FANTASTICKÁ ŠTVORKA

FANTASTICKÁ ŠTVORKA

4.0

Filmová recenzia



Marvel a Fox prichádzajú s novým letným komiksovým hitom. Alebo skôr prekvapivým heroickým shitom...

Marvel je osvedčenou komiksovou značkou, ktorá dokáže priniesť na plátna nejeden hit. Spomeňme si, že Fox a Marvel začali novú éru presne pred piatimi rokmi, keď priniesli uprostred leta (u nás až začiatkom jesene) stominútovku X-Men. Vrece s komiksmi sa zrazu roztrhlo a vstup do druhej päťročnice môže potvrdiť opäť Marvel a Fox, a to novým dielom postaveným na báze jedného z najznámejších produktov svojej značky, Fantastickej štvorky, ktorá okupuje poličky tínedžerov už od roku 1961.

To bolo tak. K Zemi sa blíži špeciálny kozmický útvar a vedec Reed Richards zistí, že by ho mohol využiť k svojmu medicínskemu objavu. A tak sa vydá so svojou milou Sue Storm k bývalému spolužiakovi a súčasnému boháčovi Victorovi Von Doomovi, aby mu pomohol s financovaním vesmírnej expedície. Stane sa, pretože von Doom je zahľadený do Sue (uznávam jeho dôvod, hrá ju Jessica Alba). Pod jeho taktovkou je tak zostavený tím piatich dobrodruhov, ktorí idú na Von Doomovu orbitálnu stanicu. Lenže kozmický útvar (akýsi druh búrky) sa dostaví skôr a všetci piati členovia posádky schytajú poriadny kus žiarenia a zmenia sa na superhrdinov. Pristanú na Zemi. Štyria z nich sa stanú mimoriadne populárnymi a obľúbenými (hoci v podstate expedíciu doďubali) a piaty (Victor von Doom) sa stane zloduchom menom Mr. Doom (uff, bože, Mr. Doom... to je charakteristika).

Fantastická štvorka Fantastická štvorka Fantastická štvorka

Fantastická štvorka tak čelí nielen sláve, ale aj nutnému vysporiadaniu sa s novým životom a najmä špeciálnymi schopnosťami. Reed Richards sa stane pánom Fantastickom a získa elastické schopnosti, s ktorými rozlične tvaruje svoje telo. Sue Storm sa zmení na Neviditeľnú ženu, ktorú nevidno a navyše dokáže vytvárať silové polia. Jej brat Johnny Storm získava identitu Ľudskej pochodne, pretože vie zahriať svoje telo na stupeň supernovy. A napokon je tu Ben Grimm, ktorý vo vesmíre dostane zo žiarenia najviac a začne žiť v kamennom tele a hovoria mu The Thing (preložené ako Vec alebo niečo alebo úplne inak). Komiksovým priaznivcom i bežným divákom je jasné, o čom má byť celý film. Fantastická štvorka si to rozdá s Dr. Doomom a my sa dočkáme poriadnej akcie za sto miliónov dolárov...

Teda taká bola (nielen) moja predstava o Fantastickej štvorke (F4), ktorá však vypálila úplne inak. Možno sme mali byť pozornejší pri pohľade na scenáristov, z ktorých jeden napísal nedávneho Punishera, čo bol slušný prehmat a ani jeho šarády s Hulkom nesadli každému. Pretože, hoci sa to trailer snaží šikovne zakryť, F4 obsahuje zúfalo málo akcie. Úprimne, okrem sekvencie ožiarenia a finálnej bitky vás nečaká žiadna poriadna akcia, ktorú by ste právom od komiksového trháku očakávali. Čo sa teda deje v kine celých 80 minút, keď na plátne nezúri akcia?! A tu sa dostávame ku kameňu úrazu, pretože ako ste už čítali v nejednej recenzii, nejede sa tu vôbec NIČ. Resp. scenáristi sa nám snažia natĺcť do hlavy klasickú formulku pilotného filmu ku komiksovej sérii: v prvom filme nejde ani tak o akčné sekvencie ako o zoznámenie sa s hrdinami, ktoré sa deje prostredníctvom množstva mierumilovných scén z ich prvotného heroického života, keď spoznávajú svoje schopnosti a snažia sa s nimi zžiť.

Poznáte to sami - Rogue sa potrebovala spoznať, Daredevil sa naučil vidieť ušami, Hulk sa vedel naštvať v určitom momente a Peter Parker si párkrát doráňal chrbticu. Na tom by nebolo nič zlé, podobné subzápletky poznáme. Lenže F4 má excelentný (nez)dar pri týchto častiach filmu (resp. celých 80%) a neskutočne nudí, pretože desiatky minút sú nudné a temer všetci hrdinovia sa vysporadúvajú so svojím osudom dosť infantilne. Pán Fantastický skúša svoje schopnosti a pchá elastické ruky do vedľajších miestnosti - pravda, niekedy účelovo, keď sedí na toalete a zoháňa si papier. Neviditeľná žena Jessica Alba má najväčší komplex v tom, že nemôže chodiť oblečená, lebo ľudia vidia iba jej šaty. Čiastočne riešenie sa ponúka v chodení v spodnom prádle (čo ocení drvivá väčšina mužského diváctva) alebo nahá (čo sa, žiaľ, nedeje), lenže z nahoty má komplex, hoci ju aj tak nikto nevidí. Johnny Storm aka Ľudská pochodeň využije svoju schopnosť na efektívnejšie balenie kočiek a kaskadérske vyčíňanie. A potom je tu Ben Grimm ako The Thing, ktorý dostal rádoby vážnu líniu v tom, že si nájde ženu, ktorá sa do neho zamiluje. Háčik je pochopiteľne v tom, že je slepá a nevidí ho. Napokon je tu Victor von Doom, ktorý pomaly konvertuje na Dr. Dooma s kovovým telom a schopnosťou ovládať elektrickú energiu, šľahať blesky a podobne. Lenže táto premena mu trvá dosť dlho a až na konci filmu sa odhodlá k poriadnym činom. Dovtedy len sedí v budove svojho impéria a pochvaľuje si, ako náramne mocnie. 

Fantastická štvorka Fantastická štvorka Fantastická štvorka

A to je všetko?! Vy sa pýtate - ja odpovedám: áno, to je úplne všetko. Cca 70 minút medzi prvou a druhou (resp. poslednou akčnou scénou) sleduje banda scenáristov iba také osudy. Prečo to nefunguje, keď Fantastická štvorka robí to isté čo ostatní, t.j. snaží sa nám ukázať nový život komiksových hrdinov. Po prvé, všetko je točené strašne detinsky a všetci nad 13 rokov tu budú mať vážny problém odsedieť celý film a hltať také (s)prosté scény, ktoré nikam nevedú a len sa snažia natiahnuť stopáž. Po druhé, hrdinovia majú špeciálne schopnosti, ale väčšina z nich ich vlastne ani nepoužije a len tak postáva s abilitami vo svojich vnútrach (česť patrí Benovi Grimmovi, ktorý je šutrový prakticky stále). Po tretie, je strašne nudné sledovať také patetické dôvody vysporadúvania sa so svojím osudom. Každý doterajší komiksový film niekam viedol - k vojne mutantov, ku kurzu sebaovládania a najmä k vyostrujúcej sa bitke so zloduchom. To v tomto filme vôbec neplatí. Negraduje a zloduch tu vlastne ani nekuje žiadne pikle. Celý čas jednoducho zízame na letmo poskladané scénky a už-už keď neobsedíme, rozhodne sa Tim Story hodiť do víru diania konečne uvedomelého Dr. Dooma s túžbou konať, šľahať blesky a bojovať s F4, ktorá mu vlastne zruinovala expedíciu a priviedla ho k bankrotu. Tu sa odohrá asi pravá päťnásť-minútová komiksová hostina s toľko potrebným nádychom akcie a film skončí.

Pokiaľ pominieme prázdny scenár, ďalší problém sa tu rysuje pri poste režiséra. So všetkou úctou, Tim Story je mladé ucho bez svojského štýlu a nakrútenie komédie Barbershop a remaku Taxi len svedčí o tom, kam patrí. Do priemerneho mainstreamu filmov s maximálnym rozpočtom do 25 miliónov a jednorazovým cieľom pozrieť a nechať tak (pripomína to filmový one-night stand). Nemá žiadny štýl a má vážnejší problém konať, keď na plátne nefičí akcia. Bolo to zrejmé už pri Taxi, tak nechápem, prečo ho Foxovci pustili do F4 s dvoma akčnými scénami a zvyškom v podobe pomalého balastu? Navyše, nevie si ustrážiť ani svoj film a miestami som mal dojem, že ani nestál za jeho finálnym strihom. Niektoré veci na seba nenadväzujú a nedávajú zmysel, čo buď potvrdzuje moju teóriu o scenáristoch a ich náhodnom skladaní scén alebo o brutálnom zostrihaní filmu na dĺžku 102 minút...

Čo ešte chcete počuť? O tom, že je tu pár nekresťanských "fantastických" trikov, ktoré si užijete asi dvadsať minút a mnohé z nich vám prezradil trailer? Dá sa o tom polemizovať spolu so stomiliónovým rozpočtom, ktorý nikde nevidieť s výnimkou akčného dua scén? Pri relatívne neznámych hercoch sa vnucuje myšlienka, že tak 50 miliónov musel zhrabnúť samotný Tim Story...

Fantastická štvorka Fantastická štvorka Fantastická štvorka

Apropo, herci. Nelezú na nervy, ale na pomery komiksových hrdinov viac-menej nevedia konať. Julian McMahon má ako Dr. Doom pôsobiť už od tretiny filmu ako bad guy a nie ako sediaca troska v pozadí čakajúca na prebudenie plus popud k akcii. Ioan Gruffud (Pán Fantastický) má pôsobiť ako líder, no v skutočnosti je pod papučou všetkých na okolo v čele so Sue Storm. Michael Chiklis skúša žmýkať zo seba, čo sa dá, ale z kameňa voda len tak ľahko netryští - ale vďaka tomu, že je zmutovaný do formy kamenného muža a jeho špeciálna vlastnosť je stále na očiach (vrátane latexovej masky), tak vyznieva relatívne dobre a aj na komiksového chlapíka uveriteľne. To Sue Storm je uveriteľná snáď len v spodnom prádle a to nie je veľmi dobre (teda je to dobré pre mužské oko, ale nie pre jej herecké umenie a vyznenie jej postavy). Uznajte, môže byť 24-ročná žienka s blond prelivom genetickou expertkou? Ťažko, najmä keď ste ju videli pred dvomi týždňami rotovať okolo tyče v Hriešnom meste. A Chris Evans (Johnny Storm) sa správa podobne ako Michael Chiklis - cítiť, že si svoju rolu najlepšie užil a pozícia frajera mu celkom sadne už od čias Bulšitu.

Fantastická štvorka má problém najmä sama so sebou. A ako by to nestačilo, do kín prichádza necelý mesiac po famóznom začiatku Batmana a drsnom prenose zo Sin City. To je už úplná rana klincom do filmovej rakvy, pretože F4 by možno samostatne obstála ako riadne tupá letná zábava, no milovníci komiksu sú naladení na inú filmovú nôtu a strašne ťažko sa dokážu preladiť a znížiť na takú úroveň. Sklamem aj našincov, ktorí chceli zobrať F4 ako nenáročnú alternatívu k spomenutej dvojici - zábava by to bola, keby sa 100 minút bojovalo a niečo dialo, čo však nie je prípad tohto filmu.
 
Fantastická štvorka je síce zlým filmom, ale ako to už býva na pomery komiksov, za prvé týždne zarobila strašné prachy (štvrť miliardy dolárov). Je jasné, že pokračovanie je na ceste a my sa môžeme začať tešiť na to, že sa so štvorkou ešte stretneme. Vzhľadom na nízku kvalitu tohto filmu už možno ťažko očakávať väčší prepad, takže moja nádej komiksového fanúšika napriek zážitku s F4 neklesá. Pokiaľ vyhodia Tima Storyho a posadia na režisérske kreslo hocikoho talentovanejšieho (čo veru nie je žiaden problém), po trápnom úvode sa možno dočkáme pravého pokračovania. A sami viete, že tie bývajú neraz (X-Men 2, Spider-Man 2) lepšie ako prvé dobrodružstvá. Moja viera je silná... Na mieste sú skôr iné obavy - ak bude druhý diel dobrým filmom, príde naň vôbec aspoň polovica divákov toho prvého? A to je už tvrdší oriešok.

PS - Chcete ešte jeden dôvod, prečo na F4 neísť do kina a počkať eventuálne na DVD? Máte ho mať - F4 sa premieta v našich kinách iba s českým dabingom a ten je ešte horší ako pri Príbehu žraloka... Skaza Fantastickej štvorky je dokonalá!


Fantastic Four (USA/Nemecko, 2005, 106 min.)
Réžia: Tim Story. Scenár: Michael France, Mark Frost, Simon Kinberg. Kamera: Oliver Wood. Hudba: John Ottman. Hrajú: Michael Chiklis, Iaon Gruffudd, Chris Evans, Jessica Alba, Julian McMahon

 


autor Michal Korec 5.8.2005
Kinema
4.0
Diváci
6.1
Ohodnotiť

Žner: Akcia/Sci-fi
Minutáž˝: 105 min
Krajina: USA Nemecko
Rok výroby: 2005

Premiéra:
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
6.1
Ohodnotiť

Žáner: Akcia/Sci-fi
Minutáż˝: 105 min
Krajina: USA Nemecko
Rok výroby: 2005

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.