PREVIEW: KRÁĽOVSTVO NEBESKÉ

PREVIEW: KRÁĽOVSTVO NEBESKÉ

článok



Režisér Ridley Scott je majster epického filmového rozprávania s hlbokým ľudským prežívaním, ako predviedol vo filmoch: "Gladiátor", "Blade Runner" a "Čierny jastrab zostrelený". Vo filme "Kráľovstvo nebeské" sa púšťa do križiackych výprav - 200 rokov kolízie medzi Európou a Východom - aby rozprával príbeh mladého Francúza, ktorý nachádza svoj osud v rytierskom stave a žije tak, aby bol tohto veľkolepého titulu hodný.

Orlando Bloom hrá úlohu Baliana, kováča, ktorý prišiel o rodinu a skoro stratil vieru. Náboženské vojny, ktoré pretrvávali vo vzdialenej Svätej zemi mu pripadajú ďaleko, ale aj tak je vtiahnutý do tejto napínavej drámy. Na slávnosti stredovekého Jeruzalema sa zamiluje, stane sa  vodcom a nakoniec zoberie všetku svoju odvahu a bráni mesto v neutíchajúcich sporoch.

Osud navštívi Baliana v osobe rytiera Godfreya z Ibelinu (Liam Neeson), križiaka, ktorý sa nedávno vrátil z bojov na východe domov do Francúzska. Predstaví sa ako Balianov otec, ukáže mu pravý zmysel rytierstva a vezme ho na cestu naprieč kontinentmi do bájneho Svätého mesta.

V Jeruzaleme, v tej chvíli - medzi druhou a treťou križiackou výpravou - existuje krehký mier, vďaka úsiliu osvieteného kresťanského kráľa, Baldwina IV, s pomocou jeho poradcu Tiberia (Jeremy Irons) a vojenskej zdržanlivosti legendárneho moslimského vodcu Saladina (Ghassan Massoud). Ale Baldwinove dni sú spočítané a tlak fanatizmu, chamtivosti a žiarlivosti medzi križiakmi ohrozuje prímerie.

Mierovú víziu kráľa Baldwina - "Kráľovstvo nebeské" - zdieľa niekoľko rytierov, vrátane Godfreya z Ibelinu, ktorý prisahá, že ju podporí životom a cťou. Keď Godfrey odovzdá meč synovi, odovzdá tiež posvätnú prísahu: chrániť bezmocných, ochraňovať mier a smerovať k náboženskej a kultúrnej harmónii, tak aby kráľovstvo nebeské mohlo rozkvitať. Balian uchopí meč a vstúpi do histórie.

Ridley Scott, majster modernej epiky, prichádza s filmom "Kráľovstvo nebeské", ktorý rozpráva rozsiahlu ságu o križiackych výpravách očami muža podstupujúceho epický zápas za svoj ideál. Scott, ktorý režíroval Oscarový® film "Gladiátor" oživuje pradávnu mystiku rytierskeho rebelanta a oživuje zápas titanov medzi moslimami a kresťanmi o Svätú zem, ktorý sa odohral pred tisíckami rokov a svojimi dôsledkami siaha až do súčasnosti.

Preview: Kráľovstvo nebeské Preview: Kráľovstvo nebeské Preview: Kráľovstvo nebeské

Scenárista William Monahan, ktorý spolupracuje so Scottom, zdramatizoval fascinujúcu epizódu krátko pred treťou križiackou výpravou, kedy Jeruzalem a veľká časť Svätej zeme boli ovládané Európskymi rytiermi, vedenými ku križiackym výpravám náboženskou horlivosťou a prísľubom zeme a bohatstva v exotickej ríši. Ich príbeh sa sústreďuje na rytiera Baliana z Ibelinu, ktorý sa stane hrdinom, keď sa postaví proti Saladinovej rozsiahlej Saracenskej armáde.

Vo filme "Kráľovstvo nebeské" hrá Orlando Bloom (trilógia "Pán Prsteňov") Baliana, ktorý zasvätí svoj život spravodlivej veci. Liam Neeson ("Schindlerov zoznam", "Gangy New Yorku"), hrá úlohu Godfreya, Balianovho otca, ktorý mu odovzdá titul baróna a dedičstvo rytierskej cti. K ďalším hercom patrí Jeremy Irons v úlohe Tiberia, vojenského poradcu kráľa Baldwina. David Thewlis ("Harry Potter a väzeň z Azkabanu") v úlohe Špitálnika, Gedfreyovho duchovného poradcu a vojenského pomocníka a Brendan Gleeson ("Trója") v úlohe krvilačného Reynalda z Chatillonu.

"Vždy som chcel natočiť film o rytieroch, o stredoveku a hlavne o križiackych výpravách," hovorí Scott. "Historicky, rytier - rovnako ako kovboj alebo policajt - predstavuje osobu reprezentujúcu v určitú dobu svoju kultúru. Tieto postavy nám vždy poskytovali príležitosť rozprávať hrdinské príbehy. A najdôležitejšie je, že takáto postava je nositeľom spravodlivosti, viery a rytierskej cnosti."

Scenárista Monahan navrhol Scottovi príbeh, sústreďujúci sa na kráľovstvo jeruzalemské za vlády Baldwina IV., Saladina, mladého rytiera a jeho ochrancov.

"Rytier verí v nejaký ideál," vysvetľuje Monahan, "a obdobie, ktoré najviac vystihuje takýto ideál sú križiacke výpravy."

S výkrikom "Boh to chce!" pápež Urban II. v roku 1095 hnal kresťanskú Európu k horlivému znovuzískaniu svätého mesta Jeruzalem, dobitého moslimskými armádami, ktoré sa prehnali stredným východom v 7. storočí. Tisíce ľudí reagovalo na toto zvolanie, od kráľov po obyčajných vidieckych ľudí a ďalších 200 rokov dochádzalo k vlnám križiackych výprav, kedy sa dobývali starobylé mestá, hľadali kráľovstvá a zasievali semená náboženských konfliktov pre budúce stáročia.

Jeruzalem bol opäť dobytý pri prvej križiackej výprave (celkovo ich bolo osem) a vládlo tam niekoľko generácií kresťanských princov. ale do roku 1186 - kedy začína náš príbeh - bol pretkaný nezhodami a Saladinova narastajúca moc ohrozovala jeho holú existenciu, posilňovaná čerstvými vojenskými jednotkami z Európy. Kráľov vazal Godfrey sa smel vrátiť do novej domoviny, aby získal nových bojovníkov pre svoju Svätú zem. Godfrey má však iné poslanie.

Film rozpráva príbeh mladého kováča Baliana, ktorý má oveľa väčšie schopnosti, než spracovávať surové železo na kovadline. "Balian je umelecký remeselník, inžinier," vysvetľuje Orlando Bloom, ktorého úloha v trilógii "Pán prsteňov", "Piráti Karibiku - Kliatba čiernej perly" a v "Tróji" odštartovali mladého herca do svetovej ríše superhviezd. "Má schopnosť pozrieť sa na hrad a pochopí, ako ho najlepšie ochrániť, čo sa mu neskôr na jeho ceste veľmi hodí."

Na začiatku príbehu je Balian zúfalý, Bloom tomu hovorí "stav nihilizmu". Prišiel o manželku a dieťa. Spoznáte muža, ktorý v zásade prežíva peklo.

Práve v túto chvíľu sa objaví rytier so svojimi bratmi. Liam Neeson hrá Godfreya z Ibelinu, ktorý opustil Francúzsko, aby sa stal križiakom a jeho statočnosť a integrita mu vyniesli miesto v blízkosti kráľa Baldwina. "Keď títo križiaci prevezmú vládu nad Jeruzalemom, stanú sa mocnými mužmi," hovorí Neeson. "Dostanú veľké pozemky. Godfrey je veliteľ a vojak. Dostane kúsok pôdy v okolí Jeruzalemu."

Vrátil sa do Francúzska, aby našiel svojho syna. "Vie, že má syna," hovorí Neeson. "Nikdy sa s ním nestretol, pretože Balian sa narodil z milostného pomeru Godfreya s manželkou bývalého kováča. Ale vrátil sa, aby ho našiel a aby ho pozval do Jeruzalema."

"Neponúka mu pôdu," dodáva Bloom. "Neponúka mu peniaze. Ponúka mu rodinu. Ponúka mu šancu byť jeho synom, pracovať pre neho v Svätej zemi."

Aj keď Balian pôvodne odmietne, okolnosti mu nedajú inú možnosť, než sa pridať k svojmu otcovi. "Balian je v zásade stratený," popisuje Bloom. "Jeho jediným cieľom je nájsť odpoveď na dôležité otázky, ktoré mu víria hlavou. Je to mladý muž na ceste duchovného , osobného a politického vzrastu a objavovania, ktorý sa snaží pochopiť život. Hľadá odpustenie a porozumenie. Tak sa pridá ku Godfreyovi a vyrazí na cestu."

Preview: Kráľovstvo nebeské Preview: Kráľovstvo nebeské Preview: Kráľovstvo nebeské

Godfrey cestuje s ďalšími rytiermi, niekoľkými žoldniermi a so špitálnikom, rytierskym spovedníkom, ktorého hrá David Thewlis. "Špitálnici vznikli v jedenástom storočí," poznamenáva Thewlis. "Bolo to kláštorné bratstvo, ktoré zaisťovalo potreby kresťanských pútnikov v Svätej zemi. Aj keď špitálnik môže byť bojovník, je v zásade pacifista."

Godfrey, hovorí Thewlis je sužovaný. "Je ponorený do temného smútku, ale určité vykúpenie nachádza na konci života nájdením Baliana. Opäť v sebe objaví istú lásku, vrúcnosť  možnosť ako predať Balianovi svoj odkaz do budúcnosti."

Pri jednej šarvátke po ceste je Godfrey smrteľne zranený. Ako posledný čin vykúpenia Godfrey pasuje svojho syna za rytiera, poverí ho úlohou udržovať mier v Jeruzaleme. "Pokúšam sa ho presvedčiť, aby išiel do Jeruzalema - pretože existuje cesta vpred, pre nás, pre všetkých, kresťanov a moslimov. Ísť spolu a chovať sa k sebe slušne," hovorí Neeson. "Godfrey prišiel k tomu presvedčeniu až po mnohých a mnohých rokoch nezmyselného zabíjania."

Špitálnik sa po Godfreyovej smrti stane Balianovým spoločníkom a poradcom. "Predkladá isté otázky a Baliana nechá, aby si sám našiel odpoveď," hovorí Scott. "Používa slová "správna akcia" - robiť správnu vec, za každú cenu. Verí, že "Boh to tak chce. A zvyšok je šialenstvo. Nemusíš poslúchať hlasy. Nemusíš kľačať. Ide o správnu akciu."

V Jeruzaleme sa Balian stretne s niekoľkými postavami, ktoré v tej dobe reprezentujú mesto. Jeho prvé významné stretnutie je s kráľovou sestrou, krásnou princeznou Sibyllou (Eva Green), ktorá je zaviazaná dohovoreným sobášom s Guy de Lusignanom (Marton Csokas). "Vyzerá exoticky," popisuje postavu nová herečka Eva Green, ktorá debutovala vo filme Bernarda Bertolucciho "The Dreamers". Celý život žije v Jeruzaleme, vychovávaná s kresťanmi, židmi a moslimami. Ale žije v dosť krušných podmienkach. Matka ju prinúti do dohovoreného manželstva proti jej vôli. Svojho manžela nenávidí. Neocení jeho hodnoty ani jeho snahu o moc. Sibylla a Balian sú k sebe beznádejne priťahovaní, bez ohľadu na politické komplikácie. "Balian nehľadá lásku," hovorí Bloom, "ale hlboko sa zamiluje, pretože Sibylla je pre neho neuveriteľne príťažlivá, pripadá mu ako bytosť z iného sveta. Je to veľmi citový vzťah, niečo, po čom túži, ale aj tak sa to snaží odmietať. Stretnutie s touto ženou v ňom zažne plameň nádeje."

Sibylla sa tiež veľmi bojí o svojho brata Baldwina. "Nemôže prijať pravdu, že zomrie," hovorí Green. "On je jediný človek, na ktorého sa môže naozaj spoľahnúť."

Kráľ Baldwin IV., rovnako ako jeho menovec v histórii, je dobrý a spravodlivý kráľ odsúdený k tomu, že ako mladý zomrie na lepru. Choroba, ktorá dosiahla také štádium. že si musí zakrývať tvár striebornou maskou. "Baldwin bol neuveriteľne silný a spoľahlivý, ale bol oslabený malomocenstvom a jeho smrť sa rýchlo blíži," hovorí Scott.

Keď sa stretnú, Baldwin povie Balianovi, že ako nový pán z Ibelinu, bude pokračovať v poslaní svojho otca, brániť cestu do Jeruzalema, aby ostala otvorená veriacim všetkých náboženstiev. "Všetci sú vítaní," hovorí Bloom. "Nie preto, že sa to hodí, ale preto, že je to správne."

Balian sa tiež zoznámi s Tiberiasom, kráľovým múdrym a tvrdým vojenským poradcom, ktorého hrá Jeremy Irons. "Je maršálom jeruzalemskej armády," vysvetľuje Irons. "Jeho šéf, kráľ Baldwin trpí malomocenstvom. V dosť pokročilom stave. Výsledkom je, že nie je schopný veliť kráľovstvu tak, ako by si želal a tak vo veľkej miere sa spolieha na Tiberiasa."

Tiberias oznámi Balianovi, že dočasný mier, ktorý vládne v Jeruzaleme je sužovaný intrigami a Saladinovou armádou, ktorá oblieha kráľovstvo. "Tiberias má veľkú úctu k moslimom, rovnako ako ku kresťanom", hovorí Irons ,"a často musí občanom pripomínať, že takýto rešpekt musí existovať vzájomne. Je to skutočne muž na konci kariéry, je unavený z boja a hlúpeho chovania, ktoré ho v Jeruzaleme obklopuje."

Prímerie medzi Baldwinom a Saladinom (Ghassad Massoud) je neustále ohrozované sprisahaniami vo vnútri kráľovstva.

Charizmatického vodcu Sarasenov, Saladina hrá sýrsky herec a filmár Ghassan Massoud, ktorý režíroval film "The Diplomats", satirickú hru, ktorá sa dotýka problémov vodcov v arabskom svete. Massoud vidí Saladina v prvom rade ako štátnika. "A za druhé je to bojovník," hovorí herec. "Saladin je víťaz mnohých bitiek. Súčasne vedie dialóg s nepriateľom. To je pre vodcu v tejto chvíli veľmi dôležitý bod. Je to veľmi charizmatická postava, aj keď veľmi ľudská. A veľmi milá vo vnútri. Verí na dialóg s nepriateľom."

Preview: Kráľovstvo nebeské Preview: Kráľovstvo nebeské Preview: Kráľovstvo nebeské

"Baldwin a Saladin by udržali mier, pokiaľ by to záležalo na nich," hovorí Orlando Bloom. "Keby nebolo ľudí túžiacich po krvi a moci, akými sú Reynald a Guy de  Lusignan, Jeruzalem by mohol byť miestom, kam sa ľudia prichádzajú pokloniť, miestom mieru, vzájomného rešpektu voči viere toho druhého, nech je akákoľvek."

"Balian prijíma titul rytiera s vážnosťou, na rozdiel od ostatných," zdôrazňuje Monahan. "Za vás hovoria vaše činy - nie vaše slová, nie to, za koho sa prehlasujete, ale to, čo robíte," hovorí. "Ten film vychádza z kódexu rytierskeho rádu. Ako povedal Ridley, film je o tom, ako používať hlavu a srdce."

"Kráľovstvo nebeské nie je vždy o tom, čoho sa dočkáte," dodáva Bloom. "Nespočíva v nejakom posmrtnom živote. Je to miesto, kde môžete byť tým, kým ste sa narodili, kde môžete byť úprimný sám k sebe. Je to kráľovstvo svedomia. Je to kráľovstvo nádeje a jednoty. Je to ideál sveta, o ktorý by sme sa mali usilovať všetci, je to ideál sveta mieru."

OD PREDSTAVY K PRODUKCII

Ridley Scott pracoval na projekte "Tripoli" so scenáristom Williamom Monahanom, keď začali diskutovať o natočení tohto filmu, s pohľadom na križiakov. "To je veľmi bohaté obdobie v histórii," hovorí Scott. "Keď sa na tých 200 rokov pozriete historicky, vidíte najrôznejšie ľudské správanie. Môžete ísť a takmer chirurgicky vyrezať okamih, ktorý chcete preskúmať."

Citlivosť a vnímavosť Monahanovho scenára, v rukách obdivovaného filmára akým je Ridley Scott, bolo veľkým lákadlom pre hercov, ktorí sa na filme mali podieľať. "Je to obdobie, v ktorom existuje mnoho paralel k dnešnému svetu: ako vychádzať s kresťanmi a moslimami a naopak. Ako si vzájomne vychádzať v ústrety, aké sú ich záujmy," komentuje Jeremy Irons. "Tento príbeh má dozvuky aj v súčasnosti."

Scott zdôrazňuje, že natáča filmový príbeh podľa histórie, nie dokument. "Kráľovstvo nebeské" používa historické udalosti ako plátno, na ktoré bude namaľovaná bohatá ľudská dráma. "Vybrali sme historický bod, v ktorom vidíme stav mieru, ktorý dnes nie sme schopní dosiahnuť," poznamenáva. "To je na tom to fascinujúce. Pokúšame sa ukázať obidve strany vo vyváženom svetle. Hrdina, Balian, muž, ktorý má na srdci hlavne "správnu akciu". Jednou z najsilnejších postáv vo filme je Saladin, ktorého predstavuje moslim.

Monahan je dlho fascinovaný latinským kráľovstvom Jeruzalema, hlavne vládou Baldwina IV. "Bola to doba vyváženosti medzi križiackym štátom a moslimami," hovorí. "Rovnováha síl. Je to čiastočne praktické prímerie, ale je tam tiež určitá fascinácia medzi kultúrami." Vzájomný rešpekt pre mier dodržuje kráľ Baldwin IV. a Saladin, ktorí sú obidvaja na nože s extrémistami vo svojich táboroch.

V okamihu, kedy film začína, funguje prímerie. "Obchod existuje obidvoma smermi," komentuje Monahan. "Ľudia koexistujú. Latinské kráľovstvo stálo skoro sto rokov na tomto bode. A len omyl - chamtivosť, ctižiadostivosť, fanatizmus - ním začne otriasať."

 


autor press kit 26.4.2005
  • Kráľovstvo nebeské na 4 DVD (06.12.2006 16:28:30)
  • Kráľovstvo Kinemácke (09.05.2005 2:17:16)
  • Kráľovstvo nebeské (06.05.2005 12:10:23)
  • Križiaci vo Svätej zemi (05.05.2005 13:57:00)
  • Križiacke výpravy (04.05.2005 22:57:13)
  • Kingdom of Heaven a Ridley Scott (05.11.2003 13:33:08)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.