TRETIA NARNIA V TREŤOM ROZMERE

TRETIA NARNIA V TREŤOM ROZMERE

článok



Vydajte sa do obľúbeného sveta C.S. Lewisa plného nádeje a kúziel. Vstúpte na palubu výnimočnej lode v ďalšom príbehu z kroniky Narnie: Narnia: Dobrodružstvá lode Ranný Pútnik v 3D. Edmund a Lucy Pevensieovci spolu so svojím bratrancom Eustace sú v tomto predvianočnom filme pohltení obrazom a prenesení späť do Narnie na kúzelnú loď Ranný Pútnik. Pripoja sa ku kráľovi Kaspianovi a udatnému myšiakovi Reepicheepovi na misii, ktorá rozhodne o osude celej Narnie. Odvážni cestovatelia prekonávajú na ceste pozdĺž záhadných ostrovov rôzne skúšky, zažijú osudové stretnutia s magickými  bytosťami a zlovestnými nepriateľmi, aby sa napokon stretli so svojím dávnym priateľom a ochrancom levom Aslanom.

Najnovši 3D film je nakrútený na motívy tretej knihy zo sedemdielnej série “Kroniky Narnia”. Všetky diely vyšli v rozpätí rokov 1950 a 1956 a boli dlho považované za najtrvalejšie a najimaginatívnejšie diela súčasnej literatúry, ba za klasiku v oblasti detskej literatúry. Knihy boli preložené do viac než 50 rôznych jazykov a doteraz sa z nich na celom svete predalo viac ako 100 miliónov výtlačkov. Film podľa prvej z Lewisových kníh Narnia: Lev,šatník a čarodejnica sa stal jedným z najlepšie zarábajúcich snímok roka 2005. V 2008 nasledoval druhý film Narnia: Princ Kaspian, ktorý sa stal jedným z najväčších filmových hitov toho roka.


 
Teraz sa spoločnosti Fox 1000 Pictures a Walden Media spojili, aby v novom dieli Narnia: Dobrodužstvá lode Ranný pútnik nadviazali všetkým, čo bavilo knižných aj filmových fanúšikov, na slávne začiatky.  Film režíroval uznávaný režisér Michael Apted, podpísaný napr. pod bondovku Jeden svet nestačí či pod slávnymi hitmi Gorily v hmle a Prvá dáma country music. V hlavných úlohách sa opäť predstavia Georgie Henley ako Lucy Pevensieová a Skandar Keynes ako jej brat Edmund. Tilda Swinton si zopakuje svoje očarujúce vystúpenie Bielej čarodejnice. Ben Barnes  sa vracia ako Kaspian a teenager z Londýna Will Poulter hrá otravného bratranca Lucy a Edmunda – Eustacea.  Britský komik Simon Pegg prepožičiava svoj hlas udatnému myšiakovi Reepicheepovi a Liam Neeson sa vracia ako hlas všemocného vládcu Narnie  leva Aslana.

Režisér Andrew Adamson (Shrek, Shrek 2) sa tentoraz vzdal režisérskej stoličky a zostal ako jeden z troch producentov (s kolegami z predchádzajúich dielov – s oscarovým Markom Johnsonom (Rain Man) a filmovým veteránom Philopom Steuerom (Zelenáč, Pevnosť Alamo). V treťom pokračovaní dobrodružstiev z Narnie sa vracajú aj výkonní producenti Perry Moore a Douglas Gresham, nevlastný syn C. S. Lewisa. Pod scenár sa opäť podpísali Christopher Markus & Stephen McFeely a pridal sa k nim Michael Petroni. 

Ľudské postavy príbehu sú vo filme doplnené mnohými zvláštnymi bytosťami, ktoré ožívajú vďaka kombinácii živého pohybu a CGI animácie pod vedením odborníka na špeciálne efekty Angusa Bickertona (DaVinciho kód, Anjeli a démoni). Tretí krát sa vracajú aj oscaroví víťazi Howard Berger a Tami Lane, ktorí stvorili úžasné masky pre nové bytosti objavujúce sa vo filme.

Natáčanie filmu Narnia: Dobrodružstvá lode Ranný pútnik sa začalo 27. júla 2009 v Queenslande v Austrálii a trvalo 90 dní. Štúdiové práce prebiehali v šiestom najväčšom austrálskom meste Gold Coast, kde sa nachádza aj najväčšia exteriérová umelá vodná nádrž na južnej pologuli, ktorá vo filme zohrala kľúčovú úlohu.

Hlavná “postava”filmu – majestátny Ranný Pútnik bola kvôli exteriérovým scénam  tri týždne  postavená na morskom pobreží severovýchodne od štúdií Cleveland Point a následne rozobratá na 60 častí a odvezená do interiérov, kde sa niekoľko ďalších týždňov pokračovalo v nakrúcaní. Hlavné natáčanie skončilo v novembri 2009, nasledoval rok postprodukčných prác, ktorý bude 10. decembra 2010 zavŕšený celosvetovou premiérou (kvôli časovému posunu premiéra na Slovensku pripadne na 9. decembra).

Tretia Narnia v treťom rozmere Tretia Narnia v treťom rozmere Tretia Narnia v treťom rozmere

PRÍBEH

Kniha “Dobrodružstvá lode Ranný Pútnik” po prvý krát vyšla knižne v roku 1952 a je to tretia kniha zo série siedmych kníh o fantastických dobrodružstvách v zázračnej krajine Narnia od autora C. S. Lewisa. Príbeh sa odohráva tri narnianské roky po predchádzajúcej knihe s názvom “Princ Kaspian”. Píše sa rok 1943 a v Európe zúri vojna. Kým sú dvaja starší súrodenci Pevensieovci preč – Peter sa pripravuje na prijímačky na univerzitu a Susan je na prázdninách v Amerike, dvaja mladší súrodenci – Lucy a Edmund sú nie úplne dobrovoľne na návšteve u príbuzných v Anglicku. Najhoršou úlohou, s ktorou sa musia súrodenci vysporiadať, je ako vychádzať s otravným bratrancom Eustaceom Clarencom Scrubbom. Ale len dovtedy, kým sa neocitnú pred obrazom majestátnej lode, ktorej vzhľad bol inšpirovaný drakmi a nesúcej meno Ranný pútnik. (Prova lode v tvare dračej hlavy, zadok lode ako dračí chvost, krídla krášlia zadnú palubu a boky plachetnice.)

Plátno s obrazom znenazdania a nevysvetliteľne ožije, voda zaplaví celú miestnosť a všetci traja sa ocitnú vo Východnom mori Narnie, kde ich zachráni princ Kaspian a jeho posádka lode Ranný pútnik, ktorá je navlas rovnaká ako loď na obraze. Edmund a Lucy sú nadšení, že sú späť v krajine, ktorej kedysi vládli ako Jeho veličenstvá Kráľ a Kráľovná. Ich nadšenie nezdieľa len ustavične fňukajúci Eustace, nováčik v tomto čudnom svete. Čoskoro sa naša trojica dozvie dôvod Kaspianovej cesty na východ. Chce splniť prísahu, že nájde sedem stratených lordov z Telmaru, najlepších priateľov svojho zavraždeného otca. Cesta ich postupne zavedie na päť ostrovov, kde na nich čaká nebezpečenstvo a dobrodružstvo. A každý z ostrovov má svoje skryté, zvodné tajomstvá. Kaspian a jeho muži odhalia nebezpečnú zelenú hmlovinu, ktorá má moc uniesť nielen ľudí, ale aj ich mysle.

Starý múdry čarodejník Coriakin prezradí Kaspianovi a súrodencom Pevensieovcom, že na to, aby prelomili túto smrteľnú kliatbu, musia nájsť sedem lordov a znova získať všetky meče, ktoré lordi dostali od Aslana, aby ochraňovali Narniu. Keď ich získajú a položia na Aslanov stôl, meče im dodajú silu, aby zvíťazili nad hmlou a zlou čarodejnicou. Bez spojenia mečov bude celá Narnia zničená.

Úloha moreplavcov je veľmi ťažká - musia zdolať nebezpečné moria a čeliť nástrahám, medzi inými aj hroznému morskému hadovi. Táto cesta zmení ich život, podrobí skúške ich odvahu, presvedčenie a vieru. Je to osudová cesta ktorá ich zmení a privedie až na samý kraj sveta.

Hoci všeobecne je prvá z Lewisových siedmich kníh považovaná za najslávnejšiu a najobľúbenejšiu medzi čitateľmi, mnohí obdivovatelia jeho tvorby sú presvedčení, že práve tretia je najlepšia. “Je bezpochyby najmilšia zo všetkých,” hovorí producent Andrew Adamson. Dobrodružstvá lode Ranný Pútnik to je návrat k zázrakom, mágii, čarom a dobrodružstvám z Leva, šatníka a čarodejnice.

Podľa scenáristu Stephena McFeelyho (spoločne s dlhoročným spolupracovníkom Christopherom Markusom a Michaelom Petronim) “pri spracovaní tejto tretej narnianskej literárnej predlohy bolo najťažšie  udržať špecifický nádych každého ostrova bez toho, aby film ako celok nevyznel príliš útržkovito”. Tiež by mal s predchádzajúcimi dvoma tvoriť jednotný narnianský epos, ale zároveň predstaviť krajiny, tvorov a zápletky, ktoré v predchádzajúcich častiach neboli.

Režiséra Michaela Apteda, kapitána celého projektu, najviac zaujalo to, že: “Je to príbeh o dvoch cestách. Jednou je dobrodružná cesta naprieč neprebádanými a nebezpečnými moriami a druhou je cesta do vlastného ja, do detských duší, ktoré práve dospievajú. Tým, ako prekonávajú prekážky a nebezpečenstvá, ktoré ich na ceste stretávajú, učia sa odolávať nástrahám a pokušeniam a nachádzajú svoj skutočný charakter. To je práve to, čo sa v Narnii naučia, a keď náš príbeh skončí, sú pripravení začať svoj skutočný život. To je aj univerzálne posolstvo, ktoré nám Lewis vo svojej knižke odkazuje.

Tvorcovia museli vo filmovej adaptácii urobiť niekoľko úprav.  “V knihe je rozprávanie príbehu zamerané na hľadanie siedmich Lordov, kým film rozpráva o hľadaní siedmich mečov. Nebezpečná a zlovestná Zelená hmla, ktorá je pre film dôležitá, sa v knihe “Dobrodružstá lode Ranný Pútnik” síce objavuje, ale len okrajovo. Väčšiu rolu zohráva až v nasledujúcej knihe”

“Pátranie po siedmich mečoch vo filme je dôvodom Kaspianovej cesty ísť až na samý kraj sveta” zdôrazňuje výkonný producent Douglas Gresham. Gresham, nevlastný syn C. S. Lewisa zasvätil celý svoj život úsiliu, aby Lewisove knihy uzreli svetlo sveta aj vo filmovej podobe. “Motív mečov vo filme je oproti knižnej podobe pridaný k motívu siedmych Lordov z Telmaru, aby posunul príbeh dopredu a aby divákov udržal v napätom očakávaní.

Tvorcovia filmu si taktiež dali záležať na tom, aby udržali tematickú celistvosť filmu. Narnia: Dobrodružstvá lode Ranný Pútnik je v prvom rade o pokušeniach”, popisuje Gresham. “Počas cesty sú Kaspian, Eustace, Lucy a Edmund ale aj celá posádka lode Ranný Pútnik vystavovaní mnohým výzvam a dobrodružstvám a musia odolávať mnohým pokušeniam. Pre každú filmovú postavu je pokušením čosi iné, na čo sme mali možnosť nahliadnuť v predchádzajúcich dieloch.”

Strach a pokušenia sú tým hlavným, čomu musia naši hrdinovia čeliť a práve toto dodáva knižkám o Narnii váhu a hĺbku,” dodáva Apted. Film nám pripomína, že na to, aby sme mohli čeliť strachu a pokušeniam, musíme v prvom rade poznať sami seba. Aj to je súčasťou dospievania.”

 “Prvá otázku, ktorú by ste si mali položiť, keď chcete nejakú knižnú predlohu spracovať do filmovej podoby by mala byť: o čom to vlastne je,” vysvetľuje producent Mark Johnson. “Aká je hlavná myšlienka? Čo sa nám autor snaží povedať a ako tieto témy zakomponovať do filmu? Film “Lev, šatník  a čarodejnica” bol v prvom rade o pravej viere. Princ Kaspian vieru strácal a znova ju nadobúdal. Tento film je v prvom rade o prekonávaní pokušení. A je to práve zobrazenie tejto témy, ktorá bola kľúčovou pri vyrozprávaní tohto nádherného, magického príbehu. 

Tretia Narnia v treťom rozmere Tretia Narnia v treťom rozmere Tretia Narnia v treťom rozmere

CIELE

Robinson so sojimi remeselníkmi postavili niekoľko scén, ktoré predstavovali interiéry Ranného pútnika, vrátane krásnej Kaspianovej kajuty, kapitánskej kajuty s mapami a “vesliareň”, kde mužstvo Ranného pútnika veslovalo k novým ostrovom a dobrodružstvám. (Scény boli postavené na niekoľkých javiskách vo Warner Roadshow v Queenslande.)

Na Robisonovi bola ohromná zodpovednosť – skĺbiť predstavy zázračného sveta C. S. Lewisa opísaného v knihách s predchádzajúcimi dvoma filmami. Zároveň ale Robison zanechal na novom filme aj svoju vlastnú značku. “Narnia je čarovným svetom,” vraví Robison. “Michael Apted a ja sme si povedali, že by sme do tohto filmu mali priniesť čosi špeciálne.” A Douglas Gresham dodáva: “Musím povedať že všetko, čo sme vytvorili kvôli tomuto filmu je najlepšie čo sme kedy vytvorili. Iste, aj v prvých dvoch filmoch sme urobili výnimočné veci, ale to čo sme dokázali v tomto, predčí všetko ostatné.”

Pre “Čarodejníkovu záhradu”, kde bývajú škriatkovia, ktorí sú úplne posadnutí záhradkárčením, využil Robison svoje divadelné zázemie. Hovorí: “dodalo to príbehu iný rozmer, záhrada je také komické miesto. Na Novom Zélande sme našli prekrásnu pláž s nádhernou krajinou, ktorá perfektne zodpovedala okrúhlej fyziognónii škriatkov. Nádhernú prírodu krásne vypĺňali nenapraviteľní škriatkovia – zvláštni, jednonohí tvorovia, ktorí sú spočiatku v Záhrade čarodejníka Coriakina neviditeľní, až pokým ich čary znova nespravia viditeľnými.

Vytvorenie jedinečného vzhľadu týchto škriatkov pripadlo tiež čarodejníkovi, ale v trochu inej oblasti – oskarovému maskérovi Howardovi Bergerovi, ktorý si vytúženú sošku odniesol domov (spolu s Tami Lane) za ich stvárnenie bytostí vo filme Narnia: Lev, šatník a čarodejnica vrátane nezabudnuteľného fauna, pána Tumnusa. “Keďže Duflepuds chodia len na jednej nohe, herci, ktorí ich stvárňujú mali od pásu dole oblečené špeciálne modré obleky tak, aby sa prekrývali s animovanými postavami pri dokončovaní filmu.

Potom, čo sa Lucy stretne v čarovnej záhrade so škriatkami, má ísť do čarodejníkovej knižnice a nájsť tam knihu kúziel – to je ďalšia z pôsobivých scén filmu. “Čarodejníkovou knižnicou sme chceli príbeh posunúť z fantastického sveta škriatkov a dať mu viac knižný, akademický rozmer,” poznamenáva Apted.

Keď Coriakin vysvetlí skutočný dôvod cesty našich hrdinov, Ranný pútnik sa vydá na cestu na ostrov “Goldwater” (Zlatá voda) kde Kaspian nachádza známky po dvoch chýbajúcich Lordoch – jeden je vo vode vo vnútri jaskyne, kde všetko, čo sa dotkne vody, sa zmení na zlato, druhý v kamennom údolí, plnom drahokamov. “Pokiaľ ide o ostrov Goldwater, oproti knihe sme urobili menšiu zmenu. Bol to nápad producenta Philipa Steuera umiestniť dej do podzemnej jaskyne, namiesto do rybníka.” vraví Robison.

Ďalšou zastávkou Ranného pútnika na jeho ceste je ostrov Ramandu. Obrovský kolos, postavený na štúdiovom javisku 5. Tu Robison ponechal motívy z Čarodejníkovej knižnice, ale dal im strašidelný nádych. “Michael Apted chcel, aby bol ostrov drsný, starobylý, v poryvoch vetra.” Poznamenáva Robinson. “Je to strašidelné. Tu sme umiestnili aj Aslanov stôl”

Zobrazenie príbehov na ostrovoch znamenalo veľa nakrúcania vo vode a pod vodou. Aby sa vytvoril efekt zatopenia Eustaceovej izby vodou z obrazu, tím konštruktérov vytvoril presnú kópiu “suchej” izby a umiestnil ju na pohyblivé pódium. Potom ju ponorili do menšej z dvoch vonkajších štúdiových nádrží. Keď potom Georgie, Skandar a Will vyplávajú z izby na hladinu, spojením záberov z väčšej nádrže dosiahli tvorcovia dojem, že hrdinovia vyplávali na oceán. “Moment, keď sa hrdinovia príbehov ocitnú v Narnii, je vždy kľúčový,” zdôrazňuje Apted. “Predchádzajúce dva filmy nastavili latku vysoko, tak sme sa museli ukázať. Aj preto, že to je prvá akčná scéna vo filme. Bola to veľká výzva. Nielen preto, že to bolo náročné nafilmovať a aj trochu nebezpečné pre hercov. Scéna musela byť absulútne vierohodná. Keď sme scénu nakrúcali, všetci sa dívali. A nielen to – všetci tam boli s nimi.”

Verzia suchej izby bola vyrobená z dreva, sadry a ďalších materiálov, ktoré sa bežne v izbách nachádzajú. Pre mokrú verziu bolo potrebné použiť iné materially, ako sklennú vatu a podobne. “Na plátne to vyzerá, akoby voda tiekla z obrazu a stúpala v izbe až po strop,” hovorí Robinson. “Ale to čo sme v skutočnosti urobili bolo, že sme pódium s kulisou izby postupne potápali pod vodu.” 

Tretia Narnia v treťom rozmere Tretia Narnia v treťom rozmere Tretia Narnia v treťom rozmere

Voda tiež zohráva dôležitú úlohu v scéne, kedy hrozná búrka vynesie loď na otvorené more a napadne ju strašný morský had. Obe scény sa odohrávajú na palube Ranného pútnika na javisku 5, kde loď celú “obalili” do modrého pozadia. Tu bola loď aj po prvý krát poskladaná predtým, než ju neskôr previezli do Cleveland Point.

Tím tvorcov vizuálnych efektov muselo vytvoriť 380 animovaných postáv na zobrazenie postavičiek Reepicheepa, Eustacea v dračej podobe a morského hada. Keď sa v novembri skončilo s filmovaním, mohlo sa začať so zábermi špeciálnych efektov, aby postavičky ožili. Obdobie post-produkcie znamenalo strihanie, orezávania, znova nahrávanie a mixovanie zvuku a práce na 3D formáte. 3D format Narnie: Dobrodružstvá lode Ranný Pútnik  je v umeleckej kvalite a vznikal počas dvoch rokov nakrúcania a dokončovania filmu. Tvorcovia filmu spolupracovali so poprednými stereoskopickými a VFX spoločnosťami zaoberajúcimi sa priestorovým zobrazením.

Obrovské množstvo počítačových záberov a všetkých animovaných postáv (vrátane obľúbeného Reepicheepa) boli od začiatku realizované v 3D techológii a do filmu dodané hneď v páre pre pravé/ľavé oko. To platí nielen pre obraz Ranného pútnika v 3D formáte, ale aj ďalšie obrazy filmu, ale aj pre viac ako 10.000 jednotlivých obrazov a počítačovo vytvorených obrazov. Vo filme nie sú použité žiadne sekvencie v 2D formáte. Veľkosť filmu je rovnaká ako veľkosť jej postáv, vytvorený je dokonalou 3D technológiou, hodnou príbehu Narnia: Dodrodružstvá Ranného Pútnika.

Ako sa blíži koniec cesty pre účinkujúcich a štáb, producent Adamson, ktorý stál za zrodom  spolupráce na tomto filme, uzatvára: “Z troch filmov, ktoré sme doteraz nakrútili, prvý bol pre mňa skutočným zrodením Narnie. Deti do krajiny spustošenej zimou, krajiny, v ktorej vládne Biela čarodejnica prinášajú nádej. Ten film je o farbách a čaroch a jase a celý tento nový svet sa nám otvára. Druhý film jo o temnom svete, ktorý súrodenci Pevensieovci privedú znova k životu. Narnia: Dobrodružstvá lode Ranný Pútnik  sa podobá na prvý film, pretože znova odhaľujeme neznámy svet. Kúzla sú späť.”


autor press kit 8.12.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Dobrodružný/Rodinný
Minutáż˝: 114 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2010

Premiéra: 10.12. 2010
Premiéra SK: 9.12. 2010
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.