PREVIEW: VOTRELEC VS. PREDÁTOR

PREVIEW: VOTRELEC VS. PREDÁTOR

článok



Uctievané monštrá z dvoch najstrašidelnejších filmov spolu bojujú vo filme "Alien vs. Predator". Odhalenie starobylej pyramídy, pochovanej pod ľadovým povrchom Antarktídy, priláka na tento zmrznutý kontinent tím vedcov a cestovateľov. Tam ich čaká ešte hroznejšie prekvapenie: dva bojujúce mimozemské druhy. Bez ohľadu na to, kto vyhrá, my prehrávame...

Neuveriteľné a strašidelné dobrodružstvo začne, keď priemyselník, bilionár Charles Bishop Weyland dá dohromady medzinárodný tím archeológov, vedcov a bezpečnostných expertov, vedený ochranárkou životného prostredia a cestovateľkou Alexou "LexouL Woodsovou, aby preskúmali záhadnú "horúcu žiaru" sálajúcu z hĺbok pod Antarktídou.

To, na čo prídu v hĺbke 2000 stôp pod zmrznutým povrchom, ich najprv rozradostí a potom vydesí. Nájdu pyramídu so stopami aztéckej, egyptskej a kambodžskej kultúry. Vo vnútri pyramídy - bludisko chodieb, tak technologicky pokročilých, že je celkom jasné, že tu už niekoľko tisíc rokov funguje mimozemský vplyv. Steny miestností nečakane menia tvar, väznia jednotlivých členov tímu a oddeľujú ich od svojich kolegov.

Pri pohybe z miestnosti do miestnosti, výjde najavo desivá pravda: Predátori držia v zajatí živú Kráľovnú - votrelcov, ktorá kladie vajíčka v storočných intervaloch. Mladí bojovníci - predátori, prechádzajú bojovou skúškou s potomkami votrelcov. Tím vedcov sa dostane do centra neuveriteľného bludiska chodieb, priamo do vojny medzi Votrelcami  a Predatormi.

Preview: Votrelec vs. Predátor Preview: Votrelec vs. Predátor Preview: Votrelec vs. Predátor

V roku 1979 uviedla spoločnosť Twentieth Century Fox film režiséra Ridleyho Scotta "Votrelec", ktorý bol úspešne prijatý kritikou ale samozrejme aj divákmi na celom svete. Neskôr nasledovali ďalšie tri príbehy: "Votrelci" Jamesa Camerona, "Votrelec 3" Davida Finchera a "Votrelec: Vzkriesenie" Jeana-Pierrea Jeuneta. V roku 1987, Fox predstavil ďalšiu mimozemskú bytosť, "Predátora" v réžii Johna McTiernana a v produkcii Johna Davisa o neviditeľnom mimozemskom bojovníkovi, ktorý spôsobil chaoz v džungli (vo filme hrali dvaja budúci guvernéri Arnold Schwarzenegger a Jesse Ventura). Predator 2, ktorý bol uvedený o tri roky neskôr, vyvolal peklo v mestskej džungli Los Angeles. Teraz, takmer po štvrť storočí po uvedení prvého "Votrelca" prichádza film "Alien vs. Predator", jedno z najočakávanejších stretnutí v histórii sci-fi filmov.

Sfilmovať "Alien vs. Predator" znamenalo prejsť takmer desať rokov dlhú cestu. Twentieth Century Fox zvažovali niekoľko námetov, až do štúdia prišiel scenárista a režisér Paul W. S. Anderson s nápadom zasadiť príbeh na Zem, do súčasnosti. Príbeh sa odohráva medzi Votrelcom a Predátorom. Anderson sa touto myšlienkou zaoberal už od začiatku svojej kariéry - dlho predtým, než ho zo štúdia zavolali, aby im predstavil svoj koncept. "Takmer pred deviatimi rokmi som, len tak zo srandy, predniesol námet na film Votrelec/Predátor," spomína Anderson. Potom som bol na Sundance festivale so svojim úplne prvým filmom "Shopping" a myslel som si, že nikdy nenatočím film, ako je AVP.

"Za necelých osem rokov", pokračuje Anderson, "chce Fox natočiť taký film - a zavolali mi, aby si o tom pohovorili. V zásade som predniesol rovnakú myšlienku, ktorá ma napadla na Sundance pred ôsmimi rokmi. A tentokrát som to mal natočiť".

Podľa Davisa bolo nevyhnutné mať režiséra, ktorý je ponorený do sveta obidvoch. Ako Votrelcov, tak Predátorov a nikto nepoznal tie filmy lepšie ako Anderson. "Nielen, že je to talentovaný filmár, Paul je posledný fanúšik Votrelca a Predátora" hovorí producent. "Videl pôvodného "Votrelca" a "Predátora" stokrát a vie recitovať prakticky každú scénu z pamäti.

Keď chcete natočiť strhujúci film, musíte začať s režisérom, ktorý je nadšený látkou a musí to natočiť. Paul musel natočiť "Alien vs. Predator".

Za tie roky som počul ten príbeh spracovaný 40 scenáristami, až prišiel Paul a ponúkol svoju verziu. Jeho spracovanie nás naozaj zaujalo".

Andersonove encyklopedické znalosti všetkých podrobností, týkajúcich sa Votrelca a Predátora boli pre natočenie filmu neoceniteľné. Zároveň "Alien vs. Predator predkladá množstvo mytológie," hovorí Anderson, "ale je viac spätý s históriou Zeme, než predchádzajúce filmy."

Postava priemyselníka - bilionára Charlesa Bishopa Weylanda bola napísaná pre herca Lance Henriksena, veterána z filmu "Votrelci" a "Votrelec 3". Fanúšikovia filmov o votrelcoch poznajú prostredné meno a priezvisko postáv: "Weyland" odvodené od Weyland-Yutani Corporation, multinárodný konglomerát, ktorý posiela Nostroma na jeho smrtiacu cestu, aby opäť našiel Votrelcov z prvého filmu. A "Bishop" je meno androida, ktorého hral Henriksen v druhom a v treťom pokračovaní "Votrelca". Anderson hovorí: "Weyland zarobil peniaze v high-tech priemysle a je otcom modernej technológie robotov."

Ďalšiu podobnosť nájdeme v postave Alexy "Lexy" Woodsovej, bádateľky a cestovateľky, v podaní Sanay Lathanovej. "Votrelec" bol priekopníkom vo vytvorení ženskej postavy. Sigourney Weaverová vytvorila postavu dozorujúcej dôstojníčky Ellen Ripleyovej, hlavnej hrdinky filmu a Anderson rešpektuje túto tradíciu a vytvorí rovnako nebojácnu Lex.

Chcel som, aby sa dej filmu Alien vs. Predator vyvíjal pomaly, ako pôvodný "Votrelec" a potom by nasledovalo  45 minút neustálej akcie, podobne ako vo "Votrelcoch a v "Predátorovi".

Preview: Votrelec vs. Predátor Preview: Votrelec vs. Predátor Preview: Votrelec vs. Predátor

Anderson chcel, aby boli príšery čo najviac "skutočné" - čo znamenalo zredukovať počítačové efekty na minimum a využiť značný talent tvorcov a návrhárov Aleca Gillissa a Toma Woodruffa, Jr. a supervízora zvláštnych efektov Johna Bruna, ktorí zdieľali Andersonovu predstavu, že z hľadiska CG "menej je viac". "Dnešné publikum je sofistikované a vycíti prípadnú "nevierohodnosť" aj z toho najlepšieho počítača," hovorí Anderson. Chceli sme, aby obecenstvo akceptovalo, že tieto dva silné monštrá idú proti sebe čelom."

Woodruf a Gillis vytvorili pre AVP najnáročnejšie stvorenia všetkých dôb: animatronickú Kráľovnú votrelcov.

Telo Kráľovnej votrelcov bolo poháňané hydraulikou, čím sa dosiahli rýchle a kontrované pohyby. Pohybové sekvencie boli riadené počítačom, ktorý zaznamenával každú kráľovninu akciu. "Keď sme dosiahli pohyb, ktorý sa Paulovi Andersonovi páčil, mohli sme to opakovane prehrať naspäť a tak dosiahnuť plynulosť "hereckého výkonu", hovorí Gillis. Ich Kráľovná votrelcov, ktorá "debutovala" vo filme "Votrelci", bola štíhlejšia, zachovali jej obrovskú hlavu a redukovali objem jej pásu.

Jeden z Predátorov, Scar sa stane "vodcom". Gillis a Woodruff previedli potrebné úpravy oproti pôvodnej postave, aby ho odlíšili a vytvorili reálny herecký výkon. "Museli sme prispôsobiť Scara tak, aby bol schopný dramatických scén bez slov," hovorí Alec Gillis. Woodruff dodáva: "Scarova postava je subtílnejšia, so širšou škálou pohybov, ktorými vyjadruje emócie."

Úlohu vodca predátora Scara hral 7´1´´ vysoký Ian Whyte, bývalý profesionálny hráč basketbalu za Spojené kráľovstvo.  (Kevin Peter Hall hral túto úlohu v "Predátorovi" a v "Predátorovi 2").

Filmový tvorcovia hľadali po celom svete, pre každú úlohu toho správneho herca." Herecký tím je naozaj medzinárodný a filmu dodáva ten správny ráz," hovorí producent John Davis.

Štúdio a filmoví tvorcovia absolvovali konkurzy so stovkami herečiek pre úlohu bádateľky a cestovateľky Alexy "Lexy" Woodsovej, ktorá sa dostane do pasce medzi vojnou zmietané votrelecké druhy. Sanaa Lathanová, ktorá bola nedávno nominovaná na cenu Tony, za vedľajšiu úlohu úspešnej broadwayskej produkcie "A Raisin in the Sun".

"Sanaa bude veľká filmová hviezda," hovorí John Davis. Odviedla skvelý výkon už vo svojich predchádzajúcich filmoch a v divadelnom predstavení "A Raisin in the Sun", ale myslím, že AVP bude pre ňu obrovský prelom. Pôsobí ako akčná hrdinka vierohodne a primerane citovo a na plátne si ju rýchlo zamilujete. Má napätie a inteligenciu, ktoré do filmu zapadajú."

Aj keď sú si postavy Lexy (Lathanová) a Ripleyovej (Sigourney Weaverová) podobné, obidve herečky trvajú na tom, že sú tiež výrazne odlišné. "Netvorila som Lex, ako kópiu Ripleyovej," hovorí Lathanová. "Lex je veľmi silná, ako Ripleyová, ale tým porovnávanie končí. Lex je ochrankyňa životného prostredia, osamelá bežkyňa, ktorá sa ocitne v neuveriteľnej situácii a uvedomí si, že má silu, o ktorej  nemala ani tušenie. 

Preview: Votrelec vs. Predátor Preview: Votrelec vs. Predátor Preview: Votrelec vs. Predátor

Raoul Bova ("Under the Tuscan Sun" s Diane Laneovou), hrá postavu Sebastiana De Rosy, archeológa, ktorý pátra po pochovanej civilizácii na Antarktíde, aby urobil ešte desivejšie odhalenie. Jeden z najobľúbenejších hercov v súčasnej talianskej kinematografii, Bova, účinkoval taktiež v provokatívnych GAP reklamách.

Bova, ktorý je celoživotným fanúšikom votreleckých filmov, si živo spomína na prvého "Votrelca", kedy vo svojich desiatich rokoch, prekĺzol do kina, aby sa pozrel na film, aj napriek dôrazným námietkam svojich rodičov.

Bova, bývalý olympijský plavec, bol pripravený na náročné filmové kaskadérske kúsky a akčné sekvencie. Bol taktiež pripravený na niekoľko intímnejších filmových aktivít. V priebehu príbehu sa Bovov Sebastian zblíži s Lexou. Zatiaľ, čo obsadenie Sanay Lathanovej prebiehalo dlho, Lance Henriksen, ktorého Charles Bishop Weyland je dôležitým spojovacím článkom votreleckých filmov, bol jedným z prvých členov hereckého obsadenia AVP. "Paul Anderson mi zavolal, zišli sme sa a on mi doslova vyrozprával celý príbeh - ako si predstavuje Bishopa, prečo je pre film taký dôležitý," spomína Henriksen. "Nečakal som, že sa vrátim do tohto prostredia, ale nemohol som odolať Paulovmi nadšeniu a jeho znalostiam filmov o Votrelcoch a Predátoroch.

Aj keď Henriksen spolupracoval na dvoch votreleckých filmoch, na "Terminátorovi" a na mnohých ďalších tituloch tohto žánru,  bol ohromený tempom akčnosti filmu Alien vs. Predator. "Pracoval som na niekoľkých vysokorýchlostných filmoch," hovorí, "ale AVP sa nedá porovnať s ničím čo som doposiaľ zažil. Diváci sa budú musieť pri premietaní tohto filmu pripútať.

Vo filme AVP taktiež hrá britský herec Ewen Bremmer, úlohu Graemea Millera, chemického inžiniera, ktorý bol prijatý do tímu, aby spočítal vek starobylých stavieb. Bremmer hral predtým svojvoľného pilota vo filme "The Rundown" a vo filmoch "Čierny jastrab zostrelený" a "Trainspotting". Ďalej vo filme hrajú: Colin Salmon ("Resident Evil", "Die Another Day"), Carsten Norgaard, Joseph Rye, Agathe de la Boulaye, tommy Flanagan a Sam Troughton.

S tak skvelým hereckým obsadením a s takým umeleckým tímom, realizoval Paul W. S. Anderson - scenárista - režisér - fanúšik filmov o Votrelcoch a Predátoroch - sen o tom, ako priviesť tieto ikony na filmové plátno. "Prvý krát som videl "Votrelcov", ako školák avšak, nechalo to vo mne nezabudnuteľnú stopu," hovorí Anderson. "Teraz, keď som dokončil AVP, musím sa každý deň poštípať, aby som sa presvedčil, že to nie je sen."

 


autor press kit 1.11.2004
  • Kult: Votrelec (29.03.2005 2:02:19)
  • Votrelec vs. Predátor (05.11.2004 0:58:26)
  • Alien vs. Predator 2 ! (28.09.2006 0:56:12)
  • Alien vs. Predator začína v Prahe (31.10.2003 19:32:46)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Horror/Triler
    Minutáż˝: 101 min
    Krajina: Kanada Nemecko ČR USA
    Rok výroby: 2004
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.