom s veľkými rozpočtami a kvantom špeciálnych efektov.

Príbeh filmu sa odohráva v mestečku Jackson, v americkom Mississippi v šesťdesiatych rokoch minulého storočia a zachytáva vzťahy medzi troma výnimočnými, no rozdielnymi ženami. Odvážne trio sa v ťažkých dobách púšťa do náročného projektu, ktorý by mal prelomiť všetky dobové spoločenské pravidlá, ale zároveň ich aj ohrozuje, pretože okolie na niečo také nie je pripravené.

Tak ako je priateľstvo nesmierne dôležité v príbehu Farby citov, podstatné bolo aj pri tom, aby sa film stal realitou. Režisér a scenárista Tate Taylor spolu s autorkou knihy Kathryn Stockettovou vyrastal v mestečku Jackson v sedemdesiatych rokoch minulého storočia.

Debutujúca spisovateľka strávila prácou na knihe celých päť rokov, písať začala po smutne preslávenom 11. septembri 2001, a po jej dokončení nasledovalo viac než šesťdesiat odmietnutí rôznych literárnych agentov. Keď sa Stockettová už vzdávala nádeje na vydanie knihy, dala ju ešte prečítať Taylorovi.

„Začal som čítať rukopis a úplne ma to dostalo. Dojala ma pravdivosť príbehu o týchto ohromných ženách, ktoré sa spojili a v roku 1963 dokázali v Mississippi docieliť zmenu. Zavolal som Kathryn a povedal som jej, ‘toto je skvelé, nemôžeš sa vzdať... toto bude určite publikované. A ak nie, spravím z toho film’,“ spomína Taylor.

Autenticita príbehu v ňom rezonovala už od prvej stránky rukopisu. „Toto bolo naše detstvo. Kathryn a ja sme boli vychovaní presne tak, ako postavy v knihe. Vyrastali sme síce v sedemdesiatych rokoch, ale naše mamy boli slobodné matky, ktoré museli pracovať. A presne tak, ako ženy v príbehu, potrebovali pomôcť s deťmi. Kathryn a ja radi spomíname na ženy, ktoré nás vychovali ako spolumatky.“

Taylor svoj sľub autorke knihy splnil a posunul projekt do ďalšej fázy tým, že rukopis poslal svojmu známemu, producentovi Brunsonovi Greenovi.

„Bol som v New Yorku a Tate mi vraví, ‘Pošlem ti knihu, musíš si ju hneď prečítať. Chceme podľa nej natočiť film.’ Prečítal som si to počas letu domov a ešte na palube lietadla som sa rozplakal. Pripomenulo mi to chyžnú mojej babky, Mary a ich skvostné dlhoročné priateľstvo,“ hovorí Green.

So Stockettovej požehnaním a Greenovou pomocou si zaobstarali filmové práva a Taylor začal pracovať na prepise knihy do scenára.

„Tieto ženy by neboli v tej dobe spojenci pre rasové a triedne rozdiely,“ hovorí Taylor. „Je totiž jednoduché byť ticho. Myslíte si, že nebudete mať nič z toho, ak prehovoríte, alebo ste jednoducho leniví a chcete zachovať súčasný stav. No myslím si, že táto kniha ukazuje ľuďom, a dúfam, že film tiež, že aj malá vec dokáže priniesť zmenu.“

Pred Taylorom stála výzva, ako byť verný duchu predlohy a vtesnať ju do dvojhodinového filmu. „Technický problém pre mňa bool dostať prvých dvesto strán románu do 20-25 minút scenára. No poznal som materiál, knihu som čítal veľakrát a mohol som podčiarknuť veci, ktoré som v nej skutočne zbožňoval. Keď som už začal písať, odrazu to plynulo samé. Kitty (Kathryn Stockettová) a ja máme rovnaký zmysel pre humor a podobne rozprávame aj príbehy. Bola dostatočne šľachetná, aby ma nechala napísať to podľa nej.“

O rok neskôr, v roku 2009, vyšla kniha Farba citov vo vydavateľstve Penguin Books. Podporovaná ohlasmi čitateľov zakotvila v rebríčku bestsellerov New York Times na celkovo 103 týždňov, z toho strávila jeden a pol mesiaca na prvom mieste. Ako znamenie vyznie fakt, že trio priateľov Stockettová, Taylor a Brunson v rámci knižného turné cestovalo na podpisovú akciu z Jacksonu do Alabamy, keď spisovateľke zavolal jej vydavateľ - kniha sa práve vtedy dostala do spomínaného rebríčka. A o rok neskôr sa príbeh z minulosti Jacksonu začal skutočne nakrúcať.

Taylor a Green sa hneď pustili do aktívneho hľadania skúseného producenta, ktorý by im pomohol s prácou na filme. Keďže ich skúsenosti pochádzali prevažne z nezávislého filmu, rozhodli sa nájsť niekoho, kto by mal za sebou veľké štúdio. „Začali sme s detskými krôčikmi pri vývoji scenára a hľadaní správnych obchodných partnerov. Potrebovali sme skutočne niekoho, kto toho má za sebou veľa a urobil veľké filmy ako napríklad Harry Potter a ten niekto bol Chris Columbus,“ vysvetľuje Taylor. Preto slávneho režiséra a producenta, s ktorým sa už nejakú dobu osobne pozná, požiadal, aby si prečítal Farbu citov.

„Kniha bola fenomenálna,“ hovorí Columbus. „Je tak komplexná a spoločensky dôležitá pre našu dobu.“ Podobne ho nadchol aj pripravovaný scenár a Taylorova vízia filmu. „Tate je jediný človek, ktorý mohol film režírovať, pretože on žil v tom svete, vyrástol s týmito ľuďmi. Rozumie každému detailu, každej nuanse. Presne to hľadáte u režiséra.“

Ďalším krokom bolo oslovenie štúdia, ktoré by finančne podporilo víziu tvorcov o nakrútení celovečerného filmu. Nebol to jednoduchý proces, pretože sa stretávali s rovnakým odmietnutím ako autorka knihy Kathryn Stockettová pri hľadaní vydavateľa. Napokon zakotvili v DreamWorks Pictures, čo podľa Columbusových slov všetkých nakoplo. Sám zakladateľ štúdia Steven Spielberg sa vložil do veci a súhlasil s tým, že Tate môže svoju víziu poslať na plátna kín.

Green dodáva. „DreamWorks sa dostali do hry, čo bolo úžasné. Starali sa o filmárov a nechceli, aby museli urobiť akýkoľvek kompromis. Režisér mal úplnú slobodu pri rozprávaní príbehu.“





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.